ID.nl logo
Review Google Pixel 7A - Premium-smartphone voor een scherpe prijs
Huis

Review Google Pixel 7A - Premium-smartphone voor een scherpe prijs

Hoewel niet alle Pixel-producten officieel in Nederland verkrijgbaar zijn, geldt dat wél voor de Pixel 7A. De A-serie is de portemonnee-vriendelijkere lijn van Google. Deze smartphone doet weinig onder voor de duurdere serie. Je leest er minder over in deze Google Pixel 7A review.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 7A legt de lat een stukje hoger voor smartphones onder de 600 euro. Qua camera-mogelijkheden met name, maar ook de software is prettig in gebruik en nieuwe Androidversies en veiligheidsupdates verschijnen direct op je smartphone. Fijn is dat je nu ook draadloos kunt laden en het scherm een hogere verversingssnelheid heeft. Toch gaat dat opladen te langzaam en weegt dat wat zwaarder mee omdat de accuduur niet bepaald uitmuntend is. Het grootste nadeel is echter de prijsverhoging van de Pixel 7A. Hierdoor is de reguliere Pixel 7 eigenlijk een veel slimmere keuze.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteit
  • Camera
  • Software
  • Traag opladen
  • Accuduur
  • Prijsverschil t.o.v. Pixel 7

Het maakt niet zoveel uit wat je budget is, in bijna alle prijsklasses kun je wel een Google Pixel-smartphone vinden. En Google weet te waarborgen dat iedere Pixel, ongeacht het prijskaartje, een ontzettend goede keuze is. Met de komst van de Google Pixel 7A wordt het concurrenten als Samsung, Apple (met de overdatum-iPhone SE) en al die Chinese merken ontzettend lastig gemaakt. Niet alleen met de komst van de nieuwe Pixel 7A, maar ook omdat de vorige generatie (Pixel 6A) niet van de markt gehaald wordt, maar voor een lagere prijs wordt verkocht.

Die Google Pixel 6A kun je op dit moment al voor 349 euro krijgen en dat is een uitstekende smartphone (vooral wie ook een goede camera zoekt) voor een goede prijs. Alhoewel onze reviewer Wesley wel wat kritiekpuntjes had toen hij de Pixel 6A vorig jaar reviewde.

Lees ook: Google Pixel 6A review

Deze Pixel 7A heeft een adviesprijs van 509 euro. Een prijsverhoging van 50 euro ten opzichte van de Pixel 6A toen deze nieuw op de markt verscheen. Maar je krijgt er wel wat verbeteringen voor terug: het ontwerp, scherm, camera, opladen en rekenkracht.

De Pixel 7A volgt de Pixel 6A uit 2022 op.

Het verschil tussen de Pixel 6A en Pixel 7A is vooral aan de achterzijde zichtbaar.

Beste van Android

Met de Pixel 7A loop je qua Android-ervaring voor op. De basis is de meest actuele Androidversie (versie 13), die meteen de nieuwste versie krijgt wanneer deze beschikbaar is. Bij andere merken met Android-smartphones moet je minstens een paar maanden wachten totdat de nieuwe versie via een update verschijnt.

Qua ondersteuningsduur mag er wel een tandje bij. De iPhone SE krijgt doorgaans langere update-ondersteuning. Maar ook Samsung heeft dat beter voor elkaar en belooft smartphones, ook in deze prijscategorie, vijf versie-updates van Android. Google belooft drie versie-updates en vijf jaar veiligheidsupdates. Dat is zeker niet slecht, vooral gezien de snelle uitrol van updates, maar hier mag best een schepje bovenop in het kader van veiligheid, duurzaamheid en functionaliteit.

Net zoals alle Android-smartphones zijn de Google-diensten voorgeïnstalleerd, maar je toestel wordt niet volgepropt met apps van andere merken zoals Samsung, Oppo en Xiaomi maar al te graag doen. Daarbovenop krijg je wel wat extra functies ingebouwd die daadwerkelijk écht wat toevoegen. Bijvoorbeeld de Recorder-app of de slimme beeldmogelijkheden met de camera-app of Foto’s-App.

View post on Instagram
 

De kracht van Pixels: de beste fotocamera

Met een Pixel-smartphone heb je gewoonweg de beste camera in zijn prijsklasse. De Pixel 7A onderstreept dat. Google heeft de smartphone voorzien van een 64 megapixel hoofdcamera en een 13 megapixel groothoekcamera. Een zoomlens ontbreekt, de inzoomfunctie gebruikt het hoge aantal megapixel van de hoofdcamera voor een soort digitale zoom.

Hoewel twee lenzen wat karig lijkt ten opzichte van de veelvoud aan lenzen die Samsung en Chinese merken op de achterzijde van de smartphones plaatsen, vaart Google een andere koers: kwaliteit boven kwantiteit. Hierbij heb je dus misschien wat minder mogelijkheden, de fotokwaliteit is uitmuntend. Met de Pixel 7A maak je foto’s die net zo goed of soms zelfs beter zijn dan veel smartphones van andere merken die twee keer zo duur zijn. Dat komt omdat Google als geen ander via softwarematige verwerking het meest uit de lenzen weet te krijgen.

Ook Apple’s iPhone SE heeft weinig camera’s aan boord. Sterker nog, slechts één aan de achterzijde. Qua camerakwaliteit loopt deze iPhone echter mijlenver achter op de Pixel 7A. Vooral omdat Apple ervoor heeft gekozen de nachtmodus alleen beschikbaar te maken voor z’n duurste iPhones, merk je vooral een kwalitatief verschil in het voordeel van de Pixel als de lichtomstandigheden lastiger worden. Het enige wat gemist wordt is een macrofunctie, die bijvoorbeeld op de Pixel 7 en Pixel 7 Pro wél beschikbaar is en automatisch aanspringt. Wel uniek, en als je ‘m gebruikt hebt kun je niet meer zonder: het lijntje dat je assisteert met het recht houden van de camera.

Het onmisbare hulplijntje van de Pixel-camera.

De hoofdcamera laat zelfs de uitstekende camera’s van Samsung’s A-serie achter zich. Vooral de portretmodus maakt indruk, hoewel deze wel wat verwerkingstijd nodig heeft. Kies bij voorkeur ook de reguliere camera voor het beste fotoresultaat: de groothoekcamera heeft zichtbaar meer moeite met het vastleggen van details, kleuren en moeilijke lichtomstandigheden. Ook zijn de randen zichtbaar wat vervormd.

Bij de groothoeklens zie je vervorming aan de zijkanten.

Geen macro, maar nog wel veel detail.

Gebruik waar mogelijk de portretmodus voor de mooiste resultaten.

Besparen met hier en daar een compromis

De Pixel 7A is wat betaalbaarder dan de andere Pixels uit de zevende generatie. Dat merk je aan kleine details, zoals het eerder genoemde ontbreken van de macro-functionaliteit van de camera. Ook is het achterpaneel van plastic gemaakt in plaats van glas. De camerabalk die horizontaal over de achterzijde loopt is nog wel van metaal. Die plastic afwerking is overigens helemaal geen nadeel. In tegenstelling tot glas is het minder kwetsbaar. De behuizing is ook nog altijd spatwaterdicht (IP67).

In de behuizing is overigens geen ruimte gereserveerd voor een audiopoort of geheugenkaartslot. Jammerlijke, maar voorspelbare keuzes van Google. Je moet dus een goede inschatting maken voor de aanschaf of je 128GB of 256GB nodig denkt te hebben. In tegenstelling tot de Pixel 6A beschikt deze Pixel 7A wél over de mogelijkheid om draadloos op te laden. Dat is fijn. Maar Google heeft dit begrensd tot slechts 7,5 watt. Dat is wel heel erg traag. Ook bedraad laden via de usb-c-poort gaat een stuk trager dan zijn concurrentie, omdat dit met maximaal 18 watt kan.

Scherm: snelle bezels

Ten opzichte van de Pixel 6A van vorig jaar heeft de Pixel 7A enkele andere kleine verbeteringen. Het scherm heeft nog altijd redelijk dikke schermranden, maar heeft nu een hogere verversingssnelheid van maximaal 90 hertz. Qua kleurweergave en scherpte (Full-HD) is er niets aan te merken. De maximale helderheid is niet heel indrukwekkend, waardoor het scherm niet altijd even makkelijk af te lezen is in fel daglicht.

Achter dat scherm is een vingerafdrukscanner te vinden. Met de Pixel 7 en Pixel 7 Pro heeft Google problemen zoals foutieve of trage herkenning, die bij de Pixel 6-generaties groot was, goeddeels verholpen. Zelf ervaarde ik geen problemen met de vingerafdrukscanner van de Pixel 6A tijdens de testperiode. Veel andere reviewers merken echter op dat deze bij hun niet altijd goed en snel werkt. Desgewenst kun je ook gezichtsontgrendeling gebruiken. Alleen werkt deze minder nauwkeurig dan bijvoorbeeld Apple’s FaceID omdat alleen de frontcamera gebruikt wordt en geen andere sensoren, waardoor in het donker gezichtsontgrendeling niet zal werken.

©Joris Peterse

Google’s eigen Tensor-chipset

Intern beschikt de Google Pixel 7A over dezelfde Tensor 2-chipset als de Pixel 7 en Pixel 7 Pro. Dat zijn flinke spierballen voor een toestel in deze prijscategorie en ook de prestaties in de benchmarks zijn dik in orde.

Ook laten de benchmarks goede accuprestaties zien. Daarnaast is de accucapaciteit van 4.385 Mah op papier prima. Toch is er een verschil merkbaar tussen de accuprestaties in benchmarks en in praktijk. Want in gebruik blijkt de accuduur toch wat ondergemiddeld. Afhankelijk van je gebruik gaat de accu iets meer dan een dag mee.

Je zou denken dat het aan het scherm kan liggen, Google heeft echter stiekem 60 hertz de standaardverversingssnelheid gemaakt. Daar ligt het niet aan. Het lijkt erop dat de Tensor-chip niet zuinig is bij het in stand houden van een verbinding, ongeacht dat nu wifi, 4G of 5G is. Vooral op mobiele netwerken verstookte de chipset relatief veel. Tijdens het reviewen van de Pixel 7 en Pixel 7 Pro merkte ik hetzelfde op, want ook die smartphones vallen qua accuduur tegen, terwijl de accucapaciteit best meevalt.

De software van de Pixel

Alternatieven voor de Pixel 7A

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone onder de 600 euro? Dan is de Pixel 7A één van je beste keuzes. De Pixel 7A laat de grootste concurrenten Apple en Samsung achter zich, vooral met de camera. Toch is er één smartphone die een veel betere keuze is: de reguliere Pixel 7. Deze verscheen afgelopen najaar op de markt en is inmiddels dusdanig in prijs gezakt dat het prijsverschil nog maar een paar tientjes is. En met de Pixel 7 heb je een smartphone die qua camera’s nóg wat meer te bieden heeft, over een wat beter scherm bezit, sneller draadloos kan opladen, iets betere accuduur, betere vingerafdrukscanner en een gelijkwaardig formaat.

Google lijkt een beetje kortzichtig te zijn geweest met de prijsverhoging van de Pixel 7A en daarmee de verkoop van de midrange-smartphone te kannibaliseren. Het prijsverschil met de betere Pixel 7 is gewoonweg te klein.

Conclusie: Google Pixel 7A kopen?

De Google Pixel 7A legt de lat een stukje hoger voor smartphones onder de 600 euro. Qua camera-mogelijkheden met name, maar ook de software is prettig in gebruik en nieuwe Androidversies en veiligheidsupdates verschijnen direct op je smartphone. Fijn is dat je nu ook draadloos kunt laden en het scherm een hogere verversingssnelheid heeft. Toch gaat dat opladen te langzaam en weegt dat wat zwaarder mee omdat de accuduur niet bepaald uitmuntend is. Het grootste nadeel is echter de prijsverhoging van de Pixel 7A. Hierdoor is de reguliere Pixel 7 eigenlijk een veel slimmere keuze.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.