Firefox wordt Fenix op Android

Firefox wordt Fenix op Android

Smartphone & tablet

Geplaatst: 29 april 2019 - 06:12

De ontwikkeling van Firefox voor Android wordt eind dit jaar stopgezet en Mozilla's mobiele browser herrijst dan uit de as onder de naam Fenix. Fenix draait op andere broncode dan Firefox, en de makers gooien het roer flink om.

Een van de opvallendste aanpassingen is dat de adresbalk van bovenaan het scherm naar onderen is verplaatst. Wat eigenlijk een veel logischere plek is, waar je met één hand beter bij kunt. Openstaande websites worden in overzichtelijke 'tabgroepen' opgeslagen, die eventueel te delen zijn met andere Fenix-gebruikers.

Nog een handigheidje is om een gekopieerde hyperlink direct in de adresbalk te plakken. Tevens is een qr-codescanner ingebouwd. De optie om privévensters te openen is minder verstopt en standaard worden tracking-methodes en advertenties geblokkeerd.

Fenix installeren

Fenix gebruikt de GeckoView-library, waar ook Firefox Reality en Firefox Focus op gebouwd zijn. De huidige Mozilla-browser voor Android krijgt nog twee grote updates, die extra functies toevoegen; in mei en in juli. Vanaf september komen er enkel nog beveiligingsupdates voor uit.

Rond die tijd zou Fenix af moeten zijn, maar een exacte releasedatum is nog niet bekend. Wel kun je de browser alvast testen. Dat doe je door de .apk te installeren via deze link (let op: directe download). Lees hier meer over het installeren van .apk-bestanden op Android.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000