Artiest of nummer blokkeren op Spotify (of toch niet?)

© Kaspars Grinvalds

Artiest of nummer blokkeren op Spotify (of toch niet?)

Geplaatst: 2 juli 2024 - 17:27

Aangepast: 3 juli 2024 - 05:56

Daan Doedens

Een nummer of artiest blokkeren op Spotify zou een fluitje van een cent moeten zijn, en we keken zelf ook een beetje vreemd op toen we erachter kwamen dat dat helemaal niet zo eenvoudig is. De mogelijkheden zijn beduidend minder uitgebreid dan je zou denken. Waarom is dat, en wat kan er wel? Dat lees je hier.

Lees ook: Dit is de Spotify Miniplayer en zo gebruik je 'm

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een bepaalde artiest of een specifiek nummer zou willen blokkeren op Spotify. Misschien roept het nummer negatieve herinneringen of emoties bij je op, misschien sta je niet achter de denkwijze van een artiest, of misschien vind je het simpelweg vervelende muziek. 

Artiest blokkeren op Spotify

Wat je favoriete muziekstijl ook is, er zit altijd wel een artiest tussen waar je het niet zo op hebt, of dat nu puur muzikaal is of een andere reden heeft. De Spotify-app biedt de mogelijkheid om alle nummers van een bepaalde artiest over te slaan als ze in een playlist voorbij komen. Dat doe je door op je telefoon naar de pagina van die artiest te gaan en via het menu met de drie puntjes op Deze artiest niet afspelen te tikken. 

Artiest of nummer blokkeren op Spotify (of toch niet?) -HnurIqglQU-1ywElKhi39w

De kleine Hazes weer deblokkeren? Tik dan op 'Afspelen toestaan voor deze artiest'.

Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Ten eerste werkt het alleen in de smartphone-app, en niet in de desktop- of browser-versies van Spotify. Ook worden nummers waar de artiest aan heeft meegewerkt wel gewoon afgespeeld in playlists. 

Nummer blokkeren op Spotify

We kunnen ons ook voorstellen dat je niets tegen een bepaalde artiest hebt, maar dat je een specifiek nummer niet zo graag hoort. Ook hier hebben we niet per se goed nieuws. Zeker, je kunt het nummer blokkeren in een playlist of album door binnen die playlist of dat album bij het nummer op de drie puntjes te tikken en Dit nummer verbergen te selecteren. 

Artiest of nummer blokkeren op Spotify (of toch niet?) -NkDPkMH4SWy0P8C_JxVqaw

Om het nummer weer in de playlist of het album op te nemen, tik je op 'Verborgen'.

Dat zorgt er echter alleen voor dat het nummer wordt overgeslagen in die specifieke playlist of dat ene album. Komt het voor in een andere lijst, dan wordt het gewoon weer afgespeeld. En ook hier geldt: het is alleen mogelijk op je telefoon, niet in de desktop-app. 

Bovendien wordt het blokkeren van een artiest of het niet laten afspelen van een nummer binnen een lijst niet overgenomen naar andere apparaten; je moet het dus elke keer opnieuw instellen. 

Wel gewoon eindeloos liedjes skippen?

💿💿💿💿💿

Waarom is het zo moeilijk? 

Voor zo'n populaire dienst lijkt het vreemd dat je artiesten of nummers niet even makkelijk kunt blokkeren. We kunnen alleen maar gissen naar de reden, maar grote kans dat het te maken heeft met royalties. Artiesten staan er ongetwijfeld niet om te springen dat al hun muziek met een enkele druk op de knop uit de lijsten van een gebruiker wordt gehaald. 

Spotify is ook niet de enige streamingdienst die er moeilijk over doet. Ook bij Apple Music kun je geen artiesten of nummers blokkeren, net zoals er bij Deezer geen waterdichte manier is. Blijkbaar hebben streamingdiensten liever niet dat je zomaar artiesten blokkeert. Daar valt uit financieel oogpunt nog wel wat voor te zeggen, maar dat je een specifiek nummer niet kunt tegenhouden, is niet erg gebruiksvriendelijk. 

Conclusie

Een nummer of artiest blokkeren op Spotify is helaas niet zo simpel als je zou denken. Je kunt ervoor zorgen dat een artiest niet wordt afgespeeld, maar dat geldt niet voor nummers waaraan die artiest heeft meegewerkt, en bovendien werkt het alleen in de smartphone-app, en voor één enkel apparaat. Hetzelfde geldt voor losse nummers: die kun je op je smartphone in een bepaalde playlist of album blokkeren, maar elders krijg je ze gewoon weer te horen. 

Het is jammer dat Spotify de winst boven het gebruiksgemak stelt, maar gezien het feit dat andere streamingdiensten vrijwel hetzelfde werken, gaan we er niet van uit dat dat binnen afzienbare tijd gaat veranderen. 

(want het leven is al duur genoeg)

8x: Android onder de 200 euro

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten