Apple presenteert nieuwe iPad Pro

© PXimport

Apple presenteert nieuwe iPad Pro

Geplaatst: 20 april 2021 - 16:06

Aangepast: 14 december 2022 - 10:30

Rens Blom

Apple heeft de nieuwe iPad Pro gepresenteerd. De tablet verschijnt in twee formaten, waarvan het grote 12,9 inch-model een miniled-scherm heeft. Beide uitvoeringen draaien op een krachtige nieuwe Apple M1-processor.

Apple noemt de 2021-reeks van de iPad Pro de 5de generatie iPad Pro. Let hier dus goed op als je een iPad Pro koopt, want voorgaande generaties hebben andere namen. De belangrijkste verbetering van de iPad Pro (5de generatie) is de aanwezigheid van een Apple M1-processor. Die processor zit ook in Mac-computers en debuteert nu in de iPad Pro-serie. De M1-processor is veel sneller, energiezuiniger en ondersteunt Thunderbolt. Thunderbolt is een standaard via de usb-c-aansluiting en laat je onder andere een dockingstation of beeldscherm aansluiten. Veel dure computers (Apple Macs en Windows-pc's) hebben al Thunderbolt-ondersteuning. 

Voor het eerst brengt Apple de iPad Pro met 2 TB opslaggeheugen aan. Voorheen lag de limiet op 1 TB. De nieuwe iPad Pro verschijnt ook als een 5G-versie, eveneens een primeur voor de iPad. Oudere modellen ondersteunen optioneel 4G. 5G laat je sneller mobiel internetten, mits je provider en abonnement dit toelaten. 

 

© PXimport

LiDAR-scanner keert terug

Net als de vorige generatie iPad Pro heeft de 2021-reeks twee camera's vergezeld door een LiDAR-scanner. Die meet diepte en helpt onder andere bij het scherpstellen voor foto's en augmented reality (AR). De camera's op de achterkant moeten betere foto's en video's maken dan in de vorige serie. 

Op de voorkant van de iPad Pro zit een vernieuwde 12 megapixel selfiecamera. Deze heeft een groter blikveld dan vorige camera's, waardoor je beter in beeld past. Ook met een groep of wanneer je gaat lopen. De iPad-camera volgt jou dan om te voorkomen dat je buiten beeld valt. De iPad Pro heeft weer Face ID-gezichtsbeveiliging. 

Twee formaten

Een andere interessante vernieuwing in de iPad Pro-serie is het scherm. De tablets verschijnen weer met schermen van 11 en 12,9 inch. Het 12,9 inch-model gebruikt een mini-led-scherm dat hogere maximale helderheid (1000 nits op het hele scherm en 1600 piekhelderheid) mogelijk maakt dan een regulier lcd-scherm. Het mini-led-scherm heeft 10.000 leds over 1500 lokale dimming zones. Het scherm moet ook mooiere kleuren tonen dan een traditioneel lcd-scherm.  Het 11 inch-model heeft opnieuw een lcd-scherm met kleine verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Beide formaten iPad Pro hebben weer een scherm met 120 Hz-verversingssnelheid en zijn geschikt voor de Apple Pencil.

Apple presenteert nieuwe iPad Pro-18700472

© PXimport

Nieuwe iPad Pro prijs en release

Apple brengt de nieuwe iPad Pro in de tweede helft van mei uit. Het 11 inch-model start bij 899 euro en voor de 12,9 inch-variant betaal je minimaal 1219 euro. Modellen met meer opslaggeheugen en 5G zijn duurder. Het duurste 11 inch-model kost 2279 euro en de de meest complete 12,9 inch-variant gaat voor 2599 euro over de toonbank.

iOS 14.5

Apple gaf tijdens het evenement ook aan dat iOS 14.5 volgende week naar de iPhone en iPad komt. Deze update brengt een aantal nieuwe features met zich mee, waaronder een horizontaal start scherm, updates voor de Music- en Podcast-app en ondersteuning voor de PlayStation 5- en Xbox Series X-controller.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten