Android-smartphones Huawei lopen nu echt gevaar

© PXimport

Android-smartphones Huawei lopen nu echt gevaar

Geplaatst: 12 september 2020 - 05:46

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Wesley Akkerman

Het zal inmiddels niemand meer ontgaan zijn dat Chinese bedrijven als Huawei een probleem hebben. Het is immers een jaar geleden dat de Amerikaanse handelsban in werking trad, waardoor het bedrijf bijvoorbeeld geen zaken meer kon doen met Google.

Echter, er werden wel steeds licenties verleend die ervoor zorgde dat beide techgiganten in elk geval beveiligingsupdates konden verstrekken voor Android-gebruikers met een Huawei-toestel. Die licenties komen nu tot een eind, waardoor de updates voor de Huawei-smartphones ook in gevaar komen. Want geen updates betekent geen ondersteuning en geen ondersteuning houdt in dat gebruikers van Huawei-smartphones gevaar lopen.

De licentie die de samenwerking mogelijk maakte, is sinds 13 augustus jongstleden verlopen. Technisch gezien was die licentie bedoeld voor het vervangen van Huawei-apparatuur in belangrijke netwerken in bepaalde gebieden. Zo hadden bedrijven aldaar er extra tijd voor gekregen, maar die licentie kon dus ook voor andere dingen gebruikt worden.

© PXimport

Huawei-smartphones zonder updates

In een e-mail laat de US Commerce Department weten dat de “licentie ervoor zorgde dat mensen en bedrijven hun smartphones en apparatuur van Huawei konden blijven gebruiken, totdat er een alternatief beschikbaar zou zijn”. Dat mensen en bedrijven dan niet allemaal die kans gepakt hebben, is natuurlijk een tweede. Maar dan nog zou je goed kunnen beargumenteren waarom het niet oké is dat consumenten gedwongen worden een andere smartphone te kopen wanneer de Amerikaanse president besluit een Chinees bedrijf te bannen, waardoor een platformhouder niet meer voor garanties en veiligheid kan zorgen.

Want hoe zit het nu precies met je Android-updates voor je Huawei-smartphone? Of je het er nu mee eens bent of niet: de realiteit is dat het humeur van Trump invloed heeft op je smartphonegebruik. De toestellen van Huawei hebben qua hardware vaak weinig problemen, maar op het gebied van software zijn de toestellen grotendeels waardeloos geworden.

Aangaande die Android-updates: Google heeft bevestigd deze licentie, die nu verlopen is, het bedrijf in staat stelde samen met de Chinese fabrikant te zorgen voor ondersteuning voor Huawei-smartphones en -tablets. Die ondersteuning houdt nu dus op. Ook verwijst de Amerikaanse zoekgigant naar een statement dat eerder dit jaar uitgebracht werd, waarin vermeld wordt dat het afgeraden worden apps te sideloaden (te installeren buiten Google Play om). Je loopt als gebruiker dan onnodig risico op malafide software.

Nu nieuwe apparaten van Huawei al gehandicapt op de markt komen, de chips van het bedrijf opraken en de ondersteuning van oude toestellen wegvalt, is het nog maar de vraag hoeveel er overblijft van de smartphonetak van het bedrijf.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000