Miljardenboete voor Google’s machtsmisbruik op Android

Miljardenboete voor Google’s machtsmisbruik op Android

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 september 2022 - 12:09

Aangepast: 14 september 2022 - 12:11

Google heeft een boete van 4,1 miljard euro ontvangen vanwege machtsmisbruik op Android. Een beroepszaak die door Google werd aangespannen om de boete aan te vechten heeft de sanctie niet van tafel kunnen vegen.

Google ontving de miljardenboete in 2018 omdat het techbedrijf van machtsmisbruik werd beschuldigd. Zo zou Google smartphonefabrikanten dwingen om Google-apps op Android-apparaten te installeren, waaronder Chrome en moest de Google-zoekmachine de standaardzoekmachine zijn. Ook mochten fabrikanten geen eigen Androidversies (zogenaamde Forks) maken.

Alle Android-smartphones komen met alle Google-diensten en zoekmachine aan boord. Dat ondermijnt concurrentie.

Hoger beroep

Google ging in hoger beroep tegen de miljardenboete bij het Europees Gerechtshof. Het hof hield de boete in stand, maar verlaagde deze een fractie van 4,3 miljard euro naar 4,1 miljard.

Google heeft het recht om nog één keer beperkt in beroep te gaan bij het Europees Hof van Justitie. Hoewel het bedrijf heeft aangegeven het niet eens te zijn en teleurgesteld is in  de uitspraak, is op dit moment nog niet bekend of Google ook daadwerkelijk in beroep gaat.

Veranderingen voor Android

Veel grote veranderingen voor Android lijkt de zaak nog niet te hebben gebracht. Vrijwel alle Androids komen met alle Google-apps en Google-zoekmachine als standaard. Er is echter wel een zoekmachine-keuzescherm als je je toestel instelt, vergelijkbaar met het browserkeuzescherm dat Microsoft in Windows bouwde nadat het bedrijf beschuldigd was van browser-machtsmisbruik.

De machtsmisbruikboete is niet de enige Europese boete die Google kan verwachten. Ook bijvoorbeeld voor zoekmachine-machtsmisbruik kan het bedrijf een miljardenboete tegemoet zien. Google is niet de enige techgigant die wordt aangepakt. Andere bedrijven als Meta (voorheen Facebook), Microsoft, Amazon en Apple liggen onder een vergrootglas. Laatstgenoemde nog recentelijk, omdat het bedrijf een oneerlijk beleid voert in zijn applicatiewinkel.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000