Discussie over iMessage laait op

Discussie over iMessage laait op

Geplaatst: 9 september 2022 - 08:33

Aangepast: 9 september 2022 - 08:38

Joris Peterse

Uitspraken van Apple-topman Tim Cook hebben de discussie rondom de iMessage-berichtendienst weer aangewakkerd. Apple is niet van plan iMessage naar andere platforms te brengen, wat leidt tot veel ergernis, frustratie en onveiligheid.

Op een conferentie in de VS werd Apple-baas Tim Cook gevraagd waarom het bedrijf geen RCS ondersteunt. RCS is een nieuw protocol dat het verouderde sms vervangt, en het onder meer mogelijk maakt hoogwaardige foto’s en video’s te versturen en groepen te maken zoals wij inmiddels gewend zijn van WhatsApp, Signal en Telegram.

In de VS worden deze apps nauwelijks gebruikt en wordt geleund op de Berichten-app van smartphones, die nog gewoon sms’jes stuurt. Apple heeft een eigen dienst over deze berichten uitgerold: iMessage. Hiermee brengt Apple al deze WhatsApp-achtige functies naar iPhones. Het grote nadeel is dat iMessage alleen werkt voor iPhones onderling. Stuur je een berichtje vanaf je iPhone naar een Android-apparaat (of vice versa) bijvoorbeeld, dan zijn de mogelijkheden beperkt tot sms. Dat houdt onder meer in dat media in lage resolutie worden verzonden en er geen versleuteling plaatsvindt. Je krijgt een groen tekstballonnetje in plaats van een blauwe in de Berichten-app op de iPhone om dat nog extra in te wrijven.

"Waarom kan ik mijn moeder niet fatsoenlijk een video sturen?"

Dat SMS inmiddels over zijn houdbaarheidsdatum is, dat is wel duidelijk. Een opvolger staat ook al klaar: RCS. Dit protocol biedt ook veel van de iMessage- en WhatsApp-basisfunctionaliteit naar de standaard berichten-app. Providers, Google en Samsung maken zich hard om deze nieuwe standaard overal beschikbaar te maken. Alleen, zoals dat wel vaker gebeurt, werkt Apple tegen. Tijdens een conferentie in de VS werd Tim Cook gevraagd of er plannen zijn om RCS te ondersteunen: nee.

In een vervolgvraag vroeg de journalist hoe hij zijn moeder dan foto’s in fatsoenlijke resolutie kon sturen. Het antwoord van Cook was dat hij maar een iPhone voor zijn moeder moest kopen.

Hiermee geeft Tim Cook indirect toe wat de motieven zijn voor het gesloten houden van iMessage en het niet ondersteunen van nieuwe standaarden. Het jaagt de verkoop van iPhones aan. Want in de VS is het marktaandeel van iPhones zo hoog, dat een toestel zonder iMessage ongeveer gelijkligt aan een smartphone zonder WhatsApp in Nederland. Een keuze voor een andere smartphone zou ertoe leiden dat je op sociaal gebied grote concessies moet maken.

Discussie laait weer op

Door de uitspraken van Cook is de discussie weer opgelaaid. Apple houdt mensen in hun greep door iMessage. Hoewel de iMessage-houdgreep buiten de VS nauwelijks speelt, is de discussie ook hier relevant. Sinds WhatsApp in 2012 is overgenomen door Facebook is er discussie over de betrouwbaarheid van WhatsApp. Apple’s marketing probeert hierop in te spelen, door iMessage-berichten te versleutelen: niemand kan ze zomaar uitlezen of onderscheppen, behalve de verzender en ontvanger.

De veiligheid van iMessage is afhankelijk van de ontvanger van het bericht.

-

Toch is iMessage door Apple’s halstarrige houding geen veilig alternatief. De versleuteling vindt alleen plaats bij iMessage-berichten, hierdoor is je veiligheid afhankelijk van de ontvanger van het bericht. Gebruikt die ontvanger geen iMessage, dan blijft het bij een onversleuteld sms-bericht. RCS heeft overigens ook standaard geen versleuteling, waardoor ook dat protocol nog te winnen heeft op veiligheid. Ironisch genoeg gebruikt WhatsApp overigens wél versleuteling, in een veiligere vorm dan Apple’s iMessage: end-to-end versleuteling, gebaseerd op een opensource protocol van Signal.

Discussie over iMessage laait op-22366039

Signal geldt al jaren als één van de veiligste berichten-apps.

iMessage: van onveilig machtsmisbruik naar veilige toekomst

De discussie over iMessage zal waarschijnlijk met nieuwe wetgeving worden beslecht. In Europa komen er regels voor berichten-apps, waarin staat dat ze onderling moeten gaan werken. Zodat je gewoon je (groeps)berichten en hoogwaardige media kunt verzenden. Bijvoorbeeld van Signal naar WhatsApp of van Telegram naar iMessage. Hoe dit in praktijk er uit komt te zien, is vooralsnog onduidelijk.

Voordat we zover komen zal er echter nog veel te doen zijn over iMessage en onbereidwilligheid van Apple om dit toegankelijk te maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten