Android krijgt vrije browser- en zoekmachinekeuze

Android krijgt vrije browser- en zoekmachinekeuze

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 maart 2019 - 08:04

De kans is groot dat je op je smartphone gebruikmaakt van Chrome en Google Zoeken, omdat dit respectievelijk de standaard browser en zoekmachine van Android zijn. Daar komt weldra verandering in. Google gaat je dan namelijk wijzen op alternatieven, met de vraag welke browser en zoekmachine je wilt gebruiken.

Google zet die stap niet zomaar uit eigen beweging, maar op aandringen van de Europese Commissie. Daarvan kreeg het bedrijf vorig jaar al een recordboete van 4,3 miljard euro opgelegd. Door Google-diensten verplicht te stellen aan fabrikanten van Android-smartphones, was er volgens de EC sprake van oneerlijke concurrentie.

Komende maanden

Eind 2018 koos Google er dan ook al voor om de licentievoorwaarden van het mobiele besturingssysteem aan te passen. Maar blijkbaar was daarmee de kous nog niet af. Daarom gaat Google 'bestaande en nieuwe Android-gebruikers' de komende maanden wijzen op het bestaan van andere browsers en zoekmachines.

De EC hoopt hiermee dat concurrerende diensten meer in het oog springen. Soortgelijk gesteggel was er eerder ook over Google Shopping. De zoekresultaten daarvan tonen nu dan ook andere prijsvergelijkers dan enkel die van Google zelf. 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000