9 tips om foto's te bewerken op je mobiel

© PXimport

9 tips om foto's te bewerken op je mobiel

Geplaatst: 11 februari 2016 - 08:16

Aangepast: 14 december 2022 - 14:58

Kees Krick

Om foto's optimaal te bewerken, heb je echt niet altijd speciale apps nodig. Standaard zit er namelijk al een app op je smartphone en tablet waarmee je dat prima kunt doen. Alle belangrijke gereedschappen zitten erin, zodat je foto zichtbaar opknapt.

iOS

Tip 1: Foto's in iOS

Met de app Foto's die standaard op je iPhone en iPad zit, kun je de foto's en filmpjes die je met het toestel maakt uiteraard bekijken en afspelen. Je kunt hier je foto's ook mee bewerken. Zodra je een foto op het scherm bekijkt, tik je rechtsboven op Wijzig. Het toverstafje is het simpelste gereedschap. Lees ook: De 15 beste gratis fotobewerkingstools.

Op de iPhone staat dat toverstafje trouwens wat verloren rechtsboven in beeld. Hiermee verbeter je de foto volledig automatisch. Anders dan de naam doet vermoeden, verricht het ook weer geen wonderen, dus zul je vaak alsnog naar de andere gereedschappen moeten uitwijken om de foto optimaal te bewerken. Ziet het resultaat er wel prima uit, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Valt het resultaat tegen, dan tik je er gewoon een tweede keer op, zodat de wijziging weer ongedaan wordt gemaakt.

Tik je op het pictogram van een vierkant met drie bolletjes, dan verschijnt een setje kant-en-klare filters. Hiermee geef je de foto vlotjes een andere uitstraling. Tik net zolang tot je een mooi exemplaar te pakken hebt, of kies Geen om het filter weer uit te schakelen als er niets naar jouw smaak tussen zit.

 

© PXimport

Tip 1 In Foto's zijn er diverse kant-en-klare filters om uit te kiezen.

Tip 2: Rechtzetten

Tijdens het fotograferen houden we een iPhone of iPad soms ongemerkt een tikje schuin. Dan krijg je natuurlijk een scheve foto. Dat is lang niet altijd storend en vaak valt het niet eens op. Tenzij er iets in beeld is waarvan we weten dat het recht hoort te zijn. Denk aan een muur of de horizon. In dat geval zet je de foto gemakkelijk weer recht via het uitsnede-pictogram.

Dat lijkt op een vierkant met twee boogvormige pijlen ernaast. Via de gradenboog verdraai je de foto tot hij netjes rechtop staat. Plaats twee vingers op de foto en beweeg ze uit elkaar of knijp ermee om in of uit te zoomen. Sleep vervolgens één vinger om het juiste stuk van de foto binnen het selectiekader te zetten. Hiermee maak je een mooie uitsnede. Een andere mogelijkheid om de foto bij te snijden is door een of meerdere hoekpunten te verslepen. Spijt? Om het gereedschap ongedaan te maken tik je op Herstel naast de gradenboog. Het gereedschap kent ook nog twee (minder opvallende) pictogrammen. Daarmee roteer je de foto in stappen van negentig graden of stel je een standaard beeldverhouding in zoals 1:1, 3:2, 4:3 of 16:9.

 

© PXimport

Tip 2 Draai de foto tot hij netjes rechtop staat en maak een mooie uitsnede.

Tip 3: Belichting en kleur

De gereedschappen met de meeste mogelijkheden tref je aan onder het pictogram van een ouderwetse draaiknop. Er staan dan drie groepen met bewerkingen tot je beschikking, te weten Licht, Kleur en Z/w (zwart/wit). Zodra je een groep aantikt, krijg je een soort filmstrip te zien die als een gewone schuifregelaar werkt. Veeg er met een vinger over om de foto lichter of donkerder te maken, meer of minder kleur te geven, of om het mooiste zwart-wit-effect te kiezen. Wil je terug naar de originele staat? Veeg dan tot het puntje naast de filmstrip netjes op de rode horizontale lijn valt. Dat is zeg maar de nulstand van de schuifregelaar.

 

© PXimport

Tip 3 Via de filmstrip stel je onder meer de belichting of kleuren bij.

Tip 4: Maatwerk

Standaard past de app Foto's een heleboel dingen tegelijk aan zodra je over de filmstrip-schuifregelaar veegt. Om een foto alleen aan te passen waar dat echt nodig is, tik je op het menu-pictogram naast of onder de filmstrip (drie liggende streepjes met puntjes ervoor) zodra je een bewerkingsgroep hebt gekozen. Bij de groep Licht kun je dan onder andere de belichting en het contrast optimaal instellen, of je verbetert de lichte en de donkere delen van de foto onafhankelijk van elkaar. Dit laatste is handig als er zoiets als een felle lucht is, of diepe schaduwen te zien zijn.

In de groep Kleur kun je onder meer de verzadiging aanpassen of een kleurzweem weghalen. Op die manier haal je echt het beste in een foto naar boven. Ditmaal zie je wel een gewone schuifregelaar. Boven de schuifregelaar of de filmstrip staat altijd te lezen wat je precies aanpast. Bijvoorbeeld Belichting of Verzadiging, Licht of Kleur.

 

© PXimport

Tip 4 Er zijn behoorlijk veel specifieke bewerkingen mogelijk.

Tip 5: Onbeperkt bewerken

Zodra je een foto naar smaak hebt bewerkt, tik je op Gereed om terug te keren naar de weergavestand van de app Foto's. Het bijzondere aan de iPhone en iPad, is dat je voortaan de door jou bewerkte versie van deze foto ziet, maar dat je die bewerkingen op elk moment weer kunt aanpassen en ze zelfs ongedaan mag maken.

Normaal gesproken wordt de originele foto overschreven en is er geen weg meer terug, maar de Foto's-app bewaart jouw wijzigingen stiekem in een apart bestandje. Je merkt daar niets van, maar dit betekent dat de originele foto er nog steeds is. Bewerk je de foto opnieuw, dan zie je bijvoorbeeld bij de groepen Licht en Kleur alle aanpassingen weer staan en kun je opnieuw aan de schuifregelaars zitten. Een uitsnede of het verdraaien van een foto kun je ook ongedaan maken en daarna opnieuw doen. Omdat je altijd met het originele fotobestand werkt, gaat er zelfs bij meerdere keren bewerken geen spatje beeldkwaliteit verloren.

 

© PXimport

Tip 5 De bestaande bewerking is opnieuw aangepast, zonder kwaliteitsverlies.

Android

Tip 6: Google Foto's

Ook op een Android-toestel is bijna altijd een app Foto's aanwezig. Dat is natuurlijk wel een andere dan op Apple-apparaten: het gaat om de app Google Foto's. Omdat fabrikanten zelf bepalen welke apps ze standaard meeleveren, kan het best gebeuren dat de app bij jou ontbreekt. In dat geval haal je hem gewoon even op uit Google Play.

Bekijk een foto en tik op het pennetje om te beginnen met bewerken. Onderin krijg je twee werkbalken te zien. Via de onderste balk maak je een keuze uit een van de drie bewerkingsgroepen, waarna je in het balkje erboven een gereedschap kiest of de bewerking uitvoert.

 

© PXimport

Tip 6 In Google Foto's zie je twee werkbalken onderin.

Tip 7: Foto optimaliseren

Tik in de onderste werkbalk op het pictogram waarop schuifjes staan en tik vervolgens op de toverstaf om de foto automatisch te optimaliseren. Tik op Terug als de bewerking tegenvalt. Tik op Licht om een foto lichter dan wel donkerder maken en op Kleur om de kleuren meer of minder verzadigd te maken. Met Opvallen verhoog of verlaag je het algehele contrast in de foto. Tot slot kun je met Vignet de hoeken van de foto een tikkeltje donkerder maken, zodat je de aandacht van de kijker naar het midden van de foto stuurt.

 

© PXimport

Tip 7 Verbeter belichting en kleur en voeg een mooi vignet toe.

Tip 8: Filters

Ben je gecharmeerd van filters? Ook deze app heeft er diverse van aan boord, dus je kunt je lekker uitleven. Filters zijn een laagdrempelige manier om je foto's snel een leuke uitstraling te geven, zonder dat jij je hoeft te verdiepen in allerlei ingewikkelde fotobewerkingstechnieken. Tik in de onderste werkbalk op het middelste pictogram (vierkant met een berglandschap), waarna een ruime selectie filters verschijnt. Tik ze gerust stuk voor stuk aan, tot je een effect tegenkomt dat goed past bij de foto die je op dit moment bewerkt. Om te voorkomen dat foto's te veel op elkaar gaan lijken, hebben de filters een schuifbalk waarmee je het effect kunt bijstellen. Valt het tegen en gebruik je deze foto toch liever zonder filter? Kies dan voor het effect genaamd Geen.

 

© PXimport

Tip 8 Het effect van een filter stel je bij met een schuifregelaar.

Tip 9: Uitsnijden

Het derde en laatste pictogram (uitsnedegereedschap met twee boogvormige pijlen ernaast) is een stuk interessanter. Dit gebruik je weer om een scheve foto recht te zetten, of een rechte foto juist expres scheef te zetten als dat mooier staat. Veeg over de schuifregelaar om de gewenste hoek in de stellen. Het pictogram achter de schuifbalk stelt je in staat een foto in stappen van negentig graden te roteren. Handig om bijvoorbeeld een foto netjes rechtop te zetten als de oriëntatiesensor van jouw tablet of smartphone dat niet automatisch heeft gedaan. Je kunt ook links van de schuifregelaar op Auto tikken. Dan probeert de app om jouw foto automatisch recht te zetten en uit te snijden. Bewerkingen die je met de app Foto's doet, kun je helaas niet meer terugdraaien zodra je een foto opslaat. Wel wordt de bewerkte foto als een nieuw bestand opgeslagen, dus ook het origineel blijft bewaard.

 

© PXimport

Tip 9 Je kunt een foto gemakkelijk rechtzetten dankzij het raster.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten