ID.nl logo
De 15 beste gratis fotobewerkingstools
© PXimport
Huis

De 15 beste gratis fotobewerkingstools

Als je veel foto's wilt bewerken, dan kan dit nog altijd met een goed programma voor je pc of laptop. We stellen je vijf prima gratis programma's voor. Hoef je maar een paar foto's te bewerken en wil je geen software downloaden, dan kun je prima uit de voeten met online tools. Tot slot enkele apps.

Computer

01 Adobe Photoshop

Beginnen we echt met dat dure fotobewerkingspakket van Adobe? Ja en nee. Hoewel de nieuwere versies van Adobes software inderdaad nogal hoog geprijsd zijn - zeker voor consumenten die niet dagelijks foto's bewerken - is er een lichtpuntje aan de horizon. Je kunt namelijk Adobe CS2 gratis downloaden. Dit pakket met onder andere Photoshop erin stamt al uit 2005 en mist dus wel een hoop functionaliteiten die je wel in de nieuwste versies en in andere gratis fotobewerkers vindt.

Adobe publiceerde begin 2013 de downloadbestanden en serienummers online omdat er een technisch probleem bij activering van eerder gekochte CS2-exemplaren was. Op de downloadsite raadt Adobe af CS2 nog langer te gebruiken omdat de software verouderd is en niet meer ondersteund wordt. Wil je toch aan de slag met deze echte (Engelstalige) Photoshop-versie, dan moet je je even aanmelden met je Adobe ID via onderstaande link.

©PXimport

Photoshop CS2 kun je gratis gebruiken, maar het is wel flink verouderd.

02 GIMP

GIMP wordt vaak gezien als hét gratis en opensource alternatief voor Photoshop. Hoewel de interface deels dezelfde opzet heeft, is het toch erg wennen omdat de pictogrammen nogal afwijken. Als je even doorzet, heb je aan GIMP zeker een zeer volledige fotobewerker. Je kunt onder andere werken met lagen, laagmaskers, paden en diverse (slimme) selectietools.

Weet je aardig wat van foto's bewerken en heb je niet zo'n behoefte aan vooraf ingestelde effecten maar sleutel je liever zelf aan je foto's, dan heb je aan GIMP een hele goede.

©PXimport

GIMP is vooral geschikt als je echt handmatig met je beelden aan de slag wilt.

03 RawTherapee

Fotografeer jij in raw-formaat, dan moet je iedere foto nog nabewerken om het optimale uit je foto's te halen, net als dat je dat vroeger in de doka deed. Dit kan gratis met de opensource-software RawTherapee. Dit is echt een digitale doka, dus je kunt uitgebreid werken met licht en kleur. Je bewerkingen kun je opslaan in een profiel, dat je gemakkelijk op een hele serie bestanden toepast.

©PXimport

'Ontwikkel' je raw-beelden met RawTherapee

04 Picasa

Picasa 3 is het fotoprogramma van Google. Je kunt hiermee eenvoudig alle foto's op je computer bekijken en ze ook bewerken en daarna online delen. Picasa verzamelt al je beelden in een database. Het toont ze vervolgens op datum in een mappenstructuur. Je kunt een collage maken door meerdere beelden te selecteren en rechtsonder te kiezen voor Collage. Wil je een foto bewerken, dan dubbelklik je erop waarna je in een andere weergave komt. Links in beeld zie je gelijk wat tools voor (automatische) basisbewerkingen. Met de tabblaadjes links kun je nog meer bewerkingen en ook filters bereiken. Mede door de toegankelijke interface is Picasa zeer geschikt voor beginners.

©PXimport

Picasa biedt zeer eenvoudige bewerkingstools en is daardoor zeer geschikt voor beginners.

05 Photoscape

Het gratis programma PhotoScape pakt het bewerken van foto's wat anders aan dan menig concurrent. Het wil de gebruikers niet laten verzanden in talloze opties, maar tracht je bij de hand te nemen om datgene met je foto's te doen dat jij wilt. En dat lukt aardig. Bij het starten kun je kiezen voor bijvoorbeeld het bewerken van je foto's, het samenvoegen of splitsen ervan, een gif-animatie maken of bijvoorbeeld een blad voor in een album (collage). Bij het bewerken van je foto heb je redelijk wat opties, maar omdat de interface zo anders is dan gewoonlijk, moest ik wat langer zoeken naar bepaalde opties.

©PXimport

Photoscape biedt een andere manier van bewerken, maar met een beetje zoeken is er wel veel mogelijk.

Online

06 Pixlr

Net als bij de meeste andere online fotobewerkers heb je Flash nodig om je foto's te kunnen bewerken met Pixlr. Je hebt de keuze uit twee online apps, namelijk Express en Editor. Met de Express-versie kun je even snel een uitsnede maken, kleuren corrigeren of wat andere veelgebruikte bewerkingen toepassen. Opslaan kan dan in jpg- of png-formaat. Wil je meer, gebruik dan vooral de Pixlr Editor. Deze is zeer uitgebreid, werkt erg snel en lijkt wel wat op Photoshop. Je kunt zelfs in lagen werken. Opslaan kan in jpg, png, bmp, tiff of pxd (pixlr-formaat voor gelaagde afbeeldingen). Wil je allerlei stickers en effecten, dan kun je beter voor een ander programma kiezen. Dit is onze favoriet!

©PXimport

Zowel qua uiterlijk als qua werking lijkt Pixlr op Photoshop, je kunt zelfs werken met lagen.

07 Ribbet

Wellicht ken je de naam Picnik nog wel van online bewerkingssoftware. Google trok de stekker uit deze dienst, maar Ribbet maakt gebruik van hetzelfde platform en werkt dus nagenoeg gelijk. De interface is inmiddels wat ouderwets, maar daardoor niet minder duidelijk. In het tabblad Basic Edits ga je aan de slag met de foto, waarna je met bijvoorbeeld Stickers en Frames je beeld nog verder verfraaid. Het bestand kun je downloaden als jpg- of png-bestand. Wanneer je je gratis registreert, kun je tot 100 foto's tegelijk uploaden en vervolgens bewerken. Voor een deel van de functies heb je een betaald account nodig voor zo'n 5 dollar per maand of 30 dollar per jaar.

©PXimport

De interface is wat ouderwets, maar je kunt prima even snel wat bewerkingen doen met Ribbet.

08 Adobe Photoshop Express Editor

Ook Adobe heeft een online tool ontwikkeld! En daar verwachten we dan natuurlijk veel van. Je hebt veel mogelijkheden voor de basisbewerking van je beeld. Zo kun je tot in detail de kleuren en belichtingen aanpassen, en de foto bijvoorbeeld op meerdere manieren omzetten naar zwart-wit. De dienst werkt snel en intuïtief, je ziet direct als voorbeeld wat je aanpast. Maar werken in lagen, zoals bij Pixlr, is niet mogelijk. Dat hadden we van deze grote naam eigenlijk wel verwacht. Ben je tevreden, dan kun je via Decorate eventueel nog wat teksten of stickers toevoegen. Sla tot slot je beeld op, dit kan alleen in jpg.

©PXimport

Foto's bewerken gaat met deze Adobe-app snel en makkelijk, maar we missen wat uitgebreidere functionaliteiten.

09 BeFunky

Wil je liever gemakkelijk wat effecten aan je foto toevoegen? Dan ben je bij BeFunky zeker aan het goede adres. Dit is een zeer mooi vormgegeven online editor: minimalistisch maar toch nog overzichtelijk en zonder storende advertenties. Links in beeld vind je de werkbalk, vanuit waar je basisbewerkingen kunt doen en beelden kunt retoucheren. Maar de kracht van deze bewerker ligt in alle effecten en grafische elementjes die je aan je beelden kunt toevoegen. Er is een uitgebreide collectie van mooie effecten. Voor een deel van de grafische elementen moet je 5 dollar per maand of 25 dollar per jaar betalen. BeFunky heeft ook apps voor Android en iOS.

10 Photobucket

Photobucket nemen we vooral in deze lijst op omdat hij wat uitgebreider is dan de meeste onlinediensten. Het is namelijk niet alleen een bewerker, maar je krijgt ook opslagruimte en je kunt je foto's laten afdrukken, bijvoorbeeld op canvas). Voor je aan de slag kunt, moet je eerst een account aanmaken. Bekijk na het inloggen wel even je privacy-instellingen en stel in dat je albums standaard privé zijn. Upload de foto's die je wilt bewerken naar de dienst. Alle basisfuncties voor bewerking zijn aanwezig en je kunt ook teksten, stickers en kant-en-klare effecten toevoegen. Nadeel: deze dienst is langzaam/zwaar en heeft erg veel reclame in beeld (voor 0,99 dollar kun je de dienst wel advertentievrij gebruiken).

©PXimport

De reclames nemen bij Photobucket veel schermruimte in, maar het bewerken gaat prima.

Mobiel/tablet

11 Pixlr-o-Matic

Pixlr-o-Matic (iOS en Android) is van dezelfde makers als de online tool Pixlr, maar heeft wel een totaal andere insteek. Geen uitgebreide bewerkingsmogelijkheden, maar wel héél, heel veel filters, texturen en lijstjes. Waar je vroeger voor een uitbreiding van het aantal filters en dergelijke moest betalen, is dit sinds ongeveer een jaar gratis. Kies een foto van je toestel of maak er vanuit de app eentje. Selecteer daarna een filter, textuur en/of omlijsting, en je kunt je foto opslaan en/of delen. Erg makkelijk en het geeft leuke resultaten.

12 Google Foto's

Google Foto's (ook voor Android) is een wat vreemde eend in de bijt. Het bewerken van je foto's is niet het hoofddoel van deze app, dat is namelijk het online opslaan van al je beelden. Dit wil niet zeggen dat je je beelden niet kunt bewerken (anders hadden we hem niet in deze lijst opgenomen). De app heeft wat filters aan boord die de sfeer van je foto bepalen, en je kunt het belichting en kleur aanpassen. De bewerkingsmogelijkheden stellen nog wat teleur, maar omdat deze app redelijk nieuw is (mei 2015) kan het zijn dat er later meer mogelijkheden worden toegevoegd. Vanuit de app kun je ook een gif-animatie, filmpje, collage of een fotoverhaal maken.

©PXimport

Google Foto's biedt nog erg weinig mogelijkheden voor fotobewerking.

13 PicsArt

PicsArt is zowel een bewerkingsapp voor iOS, Android en Windows Phone, als een fotocommunity. Je kunt er dan ook een account aanmaken om vrienden en artiesten op dit netwerk te volgen. Via het potloodje rechtsonder ga je naar de bewerkingsmodus. Hier werd ik even overweldigd door de mogelijkheden, ik moest even zoeken naar de effecten die ik wilde gebruiken. Een leuke mogelijkheid is om foto's toe te voegen in een soort eigen laag. Die beelden kun je apart bewerken en ook een rand geven. Zo kun je bijvoorbeeld een tweede foto voor een deel over je eerste foto heen leggen. Het toepassen van de effecten kan overigens soms even duren.

©PXimport

Met PicsArt kun je een tweede foto als inzetje over je eerste beeld heen plaatsen.

14 Fotor Photo Editor

Deze app voor iOS en Android is behoorlijk uitgebreid. Naast bewerkingsfuncties vind je er ook een hoop inspirerende beelden vanuit de community, en kun je eventueel meedoen aan fotowedstrijden. In de bewerker kun je alle basisbewerkingen op je foto's loslaten, filters gebruiken en ook extra elementen als teksten en stickers toevoegen. Een leuke mogelijkheid is nog om te focussen op een bepaald deel van de foto door alleen dat scherp te maken, en de rest onscherp. Via www.fotor.com kun je je beelden overigens ook online bewerken.

15 Adobe Photoshop Express

Wil je geen gekkigheid, dan is deze app (ook voor Android) van Adobe ideaal. De bediening is gebruiksvriendelijk. Je kunt prima simpele bewerkingen loslaten op je foto's, zoals bijsnijden, rechtzetten, belichting corrigeren enzovoort. Ook voeg je mooie filters of randen/kaders toe. Wil je meer filters, dan kun je die via in-app-aankopen aanschaffen. Een erg goede functie is dat je ook je eigen 'presets' kunt opslaan binnen de app, zodat je die gemakkelijk op andere foto's toepast.

©PXimport

De interface van Adobe Photoshop Express is zeer prettig op een smartphone.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.