ID.nl logo
De 15 beste gratis fotobewerkingstools
© PXimport
Huis

De 15 beste gratis fotobewerkingstools

Als je veel foto's wilt bewerken, dan kan dit nog altijd met een goed programma voor je pc of laptop. We stellen je vijf prima gratis programma's voor. Hoef je maar een paar foto's te bewerken en wil je geen software downloaden, dan kun je prima uit de voeten met online tools. Tot slot enkele apps.

Computer

01 Adobe Photoshop

Beginnen we echt met dat dure fotobewerkingspakket van Adobe? Ja en nee. Hoewel de nieuwere versies van Adobes software inderdaad nogal hoog geprijsd zijn - zeker voor consumenten die niet dagelijks foto's bewerken - is er een lichtpuntje aan de horizon. Je kunt namelijk Adobe CS2 gratis downloaden. Dit pakket met onder andere Photoshop erin stamt al uit 2005 en mist dus wel een hoop functionaliteiten die je wel in de nieuwste versies en in andere gratis fotobewerkers vindt.

Adobe publiceerde begin 2013 de downloadbestanden en serienummers online omdat er een technisch probleem bij activering van eerder gekochte CS2-exemplaren was. Op de downloadsite raadt Adobe af CS2 nog langer te gebruiken omdat de software verouderd is en niet meer ondersteund wordt. Wil je toch aan de slag met deze echte (Engelstalige) Photoshop-versie, dan moet je je even aanmelden met je Adobe ID via onderstaande link.

©PXimport

Photoshop CS2 kun je gratis gebruiken, maar het is wel flink verouderd.

02 GIMP

GIMP wordt vaak gezien als hét gratis en opensource alternatief voor Photoshop. Hoewel de interface deels dezelfde opzet heeft, is het toch erg wennen omdat de pictogrammen nogal afwijken. Als je even doorzet, heb je aan GIMP zeker een zeer volledige fotobewerker. Je kunt onder andere werken met lagen, laagmaskers, paden en diverse (slimme) selectietools.

Weet je aardig wat van foto's bewerken en heb je niet zo'n behoefte aan vooraf ingestelde effecten maar sleutel je liever zelf aan je foto's, dan heb je aan GIMP een hele goede.

©PXimport

GIMP is vooral geschikt als je echt handmatig met je beelden aan de slag wilt.

03 RawTherapee

Fotografeer jij in raw-formaat, dan moet je iedere foto nog nabewerken om het optimale uit je foto's te halen, net als dat je dat vroeger in de doka deed. Dit kan gratis met de opensource-software RawTherapee. Dit is echt een digitale doka, dus je kunt uitgebreid werken met licht en kleur. Je bewerkingen kun je opslaan in een profiel, dat je gemakkelijk op een hele serie bestanden toepast.

©PXimport

'Ontwikkel' je raw-beelden met RawTherapee

04 Picasa

Picasa 3 is het fotoprogramma van Google. Je kunt hiermee eenvoudig alle foto's op je computer bekijken en ze ook bewerken en daarna online delen. Picasa verzamelt al je beelden in een database. Het toont ze vervolgens op datum in een mappenstructuur. Je kunt een collage maken door meerdere beelden te selecteren en rechtsonder te kiezen voor Collage. Wil je een foto bewerken, dan dubbelklik je erop waarna je in een andere weergave komt. Links in beeld zie je gelijk wat tools voor (automatische) basisbewerkingen. Met de tabblaadjes links kun je nog meer bewerkingen en ook filters bereiken. Mede door de toegankelijke interface is Picasa zeer geschikt voor beginners.

©PXimport

Picasa biedt zeer eenvoudige bewerkingstools en is daardoor zeer geschikt voor beginners.

05 Photoscape

Het gratis programma PhotoScape pakt het bewerken van foto's wat anders aan dan menig concurrent. Het wil de gebruikers niet laten verzanden in talloze opties, maar tracht je bij de hand te nemen om datgene met je foto's te doen dat jij wilt. En dat lukt aardig. Bij het starten kun je kiezen voor bijvoorbeeld het bewerken van je foto's, het samenvoegen of splitsen ervan, een gif-animatie maken of bijvoorbeeld een blad voor in een album (collage). Bij het bewerken van je foto heb je redelijk wat opties, maar omdat de interface zo anders is dan gewoonlijk, moest ik wat langer zoeken naar bepaalde opties.

©PXimport

Photoscape biedt een andere manier van bewerken, maar met een beetje zoeken is er wel veel mogelijk.

Online

06 Pixlr

Net als bij de meeste andere online fotobewerkers heb je Flash nodig om je foto's te kunnen bewerken met Pixlr. Je hebt de keuze uit twee online apps, namelijk Express en Editor. Met de Express-versie kun je even snel een uitsnede maken, kleuren corrigeren of wat andere veelgebruikte bewerkingen toepassen. Opslaan kan dan in jpg- of png-formaat. Wil je meer, gebruik dan vooral de Pixlr Editor. Deze is zeer uitgebreid, werkt erg snel en lijkt wel wat op Photoshop. Je kunt zelfs in lagen werken. Opslaan kan in jpg, png, bmp, tiff of pxd (pixlr-formaat voor gelaagde afbeeldingen). Wil je allerlei stickers en effecten, dan kun je beter voor een ander programma kiezen. Dit is onze favoriet!

©PXimport

Zowel qua uiterlijk als qua werking lijkt Pixlr op Photoshop, je kunt zelfs werken met lagen.

07 Ribbet

Wellicht ken je de naam Picnik nog wel van online bewerkingssoftware. Google trok de stekker uit deze dienst, maar Ribbet maakt gebruik van hetzelfde platform en werkt dus nagenoeg gelijk. De interface is inmiddels wat ouderwets, maar daardoor niet minder duidelijk. In het tabblad Basic Edits ga je aan de slag met de foto, waarna je met bijvoorbeeld Stickers en Frames je beeld nog verder verfraaid. Het bestand kun je downloaden als jpg- of png-bestand. Wanneer je je gratis registreert, kun je tot 100 foto's tegelijk uploaden en vervolgens bewerken. Voor een deel van de functies heb je een betaald account nodig voor zo'n 5 dollar per maand of 30 dollar per jaar.

©PXimport

De interface is wat ouderwets, maar je kunt prima even snel wat bewerkingen doen met Ribbet.

08 Adobe Photoshop Express Editor

Ook Adobe heeft een online tool ontwikkeld! En daar verwachten we dan natuurlijk veel van. Je hebt veel mogelijkheden voor de basisbewerking van je beeld. Zo kun je tot in detail de kleuren en belichtingen aanpassen, en de foto bijvoorbeeld op meerdere manieren omzetten naar zwart-wit. De dienst werkt snel en intuïtief, je ziet direct als voorbeeld wat je aanpast. Maar werken in lagen, zoals bij Pixlr, is niet mogelijk. Dat hadden we van deze grote naam eigenlijk wel verwacht. Ben je tevreden, dan kun je via Decorate eventueel nog wat teksten of stickers toevoegen. Sla tot slot je beeld op, dit kan alleen in jpg.

©PXimport

Foto's bewerken gaat met deze Adobe-app snel en makkelijk, maar we missen wat uitgebreidere functionaliteiten.

09 BeFunky

Wil je liever gemakkelijk wat effecten aan je foto toevoegen? Dan ben je bij BeFunky zeker aan het goede adres. Dit is een zeer mooi vormgegeven online editor: minimalistisch maar toch nog overzichtelijk en zonder storende advertenties. Links in beeld vind je de werkbalk, vanuit waar je basisbewerkingen kunt doen en beelden kunt retoucheren. Maar de kracht van deze bewerker ligt in alle effecten en grafische elementjes die je aan je beelden kunt toevoegen. Er is een uitgebreide collectie van mooie effecten. Voor een deel van de grafische elementen moet je 5 dollar per maand of 25 dollar per jaar betalen. BeFunky heeft ook apps voor Android en iOS.

10 Photobucket

Photobucket nemen we vooral in deze lijst op omdat hij wat uitgebreider is dan de meeste onlinediensten. Het is namelijk niet alleen een bewerker, maar je krijgt ook opslagruimte en je kunt je foto's laten afdrukken, bijvoorbeeld op canvas). Voor je aan de slag kunt, moet je eerst een account aanmaken. Bekijk na het inloggen wel even je privacy-instellingen en stel in dat je albums standaard privé zijn. Upload de foto's die je wilt bewerken naar de dienst. Alle basisfuncties voor bewerking zijn aanwezig en je kunt ook teksten, stickers en kant-en-klare effecten toevoegen. Nadeel: deze dienst is langzaam/zwaar en heeft erg veel reclame in beeld (voor 0,99 dollar kun je de dienst wel advertentievrij gebruiken).

©PXimport

De reclames nemen bij Photobucket veel schermruimte in, maar het bewerken gaat prima.

Mobiel/tablet

11 Pixlr-o-Matic

Pixlr-o-Matic (iOS en Android) is van dezelfde makers als de online tool Pixlr, maar heeft wel een totaal andere insteek. Geen uitgebreide bewerkingsmogelijkheden, maar wel héél, heel veel filters, texturen en lijstjes. Waar je vroeger voor een uitbreiding van het aantal filters en dergelijke moest betalen, is dit sinds ongeveer een jaar gratis. Kies een foto van je toestel of maak er vanuit de app eentje. Selecteer daarna een filter, textuur en/of omlijsting, en je kunt je foto opslaan en/of delen. Erg makkelijk en het geeft leuke resultaten.

12 Google Foto's

Google Foto's (ook voor Android) is een wat vreemde eend in de bijt. Het bewerken van je foto's is niet het hoofddoel van deze app, dat is namelijk het online opslaan van al je beelden. Dit wil niet zeggen dat je je beelden niet kunt bewerken (anders hadden we hem niet in deze lijst opgenomen). De app heeft wat filters aan boord die de sfeer van je foto bepalen, en je kunt het belichting en kleur aanpassen. De bewerkingsmogelijkheden stellen nog wat teleur, maar omdat deze app redelijk nieuw is (mei 2015) kan het zijn dat er later meer mogelijkheden worden toegevoegd. Vanuit de app kun je ook een gif-animatie, filmpje, collage of een fotoverhaal maken.

©PXimport

Google Foto's biedt nog erg weinig mogelijkheden voor fotobewerking.

13 PicsArt

PicsArt is zowel een bewerkingsapp voor iOS, Android en Windows Phone, als een fotocommunity. Je kunt er dan ook een account aanmaken om vrienden en artiesten op dit netwerk te volgen. Via het potloodje rechtsonder ga je naar de bewerkingsmodus. Hier werd ik even overweldigd door de mogelijkheden, ik moest even zoeken naar de effecten die ik wilde gebruiken. Een leuke mogelijkheid is om foto's toe te voegen in een soort eigen laag. Die beelden kun je apart bewerken en ook een rand geven. Zo kun je bijvoorbeeld een tweede foto voor een deel over je eerste foto heen leggen. Het toepassen van de effecten kan overigens soms even duren.

©PXimport

Met PicsArt kun je een tweede foto als inzetje over je eerste beeld heen plaatsen.

14 Fotor Photo Editor

Deze app voor iOS en Android is behoorlijk uitgebreid. Naast bewerkingsfuncties vind je er ook een hoop inspirerende beelden vanuit de community, en kun je eventueel meedoen aan fotowedstrijden. In de bewerker kun je alle basisbewerkingen op je foto's loslaten, filters gebruiken en ook extra elementen als teksten en stickers toevoegen. Een leuke mogelijkheid is nog om te focussen op een bepaald deel van de foto door alleen dat scherp te maken, en de rest onscherp. Via www.fotor.com kun je je beelden overigens ook online bewerken.

15 Adobe Photoshop Express

Wil je geen gekkigheid, dan is deze app (ook voor Android) van Adobe ideaal. De bediening is gebruiksvriendelijk. Je kunt prima simpele bewerkingen loslaten op je foto's, zoals bijsnijden, rechtzetten, belichting corrigeren enzovoort. Ook voeg je mooie filters of randen/kaders toe. Wil je meer filters, dan kun je die via in-app-aankopen aanschaffen. Een erg goede functie is dat je ook je eigen 'presets' kunt opslaan binnen de app, zodat je die gemakkelijk op andere foto's toepast.

©PXimport

De interface van Adobe Photoshop Express is zeer prettig op een smartphone.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: