Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Geplaatst: 8 december 2022 - 18:26

Aangepast: 21 december 2022 - 09:05

Saskia van Weert

Lekker met z'n allen gourmetten: tijdens Kerstmis komen de kleine pannetjes bij de meerderheid van de Nederlandse gezinnen op tafel. Maar ook bij andere gelegenheden is gourmetten een populaire manier om bijvoorbeeld met vrienden lekker lang te tafelen en te genieten van vlees, vis, vega en groenten. Met wat extra moeite geef je deze Nederlandse traditie een eigen draai.

Gourmetten is een Nederlandse traditie

De culinaire tijdschriften staan al weken in het teken van de feestdagen en proberen je er elk jaar weer van te overtuigen eens uit te pakken met een groot (al dan niet vegetarisch) braadstuk. Maar als je kijkt wat er dan écht op tafel komt, zie je vooral een hoop kleine bakjes met lekkere hapjes om zelf klaar te maken in je eigen pannetje of op de grillplaat van het gourmetstel. De meeste gezinnen hebben er wel eentje staan of kopen elke paar jaar een nieuwe set om uit de kast te halen voor een gezellige avond. Een aantal jaar geleden gaf maar liefst 80 procent van de mensen aan tijdens kerst te gaan gourmetten, en dat zal dit jaar niet veel anders zijn.

Gourmetten met kerst?

Dan is NU het moment om te bestellen! 😊

gourmet vlees funcooking

© Studio Porto Sabbia

Verschillende gourmetstellen: met of zonder pannetje

Wat wel anders is, is het soort gourmetstellen dat te verkrijgen is. Het oermodel bestaat natuurlijk nog steeds: een apparaat met bovenop een plaat die warm wordt, waar je je pannetjes op zet en met een houten spateltje je stukjes vlees, vis of groenten bereidt. Een fles vloeibare bakboter erbij en je kunt aan de slag! Onder de warmteplaat zit het grill-element dat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld een geklutst eitje mooi te laten bubbelen of voor raclette.

Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist-24706786

© Sara Winter

De laatste jaren is er meer keuze. Populair zijn ook modellen met een grillsteen of een geribbelde grillplaat, waar je het eten op bakt zonder pannetje. Het voordeel is dat je minder vet gebruikt, want je hebt amper olie of boter nodig om te grillen. Je moet wel goed in de gaten houden welk eten van wie is, want het kan door elkaar raken als mensen iets te enthousiast zijn met omdraaien en roerbakken. En dan is er nog een aparte variant waarbij iedereen zijn eigen bakplaat heeft om eten op te maken. Dat is handig om overzicht te houden en leent zich ook voor gerechtjes met meerdere ingrediënten zonder smaakoverdracht.

Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist-24706850

Er zijn gourmetstellen waarbij iedereen over een eigen bakplaat beschikt, zoals dit model van Princess.

Gourmetten nieuwe stijl

Traditioneel bestaat een ‘Hollandse’ gourmet uit een schotel met verschillende stukjes rauw vlees (of vleesvervangers en vis), gesnipperde ui, stukjes groenten zoals prei of paprika, geklutst ei en pannenkoekbeslag voor een zoet toetje. Maar je kunt natuurlijk de boel iets culinairder maken. Maak bijvoorbeeld een cranberrysaus voor bij stukken kalkoen en varkenshaas, of kies een thema voor het diner.

Voor gourmetten Mexicaanse stijl zorg je bijvoorbeeld voor bakjes met zwarte bonen, paprika en mais, gekruid gehakt, burgertjes en worstjes, en als saus guacamole, salsa en zure room voor bij de mini-tortilla’s. Bij Amerikaans kun je denken aan mini-burgers, ribs en kipkluifjes met coleslaw, gepofte aardappel en barbecuesaus voor erbij. Kortom: je maakt een feestje van je gourmetavond als je eens wat anders op tafel zet!

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten