Frisse lucht in huis, ook na het gourmetten
Keukenapparatuur
Geplaatst: 16 december 2022 - 13:02
Aangepast: 22 december 2022 - 10:31
Saskia van Weert
Zie jij op tegen gourmetten, pannenkoeken bakken of uitgebreid koken, omdat je het zo lang blijft ruiken in huis? Nergens voor nodig! Als je goed ventileert en onze tips toepast, zijn je keuken en de rest van je huis zo weer fris.
Fijnstof en geurtjes in huis
Tijdens het koken, bakken en braden – en natuurlijk gourmetten! – komen er niet alleen etensgeurtjes vrij. Er dwarrelen ook allerlei schadelijke stoffen zoals fijnstof door je keuken en andere plaatsen waar je culinair bezig bent. Het gehalte aan fijnstof in de lucht kan bij bijvoorbeeld het bakken van hamburgers oplopen tot wel 60 keer de door de WHO gestelde norm. Dat is niet meteen gevaarlijk, maar veelvuldige blootstelling kan op termijn wel leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dus zaak om tijdens en na het koken zo snel mogelijk voor een schonere lucht te zorgen.
Afzuigkap helpt... een beetje
De afzuigkap aanzetten is natuurlijk de eerste stap, al blijkt uit onderzoek door TNO dat de meeste wasemkappen lang niet krachtig genoeg zijn om de schadelijke stoffen snel af te voeren. Je zult dus zelf moeten zorgen voor schonere, frisse lucht. Het makkelijkst gaat dat natuurlijk door tijdens en na het koken en eten ramen open te zetten. Daarmee sla je al een grote slag.
Wil je meer video’s zien, abonneer je het op het YouTube-kanaal van ID.nl
Ramen open, ook in de winter?
's Zomers is ventileren geen probleem: dan is de buitentemperatuur prima en misschien kook je dan überhaupt liever buiten. In de winter en met de stijgende energieprijzen is het uiteraard niet fijn om lang in de kou te zitten en de warmte via de open ramen te laten ontsnappen.
Vieze luchtjes na het koken?
Met een luchtreiniger is dat snel verleden tijd!
Toch raden we aan de ramen of deuren in de ruimtes waar enthousiast wordt gegrild en gebakken toch zeker een minuut of tien open te zetten. Het koelt dan tijdelijk af in de kamer, maar als je de boel weer dichtdoet, trekt dat betrekkelijk snel weer bij. Wel handig om de verwarming even uit te zetten in die periode, want je stookt letterlijk voor buiten.
Schone en frisse lucht
Een elektrische luchtreiniger is natuurlijk helemaal handig om op elk moment van de dag te zorgen voor schonere lucht in huis. Deze machines zuigen lucht aan, reinigen die door een combinatie van filters en blazen de schone, geurvrije lucht weer de kamer in. Ze werken met verschillen reinigingstechnieken. Gaat het jou om vervelende geurtjes, dan is een machine met (ook) een koolstoffilter een goed idee, want die nemen geurstoffen op.
De kracht van een luchtreiniger wordt uitgedrukt in CADR, wat staat voor het aantal kubieke meters dat het apparaat per uur kan reinigen. Kijk daarnaar om te berekenen of een bepaald apparaat sterk genoeg is voor jouw keuken of woonkamer. Heb je een open keuken, dan is een sterkere luchtreiniger nodig dan in een afgesloten ruimte. Zet je een luchtreiniger aan, sluit dan de deuren naar de andere ruimtes, dan is de lucht sneller schoon.
Powered by