Raclette: culinair genieten met een Zwitsers tintje

Raclette: culinair genieten met een Zwitsers tintje

Geplaatst: 7 december 2022 - 11:28

Aangepast: 13 december 2022 - 12:31

Saskia van Weert

Raclette ken je wellicht van vakanties naar Zwitserland, want deze zachte kaas is het belangrijkste ingrediënt van het gelijknamige nationale gerecht. Maar ook gewoon hier thuis in Nederland staat een raclette-apparaat garant voor een avondje genieten voor kaasliefhebbers.

Wat is raclette?

Het woord raclette komt van ‘schrapen’ en als je je voorstelt dat raclette draait om lekkere hapjes met gesmolten kaas eroverheen, dan zie je het meteen voor je: een enorm stuk kaas wordt verhit met een hitte-element en de zachte gesmolten kaas bedekt stukjes brood, een aardappel en nog veel meer lekkers. Kaasfondue, maar dan anders.

Houd je van kaas, dan is raclette echt iets bijzonders om samen thuis of met familie en vrienden te doen. Zeker als je op zoekt bent naar even iets anders voor de feestdagen of een koude winteravond. En alles begint natuurlijk met de kaas en een raclette-apparaat.

Lekker aan de raclette?

Zoek hier het apparaat dat elke kaas de baas is!

Soorten raclette-apparaten

Om met dat laatste te beginnen: er zijn twee types van deze apparaten. Je hebt het traditionele model, waarbij je een stuk raclettekaas vastzet en een hitte-element de kaas laat smelten. Dat werkt goed, maar je kunt verder niet zo veel met dit apparaat. Dus misschien is de gourmetvariant handiger. Hierbij heeft het apparaat twee verdiepingen: bovenop een grillplaat, waar je bijvoorbeeld stukjes vlees, groente of aardappel op grilt, en eronder een deel waar je een klein bakpannetje kunt neerzetten, en waar het warmte-element erboven zorgt dat de inhoud van je pannetjes smelt: de kaas voor raclette dus.

raclette vlees gourmet funcooking

Met de gourmetversie kun je gourmetten en racletten tegelijk.

Kooptips raclette-apparaat

Het gourmettype raclette-apparaat is te koop van allerlei A- en B-merken. Gaat het je vooral om het smelten van de kaas? Kijk dan goed naar het vermogen van het apparaat en de hoeveelheid pannetjes. Veel mensen vinden het leuk twee dingen tegelijkertijd klaar te maken, dus als vierpersoonsgezin zijn acht pannetjes helemaal niet zo gek.

Grote eters vinden het vaak ook fijn om sneller te kunnen bakken en smelten . Verder is het goed te letten op de antiaanbaklaag van de raclettepannetjes. Kaas bakt niet zo snel aan, maar als je ze te lang onder het element laat staan, kunnen er toch korstjes ontstaan. Een stevige antiaanbaklaag voorkomt langdurig boenen achteraf.

Raclette: culinair genieten met een Zwitsers tintje-24701372

Deze Princess Raclette Pure 8 is vorig jaar bij Kieskeurig.nl als beste uit de test gekomen.

Raclette: zo pak je het aan

Onmisbaar zijn natuurlijk je raclette-apparaat en raclettekaas. De meeste grote supermarkten verkopen voorverpakte raclettekaas in plakjes, die je zo in je pannetje kunt leggen om te smelten. De kaasboer kan je ook goed adviseren, want in principe kun je variëren met elke soort halfharde kaas met eetbare korst die je lekker vindt en die goed smelt. Zet je apparaat op een stevige ondergrond en leg er eventueel een oud tafellaken of kranten onder tegen knoeien. Verwarm het apparaat op tijd voor; ze zijn doorgaans snel op temperatuur, maar echt even goed doorwarmen zorgt ervoor dat je kaas gelijkmatiger smelt.

raclette gesmolten kaas

© Photographer: grki

Natuurlijk heb je ook hapjes nodig om de kaas overheen te laten smelten. Echt Zwitsers is het om te kiezen voor (gekookte) aardappelschijfjes, zure uitjes en augurkjes. Kaas bevat een hoop vet en door er wat zuur bij te eten, is het makkelijker te verteren. Maar denk ook eens aan roosjes bloemkool en broccoli, of bijvoorbeeld gegrilde plakken courgette. Mini-hamburgers en kleine worstjes worden eveneens extra smaakvol met gesmolten kaas eroverheen. Je kunt dus echt alle kanten uit met je raclette-apparaat.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten