Zo houd je je pizzarette schoon en fris
Als je innerlijke Italiaan klaar is met het smullen van mini-pizza’s, is het tijd om de pizzarette schoon te maken. De verschillende onderdelen hebben allemaal eigen ideale aanpak. Lees je mee?
✨ De donkere maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaars gezelschap? In ons dossier Funcooking vind je inspiratie en tips voor samen koken en de apparaten die daarbij van pas komen. ✨
In dit artikel lees je:
- Welk onderhoud de pizza-bakplaat nodig heeft
- Wat je na gebruik moet doen met de pizzasteen
- Hoe je je pizzaschepjes netjes houdt
Benieuwd naar andere funcooking mogelijkheden? Zo vier je met de hele familie een kostenbesparende kerst
Pizza’s maken met een pizzarette is ontzettend gezellig en de pizza’s zijn lekker, maar als iedereen klaar is met bakken, zie je misschien een beetje op tegen het schoonmaken. Het apparaat is immers gloeiend heet, maar als je hem laat afkoelen, ben je dankzij onze tips snel klaar. De verschillende modellen pizzarettes hebben ofwel een bakplaat, ofwel een pizzasteen om het deeg op te laten garen. Beide uitvoeringen hebben een andere aanpak.
Bakplaat schoonmaken
Is de bakplaat misschien wat vettig geworden? Neem hem na het afkoelen af met een mild schoonmaakmiddel en een vochtig schoonmaakdoekje. Reinig daarna na met schoon water en droog goed af. Eventuele aanbaksels van bijvoorbeeld kaas laat je even weken, bijvoorbeeld in wat schoonmaakspray. Daarna kun je het gemakkelijk wegvegen. Laat dat soort restjes niet zitten, want ze gaan flink roken de eerstvolgende keer dat je de pizzarette aanzet.
Ook aan de pizzarette?
Hier vind je alle modellen op een rij!
Omgaan met een pizzasteen
Een pizzasteen wordt enorm heet en absorbeert vocht uit het pizzadeeg. Je krijgt daardoor een superkrokante bodem, maar hij moet na gebruik wel voorzichtig behandeld worden. De steen heeft lang nodig om helemaal af te koelen. Mogelijk zijn er stukjes deeg of kaas aangebakken; die kun je zo veel mogelijk lossteken met een houten of metalen spatel. Veeg kruimeltjes en dergelijke weg met een licht vochtige doek. Spuit geen schoonmaakmiddel of water op de steen, zeker niet als hij nog warm/heet is. Hij kan dan scheuren en schoonmaakmiddel kan in de steen trekken – en dat wil je echt niet, want dat kan ook in de pizza terechtkomen.
©A.malyck@yandex.ru MalykAlexa
Pizzaschepjes mooi houden
De schepjes waarmee je de pizza’s in het kleine oventje schuift, kun je gewoon afwassen. Laat ze niet drogen aan de lucht, maar droog ze meteen goed af. Het is handig als je ze daarna terug in de doos opbergt of bij elkaar in een zak doet. Je hebt deze schepjes echt nodig bij het bakken van pizzaatjes en je wilt niet dat ze door de keuken gaan zwerven als iemand anders er even eentje gebruikt om bijvoorbeeld iets uit de oven te scheppen.