Zo vier je met de hele familie een gezellige én kostenbesparende kerst

Zo vier je met de hele familie een gezellige én kostenbesparende kerst

Geplaatst: 5 december 2022 - 11:32

Aangepast: 19 december 2022 - 09:06

Jolien Cohen

Nog even en de gezelligste tijd van het jaar breekt weer aan: de kerst. Lekker met de hele familie samen zijn, lang tafelen en genieten van de heerlijkste gerechten. Met de huidige energie- en supermarktprijzen is het wel zo fijn als dat enigszins lowbudget kan. In dit artikel geven we je een aantal tips om een kostenbesparend funcooking-kerstdiner te verzorgen.

Zelf pizza’s maken met de pizzarette

Naar een Italiaans restaurant voor een Italiaanse kerst kan natuurlijk, maar je kunt ook zelf een beetje Italië in huis halen met de pizzarette. De pizzarette is relatief compact en daardoor snel klaar met voorverwarmen. De warmte blijft vervolgens in de keramische koepel hangen, waardoor-ie na een kwartier al rond de 200 graden zit. Maak deeg en tomatensaus zelf of haal het kant-en-klaar in de supermarkt. Verder kan iedereen z'n eigen pizza maken. Na ongeveer 10 minuten in de pizzarette is je mini-pizza klaar. Buona cena!

Mini pizza's uit pizzarette

© Photographer: Grzegorz Krysmalski

Ouderwets fonduen

Een klassieker op het gebied van funcooking is de fondue. Ga je voor een traditionele vleesfondue, Chinese fondue of een smakelijke kaasfondue? Bij een traditionele vleesfondue gebruik je druivenpitolie om in te bakken. Maak een lekker sausje van mayonaise, peterselie, bieslook, kervel, peper en zout of koop kant-en-klare sausjes in de supermarkt. Kies een mooi stuk rundvlees bij de slager uit of haal een goedkoper stuk vlees bij de supermarkt.

Voor een kaasfondue koop je beaufort of gruyère bij de kaasboer of de supermarkt. Hierbij geldt dat je bij de supermarkt voordeliger uit bent met een kant-en-klare verpakking voor kaasfondue. Haal een stokbrood en wat groentes om erin te dippen en je bent er klaar voor.

Kaasfondue met stokbrood

© stockcreations

Goedkoper is een Chinese fondue. Je hebt hier alleen rijstnoedels, ossenhaas, prei, spinazie, lente-ui, shiitake, eieren, sojasaus en kippenbouillon voor nodig. Je gasten garen vervolgens zelf vlees en groente in de bouillon.

Je hebt tegenwoordig fonduesets die ook op de inductiekookplaat kunnen. Als je een gasfornuis hebt, kies je voor een elektrische fonduepan. Hiermee kun je besparen: je hoeft 'm niet eerst op te warmen op een fornuis. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact in de buurt.

0

Powered by

logo

Sfeervol gourmetten met z’n allen

Gourmetten valt ook onder het klassieke funcooking. Met de gourmet kun je het zo duur of voordelig maken als je zelf wilt. Je bent meer geld kwijt als je bij de slager vlees koopt of voor een kant-en-klaar gourmetpakket gaat. Koop liever vlees bij de supermarkt en snijd dat zelf in kleine stukjes. Heb je over? Gebruik dat de volgende dag of vries het in voor een andere keer. Zet naast vlees ook andere producten op tafel, zoals stokbrood en beslag om zelf pannenkoekjes te bakken. Dat is vullend, waardoor je familie minder vlees of vis eet. Zorg daarnaast voor mooie salades, zoals koude schotels, pastasalade en aardappelsalade. Dat is voordelig voor je portemonnee.

Lekker gourmetten

Kijk hier voor de ideale set bij jou thuis!

Zelf wokken met de wokgourmet

Wil je een oosterse kerst vieren? Kies dan voor wokgourmetten. Iedereen krijgt z'n eigen wokpannetje waarmee je je eigen gerechten maakt. Zet oosterse sauzen, garnalen, kip, paksoi, sperzieboontjes, lente-ui, rijst, noedels, shiitake, wokolie, gekookte ham, biefstukreepjes, paprika, rode ui, kort gekookte broccoliroosjes en geschaafde witte kool op tafel. Haal ook kroepoek en seroendeng om het oosterse gevoel compleet te maken.

wokken tafel funcooking

Racletten met kerst

Racletten is een mix tussen kaasfonduen en gourmetten. Het lijkt op gourmetten, omdat je ook pannetjes hebt waar je kaas in doet. De kaas smelt, waarna je het over groente of een aardappel laat lopen. Op de Nederlandse manier doe je de groente, vlees of ei in het pannetje er al bij en laat je de kaas smelten. Je koopt hier speciale racletkaas voor. Je vindt deze voorgesneden in de supermarkt.

Raclette kaas over eten gieten

Grillen op tweede kerstdag

Heb je leftovers van Eerste Kerstdag? Bewaar deze in de koelkast en zet op Tweede Kerstdag de grillplaat op tafel. Zo maak je van overgebleven gehakt kleine hamburgertjes, restjes groente grill je op de plaat, net als overgebleven stokbrood. Wanneer je slim inkoopt, heb je voor twee dagen eten in huis. De grill is een ideale oplossing voor restjes, want je bakt alles op een plaat. Dat gaat een stukje sneller dan met een gourmetstel. Ga je op Eerste Kerstdag al grillen? Je kunt van alles op de grillplaat gooien. Kruid alles zelf en koop niet alles kant-en-klaar om kosten te besparen.

Groenten op de grill

Tips en de goedkoopste funcooking-optie

Spreid de kosten voor deze toch al dure maand. Koop ruim van tevoren ingrediënten in die je kunt invriezen. Denk aan vlees, vis, stokbrood et cetera. Haal ook ingrediënten uit het seizoen, zoals worteltjes en champignons.

Je bent het goedkoopst uit als je geen vlees of vis gebruikt. Grillen, fonduen en pizza’s zonder vlees of vis kunnen immers prima. Wil je toch graag vlees en vis eten? Koop dan niet bij de slager, maar sla goedkoop in bij de supermarkt. Kijk ook in het diepvriesschap; daar vind je voordeliger vis en schaal- en schelpdieren dan wanneer je deze vers koopt. En struin de weekmarkt af voor goedkope groente. Wil je voor de meest kostenbesparende optie gaan? Kies dan voor de pizzarette. Je hebt hier namelijk niet veel voor nodig, maakt goedkoop zelf het deeg en het vult goed.  

 

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten