Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje!

© stockcreations

Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje!

Geplaatst: 13 december 2023 - 09:01

Saskia van Weert

Nederlanders houden van gezelligheid, en barbecueën in de winter biedt precies dát. Gezellig samen rond de warme barbecue, drankje erbij, vuurkorf aan: een magische wintersfeer heb je in een handomdraai te pakken. Ook leuk als alternatief voor een kerstdiner trouwens!

Wat heb je nodig voor een winterse barbecue?

In de zomer is barbecueën eenvoudig, of je nu een compacte elektrische barbecue of een uitgebreide buitenkeuken op gas of kolen gebruikt. Je steekt hem aan en je kunt meteen beginnen met grillen. Tijdens de koudere maanden liggen de zaken anders. Dan wordt het snel donker en zijn er diverse weersomstandigheden om in gedachten te houden. Heb je desondanks een bbq-avond gepland, dan begint alles bij een stevige barbecue. En dan het liefst eentje met een deksel, anders vervliegt je kostbare warmte onmiddellijk en duurt het eindeloos lang voordat je eten gaar is.

0

Powered by

logo

Wel geschikt zijn kolen- of gasbarbecues met een klep en stenen kamado’s, de ronde barbecues in de vorm van een groot ei, die je met briketten gebruikt. Het belangrijkst is dat barbecues genoeg hitte kunnen genereren en voldoende roosteroppervlakte hebben om voor iedereen tegelijkertijd te kunnen grillen. Plaats je barbecue bij voorkeur op een windvrije plek. Onder een houten overkapping is prima, maar in een partytent wordt afgeraden. Vermijd ook het aansteken in een afgesloten ruimte vanwege brandgevaar en andere risico's.

Toe aan een nieuwe barbecue?

Ook 's winters kun je namelijk prima aan de bak!

Het is misschien een open deur, maar zorg dat je voldoende brandstof hebt. In de kou branden de kolen sneller op en ligt het gasverbruik ook veel hoger. Aan het eind van de zomer is je voorraad houtskool of briketten waarschijnlijk geslonken en buiten het seizoen zijn ze ook lastiger te vinden in de winkels. Zorg dus voor een extra voorraad, net als een goed gevulde gasfles.

Lekker van het rooster

Bij koude temperaturen kost het je barbecue meer moeite en brandstof om de juiste temperatuur te behouden, waardoor het bereiden van gerechten langer kan duren. Kies daarom voor vlees(vervangers), vis of gevogelte die snel klaar zijn, zoals hamburgers, worstjes of een luxe entrecote. Bewaar kippenbouten en grote braadstukken liever voor de zomer of bereid ze in de oven.

Warme bijgerechten doen het altijd goed, dus zorg voor genoeg afgebakken stokbrood en dipsausjes. Geen kruidenboter? Nee, want kruidenboter verliest veel smaak in de kou. Pindasaus past ook bij veel vlees- en groentesoorten en kun je warm houden op het gaspitje van je barbecue (als die daarover beschikt).

Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje!-24771542

© stockcreations

Volle glazen voor iedereen

Bij koud weer is niks lekkerder dan een glas warme drank, dus verwelkom je gasten met een warme chocomel of een glas glühwein. Warme groene thee past ook goed bij een winters barbecuefeestje. Drinken je gasten graag wat sterkers? Volle rode wijn, jägerthee en de wat zwaardere speciaalbiertjes passen eveneens goed bij de tijd van het jaar. Met een speciale warmhoudpan zorg je ervoor dat je drank ook echt warm blijft.

Een uitnodigende, warme tuin

Hoe lekker het eten ook is, als je gasten staan te klappertanden van de kou slaat de stemming gauw om. Een vuurkorf is niet alleen ideaal om de aangename warmte die hij verspreidt, hij zorgt ook voor wat licht in het donker. Een terrasverwarmer maakt het ook lekker behaaglijk. Zorg er daarnaast voor dat de tuin goed is verlicht, bijvoorbeeld met snoeren vol lampjes of ledstrips. Zeker op de plekken waar mensen gaan eten, is het fijn als ze kunnen zien wat er voor lekkers op hun bord ligt. Kies je voor statafels? Zet dan ook genoeg afvalzakken klaar, zodat restjes en bijvoorbeeld gebruikte kartonnen borden meteen weggegooid kunnen worden. Een muziekje erbij is altijd gezellig, zolang je buren er geen last van hebben.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 weerbestendige bluetooth-speakers

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten