Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje!

Winterbarbecue: geen seizoen te koud voor een bbq-feestje!

Keukenapparatuur

Geplaatst: 15 december 2022 - 11:32

Saskia van Weert

Zet jij de barbecue in de schuur als de avonden kouder worden? Nergens voor nodig: een winterbarbecue is helemaal van nu, en met wat handige tips en tricks is dat net zo gezellig en smakelijk als tijdens de zomermaanden.

Wat heb je nodig voor een winterse barbecue?

's Zomers is het simpel: of je nu een kleine barbecue op elektra hebt of een buitenkeuken op gas of kolen, het is slechts een kwestie van opstoken en je bent klaar om te grillen. In de koude maanden is het echter vroeg donker en heb je allerlei weersomstandigheden om rekening mee te houden. Heb je desondanks een bbq-avond gepland, dan begint alles bij een stevige barbecue. En dan het liefst eentje die af te sluiten is, anders vervliegt je kostbare warmte onmiddellijk en duurt het eindeloos lang voordat je eten gaar is.

0

Powered by

logo

Wel geschikt zijn kolen- of gasbarbecues met een klep en stenen kamado’s, de ronde barbecues in de vorm van een groot ei, die je met briketten gebruikt. Het belangrijkst is dat ze goed heet kunnen worden en genoeg ruimte bieden om voor iedereen tegelijk iets op het rooster te leggen. Je kunt je barbecue het best op een beschut plekje uit de wind zetten voordat je begint. Onder een houten overkapping kan natuurlijk ook, maar in een partytent raden we niet aan. Ook aansteken in een afgesloten ruimte is een no-go in verband met het risico op brand en andere nare gebeurtenissen.

Toe aan een nieuwe barbecue?

Ook 's winters kun je namelijk prima aan de bak!

Het is misschien een open deur, maar zorg dat je voldoende brandstof hebt. In de kou branden de kolen sneller op en ligt het gasverbruik ook veel hoger. Aan het eind van de zomer is je voorraad houtskool of briketten waarschijnlijk geslonken en buiten het seizoen zijn ze ook lastiger te vinden in de winkels. Zorg dus voor een extra voorraad, net als een goed gevulde gasfles.

Lekker van het rooster

Bij lage temperaturen heeft je barbecue het zwaarder om goed op temperatuur te blijven. Hij verbruikt meer brandstof en het kan daarom langer duren voordat je gerechten klaar zijn. Kies dus voor soorten vlees(vervangers), vis en gevogelte die snel klaar zijn. Hamburgers en worstjes zijn prima geschikt, en natuurlijk ook luxere soorten zoals entrecote. Kippenbouten en grote braadstukken kun je beter bewaren voor de zomer of lekker in de oven klaarmaken.

Warme bijgerechten doen het altijd goed, dus zorg voor genoeg afgebakken stokbrood en dipsausjes, want kruidenboter verliest veel smaak in de kou. Pindasaus past ook bij veel vlees- en groentesoorten en kun je warm houden op het gaspitje van je barbecue (als die daarover beschikt).

© stockcreations

Volle glazen voor iedereen

Bij koud weer is niks lekkerder dan een glas warme drank, dus verwelkom je gasten met een warme chocomel of een glas glühwein. Warme groene thee past ook goed bij een winters barbecuefeestje. Drinken je gasten graag wat sterkers? Volle rode wijn, jägerthee en de wat zwaardere speciaalbiertjes passen eveneens goed bij de tijd van het jaar. Met een speciale warmhoudpan zorg je ervoor dat je drank ook echt warm blijft.

Een uitnodigende, warme tuin

Hoe lekker het eten ook is, als je gasten staan te klappertanden van de kou slaat de stemming gauw om. Een vuurkorf is ideaal om niet alleen te zorgen voor aangename warmte, maar zorgt ook voor wat licht in het donker. Een terrasverwarmer geeft eveneens een aangename warmte af. Zorg er daarnaast voor dat de tuin goed is verlicht, bijvoorbeeld met snoeren vol lampjes of ledstrips. Zeker op de plekken waar mensen gaan eten is het fijn als ze kunnen zien wat er op hun bord ligt. Kies je voor statafels? Zet dan ook genoeg afvalzakken klaar, zodat restjes en bijvoorbeeld gebruikte kartonnen borden meteen uit de weg kunnen. Een muziekje erbij is altijd gezellig, zolang je buren er geen last van hebben.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000