Je barbecue schoonmaken: kleine moeite, schoon rooster

© stockcreations

Je barbecue schoonmaken: kleine moeite, schoon rooster

Geplaatst: 25 december 2022 - 09:28

Saskia van Weert

Na het grillen is het rooster van de barbecue toe aan een flinke schrobbeurt. Pak de staalborstel er maar vast bij, dan is je barbecue in no time weer klaar voor een nieuwe ronde.

Barbecue schoonmaken: dat kun je echt niet overslaan!

Als de kolen en het eten op zijn en de winterbarbecue voorbij is, rest er nog één karwei: je barbecue schoonmaken. Misschien zie je ertegen op, maar het is echt zo gebeurd en als je het overslaat, kunnen de restjes op het rooster gaan schimmelen, en dan wordt het schoonmaken er niet leuker op. Pak dus je keukenpapier en staalborstel erbij en aan de slag!

Onder de kraan?

Voor de duidelijkheid: heb je een kleine elektrische barbecue met een roestvrijstalen rooster gebruikt, dan kun je het rooster er waarschijnlijk van afhalen en gewoon onder de kraan in een sopje schoonmaken. Goed afdrogen, de lekbak leeggieten en ook afwassen en drogen, en de grill kan weer terug in de kast.

0

Powered by

logo

Barbecues met een deksel

Barbecues met een deksel van het type Weber of Big Green Egg vragen om een andere aanpak. Die hebben doorgaans geen rooster met dunne spijlen, maar een plat rooster met wat bredere spijlen. Neem grotere etensresten af met een flinke dot keukenpapier en stook dan je barbecue zo heet mogelijk op, met het deksel dicht. Laat de barbecue vervolgens een minuut of tien flink doorbranden. Alle vlees- en vetrestjes zullen op deze manier verkolen en zijn daardoor gemakkelijker te verwijderen.

Rooster borstelen

Na die tien minuten laat je de barbecue rustig afkoelen. Bij gas-bbq’s doe je dat door de gasfles dicht te draaien, kolenbarbecues kun je zelfstandig laten uitbranden of alle luchttoevoer afsluiten, waardoor het vuur ook uitgaat.

Is het rooster helemaal koud, dan borstel je het af met een staalborstel. Die zijn er van allerlei merken, maar wil je op safe spelen, dan koop je een borstel van hetzelfde merk als je barbecue. De harde stalen haren van de borstel maken het makkelijk om alle verkoolde deeltjes weg te vegen. Eventueel kun je het rooster daarna nog insmeren met wat olie met behulp van een keukenpapiertje.

barbecue bbq tools gereedschap

Vergeet de rest niet

Heb je een barbecue met een lekbak of een plaat waar vetresten op vallen? Vergeet dan niet het lekbakje regelmatig te verwisselen en de plaat op gezette tijden een goede schoonmaakbeurt te geven. Een vetoplossende spray – speciaal voor ovens en barbecues – kan je daarbij goed helpen.

's Winters barbecuen?

Maak er een kerstdiner van om nooit te vergeten!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten