Zo repareer je een scheur in een binnenmuur

© Andrey Gonchar

Zo repareer je een scheur in een binnenmuur

Geplaatst: 5 december 2023 - 09:02

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:11

Jurjen Idskes

In je huis ontdek je opeens een scheur in een muur van een kamer. Dat is best even schrikken. Maar een scheur is meestal niet gevaarlijk. Bovendien repareren klussers het gewoon zelf! In deze handleiding lees je hoe je een gat in de muur opvult.

GereedschapMateriaal
• Schroevendraaier• Muurvuller
• Verfkrabber• Ontvetter
• Plamuurmes
• Stoffer of schone kwast
• Schuurpapier

Is de scheur gevaarlijk?

Een scheur niet alleen lelijk, veel mensen krijgen er een onveilig gevoel van. Dat begrijpen we helemaal. Gelukkig zijn de meeste scheuren niet meteen bedreigend voor de constructie. Maar er zijn kenmerken die vragen om een inspectie door een specialist. Deze risicosignalen zijn:
• Het snel groter worden van de scheur.
• De scheur loopt voornamelijk horizontaal over de muur.
• Delen van de wand onder en boven de scheur staan niet meer recht onder elkaar.

Bij twijfel is het altijd verstandig om een professional naar de muur te laten kijken. Scheuren die echt in de constructie zitten, zijn namelijk niet zomaar te repareren en vragen om meer deskundigheid.

Een scheur in het stucwerk

De meeste scheuren in je woning zitten niet echt in de muur zelf, maar in het stucwerk. Hierdoor zijn ze ongevaarlijk, omdat stucwerk geen dragende functie heeft.

Losse deeltjes wegkrabben

We gaan de scheur uiteindelijk opvullen met muurvuller. Maar eerst zorgen we voor een goede ondergrond. Rondom de scheur laat de verf vaak een beetje los. Deze losse deeltjes haal je weg. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een schroevendraaier, verfkrabber of plamuurmes.

Is de scheur in de muur erg smal? Dan krab je een beetje van de muur weg. Dat klinkt misschien wat gek, maar hierdoor maak je ruimte voor de muurvuller en gaat de rest van de reparatie uiteindelijk makkelijker.

Zo repareer je een scheur in een binnenmuur-E4jr7Z_6RRq1TRp_6Fefhg

© Yekatseryna

De muur schoonmaken

Stofdeeltjes en dergelijke werken een goede hechting van de muurvuller tegen. Gebruik daarom een stoffer of een schone kwast om de muur schoon te vegen.

Soms kan er vettige aanslag op de muur zitten, bijvoorbeeld in de buurt van de keuken. De boel een beetje ontvetten is dan geen overbodige luxe. Dat doen we wederom om de hechting van de vuller te bevorderen. Gebruik standaard ontvetter, bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep, en reinig de muur.

Zo repareer je een scheur in een binnenmuur-Vj0wcdklQ06n2ozq_vzP9g

© Yekatseryna

Muurvuller hecht alleen goed op een schone ondergrond.

Muurvuller kiezen

Muurvuller is verkrijgbaar in kant-en-klare vorm en in een variant die je zelf nog moet mengen. We raden de kant-en-klare versie aan. Hierdoor heeft het altijd de juiste consistentie en bovendien is die in kleine verpakkingen verkrijgbaar. Als hobbyklusser heb je tenslotte geen enorme hoeveelheden nodig. Verder adviseren we om muurvuller in een kitspuit te kopen. Hiermee kun je diepere scheuren makkelijker opvullen.

Ook interessant voor jou: Zo herstel je een te groot boorgat in de muur

De muurvuller aanbrengen

De voorbereidingen zijn gedaan, dus we gaan nu echt aan de slag! Het is verstandig om de muurvuller laagje voor laagje aan te brengen. Het middel krimpt bij het drogen en dus zul je de scheur minstens twee keer moeten behandelen. Gelukkig drogen moderne muurvullers erg snel, meestal binnen een kwartier.

Werkwijze

Probeer de eerste laag van de muurvuller zo diep mogelijk in de scheur te spuiten. Idealiter houd je het kitpistool onder een hoek van ongeveer 45 graden. Neem vooral rustig de tijd. Een laag van ongeveer een centimeter per keer is prettig werken. Herhaal deze stap tot de scheur helemaal opgevuld is. Veel scheuren zijn niet veel meer dan een centimeter diep. Dan is één laag plus een laagje om af te werken vaak voldoende.

Zo repareer je een scheur in een binnenmuur-HOGtKBMuSUGjd8T5Cb4ECQ

© Yekatseryna

De laatste laag gladstrijken

Is de scheur helemaal opgevuld? Gebruik dan een plamuurmes om de laatste laag muurvuller glad te strijken. Doe dit meteen na het aanbrengen en dus voordat de laag opdroogt.

Soms helpt het om het plamuurmes een beetje nat te maken. Ben je nog niet helemaal tevreden? Herhaal deze stap dan. Als je de laag goed gladstrijkt met een plamuurmes steekt de muurvuller als het goed is niet uit de muur. Is dat toch gebeurt? Gebruik dan een stukje schuurpapier om het weer glad te schuren.

De muur afwerken

De scheur is nu opgevuld, maar je wand is er door de muurvuller niet mooier op geworden. Je zult helaas opnieuw moeten verven of behangen.

Om kleur- en structuurverschil te voorkomen, is het eigenlijk altijd nodig om de complete muur opnieuw te schilderen. Misschien zit je daar niet op te wachten, maar je kunt het ook zien als een kans om de hele kamer een fris nieuw uiterlijk te geven!

Zo repareer je een scheur in een binnenmuur-MbpOnzAZRAaSZep8Pmq7fg

© Grigor Ivanov

Geen zin om zelf te schilderen?

Vraag een offerte aan via de Schilderdienst van Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten