Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser

© Aleksandar Kosev

Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser

Geplaatst: 21 juli 2023 - 08:02

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:43

Jurjen Idskes

Welk gereedschap heb je absoluut nodig? In dit artikel bespreken we de basistools voor de gereedschapskist van een klusser. Je kunt niet zonder deze gereedschapsstukken wanneer je in en rond het huis aan de slag gaat.

Schroevendraaiers: welke heb je echt nodig?

Er is enorm veel keuze in schroevendraaiers. Als hobbyklusser is het niet nodig om een enorm arsenaal aan te leggen. Zorg ervoor dat er tenminste 3 schroevendraaiers met een platte kop in je gereedschapskist zitten. Inmiddels worden schroeven met een kruiskop vaker gebruikt. Kies dus voor een paar kruiskopschroevendraaiers in verschillende maten. 

Inbussleutels komen regelmatig van pas

Een set met inbussleutels komt altijd van pas. Standaard zijn dat simpele gereedschappen bestaande uit een zeshoekige staaf metaal met een hoek van 90 graden. Deze zijn goed genoeg voor de meeste klussen. Maar niet iedereen vindt ze even prettig werken. Soms kan een bithouder met losse inbusbitjes makkelijker zijn.

Een setje inbussleutels

© kaw - stock.adobe.com

Een bithouder met losse opzetstukjes bespaart ruimte en geld

Er zijn sets die uit een handvat en losse bitjes bestaan. Op zich zijn dat soort setjes best handig omdat in een klein pakket veel opzetstukjes en daarmee in feite verschillende schroevendraaiers zitten.

Toch raden we aan om voor de standaardmaten losse schroevendraaiers aan te schaffen. Die werken net iets prettiger, omdat er geen sprake is van speling, zoals dat wel het geval is bij de verbinding van handvat naar bitje. Deze sets zijn wel erg handig voor bitjes die je zelden gebruikt.

Liever in één keer klaar?

Ga dan voor een complete gereedschapsset plus bewaarkoffer

Een rolmaat is het perfecte hulpmiddel om maten op te meten

Een rolmaat is ideaal voor het afmeten van lengtematen. Je vindt ze overal en zijn soms zelfs gratis te verkrijgen als promotiemateriaal. We raden aan om een rolmaat te kopen met een minimale lengte van 3 meter. Een iets robuuster model is vaak eenvoudiger te bedienen en de grotere getallen zijn makkelijker af te lezen.

Tangen: welke gebruik je regelmatig?

Het aanbod aan tangen is overweldigend. Maar als beginnend klusser heb je er helemaal niet zoveel nodig. We raden aan om een combinatietang aan te schaffen. Zoals de naam doet vermoeden is die breed inzetbaar. Verder heeft een striptang onmisbaar wanneer je lampen ophangt of elektriciteitskabels aanlegt.

Verschillende soorten tangen

© Mikhail Basov - stock.adobe.com

Een hamer hoort thuis in elke gereedschapskist

Hamers zijn er in allerlei soorten en maten. De standaard klauwhamer geniet onze voorkeur. Want die is multifunctioneel door de klauw aan de achterzijde. Hiermee trek je onder andere spijkers uit materialen. Bij een grotere gereedschapskist past een kleinere bankhamer. Daarmee sla je gemakkelijker dunne spijkertjes in een plank. Als je zelf een terras aan wilt leggen is een hamer met een rubberen kop ideaal. Hiermee sla je tegels vast zonder dat ze beschadigd raken.

Lees ook: Multitools: dit kun je er allemaal mee!

Steeksleutels: kies je voor een set of een Engelse sleutel?

Met een set met steeksleutels draai je moeren los en vast. Vaak zit er aan de andere kant van de tool een ringsleutel, waarmee je in feite hetzelfde bewerkstelligt. Een set voor moeren met een maat vanaf 6 tot 20 millimeter is doorgaans voldoende. Een optie is om te kiezen voor een Engelse sleutel, ook wel bahco genoemd. Dat is een verstelbare sleutel waardoor je er maar één nodig hebt.

Een set met steeksleutels

© innafoto2017 - stock.adobe.com

Een waterpas voor precisiewerk

Zonder waterpas kun je eigenlijk niet spreken van een gereedschapskist. Het is een erg praktisch hulpmiddel om vast te stellen of je iets recht ophangt of monteert.

Een stanleymes of afbreekmes blijft altijd scherp

Een goed mes mag niet ontbreken in de gereedschapskist van een klusser. De standaard afbreekmessen zijn ideaal. Wanneer het mes bot is breek je namelijk gewoon een stukje af en gebruik je een nieuw en scherp stuk van het lemmet.

Een stanleymes oftewel breekmes

© onairjiw - stock.adobe.com

Een zaag: wat is een slimme keuze?

Zagen verschillen onderling in grootte, vorm en type tanden. Wanneer je houten planken gaat zagen raden we een standaard handzaag aan. Voor kleinere klusjes is een beugelzaag ideaal. Het zaagblad is namelijk te vervangen, waardoor je met hetzelfde handvat uiteenlopende materialen bewerkt. Als je veel klust zijn elektrische zagen geen overbodige luxe. Een decoupeerzaag of een cirkelzaag zijn voor de hand liggende keuzes.

Meer info: De juiste zaag voor iedere klus

Een veiligheidsbril wordt te vaak vergeten

Een betrouwbare veiligheidsbril mag niet vergeten worden. Bescherm altijd je ogen wanneer je gaat boren of zagen.

Schuurpapier: goedkoop en praktisch

Een paar stukken of een rol schuurpapier komt altijd van pas. Zorg ervoor dat je altijd wat in huis hebt zodat je niet de deur uit hoeft voor een paar velletjes.

Boormachine: onmisbaar elektrisch gereedschap

Een boormachine is de enige elektrische tool die je echt nodig hebt. Het boren van een gat in de muur om iets op te hangen is een eenvoudig en veelvoorkomend klusje. Denk eraan dat je de juiste boortjes gebruikt voor steen, hout en metaal.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten