ID.nl logo
Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser
© Aleksandar Kosev
Huis

Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser

Welk gereedschap heb je absoluut nodig? In dit artikel bespreken we de basistools voor de gereedschapskist van een klusser. Je kunt niet zonder deze gereedschapsstukken wanneer je in en rond het huis aan de slag gaat.

Zelf klussen zorgt voor zelfvoldoening en bespaart je een hoop geld. Maar het lukt je alleen met de juiste hulpmiddelen. Kom te weten welk gereedschap niet mag ontbreken in jouw gereedschapskist.

Houd jij van klussen aan kleine technische apparaten? Lees dan ons artikel over gereedschap voor tech-knutselaars.

Schroevendraaiers: welke heb je echt nodig?

Er is enorm veel keuze in schroevendraaiers. Als hobbyklusser is het niet nodig om een enorm arsenaal aan te leggen. Zorg ervoor dat er tenminste 3 schroevendraaiers met een platte kop in je gereedschapskist zitten. Inmiddels worden schroeven met een kruiskop vaker gebruikt. Kies dus voor een paar kruiskopschroevendraaiers in verschillende maten. 

Inbussleutels komen regelmatig van pas

Een set met inbussleutels komt altijd van pas. Standaard zijn dat simpele gereedschappen bestaande uit een zeshoekige staaf metaal met een hoek van 90 graden. Deze zijn goed genoeg voor de meeste klussen. Maar niet iedereen vindt ze even prettig werken. Soms kan een bithouder met losse inbusbitjes makkelijker zijn.

©kaw - stock.adobe.com

Een bithouder met losse opzetstukjes bespaart ruimte en geld

Er zijn sets die uit een handvat en losse bitjes bestaan. Op zich zijn dat soort setjes best handig omdat in een klein pakket veel opzetstukjes en daarmee in feite verschillende schroevendraaiers zitten.

Toch raden we aan om voor de standaardmaten losse schroevendraaiers aan te schaffen. Die werken net iets prettiger, omdat er geen sprake is van speling, zoals dat wel het geval is bij de verbinding van handvat naar bitje. Deze sets zijn wel erg handig voor bitjes die je zelden gebruikt.

Liever in één keer klaar?

Ga dan voor een complete gereedschapsset plus bewaarkoffer

Een rolmaat is het perfecte hulpmiddel om maten op te meten

Een rolmaat is ideaal voor het afmeten van lengtematen. Je vindt ze overal en zijn soms zelfs gratis te verkrijgen als promotiemateriaal. We raden aan om een rolmaat te kopen met een minimale lengte van 3 meter. Een iets robuuster model is vaak eenvoudiger te bedienen en de grotere getallen zijn makkelijker af te lezen.

Tangen: welke gebruik je regelmatig?

Het aanbod aan tangen is overweldigend. Maar als beginnend klusser heb je er helemaal niet zoveel nodig. We raden aan om een combinatietang aan te schaffen. Zoals de naam doet vermoeden is die breed inzetbaar. Verder heeft een striptang onmisbaar wanneer je lampen ophangt of elektriciteitskabels aanlegt.

©Mikhail Basov - stock.adobe.com

Een hamer hoort thuis in elke gereedschapskist

Hamers zijn er in allerlei soorten en maten. De standaard klauwhamer geniet onze voorkeur. Want die is multifunctioneel door de klauw aan de achterzijde. Hiermee trek je onder andere spijkers uit materialen. Bij een grotere gereedschapskist past een kleinere bankhamer. Daarmee sla je gemakkelijker dunne spijkertjes in een plank. Als je zelf een terras aan wilt leggen is een hamer met een rubberen kop ideaal. Hiermee sla je tegels vast zonder dat ze beschadigd raken.

Lees ook: Multitools: dit kun je er allemaal mee!

Steeksleutels: kies je voor een set of een Engelse sleutel?

Met een set met steeksleutels draai je moeren los en vast. Vaak zit er aan de andere kant van de tool een ringsleutel, waarmee je in feite hetzelfde bewerkstelligt. Een set voor moeren met een maat vanaf 6 tot 20 millimeter is doorgaans voldoende. Een optie is om te kiezen voor een Engelse sleutel, ook wel bahco genoemd. Dat is een verstelbare sleutel waardoor je er maar één nodig hebt.

©innafoto2017 - stock.adobe.com

Een waterpas voor precisiewerk

Zonder waterpas kun je eigenlijk niet spreken van een gereedschapskist. Het is een erg praktisch hulpmiddel om vast te stellen of je iets recht ophangt of monteert.

Een stanleymes of afbreekmes blijft altijd scherp

Een goed mes mag niet ontbreken in de gereedschapskist van een klusser. De standaard afbreekmessen zijn ideaal. Wanneer het mes bot is breek je namelijk gewoon een stukje af en gebruik je een nieuw en scherp stuk van het lemmet.

©onairjiw - stock.adobe.com

Een zaag: wat is een slimme keuze?

Zagen verschillen onderling in grootte, vorm en type tanden. Wanneer je houten planken gaat zagen raden we een standaard handzaag aan. Voor kleinere klusjes is een beugelzaag ideaal. Het zaagblad is namelijk te vervangen, waardoor je met hetzelfde handvat uiteenlopende materialen bewerkt. Als je veel klust zijn elektrische zagen geen overbodige luxe. Een decoupeerzaag of een cirkelzaag zijn voor de hand liggende keuzes.

Meer info: De juiste zaag voor iedere klus

Een veiligheidsbril wordt te vaak vergeten

Een betrouwbare veiligheidsbril mag niet vergeten worden. Bescherm altijd je ogen wanneer je gaat boren of zagen.

Schuurpapier: goedkoop en praktisch

Een paar stukken of een rol schuurpapier komt altijd van pas. Zorg ervoor dat je altijd wat in huis hebt zodat je niet de deur uit hoeft voor een paar velletjes.

Boormachine: onmisbaar elektrisch gereedschap

Een boormachine is de enige elektrische tool die je echt nodig hebt. Het boren van een gat in de muur om iets op te hangen is een eenvoudig en veelvoorkomend klusje. Denk eraan dat je de juiste boortjes gebruikt voor steen, hout en metaal.


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.