Zelf je badkamervloer betegelen: stap-voor-stap handleiding

© jamdesign

Zelf je badkamervloer betegelen: stap-voor-stap handleiding

Geplaatst: 7 januari 2024 - 18:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:09

Jurjen Idskes

Ben je helemaal klaar met de verouderde stijl van je badkamer? Dan is het tijd voor een renovatie! Je komt dan eigenlijk niet onder het leggen van nieuwe vloertegels uit. In deze handleiding lees je hoe je dat helemaal zelf doet.

Gereedschap

• Vloer- of voegspaan
• Tegelsnijder
• Haakse slijper
• Nijptang
• Rolmaat
• Emmer
• (Grove) lijmkam
• Leveling systeem


0

Powered by

logo

Benodigdheden

Voorbehandelen:

• Primer/voorstrijk
• Zandcement
• Egalisator
• Kimband

Leggen tegels          

• Vloertegels
• Poederlijm
• Voegmiddel

Afwerking

• Voegmiddel
• Voegkit

Hoeveel tegels heb je nodig?

Aan de hand van een simpele formule bereken je het aantal vloertegels dat je nodig hebt. Vermenigvuldig de lengte en de breedte van de badkamer. Deel dat door het oppervlak van een tegel. Bij het leggen van tegels gaan we uit van een verlies van ongeveer 15 procent, omdat een gedeelte door snijverlies verloren gaat. Tel dat bij het totaal op. Het is overigens beter om te veel te kopen dan te weinig, want bij de meest bouwmarkten kun je onaangebroken pakketten tegels gewoon weer terugbrengen.

💡 Ga je ook de wand opnieuw betegelen? Doe dat dan vóór je met de vloer begint!

Voorstrijk als voorbehandeling

Als je vloer niet helemaal egaal is, loop je de kans dat de tegels na het leggen breken. Daarom beginnen we met egaliseren. Om voor een ideale hechting te zorgen, gebruiken we voorstrijk, in dit geval ook wel vloerprimer genoemd. In de badkamer gebruiken we een watergedragen voorstrijkmiddel.

Voorstrijk aanbrengen

Heb je de perfecte voorstrijk gevonden? Neem dan een brede verfkwast (blokkwast) en breng een dun laagje over de hele vloer aan. Zorg er wel voor dat de vloer schoon en stofvrij is voor een goede hechting.

Voorstrijk aanbrengen voor het tegelen

© Ruslan

De vloer egaliseren

Er zijn meerder middelen om de vloer vlak te strijken. Maar voor hobbyklussers is een egalisator, ook wel egaline genoemd, ideaal. Dat vlakt zichzelf uit en is daardoor erg gebruiksvriendelijk. Het is bij iedere bouwmarkt te koop. Let er wel op dat je het goede type koopt voor jouw vloer. Er zijn egalisatoren die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor cementvloeren en andere die speciaal geschikt zijn voor gipsvloeren.

Afloop richting de goot

Op de plek van de douche komt geen egalisator. Want we willen juist dat er een afschot ontstaat, oftewel een aflopend vlak richting de goot. Daarvoor is zandcement erg geschikt. Dit is een stuk dikker dan egalisator en daarom kun je er wel een aflopend stuk mee creëren. Dit is het moeilijkste gedeelte van het hele project. Ga daarom rustig en systematisch te werk.

Het afschot aanbrengen

In je douche is het wel zo prettig als het water richting het putje loopt. Per vierkante meter loopt de vloer in de douche daarom tussen een halve tot een hele centimeter per meter af. We beginnen met het afbakenen van de twee gedeeltes van de vloer. Dat doe je het makkelijkst met houten latten; een hoogte van enkele centimeters is genoeg.

Meng het zandcement volgens de instructies op de verpakking. Breng dit vervolgens aan en gebruik een vloerspaan om het glad te strijken en een aflopend vlak te maken. Let ook op de hoogte van de douchegoot in verhouding tot de laag zandcement en de dikte van de tegels. Uiteindelijk moeten de tegels minimaal zo hoog komen te liggen als het putje. Ga zorgvuldig te werk en gebruik een waterpas om te controleren of de afloop naar wens is. Strijk de laag zo goed mogelijk glad met een vloerspaan. Laat het drogen volgens de instructies en schuur het daarna helemaal glad. Controleer daarna nogmaals of de vloer helemaal goed ligt.

Gootje in douche aanleggen

© Kinek00

Egalisator aanbrengen

Dan gaan we nu verder met de rest van de badkamer! Haal hiervoor eerst de latten weg tussen de douche en de rest van de vloer. Meng in een emmer de egalisator met water volgens de instructies op de verpakking. Egalisator is dunner dan zandcement, waardoor je het erg makkelijk verdeelt en automatisch nivelleert. Giet het voorzichtig uit over de vloer.

Als het goed is, vloeit het makkelijk uit en hoef je zelf niet heel veel te doen. Gebruik een vloer- of voegspaan om het middel indien nodig te verdelen. Zorg ervoor dat de laag net zo hoog wordt als het zandcement. Laat de egalisator drogen; doorgaan duurt dat ongeveer 24 uur.

Vloer egaliseren voor het tegelen

© Salamatik

Maak de vloer waterdicht

In een badkamer is het uiteraard van groot belang dat de vloer waterdicht is. Hiervoor gebruik je kimband. Plak een band in alle randen van muur naar vloer.

Tegels snijden

Bij het snijden van tegels komt veel stof vrij. We raden je daarom aan om dit buiten te doen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je niet alles van tevoren snijdt. Werk van rij tot rij en meet steeds het laatste stuk op. Dat is dus wel even wat heen en weer geloop, maar absoluut de moeite waard! Let er vooral op dat je een tegelsnijder gebruikt die geschikt is voor vloertegels. Denk er verder aan dat je de tegel vanaf de bovenkant snijdt. Teken de maten af met een potlood.


0

Powered by

logo

Indeling tegels

Nu gaan we even puzzelen. Want de indeling van de tegels bepaalt mede hoe jouw badkamer eruit gaat zien. Je zult hier vooral zelf goed naar moeten kijken, want wij weten niet wat de vorm van je badkamer is, hoe groot je vloertegels zijn en hoe je wandtegels eruitzien. Hoe laat je de voeglijnen lopen en hoe komt de vloer te liggen ten opzichte van de muur? Kijk hier met je medebewoners naar en laat ze meebeslissen. Een voeg precies op de scheidslijn tussen afschot en de rest van de vloer is ideaal. Maar dat is niet altijd mogelijk.

Badkamervloer betegelen

© Neeqolah

Gebruik altijd vloertegels en poederlijm

In badkamers kun je vloertegels ook op de muur bevestigen. Maar andersom is absoluut geen goed idee. Want vloertegels zijn dikker en steviger dan wandtegels. Daardoor slijten en breken ze niet wanneer je er overheen loopt. Verder dien je altijd poederlijm te gebruiken. Meng dit met water volgens de instructies op de verpakking. Pastalijm is iets makkelijker te verwerken, maar niet geschikt voor de vloer: het kan namelijk veel minder druk verduren dan poederlijm.

De lijm aanbrengen

Voor we de tegels leggen, smeren we lijm op de vloer. Doe dat niet voor de hele vloer tegelijk, maar werk per gedeeltes van maximaal een vierkante meter. Anders droogt de lijm te snel. Begin bij het leggen van de vloertegels altijd achter in de badkamer. Hierdoor hoef je niet over net gelegde exemplaren heen te lopen. De lijm breng je aan met een grove lijmkam. Trek deze bijna haaks over de vloer voor een mooie verdeling.

❗ De eerste tegel ❗

Leg de eerste tegel 1 tot 1,5 millimeter van de muur. Want hier moet ruimte overblijven voor de kit waarmee je de randen gaat afkitten.

Het leveling systeem

Met het leveling systeem leg je tegels makkelijk vlak naast elkaar. Het is een set met voetjes, wigs en een tang. Na het leggen van een tegel haal je bij de rand een beetje van de lijm weg. Steek er vervolgens 2 voetjes onder. Leg de volgende tegel op z’n plek en steek een wig door de opening van de voet en dus over de twee tegels heen.

Gebruik de speciale tang van de set om de wig vast te trekken en de tegels op gelijke hoogte te brengen. Wanneer je de vloer gaat betegelen, heeft dit systeem de voorkeur boven tegelkruisjes . Het is namelijk een stukje gebruiksvriendelijker.

Precisiewerk

Rondom de afvoer van je douche zul je waarschijnlijk extra je best moeten doen. Houd hier wederom rekening met een voegrand. Het komt voor dat je kleine stukjes tegel nodig hebt, of dat je ruimte moet maken voor een afvoer of verwarmingsbuis. Rechthoekige stukken snijd je gewoon met de tegelsnijder. Snijd onregelmatige stukken op maat met een haakse slijper.

De tegels voegen

Verwijder het leveling systeem voor je gaat voegen. Krijg je de voetjes niet los? Snijd of breek ze dan af en voeg er gewoon overheen. Maak het voegmiddel klaar volgens de instructies en begin wederom achterin de badkamer. Werk in hoog tempo, want voegmiddel droogt snel. Zorg ervoor dat de voegen goed volgestopt zitten en veeg overtollig voegmiddel weg met een natte spons.

Tegels afstrijken en voegen vullen

© Ruslan

De randen kitten

De laatste stap is het kitten van de randen tussen de muur en de wanden. Het is makkelijk en mooi om te kiezen voor een kleur die daarbij past. Ga systematisch alle randen af en zorg voor een waterdichte kitlaag.

Dat was de laatste stap. Veel plezier met je nieuwe badkamer!

Lees ook: Zo verwijder je voor eens en altijd schimmel uit de badkamer


0

Powered by

logo

Je complete badkamer onder handen laten nemen? Vraag een offerte aan!

Vraag een offerte aan voor badkamers:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten