Badkamer renoveren: zo betegel je de wanden
Heb je genoeg van je badkamer? Wanneer je gaat renoveren, kom je niet onder het vervangen van de wandtegels uit. Hoe je zelf tegels zet, lees je in dit artikel.
De tegels in je badkamer die je een aantal jaren geleden nog zo mooi vond lijken plotseling ouderwets en passen niet meer bij je smaak. Je raadt het al: het is de hoogste tijd om ze te vervangen! Echte klussers doen dat natuurlijk gewoon zelf. In deze handleiding kom je stap voor stap te weten hoe je zelf je badkamerwand van nieuwe tegels voorziet. • Het voorbereiden van de muur • Indelen en opmeten • De wandtegels plaatsen
Lees ook: Badkamer renoveren: zo verwijder je oude wandtegels
Gereedschap:
• Rolmaat
• Waterpas
• Tegelsnijder
• Haakse slijper
• Potlood of stift
• Lijmkam
• Voegspaan
• Spons
Wanneer je kiest voor vloertegels op de muur:
• Troffel of breed plamuurmes
• Emmer om de poederlijm te mengen
Materiaal:
• Tegels
• Voorstrijk: voor betere hechting van de afdichtpasta
• Afdichtpasta: waterdicht zodat vocht niet in de muur niet trekt
• Kimband: waterdichte tape voor kieren
• Tegellijm: pastalijm bij wandtegels
• Tegelkruisjes
• Voegmiddel
Wand- en vloertegels
Voordat we beginnen lichten we het gebruik van wand – en vloertegels toe. Want het is mogelijk de badkamerwanden met vloertegels te betegelen. In deze handleiding gebruiken we echte wandtegels. Die geven je meer vrijheid. Bij vloertegels moet je namelijk, door het gewicht, altijd onderaan beginnen. Met wandtegels start je waar je maar wilt, bijvoorbeeld in het midden van de muur. Dat geeft vaak een mooiere indeling en ziet er stilistisch beter uit.
“Vloertegels kun je gewoon op de wand gebruiken, andersom is geen goed idee”
- Jurjen, klusexpert van ID.nl
De muur voorbehandelen
Dan gaan we nu echt aan de slag! In deze handleiding gaan we ervan uit dat de oude tegels verwijderd zijn en de muren glad zijn. Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, gaan we de muren tegen vocht beschermen. Dat doen we volgens de onderstaande stappen:
1. Smeer de wanden helemaal in met voorstrijk. Daarmee garandeer je een goede onderlaag.
2. Breng de eerste laag afdichtpasta aan. Dit middel voorkomt dat vocht je muur in trekt.
3. Voorzie alle hoeken van kimband, ook die van de wand naar de vloer. Kimband voorkomt dat water de muur via naden en hoeken binnendringt. Het is stevige en elastische tape.
4. Smeer de kimbanden nog een keer ruim in met afdichtpasta.
5. Laat alles drogen volgens de instructies op de verpakking. Normaal gesproken duurt dat een paar uur.
©aleksandar29
De indeling van de tegels
Probeer je voor te stellen hoe de tegels op de muur komen. Zie jij je nieuwe badkamerwand al helemaal voor je? Houd rekening met de grootte van de tegels en de indeling. Kies je voor verspringende tegels of juist alle voegen recht boven elkaar? Voor de indeling van de tegels zijn er een paar vuistregels. Die combineer je met je eigen smaak en de vorm van je badkamer voor het mooiste eindresultaat. Het indelen gaat makkelijk als je vooraf zowel horizontaal als verticaal met potlood het exacte middelpunt van de muur aftekent.
“Kleine wandtegels zijn makkelijker te plaatsen”
- Jurjen, klusexpert van ID.nl
Tegels uittellen
Ga je vanuit esthetisch oogpunt voor de mooiste indeling van de tegels? Plaats de eerste tegel dan zowel horizontaal als verticaal in het midden van de muur. Het exacte middelpunt kan zowel het midden van een tegel of juist een voeg zijn. Meet de hoogte van de wand op en bereken hoeveel tegels je verticaal nodig hebt. Over het algemeen zorg je dat je onderaan nog een hele tegel kunt plaatsen. Bovenaan ga je de tegels op maat snijden. Neem rustig de tijd om het design te bepalen. Hou er rekening mee dat een voeg ongeveer 1,5 mm in beslag neemt.
Vloertegels op de badkamermuur
Kies je voor vloertegels? Dan is het niet mogelijk om in het midden te beginnen. In plaats daarvan begin je onderaan en stapel je de tegels op elkaar. Dat is nodig omdat vloertegels zwaarder zijn. Hierdoor kun je geen sneldrogende lijm gebruiken, maar moet je kiezen voor poederlijm. De tegels zitten hiermee niet meteen muurvast, waardoor je ze moet stapelen om te zorgen dat ze meteen aan de muur blijven zitten.
©sergiy1975
"Pastalijm is voor muurtegels en poederlijm is voor wandtegels"
- Jurjen, klusexpert van ID.nl
De eerste tegel plaatsen
Smeer voor de eerste wandtegels de pastalijm op de muur. Doe dat niet meteen voor de hele wand, want dan is de lijm al droog voordat je alle tegels kunt plaatsen. Gebruik de lijmkam om de lijm egaal te verdelen. De tegel zit na plaatsen vrijwel direct vast. Zorg dat deze dus meteen recht zit en gebruik desnoods een waterpas. Plaats een tegelkruisje tussen de geplaatste en de volgende tegel voor je doorgaat.
Hierdoor garandeer je dat alle tegels op dezelfde afstand van elkaar aan de muur hangen voor een mooi strak geheel. Tegelkruisjes, ook wel voegkruisjes genoemd, zijn kleine, kunststoffen kruisjes die je tussen de hoeken van tegels plaatst. Je koopt ze bewoon in bulk bij iedere doe-het-zelfzaak.
Zo gebruik je tegelkruisjes
Er zijn twee manieren om de tegelkruisjes te plaatsen. Beide werken prima. Bij de eerste leg je de tegelkruisjes vlak op de muur, precies in de hoek van een tegel. Tijdens het voegen kun je deze kruisjes gewoon laten zitten, want ze worden volledig afgedekt.
Bij de tweede methode steek je de kruisjes als het ware tussen de tegels. Dat gaat iets sneller, maar je moet de tegelkruisjes verwijderen voordat je gaat voegen.
©Olga Yastremska, New Africa, Afr
Tips voor het aftekenen
Eenmaal bovenaan de wand aangekomen is het tijd om de tegels op te meten en op maat te snijden. Je tekent de tegel aan de mooie kant af. Dat is wellicht contra-intuïtief, maar wel de beste manier om de tegels uiteindelijk te snijden. Gebruik een potlood wanneer dat mogelijk is. Bij tegels met een glazuurlaag is dat soms wat lastig. Kies dan voor een stift, zolang je maar geen permanente inkt gebruikt.
De tegels op maat snijden doe je met de tegelsnijder. Snijd over de lijn van potlood of stift op de bovenkant van de tegel. Ga systematisch de wanden van de badkamer langs tot ze helemaal bedekt zijn met tegels.
©TRIocean Jelena Dragovicdj
Openingen in tegels snijden
De tegels alleen op maat snijden is niet voor de hele ruimte genoeg. Want een badkamer heeft aansluitingen voor bijvoorbeeld een lichtknop. Om kleinere stukken uit een grote tegel te snijden, gebruik je een haakse slijper. Werk wederom vanaf de voorkant van de tegel.
Lang niet iedere klusser heeft een haakse slijper in huis. Maar voor deze klus wegen de voordelen zeker op tegen de prijs. Vooral omdat je veel geld bespaart wanneer je zelf je badkamerwand betegelt. Voor minder dan 80 euro koop je al een model dat toereikend voor deze klus. Bovendien is het een handig stukje gereedschap voor andere klussen in en rond het huis!
©wabeno
De tegels voegen
Het is tijd om alles af te werken! We voegen de tegels om te voorkomen dat er vuil tussenkomt. We raden aan om kant-en-klaar voegmiddel te gebruiken. Gebruik een voegspaan en beweeg die met het voegmiddel diagonaal over de voegen.
Probeer snel te werken, want het middel droogt snel op. Zorg ervoor dat alle voegen goed vol zitten. Het is beter om iets te veel aan te brengen dan te weinig. Als je alle voegen hebt gehad, maak je de wand schoon met een natte spons. Laat de voegen 24 uur drogen en klaar is je nieuwe badkamerwand!