Tapijt leggen doe je zo

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Tapijt leggen doe je zo

Geplaatst: 31 december 2023 - 18:29

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:09

Jurjen Idskes

Hoe leg je tapijt zorgvuldig in de kamers van een woning? In deze handleiding nemen we je bij de hand voor een strak eindresultaat.

Gereedschap en materiaal

Tapijtmes of stanleymes, stalen liniaal, rolmaat, tapijt, dubbelzijdig plakband

De vloer controleren

Tapijt leggen is een stuk makkelijker als je het op een strakke vloer zonder onregelmatigheden doet. Zitten er gaten of kleine scheuren in? Vul die dan zoveel mogelijk op. Als je vloer echt heel onregelmatig of zelfs scheef is, doe je er verstandig aan om deze te laten egaliseren voor je begint.

Opmeten wat je nodig hebt

Voor we naar de winkel gaan meten we eerst op wat we nodig hebben. Bij tapijt is dat niet heel lastig. Vermenigvuldig gewoon de lengte en de breedte van de kamer. Tel hier 10 procent bij op zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Je houdt namelijk kleine stukjes tapijt over die niet kunt gebruiken.

Kunnen de deuren nog open?

Dit klinkt misschien een beetje overdreven. Maar je zult niet de eerste zijn die na het leggen van de ondervloer en het tapijt de deuren niet meer open of dicht kunt doen. Past de hoogte onder de deur? Als dat niet het geval is moet je namelijk een stukje van de onderkant van de deur afschaven. Tenzij je bereid bent om te kiezen voor een dunner tapijt of ondervloer.

Wel of geen ondertapijt?

Het ondertapijt zorgt voor extra isolatie en een dikkere vloerbedekking. Daarom raden we aan om hiervoor te kiezen. Behalve bij vloerverwarming, want dan moet de warmte juist door het tapijt heenkomen en is extra isolatie juist niet gewenst. Verder zijn veel moderne tapijtsoorten uitgerust met een schuimlaag aan de onderkant. Dat is in feite al een soort ondertapijt en nog een extra laag is niet nodig.

De legrichting

In welke richting het tapijt ligt is belangrijker dan veel mensen denken. De polen, oftewel de opstaande stukjes weefsel, liggen dezelfde kant op, dat wordt ook wel de vleug genoemd. Dit is belangrijk voor de legrichting. Want tapijt leg je meestal in het verlengde van de deur, met de polen naar de deur toe.

Hierdoor kijk je in het tapijt waardoor het voller lijkt. Let er goed op dat alle banen dezelfde kant op liggen.

Een lege kamer

© Zstockphotos

Het tapijt leggen

Dan gaan we nu echt beginnen! Tapijt snijden doen we in 2 stappen in 2 verschillende dagen. Begin met een rol tapijt in een hoek en rol het uit. Leg het zo strak mogelijk langs de muur. In een kamer van 20 vierkante meter of minder is een enkele baan over het algemeen genoeg. Snij het tapijt aan de andere kant niet precies tegen de muur af, maar bewaar een rand van 5 tot 10 centimeter die tegen de muur omhoog staat.

Tapijt op maat snijden

Laat de vloerbedekking een dag liggen. Hierdoor acclimatiseert het en is het eenvoudiger te snijden. Neem een stalen liniaal en een stanleymes. Druk de liniaal helemaal tegen de muur en snij het overtollige tapijt weg.

Ga rustig en zorgvuldig te werk. Een groot deel van tapijt leggen komt neer op zorgvuldigheid en goed kijken! Voor de hoeken hebben we een handig trucje. Snij het tapijt eerst bij de hoek diagonaal in, tot aan de vloer. Hierdoor kun je het tapijt veel makkelijker in de hoek drukken en uiteindelijk langs de muur op maat snijden.

Plint van tapijt maken

© Andrey gonchar - stock.adobe.com

Twee banen naast elkaar

Is je kamer breder dan 4 meter? Dan is het nodig om nog een baan te leggen. Want de meeste tapijtrollen zijn 4 meter breed.

Leg de tweede baan een paar centimeter over de voorgaande. Snij ook dit stuk pas de volgende dag op maat.

Randjes en de afwerking

Hoe leg je tapijt rondom verwarmingsbuizen en drempels van de deur? Simpel gezegd doe je dat door zeer nauwkeurig te werken. Snij bij verwarmingsbuizen het tapijt vanaf de muur een stukje in. Kijk of het op de goede plek ligt en maak dan een gat om de buis door te laten.

Bij drempels van deuren kun je meestal gebruik maken van een liniaal en het tapijt ertegenaan drukken, net zoals bij de muur.

Tapijt gelegd

© Jackie Davies - stock.adobe.com

Het vastmaken van het tapijt

Tapijt blijft uit zichzelf best goed liggen. Maar wij willen graag dat het er jarenlang perfect uitziet. Daarom maken we de randen vast met dubbelzijdige tape. Dat hoeft niet overal, maar bijvoorbeeld wel bij deuren en waar twee tapijtbanen die tegen elkaar aan liggen.


Houd na het leggen je tapijt schoon en mooi👇🏻
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten