ID.nl logo
Laminaat leggen voor beginners: tips en tools voor een strakke vloer
Huis

Laminaat leggen voor beginners: tips en tools voor een strakke vloer

Verhuis je naar een nieuwe woning of is je vloer aan vervanging toe? Dan is het leggen van een laminaatvloer een prima keuze. Het is stevig, duurzaam en relatief goedkoop. Bovendien is het een klus die de meeste mensen zelf uit kunnen voeren. In deze handleiding lees je hoe je een laminaatvloer op de juiste manier legt.

Zelf je laminaatvloer leggen is een stuk goedkoper dan het laten doen. In deze handleiding lees je: Wat het belang van een ondervloer is. Hoe je laminaat systematisch en strak op de vloer legt. Op welke manier je lastige hoeken mooi afwerkt.

Ook lezen: Alles wat je moet weten over vloerverwarming

Benodigd gereedschap

Voorbereiding ondergrond en laminaat

Een geschikte ondergrond is bevorderlijk voor een mooi en strak eindresultaat. Leg het laminaat nooit op een bestaande (boven)vloer. Werk oneffenheden in de ondergrond weg en zorg voor een opgeruimd oppervlak. Met een waterpas ga je na of de ondergrond helemaal recht ligt. Vind je hoogteverschillen van meer dan 4 millimeter? Egaliseer deze dan, zodat je op een gelijkmatige ondergrond werkt.

Houd er verder rekening mee dat de temperatuur invloed heeft op het laminaat. Door verschillen kan het materiaal krimpen of juist uitzetten. Voor een perfect resultaat raden we daarom aan om het laminaat minimaal 48 uur voor je begint in de betreffende ruimte te laten acclimatiseren.

©lev dolgachov

Het leggen van de ondervloer voor het laminaat

Er wordt weleens gezegd dat een ondervloer niet altijd noodzakelijk is. Wij raden het echter ten zeerste aan. Een ondervloer heeft namelijk tal van nuttige functies. Het vormt een extra laag van isolatie, dempt het geluid en werkt kleine oneffenheden weg. Zo werk je dus meteen aan energiebesparing en een betere kwaliteit van leven.

De ondervloer bestaat meestal uit losse tegels, maar het is ook op rollen verkrijgbaar. Begin in een hoek en leg de korte kanten van de tegels tegen elkaar aan. Het laatste exemplaar in de rij leg je over de tegel die er al ligt. Snijd de onderste tegel vervolgens op maat door een stanleymes langs de rand van de bovenste tegel te halen. Je hebt nu een stuk over, tenzij alles precies past. Dat gebruik je als eerste deel in de volgende rij. Hierdoor verspil je geen materiaal en zorg je meteen voor een verspringende ondervloer. Lastige hoeken teken je af met een potlood en snijd je vervolgens op maat.

Het leggen van de laminaatvloer zelf

Na de voorbereidingen is het tijd voor het echte werk. Bepaal allereerst in welke richting je de planken wilt leggen. Over het algemeen is het mooier om de naden in het verlengde van de lichtinval te leggen. De eerste plank leg je met de klikgroef naar je toe. Afstandsblokjes zijn erg praktisch. Gebruik ze bij het leggen van de planken voor de juiste afstand tot de muur. Enige speling is namelijk essentieel voor een mooi eindresultaat.

Leg de volgende plank in het verlengde en bevestig de korte kanten aan elkaar. Meet hoe lang de laatste plank in de rij moet zijn en zaag of snijd deze af. Begin bij de volgende rij aan dezelfde kant, maar start met het stukje dat is overgebleven. Dat is wederom om verspilling te voorkomen en direct te zorgen voor een verspringend geheel. Dat is voor de laminaatvloer nog een stukje belangrijker dan voor de ondervloer! Zet de plank lichtelijk gekanteld op de vorige rij en klik het laminaat met een vloeiende beweging vast.

©DMITRY KOBZEV

🪚 | Even over de zaagrichting: met een cirkelzaag, decoupeerzaag of handzaag is zagen vanaf de onderkant van het laminaat aangeraden. Hierdoor zie je eventuele beschadigingen niet. Maak je gebruik van een laminaatsnijder of een speciale laminaatzaag? Dan voorkom je schade juist door vanaf de bovenkant te beginnen.

Passen en meten bij lastige hoeken en de laatste beetjes

Bij de laatste rij is het noodzakelijk om de planken in de lengte op maat te snijden (tenzij het in jouw kamer op wonderbaarlijke wijze precies past). Houd verder rekening met lastige hoekjes en verwarmingsbuizen. Meet de maten nauwkeurig af en gebruik een potlood om alles op de onderkant van een laminaatplank af te tekenen en zaag wederom vanaf deze kant om beschadigingen te voorkomen. Een decoupeerzaag is het aangewezen hulpmiddel. Gebruik de onderstaande tips om het laminaat ook mooi en strak op lastige plekken in de ruimte te leggen.

Het meten van haakse en niet-haakse hoeken

Rechte hoeken meten en zagen is meestal geen probleem. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat een hoek echt haaks is. Dat doe je met winkelhaak. Daarmee teken je ook eenvoudig en precies een hoek op het laminaat zelf af. Hoeken die niet helemaal recht zijn, meet je op met een zwaaihaak. Dat is een hulpmiddel met twee rechte gedeeltes die verbonden zijn met een scharnier. Door aan de (vleugel)moer te draaien maak je het scharnier losser of vaster. Draai deze iets los en leg één deel van de zwaaihaak tegen een muur. Plaats het andere blad van de zwaaihaak tegen de andere wand. Draai de moer vervolgens vast om de hoek vast te zetten. Leg de gefixeerde zwaaihaak vervolgens op het laminaat en teken de hoek exact af.

Laminaat op plekken met kleine obstakels

Er zijn situaties waarin het afmeten van een hoek niet voldoende is. Kleine obstakels vragen om nóg meer precisie. Denk aan verwarmingsbuizen, deurposten en andere onregelmatigheden. Een profielaftaster is hiervoor het aangewezen hulpmiddel. Die bestaat in feite uit allemaal parallelle dunne pinnetjes die los van elkaar bewegen. Door deze tegen bijvoorbeeld een leidingsbuis te drukken, nemen ze de contouren over. Je creëert in feite een mal met de profielaftaster en daarmee teken je de vorm van het obstakel precies op het laminaat af.

Toch maar professioneel laten doen?