Lijm en tape: een overzicht voor klussers

© Thunderstock - stock.adobe.com

Lijm en tape: een overzicht voor klussers

Geplaatst: 4 maart 2024 - 11:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:49

Jurjen Idskes

Onderdelen aan elkaar verbinden is een vast onderdeel van het klussen. Maar wanneer je gebruik je lijm en wanneer tape? Om het nog moelijker te maken zijn er ontzettend veel soorten. Geen paniek, want we leggen het allemaal uit in deze handleiding!

Wanneer gebruik je lijm?

Lijm zorgt voor een onzichtbare verbinding. Dat is een groot voorbeeld ten opzichte van tape. Let er wel op dat je de goede lijm kiest voor je klus. Houd rekening met het materiaal, de structuur, vereiste flexibiliteit en de omstandigheden waaraan je project wordt blootgesteld.

Secondelijm

Deze lijm wordt ook wel een wondermiddel genoemd. Op zich logisch, maar secondelijm heeft ook nadelen. Het is ideaal om kleine delen van verschillende materialen snel aan elkaar te verbinden, bijvoorbeeld bij een reparatie van een vaas of plastic speelgoed. Zoals de naam doet vermoeden, droogt deze lijm uitzonderlijk snel. Secondelijm is minder geschikt voor het verbinden van grotere oppervlakten.

Secondenlijm helpt bij kleine schades

© noprati somchit

Epoxylijm

Dit is een tweecomponentenlijm. Dat betekent dat epoxylijm in twee tubes wordt opgeslagen en je het voor gebruik zelf moet mengen. Een ander nadeel is de wat langere droogtijd. Maar verder is dit een erg krachtige en veelzijdige lijm die je gebruikt voor onder andere steen, glas, kunststof, aardewerk, hout en staal.

Houtlijm

Het is geen mysterie waar deze lijm voor geschikt is: het verbinden van houten onderdelen. Staat je project buiten? Kies dan voor watervaste houtlijm.

Houtlijm gebruik je voor houten delen

© gdvcom - stock.adobe.com

Montagelijm

Dit type lijm heeft een dikke, pasta-achtige structuur. Daardoor heeft het opvullende eigenschappen voor wanneer iets net niet helemaal past of onderdelen poreus zijn, zoals bij een muur. Handig om iets op te hangen zonder te boren.

Constructielijm (bruislijm)

Krachtige lijm die bedoeld is om zware onderdelen aan elkaar te verbinden. Constructielijm heeft bovendien opvullende kwaliteiten. Het wordt veel gebruikt voor houten constructies, maar het is ook geschikt voor steen, beton en metaal.

Pvc-lijm

Deze lijm is gemaakt om de pvc-onderdelen in een leidingnetwerk aan elkaar te verbinden. Pvc-lijm kan eveneens kleine spleten opvullen. Het zorgt voor een waterdichte verbinding, maar is alleen geschikt voor pvc en niet voor andere soorten kunststof.

Hou je meer van plakken dan van lijmen?

Plakband werkt het lekkerst met een stevige houder!

Wanneer gebruik je tape?

Plakband lijkt lekker makkelijk. Op zich is dat waar, als je het maar secuur en precies recht plakt. Zorg er bovendien voor dat de ondergrond vuil- en vetvrij is.  

Duct tape

Niet voor niets wordt duct tape ook wel klustape genoemd. Het is enorm sterk en heeft aanzienlijk kleefkracht. Duct tape wordt ingezet voor allerlei reparaties in en rond het huis. Denk aan het afdichten van een lekkage, het bundelen van een groep kabels of het repareren van een regenjas of schoen. Klinkt leuk, maar iets repareren met duct tape is over het algemeen een tijdelijke oplossing.

Dubbelzijdige/montagetape

De voordelen van dubbelzijdige tape zitten in de naam verwerkt. Het wordt bij het klussen gebruikt om een ondervloer vast te zetten of iets snel aan de muur te bevestigen. Kies altijd voor montagetape, en niet voor standaard dubbelzijdig plakband. Montagetape past zich namelijk aan de structuur van het oppervlak aan, zodat het ook goed hecht aan stenen muren en houten planken.

Teflon tape

Teflon tape is ongelooflijk dun en dat is meteen de belangrijkste eigenschap. Je gebruikt het om een lekkende schroefdraadverbinding te repareren, bijvoorbeeld van een radiator. Maar wij zijn van mening dat een plukje hennepdraad en fitterskit een beter resultaat geeft.

Verpakkingstape

Dit doorzichtige plakband wordt volop gebruikt als verpakkingsmateriaal. Het lijkt veel op standaard plakband, alleen is het een stuk breder. Je hebt er weinig aan tijdens het klussen, maar het is wel handig om dozen mee dicht te plakken.

Schilderstape

Deze tape is bijzonder omdat de kleefkracht bewust laag is gehouden. Je scheurt het bovendien erg makkelijk af omdat het van papier gemaakt is. Schilderstape is vaak crèmekleurig, van papier gemaakt en ongeveer 2 cm breed. Je gebruikt het om delen die je niet wilt schilderen af te plakken, bijvoorbeeld deurposten, kozijnen, stopcontacten of een deel van de muur dat een andere kleur moet krijgen. Je haalt ze na het schilderen probleemloos los en de plakrand laat geen sporen achter. Doe dat wel als de verf nog nat is om onregelmatige scheurranden te voorkomen!

Schilderstape zorgt voor strakke lijnen

© yuriygolub - stock.adobe.com

Isolatietape

Dit is een dikke tape om kieren en naden af te sluiten en de isolatie in je woning te verbeteren. Er zijn verschillende soorten, onder andere van aluminium. Denk eraan dat je het niet verwart met elektriciteitstape.

Elektriciteitstape

Het verwarrende is dat elektriciteitstape ook isolatietape wordt genoemd. Maar het isoleert niet tegen kou en warmte. Dit type tape is gemaakt voor beschadigde elektriciteitsdraden. Het is handig om een rolletje achter de hand te houden om een elektriciteitskabel met kapot omhulsel te repareren.

Kabels isoleren met tape

© Yurii Demko


0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten