Isoleren je ramen nog goed? Zo kom je erachter!
Nederland is aan het verduurzamen. Dat is niet nieuw, maar door de hoge gasprijzen hebben steeds meer huishoudens haast ermee. Via ramen gaat veel warmte verloren. Moderne varianten hebben een hogere isolatiewaarde en zijn dus duurzamer. Maar hoe goed isoleren de ramen die je nu hebt eigenlijk?
Ramen vervangen om de isolatie van je woning te verbeteren,is een uitstekend plan. Maar het is ook een behoorlijke investering. Je leest hier of jouw ramen toe zijn aan vervanging.
- Waarom er vocht neerslaat aan de binnenkant van een raam
- Heb je enkelglas, dubbelglas of HR-glas?
- Herkennen of er een lek in het glas zit
Slechte isolatie of gewoon veel vocht? Lees hier wat je doet tegen te veel vocht in je woning.
Vocht tegen de ramen
Heb je vocht aan de binnenkant tegen de ramen? Dan is er sprake van een hoge luchtvochtigheid en slecht isolerende ramen. Want waterdamp slaat tegen de binnenkant van de ramen vanwege het temperatuurverschil: de ruiten zijn veel kouder dan de rest van je woning. Dit is het opvallendste teken dat je vensters niet meer goed isoleren.
©Youril - stock.adobe.com
Wanneer het bij jou thuis erg vochtig is, slaat vocht ook sneller neer tegen de binnenkant van de ramen.
Komt er veel kou van de ramen?
Isolerende gordijnen zijn de goedkoopste oplossingEnkelglas of dubbelglas?
Vanaf de jaren 90 werd dubbelglas de standaard. Maar bij veel huizen die rond die tijd zijn gebouwd, is er alleen dubbelglas op de begane grond geïnstalleerd. Het kan gebeuren dat je niet zeker weet welk type ramen jouw woning heeft. Maar dat kun je makkelijk zelf controleren. Enkelglas herken je eigenlijk onmiddellijk, want er zit maar één glasplaat in het kozijn.
Dubbelglas of HR+-glas?
Bij dubbelglas en HR-glas is er sprake van twee glasplaten. Daartussen zit een aluminiumstrip in het kozijn. Dubbelglas isoleert stukken beter dan enkelglas. Maar tegenwoordig zijn veel huizenbezitters op zoek naar een hogere isolatiewaarde. Op de aluminiumstrip kun je vaak aflezen of het HR-glas betreft. Dat staat er namelijk “HR” (hoog rendement) in gegraveerd. Soms zijn ramen niet op deze manier gemarkeerd. Ga dan op zoek naar een productcode op de aluminiumstrip en voer die in een zoekmachine in. Dikke kans dat je jouw ramen vindt!
Wat is wat? HR-glas is dubbelglas met coating, maar heeft geen speciaal gas (meestal argon) tussen de glasplaten. HR+ en HR++ zijn beide dubbelglas met speciale coating en gevuld met edelgas, maar HR++ isoleert beter. HR+++-glas is driedubbelglas met coating en gasvulling.
©New Africa - stock.adobe.com
Zelf aan de slag? Schroef je kozijnen los met beleid:
Controleren met de vlamtest
We hebben nog een handige tip voor je. Daarvoor heb je een aansteker, kaars of lucifer nodig. Deze test werkt door het onderscheid tussen HR++-glas en standaard dubbelglas. Eerstgenoemde heeft namelijk een doorzichtige, isolerende coating op de ramen. Als je een vlammetje voor een dubbelglas raam houdt en er zelf vanuit een hoek naar kijkt, zie je 4 reflecties. Bij standaard dubbelglas hebben die allemaal dezelfde kleur. Bij HR-glas heeft het 2e of het 3e vlammetje een iets andere kleur vanwege de coating.
Denk je nieuwe ramen nodig te hebben? Schakel dan een professionele glaszetter in. Want zelfs voor ervaren hobbyklussers is dat een lastig karwei waarmee je bovendien schade aan kunt richten.
©yuriygolub - stock.adobe.com
Zo ontdek je lekkage in het raam
Een lek raam komt best vaak voor. Bij dubbelglas ontstaat er dan een waas tussen de twee glasplaten in. Lucht, vocht en vuil kan er door het lek tussen komen. Hierdoor kun je niet meer goed door het venster kijken en isoleert het raam veel minder goed. Kenmerkend is dat je het waaseffect niet weg kunt vegen, want het zit tussen de glasplaten in. Dat is meteen een goede test om het onderscheid te maken tussen een lek raam en condensvorming aan de binnenkant. Zie je dus een vlek die niet op, maar tussen het glas lijkt te zitten? Dan is je raam waarschijnlijk lek.
Waar zit het lek?
Het troebele effect ontstaat door kalk dat achterblijft als het water opdroogt. Daarom wordt het na verloop van tijd steeds erger. Het gat zit trouwens niet in een van de ruiten, want het water dringt via de randen naar binnen. De oorzaak is meestal verweerd kitwerk. Het water kruipt tussen de glasplaten. Daarin zit het gas dat zorgt voor een betere isolatiewaarde. De druk is lager dan die van de buitenlucht waardoor water aangezogen wordt, zelfs door een minuscuul gaatje. Lekkage in ramen is lang niet altijd te voorkomen. Maar goed onderhoud van het schilderwerk en het regelmatig schoonmaken van de kozijnen verlengt de levensduur.
©Daisy Daisy
Nieuw ramen nu al lek?
Een lek ontstaat normaal gesproken pas na meer dan 25 jaar. Helaas is de enige oplossing om het complete raam te vervangen. Zijn jouw ruiten nog relatief nieuw en toch al lek? Dan is het raam waarschijnlijk niet helemaal goed gezet of is er iets mis met het materiaal. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de glaszetter.
De kosten van het vervangen van ramen
Bij een lekkage is de enige optie het complete raam vervangen. Tegenwoordig is HR++ de standaard en is HR+++ ook een populaire optie. Dat komt omdat je de extra kosten die je maakt, snel terugverdient door een lagere energierekening. Voor HR++-glas betaal je ongeveer 140 euro per vierkante meter. HR+++-glas kost per vierkante meter 180 euro.
Oude kozijnen met nieuwe ramen
Niet alle ramen passen zomaar in oude kozijnen. Zolang je het bij dubbelglas houdt, is het meestal geen probleem. Maar triple glas (HR+++) past eigenlijk nooit in oudere kozijnen. Die zul je ook moeten vervangen, waardoor de kosten oplopen. Controleer altijd de kwaliteit van de kozijnen wanneer je de ramen gaat vervangen.