Accuplatforms: één accu voor al je gereedschap
Waar is een moderne klusser zonder elektrisch gereedschap? Met een accuplatform gebruik je dezelfde batterijen en oplader voor al je tools. Grote klusmerken hebben het inmiddels allemaal. Maar wat zijn de voordelen voor jou als doe-het-zelver en waar moet je op letten?
Apparaten van hetzelfde klusmerk maken gebruik van dezelfde accu en lader. Is zo’n accuplatform met uitwisselbare batterijen handig voor doe-het-zelvers? In dit artikel lees je over: • Merken en gereedschap met een accuplatform • Voordelen van één systeem voor al je batterijen • Nadelen van een accuplatform
🧰 Ook interessant: Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser
Wat is een accuplatform?
Een accuplatform is een systeem waarbij alle apparaten van een merk dezelfde batterijen gebruiken. Hierdoor hoef je maar één oplader in huis te halen en heeft niet elke tool een eigen accu nodig.
©patrikslezak
Gereedschap dat werkt op een accuplatform
Als apparaten ongeveer hetzelfde vermogen hebben, proberen merken ze te laten werken op dezelfde batterijen. Voorbeelden zijn:
• Boormachines
• Schuurmachines
• Cirkelzagen
• Reciprozagen
• Multitools
• Haakse slijpers
• Slagschroevendraaiers
💡 Ben je ook graag bezig in de tuin? Kies dan voor een merk dat ook tuingereedschap verkoopt voor nóg meer compatibiliteit.
Merken met een accuplatform
Accuplatformen zijn helemaal hip en daarom bieden alle grote klusmerken ze aan. Doe-het-zelvers hebben dus volop keuze. Voorbeelden zijn:
• Bosch
• Makita
• Milwaukee
• DeWalt
• Parkside
• Metabo
• HiKOKI (vroeger Hitachi)
Eén accu voor al je gereedschap?
Tools die tot één accuplatform behoren
Voordelen van een accuplatform
Wat heb jij als klusser aan zo’n accuplatform? We zetten de voordelen voor je op een rij.
Minder rommel
Niemand wordt vrolijk van allerlei losse snoeren, opladers en kabels die overal in een klusruimte liggen. Door een accuplatform heb je in feite nog maar één oplader nodig. Daarmee wordt het in je werkruimte en/of gereedschapskoffer een stuk minder rommelig. Als je niet zo vaak klust is één accu ook voldoende. Ga je een wat grotere klus doen, of klus je vaak? Om er dan zeker van te zijn dat je niet zonder power komt te zitten, kun je nog een tweede accu aanschaffen: je kunt dan één batterij opladen terwijl je de andere gebruikt.
Lekker duurzaam
Als het even kan, kiezen we voor klimaatbewuste producten. De productie en het afbreken van batterijen en opladers kost veel energie en grondstoffen. Dezelfde batterij voor al je gereedschap gebruiken is dus een duurzame optie en beter voor het klimaat.
©Олег
Zitten er ook nadelen aan een accuplatform?
Het grootste nadeel van een accuplatform is dat je als klusser vastzit aan één merk. Tenminste, als je er echt volop gebruik van wilt maken. Daarnaast zijn merken gedwongen om op den duur over te stappen naar een nieuw platform, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe en betere soorten batterijen beschikbaar zijn. Op zo'n nieuwe generatie van een platform sluiten jouw oude accu's en opladers waarschijnlijk niet aan. Je zult jouw oude accu's en opladers dan uiteindelijk moeten vervangen.
Standaardisatie is ver weg
Het uitwissen van accu’s van hetzelfde merk is dus niet altijd mogelijk. Maar dan heb je tenminste nog te maken met verschillende generaties. Het uitwisselen van batterijen tussen merken onderling is sowieso onmogelijk. Er zijn kleinschalige initiatieven geweest om de uitwisselbaarheid te vergroten. Maar een oplossing, zoals de universele oplader voor smartphones, is nog ver weg.
©Sersoll
Eén batterij is niet altijd voldoende
Een accuplatform is erg handig en milieubewust. Maar bij grote projecten is één accu waarschijnlijk niet genoeg. Want wanneer je met meer mensen klust, kan maar één iemand aan de slag met elektrisch gereedschap. Wil je echt met meer mensen tegelijk aan de gang, dan zul je dus minstens één extra accu moeten aanschaffen, en misschien ook wel een extra oplader.
Meer plussen dan minnen
Onder de streep heeft een accuplatform voor de meeste klussers absoluut voordelen. Maar het is daarbij wel afhankelijk van hoe vaak je klust en hoe groot de klussen zijn die je aanpakt. Klus je maar af en toe, dan heb je aan één accu voor al je gereedschap genoeg. Klus je fanatiek, dan heb je een tweede accu nodig. Maar dan nog bespaar je jezelf de wirwar van losse opladers, kabels en accu's wanneer je buiten een accuplatform om klust.