Accuboormachine of boormachine met snoer: welke is de beste voor jou?

© Maksims_Liene | fotoduets | bewerking ID.nl

Accuboormachine of boormachine met snoer: welke is de beste voor jou?

Geplaatst: 20 mei 2024 - 08:34

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:39

Jurjen Idskes

De meeste boormachines werken inmiddels op een accu. Maar zijn die ook echt beter en gebruiksvriendelijker dan een boormachine met snoer? Lees alles over de voor- en nadelen!

Ook interessant: Zo kies je de juiste boormachine voor je klus

Voordelen van een boormachine met accu

De meeste boormachines die worden verkocht gebruiken een accu. Ze zijn moderner, maar werken ze ook prettiger dan een boormachine met snoer?

➕ Werken waar je maar wilt

Met een accuboormachine kun je aan de slag als er geen stopcontact ter plaatse is. Je boort bijvoorbeeld ook een gat in de muur van het schuurtje achter in de tuin of klust op een afgelegen plek.

➕ Meer bewegingsvrijheid en gemak

Je gebruikt een accuboormachine om in de keuken een plankje aan de muur te bevestigen en even later sta je al op de eerste verdieping om een lamp op te hangen. Op zoek gaan naar een stopcontact hoeft namelijk niet. Bovendien heb je geen verlengsnoer nodig om bij het plafond of in de hoek van je woonkamer te komen.

Accuboormachine met losse accu

© Elesin Aleksandr

➕ Minder gevaarlijk zonder snoer

Een snoer tijdens het klussen is helemaal niet handig. Je kunt erover struikelen terwijl je gereedschap in je handen hebt en er overal bouwmaterialen liggen. Bovendien bestaat de kans dat je het snoer per ongeluk doorsnijdt en kortsluiting of ergere problemen veroorzaakt.

Eén accu, meer gereedschap?

Kijk hier welke accu-platform-families er zijn

Voordelen van een boormachine met snoer

Boormachines met snoer bestaan nog steeds. Je ziet ze steeds minder, maar sommige klussers en professionals willen niets anders. Wat zijn de voordelen?

➕ Je komt nooit zonder stroom te zitten

Een voordeel van een snoer is dat de stroom niet opraakt. Zelfs de grootste projecten klaar je dus zonder onderbreking. Maar voor doe-het-zelvers hebben moderne accu's n over het algemeen genoeg vermogen voor een klus. Met een volle accu kun je makkelijk een uur boren. Bovendien ben je vrij om meer accu's aan te schaffen, maar dat kost natuurlijk wel geld. Het voordeel van een snoer is dat je niet kunt vergeten de accu op te laden voordat je begint.  

0

Powered by

logo

➕ Lichter en makkelijker in gebruik

Sommige klussers zweren bij een boormachine met snoer omdat die een lager gewicht hebben. Je mist per slot van rekening het gewicht van de accu en dat scheelt, zeker wanneer je voor een wat grotere klus langere tijd met de boormachine aan de slag gaat of wanneer je bezig bent met precisiewerk. Moderne Li-ion accu's (die inmiddels in alle tools zitten die je bij doe-het-zelfwinkels koopt) zijn trouwens wel een stukje lichter dan oudere exemplaren. Toch wegen ze nog steeds al snel een paar honderd gram. Een standaard boormachine weegt tussen de 1,5 en 2 kg. Dus het gewicht van de accu is een significant verschil.

💡 Zorg wel dat je een boormachine met een lang en flexibel snoer kiest. Anders weegt het voordeel van minder gewicht niet op tegen de mindere bewegingsvrijheid die je met een snoer nu eenmaal hebt.

Boormachine

© Gorvik

De beste keuze voor hobbyklussers

Wat is de beste keuze voor doe-het-zelvers? In feite zijn beide opties prima. Maar een accuboormachine is net ietsje gebruiksvriendelijker. Je werkt er overal in en om het huis mee en zelfs afgelegen plekken zijn geen probleem. Als je nog geen boormachine hebt, adviseren we om een model met accu te kopen. Ben je tevreden met je boormachine met snoer? Dan is er eigenlijk geen reden om een nieuwe te kopen.

Populair én betaalbaar

Onmisbaar gereedschap: de boormachine

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten