Veilig klussen: zo gebruik je een boormachine

© vitalis83

Veilig klussen: zo gebruik je een boormachine

Geplaatst: 4 juni 2024 - 08:39

Jurjen Idskes

Boren is een doorsnee klusje, maar als je met een krachtige machine te werk gaat, kun je bij verkeerd gebruik een hoop schade aanrichten. Daarom is het belangrijk dat je verantwoord omspringt met dit apparaat. Je leest hier alles over veilig gebruik van een boormachine.

Waar je rekening mee moet houden

Boren is een standaardklus, en daarom vergeten mensen soms dat ze met een krachtige tool in de weer zijn. Mede daarom belanden er jaarlijks heel wat mensen op de huisartsenpost en de spoedeisende hulp na een ongeluk met een boormachine. Je kunt bijvoorbeeld je hand ernstig verwonden met een uitgeschoten boor. Daarnaast zijn rondvliegende stukjes materiaal een gevaar voor de ogen. Door zorgvuldig en goed voorbereid te werk te gaan, voorkom je zulke problemen. Bovendien kan een boor schade aan je woning aanrichten. Dat voorkomen we als het even kan natuurlijk ook graag.

Onze eerste tip: haal altijd de stekker uit het stopcontact of ontkoppel de accu wanneer je het bitje vervangt.

Veilig klussen: zo gebruik je een boormachine-eDkqQOBgQOGIq8nNTWvx9g

© Jacob Ammentorp Lund

Controleer de boormachine en bitjes

Het lijkt misschien overdreven om al je gereedschap elke keer te controleren, maar bij een boor is dat zo gek nog niet. Zijn er beschadigingen zichtbaar? Let er verder op de dat boor nog helemaal recht is, want met een zwabberende boor schiet je sneller uit.

Dat test je door een opzetstukje in de boor te plaatsen en deze even te laten draaien. Als het bitje heen en weer zwabbert, is de boor krom. Denk er verder aan dat je scherpe opzetstukjes gebruikt, anders moet je veel meer kracht zetten en dat verhoogt wederom de kans op een ongeluk.

Het dragen van aanbevolen bescherming

Een boormachine is een krachtig apparaat waarmee je zonder moeite een gat in steen of staal maakt. Vanzelfsprekend ga je daar veilig mee om. Draag in elk geval geen loszittende kleding en bind lang haar samen. Bescherm daarnaast je ogen door het dragen van een veiligheidsbril. Een metaalsplinter of brokje steen kan namelijk flink schade veroorzaken. Het zal je niet zijn ontgaan dat boren ontzettend veel lawaai maakt. Draag daarom ook gehoorbescherming om een gehoorbeschadiging te voorkomen.

0

Powered by

logo

De juiste techniek en positie

Door een boormachine goed te fixeren, verhoog je de veiligheid. Ga er daarom altijd recht achter staan. Dat voorkomt het uitschieten van de boor en bovendien werk je een stuk preciezer. Achteloos met één hand boren is sowieso geen goed idee. Gebruik je dominante hand voor de greep met knop en houd met je andere hand het horizontale gedeelte van de boor stevig vast.

Man met boormachine

© Ladanifer

Controleer de muur waarin je boort

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je schade aanricht met je boor. Het veroorzaken van kortsluiting of het kapotmaken van een waterleiding komt helaas nogal eens voor. Om dat te voorkomen, boor je in elk geval nooit recht boven een stopcontact. Met een leidingzoeker spoor je elektriciteitskabels in de muur op voor extra veiligheid. Raadpleeg bij twijfel indien mogelijk het bouwplan.

In losse materialen boren

De boormachine wordt door klussers verreweg het meest gebruikt om een gat in de muur te boren. Die zit al 'muurvast', dus over fixeren hoef je je geen zorgen te maken. Maar bij losse objecten is dat anders. Als je daarin gaat boren, is het belangrijk dat je ze goed vastzet. Gebruik bijvoorbeeld een bankschroef en denk ook aan de ondergrond. Ga dus niet aan de slag op je mooie eikenhouten eettafel.

Berg de boormachine veilig op

Een boormachine is gevaarlijk voor jonge kinderen. Berg dit gereedschap dus altijd op een veilige plek buiten hun bereik op.

Boren op zich is niet gevaarlijk, zolang je maar beseft dat je met een krachtige machine werkt. Als je de veiligheidsvoorschriften opvolgt, is een boormachine de beste vriend van iedere klusser.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem