ID.nl logo
šŸ•Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paella🄘
Ā© stockcreations
Huis

šŸ•Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paella🄘

We kennen allemaal wel de hamburger en steaks van de barbecue. Maar je kunt met een barbecue en wat accessoires zoveel meer lekkers op tafel zetten. Heb je zin in een culinair avontuur op het rooster? Met deze ideeƫn steek je avond na avond de barbecue aan en eet je toch elke keer wat anders.

In het kort, dit maak je ook allemaal op de BBQ:

  • Pizza & brood
  • Saus en soep
  • Eieren en pannenkoeken
  • Hele kip van het spit
  • Paella
  • Stoofpotjes en draadjesvlees
  • Aziatisch wokgerechten
  • Vis(filet)

Zit je op hete kolen omdat je een vegetarische gast krijgt? Lees dan: Geniet van de zomer met een vegetarische BBQ

Even wachten ... pizza!

Ben je gek op pizza? Dan is een pizzasteen een musthave voor jou. Met dit accessoire en een barbecue met deksel maak je de lekkerste pizza’s. Maak zelf het deeg (dat is veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriespizza of bodem) en beleg ā€˜m met je favoriete pizzabeleg. Zorg voor indirecte hitte, door een plate setter te gebruiken tussen de kolen en de pizzasteen. Of steek de kolen aan, verplaats ze naar de zijkanten van het rooster en verwarm de pizzasteen. Doordat de steen het vocht uit het deeg opneemt, is de bodem lekker knapperig. Net als bij een pizza uit de houtoven. En met zo’n 5 minuten is de pizza al klaar.

Vierkant, rond, groot of klein:

deze pizzastenen zorgen voor een knapperige bodem

©Chamois huntress

Sauzen en soep maken op de barbecue

Wanneer je aan barbecueĆ«n denkt, denk je snel aan smakelijke sausjes voor bij de gerechten. Natuurlijk kun je ze kant-en-klaar kopen. Of zelf maken. Zo kun je zelf romesco maken door het roosteren van puntpaprika’s op de BBQ. Of maak een marmelade van rode uien door een koekenpan op de BBQ te zetten en rode uien met zout te bakken. Met wat balsamicoazijn, maple syrup, rodewijnazijn en basterdsuiker erdoor laat je het op de barbecue pruttelen tot het vocht is ingedikt.

Wist je dat je ook soep op de barbecue kunt maken? Als voorgerechtje, lekker met wat (zelfgemaakt) brood. Denk aan tomatensoep. Doe de tomaten in een braadslede met knoflook en ui voor een rokerige smaak aan de soep. Nadat de groenten een uur hebben geroosterd, mix je dit met bouillon en peper en zout. Of wat dacht je van snert tijdens de winterbarbecue?

Lees ook: Barbecueƫn als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

©Abigail Marie A

Kleine ingrediƫnten of gebakken eieren van de plancha

Een plancha (Spaanse grillplaat) voor op de barbecue is ideaal om kleine en delicate ingrediƫnten te grillen. Denk aan garnaaltjes, coquilles, inktvis, tomaat, champignons, stukjes courgette of aubergine. Kleine stukjes fruit smaken ook heerlijk van de plancha, bijvoorbeeld op Amerikaanse pancakes die je ook op de plancha hebt gemaakt. Of wat dacht je van een Engels ontbijt met een gebakken ei, worst en geroosterd brood?

Ook interessant: Waar voor je geld: 5 goede houtskoolbarbecues van max 500 euro

©Image'in - stock.adobe.com

Hele kip van het spit

Ben je gek op kip en vooral van het krokante velletje van kip? Dan is een chicken sitter een musthave. Je zet de kip op de houder, bij sommige chicken sitters kun je in de schaal eromheen lekker aardappeltjes roosteren. Of ga voor een rotisserie, zodat je je kip aan het spit roostert. Het vlees gaart langzaam ronddraaiend boven de barbecue, waardoor de buitenkant van het vlees extra krokant wordt.

Tip: lees ook Grillen zonder gedoe: koop je vlees voor de barbecue voortaan online

Paella van de barbecue? Jazeker!

Een skillet is een gietijzeren pan voor op de barbecue. Het leuke van dit accessoire is dat je er van alles mee kunt maken. Van desserts tot groente. Maar ook paella. Van origine is het een gerecht gemaakt van gele rijst met konijn, kip en bonen, maar de toeristische paella wordt vaker gemaakt met zeevruchten. Maak het vooral met wat je lekker vindt. De rijst lijkt een beetje op risotto, maar paellarijst roer je niet.

©Ursula Page Photography

Stoofpotjes en draadvlees van de barbecue

Op wat koudere lente- en zomeravonden of in de winter is een stoofpotje van de barbecue lekker verwarmend. Met een Dutch oven, een gietijzeren pan, maak je de lekkerste stoofpotje of draadjesvlees klaar. Je kunt ā€˜m zelfs gebruiken om een brood in te bakken of een soepje in te maken.

In een handomdraai gewokt

Heb je zin in een oosterse wokmaaltijd? Steek de barbecue maar aan, want ook dit gerecht kun je er prima op maken. Kies een wokpan uit die je kunt gebruiken voor op de barbecue. Vervolgens snijd je alle ingrediƫnten heel fijn. En gebruik je rijstolie of arachideolie in de wokpan. Dit zijn oliƫn met een hoog rookpunt en ze geven geen smaak af. Maak zelf Pad thai, nasi goreng of een ander oosters wokgerecht waar je gek op bent.

Tip: zorg dat je genoeg houtskool in de barbecue hebt aangestoken, zodat er een hoge temperatuur ontstaat om goed te kunnen wokken.

Lekker stukje gegrilde vis van de barbecue

Vis van de barbecue is ook erg lekker. Maar sommige vis is kwetsbaar en valt snel uit elkaar als het gaart. Daarvoor is een visklem erg handig. Maak reuzengarnalen met knoflookboter of gegrilde zalm. En als je ā€˜m niet voor vis gebruikt, kun je ā€˜m ook inzetten om groente te grillen. Smakelijk eten!


ā–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: vijf 65-inch televisies voor ieder budget
Huis

Waar voor je geld: vijf 65-inch televisies voor ieder budget

In de rubriek Waar voor je geld gaan we op zoek naar leuke aanbiedingen of producten met bijzondere eigenschappen. Dit keer hebben we een selectie van vijf 65-inch televisies voor je, met uiteenlopende prijzen van zo'n 800 tot 1.600 euro, voor ieder budget dus.

LGĀ OLED65C46LA

Met de LGĀ OLED65C46LA haal jij een televisie in huis die een groot 65‑inch scherm combineert met de uitstekende contrasten van OLED. Elke pixel kan individueel oplichten of uitstaan, zodat zwarte beelden echt donker worden en er geen achtergrondverlichting nodig is. In de praktijk levert dat scherp beeld en een prettige kijkhoek op, waardoor je zelfs vanuit de hoek van je woonkamer naar films of series kunt kijken. De 4K‑resolutie (3.840Ā Ć—Ā 2.160Ā pixels) zorgt ervoor dat ondertitels en fijne details bij natuurdocumentaires of sportwedstrijden scherp blijven.

Dankzij het 120Ā Hz‑paneel worden snelle bewegingen vloeiend weergegeven, wat vooral bij games of sport handig is. De tv draait op LG’s WebOS‑systeem; daarmee kun je eenvoudig navigeren tussen apps zoals Netflix, Disney+ en YouTube. Vier HDMI 2.1‑poorten bieden ruimte voor gameconsoles en randapparatuur. Ook beschikt de tv over eARC voor het doorgeven van geluid naar een externe soundbar.

De optimale kijkafstand

De juiste kijkafstand voor je televisie is belangrijk voor optimaal kijkcomfort en beeldkwaliteit. Een algemene vuistregel is dat je afstand ongeveer 2–3 keer de schermdiagonaal moet zijn. Zit je te dicht, dan worden scherpe details lastig te zien; te ver weg en je mist details.

Voor een 65-inch tv geldt dat de optimale kijkafstand dan ongeveer vier meter is. Het is dus niet heel logisch om te kiezen voor een grote televisie als de afstand vanaf de bank tot de plek waar de televisie staat, minder dan vier meter is.

Je kunt in zo'n geval ook kiezen voor een 43-inch of 55-inch televisie.

SamsungĀ QE65Q73D

Als je graag een groot scherm wilt met levendige kleuren, dan is de SamsungĀ QE65Q73D een model om naar te kijken. Deze QLED‑televisie heeft eveneens een schermdiagonaal van 165Ā centimeter, maar maakt gebruik van een Quantum‑Dot laag om licht om te zetten in een breed kleurvolume. Hierdoor zijn kleuren uit films, series of games aanwezig zonder dat je zelf iets hoeft bij te stellen. Met een verversingssnelheid van 100Ā Hz worden bewegingen soepel weergegeven en dankzij de MotionĀ Xcelerator 120Ā Hz‑functie profiteer je bij gameconsoles die hogere verversingsfrequenties ondersteunen.

De 4K AI‑upscaler in Samsungs Quantum‑processor schaalt beelden op tot de volledige Ultra‑HD‑resolutie, zodat je oudere HD‑films scherper ervaart. Het besturingssysteem Tizen biedt toegang tot apps en streamingdiensten en je kunt via SmartThings andere

slimme apparaten bedienen. Er zijn vier HDMI‑poorten en wifi aan boord en energieklasseĀ E geeft aan dat het verbruik gemiddeld is voor een groot QLED‑scherm.

LGĀ OLED65G45LW

De LGĀ OLED65G45LW uit 2024 is een zogeheten Gallery‑model, bedoeld om strak tegen de muur te hangen. Het scherm is slechts enkele centimeters dik, zodat het toestel in je interieur opgaat. Binnenin zit een OLEDĀ evo‑paneel met 4K‑resolutie, waardoor elk beeldpunt individueel wordt aangestuurd en kleurenkrachtig zijn. De televisie ondersteunt een verversingssnelheid van 120Ā Hz en biedt daardoor vloeiende beelden bij sport of snel bewegende films.

Via vier HDMI‑2.1‑aansluitingen kun je gameconsoles aansluiten en profiteren van variabele refresh rates. WebOSĀ 8 vormt de basis voor het smart‑platform; hiermee navigeer je door apps en diensten en kun je via spraakassistenten als GoogleĀ Assistant of AmazonĀ Alexa de tv bedienen. De set wordt geleverd met een wandbeugel, zodat hij strak tegen de muur bevestigd kan worden.

LGĀ OLED65B42LA

In de B‑serie van LG vind je de OLED65B42LA, een toestel dat in 2024 op de markt kwam. Deze televisie biedt de voordelen van OLED – elk pixel kan apart aan of uit – maar in een iets betaalbaarder segment dan de G‑ of C‑series. Het 65‑inch scherm combineert een 4K‑resolutie met een verversingssnelheid van 120Ā Hz. Hierdoor zijn bewegingen bij games of sportprogramma’s soepel en blijven details scherp.

WebOS maakt het mogelijk om streamingapps en live‑tv makkelijk te combineren en je kunt de tv bedienen met de meegeleverde Magic Remote. De televisie heeft vier HDMI‑poorten voor randapparatuur en ondersteunt eARC voor lossless audiotransport naar een soundbar of receiver. Door het slanke ontwerp staat de tv op twee subtiele pootjes of kun je hem aan de muur hangen via een VESA‑beugel.

SonyĀ XR‑65A80L

Sony’s XR‑65A80L combineert een 65‑inch OLED‑scherm met het GoogleĀ TV‑platform. Hierdoor kun je eenvoudig door streamingapps scrollen en de tv koppelen aan je Google‑account. Het XR‑paneel gebruikt Sony’s Cognitive Processor XR, die beelden analyseert en optimaliseert voor contrast en kleur. Met een vernieuwingsfrequentie van 120Ā Hz en ondersteuning voor HDMIĀ 2.1 zijn snelle games of films geen probleem; variabele refresh rates en AutoĀ LowĀ Latency worden ondersteund.

De luidsprekers zitten achter het scherm verwerkt zodat het geluid direct uit het beeld lijkt te komen; met ondersteuning voor DolbyĀ Atmos sluit je ook eenvoudig een soundbar aan. Vier HDMI‑poorten, wifi en Bluetooth zorgen voor verbinding met randapparatuur, en via de ingebouwde microfoon kun je spraakopdrachten geven. Dankzij de ingebouwde standaard kun je de tv neerzetten of via VESA aan de muur hangen. Het 55-inch model van deze televisie is eerder door ID.nl getest.

ā–¼ Volgende artikel
In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap
Ā© sara_winter - stock.adobe.com
Huis

In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap

Gezellig, zo'n avondje gourmetten. Maar na afloop blijft er op het gourmetstel vaak aangebakken vet, gesmolten kaas en saus achter. Logisch dat je niet meteen zin hebt om de boel schoon te maken. Als je het slim aanpakt, is alles binnen een half uurtje weer schoon!

In dit artikel

Je leest hoe je je gourmetstel stap voor stap schoonmaakt zonder de antiaanbaklaag te beschadigen. We leggen uit wanneer je het beste begint met schoonmaken, hoe je losse onderdelen en het elektrische deel veilig reinigt en welke fouten je beter niet kunt maken. Ook krijg je praktische tips om je tafel tijdens en na het gourmetten schoon te houden, zodat je na afloop snel klaar bent.

Lees ook: Gourmetten zonder stank: 10 ideeƫn die Ʃcht werken

Laten afkoelen, maar wacht niet te lang

Zet het gourmetstel na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat het geheel afkoelen tot het handwarm is. Wacht je te lang, dan koeken vet en kaas vast en wordt schoonmaken lastiger. Haal losse onderdelen zoals pannetjes, spatels en bakplaatjes eraf voordat je begint met schoonmaken.

Losse onderdelen schoonmaken

Gourmetpannetjes en bakplaatjes hebben meestal een antiaanbaklaag. Die blijft het mooist als je ze niet hardhandig schoon schrobt. Leg ze in warm water met een beetje afwasmiddel en laat ze tien tot vijftien minuten weken. Aangekoekte resten laten dan vanzelf los. Gebruik daarna een zachte spons of borstel en spoel alles goed af. Controleer altijd even de handleiding: sommige onderdelen kun je in de vaatwasser doen, andere juist niet.

©Saskia van Weert

Zo maak je het elektrische deel veilig schoon

Terwijl de pannetjes, spatels en losse bakplaatjes staan te weken, ga je door met het verwarmingselement. Dat element zelf mag nooit nat worden. Zie je vetspetters of etensresten, veeg die dan weg met keukenpapier zodra het gourmetstel is afgekoeld. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een licht vochtige doek met een klein beetje afwasmiddel. Knijp de doek goed uit en zorg dat er geen water bij het snoer of in openingen komt. Droog alles direct na met een schone doek.

De bak- of grillplaat weer vetvrij krijgen

Heeft je gourmetstel een losse bak- of grillplaat, haal dan eerst het overtollige vet weg met keukenpapier. Leg de plaat vervolgens in warm water, zodat aangekoekte resten kunnen losweken. Is de bakplaat vast onderdeel van het gourmetstel, dan kun je deze uiteraard niet in water onderdompelen. Neem in dat geval de plaat af met een licht vochtige doek zodra hij is afgekoeld, eventueel met een beetje afwasmiddel. Zo voorkom je dat vet tijdens het schoonmaken uitsmeert. Gebruik vooral geen schuursponsjes of schrapers om het vet weg te krijgen, want die beschadigen de coating en zorgen ervoor dat eten de volgende keer sneller blijft plakken.Ā 

Watch on YouTube

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van een gourmetstel

Aangekoekte resten wegkrabben met een mesje of staalwol lijkt misschien slim (want: snel), maar beschadigt de antiaanbaklaag blijvend. Ook bij het elektrische deel gaat het vaak mis. Het verwarmingselement onderdompelen in water is onveilig en kan het gourmetstel onbruikbaar maken. Alles direct in de vaatwasser zetten is ook geen goed idee. Vaatwasprogramma's duren vaak lang en werken op hoge temperaturen. Antiaanbaklagen en dunne metalen onderdelen kunnen daardoor sneller slijten of kromtrekken. Twijfel je, dan is met de hand afwassen altijd de veiligste keuze.

Vergeet je tafel niet!

Vetspetters en gemorste saus zijn bijna niet te voorkomen. Leg daarom vooraf een afwasbaar tafelkleed of gebruik een papieren tafelkleed. Dat kan na het gourmetten rechtstreeks de vuilnisbak in. Houd tijdens het eten keukenpapier of doekjes bij de hand om gemorste resten meteen weg te vegen. Is de tafel toch vies geworden, neem hem dan zo snel mogelijk af met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Schoon wegzetten voor de volgende keer

Laat alle onderdelen volledig drogen voordat je het gourmetstel opbergt. Berg je alles nog vochtig op in de doos of kast, dan kunnen er snel muffe geurtjes ontstaan. Bewaar pannetjes en platen apart van elkaar, eventueel met een vel keukenpapier ertussen. Berg pannetjes en platen apart op, eventueel met een velletje keukenpapier ertussen. Zo voorkom je krassen. Zo is het volgende keer alleen nog maar een kwestie van de boel weer tevoorschijn halen en lekker gaan eten. Veel gourmetplezier!