ID.nl logo
🍕Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paella🥘
© stockcreations
Huis

🍕Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paella🥘

We kennen allemaal wel de hamburger en steaks van de barbecue. Maar je kunt met een barbecue en wat accessoires zoveel meer lekkers op tafel zetten. Heb je zin in een culinair avontuur op het rooster? Met deze ideeën steek je avond na avond de barbecue aan en eet je toch elke keer wat anders.

In het kort, dit maak je ook allemaal op de BBQ:

  • Pizza & brood
  • Saus en soep
  • Eieren en pannenkoeken
  • Hele kip van het spit
  • Paella
  • Stoofpotjes en draadjesvlees
  • Aziatisch wokgerechten
  • Vis(filet)

Zit je op hete kolen omdat je een vegetarische gast krijgt? Lees dan: Geniet van de zomer met een vegetarische BBQ

Even wachten ... pizza!

Ben je gek op pizza? Dan is een pizzasteen een musthave voor jou. Met dit accessoire en een barbecue met deksel maak je de lekkerste pizza’s. Maak zelf het deeg (dat is veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriespizza of bodem) en beleg ‘m met je favoriete pizzabeleg. Zorg voor indirecte hitte, door een plate setter te gebruiken tussen de kolen en de pizzasteen. Of steek de kolen aan, verplaats ze naar de zijkanten van het rooster en verwarm de pizzasteen. Doordat de steen het vocht uit het deeg opneemt, is de bodem lekker knapperig. Net als bij een pizza uit de houtoven. En met zo’n 5 minuten is de pizza al klaar.

Vierkant, rond, groot of klein:

deze pizzastenen zorgen voor een knapperige bodem

©Chamois huntress

Sauzen en soep maken op de barbecue

Wanneer je aan barbecueën denkt, denk je snel aan smakelijke sausjes voor bij de gerechten. Natuurlijk kun je ze kant-en-klaar kopen. Of zelf maken. Zo kun je zelf romesco maken door het roosteren van puntpaprika’s op de BBQ. Of maak een marmelade van rode uien door een koekenpan op de BBQ te zetten en rode uien met zout te bakken. Met wat balsamicoazijn, maple syrup, rodewijnazijn en basterdsuiker erdoor laat je het op de barbecue pruttelen tot het vocht is ingedikt.

Wist je dat je ook soep op de barbecue kunt maken? Als voorgerechtje, lekker met wat (zelfgemaakt) brood. Denk aan tomatensoep. Doe de tomaten in een braadslede met knoflook en ui voor een rokerige smaak aan de soep. Nadat de groenten een uur hebben geroosterd, mix je dit met bouillon en peper en zout. Of wat dacht je van snert tijdens de winterbarbecue?

Lees ook: Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

©Abigail Marie A

Kleine ingrediënten of gebakken eieren van de plancha

Een plancha (Spaanse grillplaat) voor op de barbecue is ideaal om kleine en delicate ingrediënten te grillen. Denk aan garnaaltjes, coquilles, inktvis, tomaat, champignons, stukjes courgette of aubergine. Kleine stukjes fruit smaken ook heerlijk van de plancha, bijvoorbeeld op Amerikaanse pancakes die je ook op de plancha hebt gemaakt. Of wat dacht je van een Engels ontbijt met een gebakken ei, worst en geroosterd brood?

Ook interessant: Waar voor je geld: 5 goede houtskoolbarbecues van max 500 euro

©Image'in - stock.adobe.com

Hele kip van het spit

Ben je gek op kip en vooral van het krokante velletje van kip? Dan is een chicken sitter een musthave. Je zet de kip op de houder, bij sommige chicken sitters kun je in de schaal eromheen lekker aardappeltjes roosteren. Of ga voor een rotisserie, zodat je je kip aan het spit roostert. Het vlees gaart langzaam ronddraaiend boven de barbecue, waardoor de buitenkant van het vlees extra krokant wordt.

Tip: lees ook Grillen zonder gedoe: koop je vlees voor de barbecue voortaan online

Paella van de barbecue? Jazeker!

Een skillet is een gietijzeren pan voor op de barbecue. Het leuke van dit accessoire is dat je er van alles mee kunt maken. Van desserts tot groente. Maar ook paella. Van origine is het een gerecht gemaakt van gele rijst met konijn, kip en bonen, maar de toeristische paella wordt vaker gemaakt met zeevruchten. Maak het vooral met wat je lekker vindt. De rijst lijkt een beetje op risotto, maar paellarijst roer je niet.

©Ursula Page Photography

Stoofpotjes en draadvlees van de barbecue

Op wat koudere lente- en zomeravonden of in de winter is een stoofpotje van de barbecue lekker verwarmend. Met een Dutch oven, een gietijzeren pan, maak je de lekkerste stoofpotje of draadjesvlees klaar. Je kunt ‘m zelfs gebruiken om een brood in te bakken of een soepje in te maken.

In een handomdraai gewokt

Heb je zin in een oosterse wokmaaltijd? Steek de barbecue maar aan, want ook dit gerecht kun je er prima op maken. Kies een wokpan uit die je kunt gebruiken voor op de barbecue. Vervolgens snijd je alle ingrediënten heel fijn. En gebruik je rijstolie of arachideolie in de wokpan. Dit zijn oliën met een hoog rookpunt en ze geven geen smaak af. Maak zelf Pad thai, nasi goreng of een ander oosters wokgerecht waar je gek op bent.

Tip: zorg dat je genoeg houtskool in de barbecue hebt aangestoken, zodat er een hoge temperatuur ontstaat om goed te kunnen wokken.

Lekker stukje gegrilde vis van de barbecue

Vis van de barbecue is ook erg lekker. Maar sommige vis is kwetsbaar en valt snel uit elkaar als het gaart. Daarvoor is een visklem erg handig. Maak reuzengarnalen met knoflookboter of gegrilde zalm. En als je ‘m niet voor vis gebruikt, kun je ‘m ook inzetten om groente te grillen. Smakelijk eten!


▼ Volgende artikel
TP-Link brengt Matter-compatibele slimme buitenstekker Tapo P410M uit
© TP-Link Tapo
Zekerheid & gemak

TP-Link brengt Matter-compatibele slimme buitenstekker Tapo P410M uit

TP-Link breidt zijn Tapo-assortiment uit met de P410M, een slimme wifi-stekker die geschikt is voor gebruik buitenshuis. De stekker is weerbestendig en maakt het mogelijk om tuinverlichting, terrasverwarmers of kerstverlichting eenvoudig te bedienen via een app of spraakassistent.

De Tapo P410M ondersteunt het smart home-protocol Matter en is daardoor te gebruiken binnen uiteenlopende ecosystemen van onder meer Apple, Google en Amazon. Via de Tapo-app kunnen gebruikers schema's instellen, de stekker laten schakelen bij zonsondergang of doen alsof er iemand thuis is met de afwezigheidsmodus. De stekker kan ook samenwerken met andere Tapo-apparaten, zoals bewegingssensoren of beveiligingscamera's.

Een opvallende functie is nuldoorgangsdetectie. Daarbij schakelt de stekker alleen op het moment dat er geen spanning op de stroomdraad staat, wat vonkvorming voorkomt bij het aan- of uitzetten van apparaten met een hoog stroomverbruik. Dit moet de levensduur van de schakelaar verlengen.

©TP-Link Tapo

De ingebouwde energiemonitor houdt het stroomverbruik bij en kan worden ingezet voor slimme automatiseringen. Zo kan bijvoorbeeld via een spraakassistent worden gemeld wanneer een wasmachine klaar is, of kan een oplader automatisch worden uitgeschakeld zodra een fietsaccu vol is. Ook kan de P410M de energiestroom meten van kleine zonnepaneelinstallaties, zoals op een balkon.

De Tapo P410M heeft een IP54-certificering en is daardoor spatwaterdicht. Hij functioneert bij temperaturen van -20 tot +50 graden Celsius en heeft een zelfsluitende klep om de aansluiting te beschermen tegen stof en vocht.

De TP-Link Tapo P410M is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van 31,99 euro.

Wat is Matter?

Matter is een universele smart home-standaard die apparaten van verschillende merken laat samenwerken. Daardoor is het niet meer nodig om per merk een aparte app te gebruiken; een Matter-apparaat zoals de Tapo P410M werkt bijvoorbeeld direct met Apple Home, Google Home en Alexa.

▼ Volgende artikel
Zo meld je phishing in Outlook en Gmail
© izzuan - stock.adobe.com
Huis

Zo meld je phishing in Outlook en Gmail

Phishing komt nog steeds veel voor. Maak er een goede gewoonte van om phishing te melden in Outlook en Gmail. Je slaat twee vliegen in één klap, want je verwijdert de nepmail en je zorgt dat de maildienst zijn eigen filters verbetert.

Dit gaan we doen

Ook al worden mailfilters steeds slimmer, er glippen nog steeds phishingmails doorheen. In dit artikel lees je hoe je verdachte berichten meldt in Outlook en Gmail. Zo houd je je inbox schoon én help je mee om spamfilters te verbeteren.

Lees ook: Last van ongewenste mail? Zo voorkom én blokkeer je het

Rapporteren via Outlook online

Phishing is een vorm van oplichting waarbij een cyberaanvaller probeert om je wachtwoorden, bankgegevens of andere gevoelige informatie te ontfutselen. Deze mails zijn opgesteld dat mensen snel en zonder na te denken erop reageren. Om veilig te blijven moet je proactief zijn.

Door het afzenderadres te controleren zie je vaak dat het niet van een betrouwbare bron afkomstig is. Ook moet je voorzichtig zijn met alarmerende boodschappen die je oproepen om dringend actie te ondernemen.

Als je zo'n phishing-mail via Outlook online ontvangt, dan selecteer je het e-mailadres dat je wilt rapporteren. In het lint selecteer je Rapporteer en dan gebruik je de optie Aanmerken als phishing. Dit rapport wordt gebruikt om de spamfilters te verbeteren en dit soort berichten automatisch te herkennen en tegen te houden.

Je kunt de e-mail ook selecteren en via de drie puntjes de optie Rapporteren / Phishing melden kiezen.In de desktop-versie op je laptop werkt dit hetzelfde. Je selecteert de mail en klikt op dezelfde knop. Ook hier mikt Outlook het bericht meteen in de Prullenbak en stuurt het programma een rapport naar Microsoft.

Met één klik op de knop rapporteer je phishing.

View post on TikTok

Rapporteren in de mobiele Outlook

In de mobiele app van Outlook op een Android of iOS-toestel open je de mail en tik je op de drie puntjes bovenaan het bericht. Dan selecteer je de optie Een probleem melden. Vervolgens kun je een label selecteren dat het best past bij dit soort mail, zoals Spam, Aanzetten tot haat, Dreigende schade aan personen of eigendom. Helaas is hier geen specifieke phishing-optie aanwezig.

Binnen de mobiele app van Outlook rapporteer je phishing-pogingen het beste als spam.

Lees ook: Stop de spam! Zo help je de spamfilters een handje

Rapporteren in Gmail

Ook Gmail heeft niet echt een phishing-label, maar daar raden we aan de spam-optie te gebruiken. Open de nepmail. Dan klik je bovenaan op het pictogram met het uitroepteken: Spam rapporteren. Er verschijnt een pop-up die vraagt of je de spam wilt melden én je tegelijk wilt afmelden voor deze afzender. Gmail verplaatst de mail automatisch naar de spam-map.

Gmail verplaatst het bericht in de spam-map en zorgt ervoor dat je geen berichten meer ontvangt van deze afzender.

Krijg jij nog veel papieren post?

Dan kun je dit wel gebruiken!