ID.nl logo
šŸ•Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paellašŸ„˜
Huis

šŸ•Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paellašŸ„˜

We kennen allemaal wel de hamburger en steaks van de barbecue. Maar je kunt met een barbecue en wat accessoires zoveel meer lekkers op tafel zetten. Heb je zin in een culinair avontuur op het rooster? Met deze ideeƫn steek je avond na avond de barbecue aan en eet je toch elke keer wat anders.

In het kort, dit maak je ook allemaal op de BBQ:

  • Pizza & brood
  • Saus en soep
  • Eieren en pannenkoeken
  • Hele kip van het spit
  • Paella
  • Stoofpotjes en draadjesvlees
  • Aziatisch wokgerechten
  • Vis(filet)

Zit je op hete kolen omdat je een vegetarische gast krijgt? Lees dan: Geniet van de zomer met een vegetarische BBQ

Even wachten ... pizza!

Ben je gek op pizza? Dan is een pizzasteen een musthave voor jou. Met dit accessoire en een barbecue met deksel maak je de lekkerste pizzaā€™s. Maak zelf het deeg (dat is veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriespizza of bodem) en beleg ā€˜m met je favoriete pizzabeleg. Zorg voor indirecte hitte, door een plate setter te gebruiken tussen de kolen en de pizzasteen. Of steek de kolen aan, verplaats ze naar de zijkanten van het rooster en verwarm de pizzasteen. Doordat de steen het vocht uit het deeg opneemt, is de bodem lekker knapperig. Net als bij een pizza uit de houtoven. En met zoā€™n 5 minuten is de pizza al klaar.

Vierkant, rond, groot of klein:

deze pizzastenen zorgen voor een knapperige bodem

Ā©Chamois huntress

Sauzen en soep maken op de barbecue

Wanneer je aan barbecueĆ«n denkt, denk je snel aan smakelijke sausjes voor bij de gerechten. Natuurlijk kun je ze kant-en-klaar kopen. Of zelf maken. Zo kun je zelf romesco maken door het roosteren van puntpaprikaā€™s op de BBQ. Of maak een marmelade van rode uien door een koekenpan op de BBQ te zetten en rode uien met zout te bakken. Met wat balsamicoazijn, maple syrup, rodewijnazijn en basterdsuiker erdoor laat je het op de barbecue pruttelen tot het vocht is ingedikt.

Wist je dat je ook soep op de barbecue kunt maken? Als voorgerechtje, lekker met wat (zelfgemaakt) brood. Denk aan tomatensoep. Doe de tomaten in een braadslede met knoflook en ui voor een rokerige smaak aan de soep. Nadat de groenten een uur hebben geroosterd, mix je dit met bouillon en peper en zout. Of wat dacht je van snert tijdens de winterbarbecue?

Lees ook: Barbecueƫn als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

Ā©Abigail Marie A

Kleine ingrediƫnten of gebakken eieren van de plancha

Een plancha (Spaanse grillplaat) voor op de barbecue is ideaal om kleine en delicate ingrediƫnten te grillen. Denk aan garnaaltjes, coquilles, inktvis, tomaat, champignons, stukjes courgette of aubergine. Kleine stukjes fruit smaken ook heerlijk van de plancha, bijvoorbeeld op Amerikaanse pancakes die je ook op de plancha hebt gemaakt. Of wat dacht je van een Engels ontbijt met een gebakken ei, worst en geroosterd brood?

Ook interessant: Waar voor je geld: 5 goede houtskoolbarbecues van max 500 euro

Ā©Image'in - stock.adobe.com

Hele kip van het spit

Ben je gek op kip en vooral van het krokante velletje van kip? Dan is een chicken sitter een musthave. Je zet de kip op de houder, bij sommige chicken sitters kun je in de schaal eromheen lekker aardappeltjes roosteren. Of ga voor een rotisserie, zodat je je kip aan het spit roostert. Het vlees gaart langzaam ronddraaiend boven de barbecue, waardoor de buitenkant van het vlees extra krokant wordt.

Tip: lees ook Grillen zonder gedoe: koop je vlees voor de barbecue voortaan online

Paella van de barbecue? Jazeker!

Een skillet is een gietijzeren pan voor op de barbecue. Het leuke van dit accessoire is dat je er van alles mee kunt maken. Van desserts tot groente. Maar ook paella. Van origine is het een gerecht gemaakt van gele rijst met konijn, kip en bonen, maar de toeristische paella wordt vaker gemaakt met zeevruchten. Maak het vooral met wat je lekker vindt. De rijst lijkt een beetje op risotto, maar paellarijst roer je niet.

Ā©Ursula Page Photography

Stoofpotjes en draadvlees van de barbecue

Op wat koudere lente- en zomeravonden of in de winter is een stoofpotje van de barbecue lekker verwarmend. Met een Dutch oven, een gietijzeren pan, maak je de lekkerste stoofpotje of draadjesvlees klaar. Je kunt ā€˜m zelfs gebruiken om een brood in te bakken of een soepje in te maken.

In een handomdraai gewokt

Heb je zin in een oosterse wokmaaltijd? Steek de barbecue maar aan, want ook dit gerecht kun je er prima op maken. Kies een wokpan uit die je kunt gebruiken voor op de barbecue. Vervolgens snijd je alle ingrediƫnten heel fijn. En gebruik je rijstolie of arachideolie in de wokpan. Dit zijn oliƫn met een hoog rookpunt en ze geven geen smaak af. Maak zelf Pad thai, nasi goreng of een ander oosters wokgerecht waar je gek op bent.

Tip: zorg dat je genoeg houtskool in de barbecue hebt aangestoken, zodat er een hoge temperatuur ontstaat om goed te kunnen wokken.

Lekker stukje gegrilde vis van de barbecue

Vis van de barbecue is ook erg lekker. Maar sommige vis is kwetsbaar en valt snel uit elkaar als het gaart. Daarvoor is een visklem erg handig. Maak reuzengarnalen met knoflookboter of gegrilde zalm. En als je ā€˜m niet voor vis gebruikt, kun je ā€˜m ook inzetten om groente te grillen. Smakelijk eten!