ID.nl logo
🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden
© Jelena
Huis

🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

Het barbecueseizoen is in volle gang en de warme zomeravonden nodigen uit om regelmatig de barbecue aan te steken, om samen met vrienden en familie te genieten in de tuin. Verfijn je barbecue-skills door op bepaalde valkuilen te letten, ongeacht of je een houtskool-, gas- of elektrische barbecue hebt. Met deze tips word jij een barbecuemeester!

🔥 In dit artikel gaan we dieper in op de volgende topics:

  1. Tips voor een gasbarbecue
  2. Houtskool en briketten van goede kwaliteit
  3. Elektrische barbecueën als het regent?
  4. Directe en indirecte warmte voor de juiste bereiding
  5. Aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken
  6. Houd je barbecue schoon voor een prettige ervaring
  7. Het juiste moment om te beginnen met bakken
  8. Bakken met of zonder deksel
  9. Wanneer gebruik je Hot & Fast of Low & Slow?
  10. Handige gadgets die je kunnen helpen bij het barbecueën

Tip 1: Let hier op bij een gasbarbecue

Een gasbarbecue biedt veel mogelijkheden, zoals wokken, grillen, bakken, braden en roosteren. Er zijn echter een aantal punten waar je op moet letten:

  1. Controleer de geldigheidsdatum van de gasfles.

  2. Controleer de gasslang op gaatjes en vervang deze indien nodig.

  3. Zorg ervoor dat de gasfles altijd rechtop staat en draai het gas pas open als je de barbecue aansteekt.

  4. Steek eerst de branders aan die het verst van de brandstofbron verwijderd zijn, om zo luchtzakken te voorkomen.

  5. Verwarm de gasbarbecue de eerste 10 minuten met alle branders op de hoogste stand.

  6. Normaal gesproken hoef je vlees en groenten maar één keer om te draaien.

  7. Gebruik niet alle branders als je het deksel gesloten houdt.

Tip 2: Kies voor houtskool of briketten van goede kwaliteit

Een populaire barbecue is er een houtskoolbarbecue. Liefhebbers beweren dat je het proeft als je houtskool gebruikt, dus kiezen ze ervoor om te barbecueën met houtskool of briketten. Zorg ervoor dat je altijd houtskool of briketten van goede kwaliteit gebruikt. Voor een kamado zijn grote stukken houtskool het best, terwijl briketten beter geschikt zijn voor een kogelbarbecue. Kokosbriketten zijn handig voor het langzaam garen van vlees of vis. Je kunt ook rookhout gebruiken om een unieke smaak aan het vlees of de vis toe te voegen. Er zijn verschillende smaken rookhout beschikbaar, dus kies wat het best bij je gerecht past.

©NIEKy< | APQ

Tip 3. Zet de elektrische barbecue niet aan tijdens regen

Bij het gebruik van een elektrische barbecue is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de barbecue niet nat wordt. Misschien een beetje een open deur, maar controleer daarom altijd van tevoren het weerbericht. Water kan kortsluiting veroorzaken, wat weer een brand kan veroorzaken. Daarnaast moet je erop letten dat het warmte-element niet versleten of roestig is. Check dat altijd voordat je de barbecue opnieuw gebruikt.

Tip 4: Steek de houtskoolbarbecue aan met de juiste materialen

Steek een barbecue aan met behulp van aanmaakblokjes en doe dat een uur van tevoren, zodat de kooltjes de tijd hebben om goed heet te worden. Of gebruik aanmaakwokkels (houtschaafsel gedrenkt in was). Dat brandt lang, hard en is bijna rook- en geurloos. Deze optie is ideaal voor de brikettenstarter. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen; dat kan een chemische bijsmaak aan het eten geven.

Tip 5: Kies voor indirecte of directe garing

Bij het barbecueën met houtskool zijn er twee methodes voor het garen van vlees of vis: directe en indirecte garing. Voor vlees dat korter dan 20 minuten op de barbecue moet, zoals steak, gebruik je directe warmte. Plaats het vlees op het rooster boven de houtskool of de briketten en sluit het deksel. Voor vlees dat langer dan 20 minuten moet garen, pas je indirecte warmte toe. Schuif hiervoor de houtskool of briketten naar de zijkant. Leg het vlees in het midden van het rooster en sluit het deksel.

Tip 6: Begin pas met bakken bij de juiste temperatuur

Zodra de grootste vlammen weg zijn, leggen sommige mensen al enthousiast het vlees of de vis op de barbecue, terwijl die dan nog niet op de juiste temperatuur is. Als de barbecue en daarmee het rooster nog te koud is, krijg je geen mooie grillstrepen, geen rokerige smaak (bij een houtskoolbarbecue) en loop je het risico dat het vlees aan het rooster blijft plakken. Als de barbecue daarentegen te heet is, is de kans groot dat het vlees te gaar of taai wordt, of aan de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Wacht geduldig tot de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt voordat je begint en haal het vlees of de vis er pas af wanneer het goed gegaard is.

SoortGaringTemperatuur van de kern
EendMedium / Well done65°C / 79 tot 82°C
EendenborstMedium / Well done50 tot 55°C / 60 tot 65°C
GanzenborstMedium rare / Well done65 tot 70°C / 80°C
GanzenpootWell done80°C
Geit (steak en vlees aan het bot)Medium / Medium / Well done60 tot 63°C / 64 tot 68°C / 70°C en hoger
GeitengehaktWell done70 tot 72°C
Hert of ree (filet, bout of rug)Medium rare55°C
KabeljauwWell done60°C
KalfsvleesMedium / Well done60 tot 65°C / 70 tot 75°C
Kip en kalkoenfiletWell done70 tot 72°C
Kip en kalkoen (dij, poot of vleugel)Well done85°C
KreeftWell done57 tot 60°C
LamsgehaktWell done70 tot 72°C
Lamsvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 55°C / 55 tot 60°C 60 tot 63°C / 70°C en hoger
MarlijnMedium rare52°C
RosbiefRare / Medium / Well done48°C / 53°C / 58°C
RundergehaktWell done70 tot 72°C
Rundergehakt (van steak)Medium rare / Medium55 tot 58°C / 60 tot 63°C
RunderrolladeRare / Medium / Well done50 tot 52°C / 60 tot 63°C / 70°C
Rundvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 52°C / 55 tot 58°C / 60 tot 63°C / 70°C en hoger
Rundvlees (worst)Well done70°C en hoger
TonijnRare35°C
VarkensgehaktWell done70 tot 72°C
Varkensrollade (schouder of filet)Medium / Well done62°C / 70°C of hoger
Varkensvlees (pulled pork)Well done89°C
Varkensvlees (ribben)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (vlees aan het bot)Medium / Well done60 tot 63°C / 70°C en hoger
Varkensvlees (worst)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (schouder)Well done70°C en hoger
Wild zwijn (bout, filet of rug)Well done60°C
WitvisWell done60°C
ZalmMedium rare55°C
ZwaardvisMedium rare52°C

Tip 7: Wel of niet grillen met een gesloten deksel

Een gelijkmatige warmte is essentieel voor bereiding van sommige vlees- of vissoorten. Telkens wanneer je de deksel van de barbecue haalt, onderbreek je het garingsproces. Plaats daarom de deksel op de barbecue en vermijd het te vaak oplichten ervan. De deksel zorgt er ook voor dat het vlees sappig blijft. Als je houtskool of briketten gebruikt, trekt de rooksmaak heerlijk in het gerecht. Dat geldt met name als je de Low & Slow-techniek toepast (zie Tip 8).

Tip 8: Kies een barbecuetechniek

Bepaal van tevoren welke techniek je wilt gebruiken. Je hebt de keuze uit Hot & Fast en Low & Slow. De Hot & Fast-techniek wordt gebruikt bij het grillen van steak, zodat de buitenkant een heerlijke korst krijgt en de binnenkant medium-gaar is. Bij deze techniek leg je het vlees direct boven de kolen op het rooster. Het is belangrijk om zo veel mogelijk zuurstof toe te laten.

Low & Slow wordt gebruikt voor het langzaam garen van grote stukken vlees op een lage temperatuur, waardoor het vlees mals en sappig blijft. Deze techniek lijkt op sudderen. Je plaatst het vlees niet direct boven de kolen, maar naast de hittebron. Hierbij gebruik je minder zuurstof, zodat het vuur niet te heet wordt. Doe de deksel dus op de barbecue.

🔥 Heb je geen tijd of zin om het vlees lang van tevoren te marineren? Gebruik dan een dry rub-kruidenmix. Dit is veel eenvoudiger en sneller dan marinade. Ideaal voor een last-minute barbecue-avondje.

Tip 9: Gebruik handige gadgets en gereedschap voor het barbecueën

Maak het jezelf gemakkelijker door handige gadgets en gereedschap voor het barbecueën aan te schaffen. Een goed begin is de Meater Plus, een slimme draadloze thermometer die je verbindt met de bijbehorende app. Dit apparaat maakt je barbecue-ervaring een stuk eenvoudiger.

Als het schoonmaken van de barbecue je weerhoudt om regelmatig te grillen, is de Grillbot ideaal. Deze robot heeft borstels aan de onderkant waarmee hij het vuil van het rooster schrobt. En als je geen zin hebt om aanmaakblokjes te gebruiken, is de Looflighter het perfecte product voor jou. Hiermee steek je je barbecue binnen no-time aan.

Tip 10: Maak de barbecue voor en na gebruik schoon

Het schoonmaken van de barbecue is misschien niet het leukste klusje, maar het is wel noodzakelijk. Zorg er altijd voor dat je de barbecue schoonmaakt nadat je hem hebt gebruikt. Verwijder voedselresten en maak het rooster schoon. Het is namelijk niet lekker als er verkoolde restjes aan het rooster blijven kleven. Dat kan ook een ongewenste smaak geven. Voor meer tips over het schoonmaken van de barbecue lees je deze 5 handige tips voor een brandschone barbecue.

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.