ID.nl logo
🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden
© Jelena
Huis

🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

Het barbecueseizoen is in volle gang en de warme zomeravonden nodigen uit om regelmatig de barbecue aan te steken, om samen met vrienden en familie te genieten in de tuin. Verfijn je barbecue-skills door op bepaalde valkuilen te letten, ongeacht of je een houtskool-, gas- of elektrische barbecue hebt. Met deze tips word jij een barbecuemeester!

🔥 In dit artikel gaan we dieper in op de volgende topics:

  1. Tips voor een gasbarbecue
  2. Houtskool en briketten van goede kwaliteit
  3. Elektrische barbecueën als het regent?
  4. Directe en indirecte warmte voor de juiste bereiding
  5. Aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken
  6. Houd je barbecue schoon voor een prettige ervaring
  7. Het juiste moment om te beginnen met bakken
  8. Bakken met of zonder deksel
  9. Wanneer gebruik je Hot & Fast of Low & Slow?
  10. Handige gadgets die je kunnen helpen bij het barbecueën

Tip 1: Let hier op bij een gasbarbecue

Een gasbarbecue biedt veel mogelijkheden, zoals wokken, grillen, bakken, braden en roosteren. Er zijn echter een aantal punten waar je op moet letten:

  1. Controleer de geldigheidsdatum van de gasfles.

  2. Controleer de gasslang op gaatjes en vervang deze indien nodig.

  3. Zorg ervoor dat de gasfles altijd rechtop staat en draai het gas pas open als je de barbecue aansteekt.

  4. Steek eerst de branders aan die het verst van de brandstofbron verwijderd zijn, om zo luchtzakken te voorkomen.

  5. Verwarm de gasbarbecue de eerste 10 minuten met alle branders op de hoogste stand.

  6. Normaal gesproken hoef je vlees en groenten maar één keer om te draaien.

  7. Gebruik niet alle branders als je het deksel gesloten houdt.

Tip 2: Kies voor houtskool of briketten van goede kwaliteit

Een populaire barbecue is er een houtskoolbarbecue. Liefhebbers beweren dat je het proeft als je houtskool gebruikt, dus kiezen ze ervoor om te barbecueën met houtskool of briketten. Zorg ervoor dat je altijd houtskool of briketten van goede kwaliteit gebruikt. Voor een kamado zijn grote stukken houtskool het best, terwijl briketten beter geschikt zijn voor een kogelbarbecue. Kokosbriketten zijn handig voor het langzaam garen van vlees of vis. Je kunt ook rookhout gebruiken om een unieke smaak aan het vlees of de vis toe te voegen. Er zijn verschillende smaken rookhout beschikbaar, dus kies wat het best bij je gerecht past.

©NIEKy< | APQ

Tip 3. Zet de elektrische barbecue niet aan tijdens regen

Bij het gebruik van een elektrische barbecue is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de barbecue niet nat wordt. Misschien een beetje een open deur, maar controleer daarom altijd van tevoren het weerbericht. Water kan kortsluiting veroorzaken, wat weer een brand kan veroorzaken. Daarnaast moet je erop letten dat het warmte-element niet versleten of roestig is. Check dat altijd voordat je de barbecue opnieuw gebruikt.

Tip 4: Steek de houtskoolbarbecue aan met de juiste materialen

Steek een barbecue aan met behulp van aanmaakblokjes en doe dat een uur van tevoren, zodat de kooltjes de tijd hebben om goed heet te worden. Of gebruik aanmaakwokkels (houtschaafsel gedrenkt in was). Dat brandt lang, hard en is bijna rook- en geurloos. Deze optie is ideaal voor de brikettenstarter. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen; dat kan een chemische bijsmaak aan het eten geven.

Tip 5: Kies voor indirecte of directe garing

Bij het barbecueën met houtskool zijn er twee methodes voor het garen van vlees of vis: directe en indirecte garing. Voor vlees dat korter dan 20 minuten op de barbecue moet, zoals steak, gebruik je directe warmte. Plaats het vlees op het rooster boven de houtskool of de briketten en sluit het deksel. Voor vlees dat langer dan 20 minuten moet garen, pas je indirecte warmte toe. Schuif hiervoor de houtskool of briketten naar de zijkant. Leg het vlees in het midden van het rooster en sluit het deksel.

Tip 6: Begin pas met bakken bij de juiste temperatuur

Zodra de grootste vlammen weg zijn, leggen sommige mensen al enthousiast het vlees of de vis op de barbecue, terwijl die dan nog niet op de juiste temperatuur is. Als de barbecue en daarmee het rooster nog te koud is, krijg je geen mooie grillstrepen, geen rokerige smaak (bij een houtskoolbarbecue) en loop je het risico dat het vlees aan het rooster blijft plakken. Als de barbecue daarentegen te heet is, is de kans groot dat het vlees te gaar of taai wordt, of aan de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Wacht geduldig tot de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt voordat je begint en haal het vlees of de vis er pas af wanneer het goed gegaard is.

SoortGaringTemperatuur van de kern
EendMedium / Well done65°C / 79 tot 82°C
EendenborstMedium / Well done50 tot 55°C / 60 tot 65°C
GanzenborstMedium rare / Well done65 tot 70°C / 80°C
GanzenpootWell done80°C
Geit (steak en vlees aan het bot)Medium / Medium / Well done60 tot 63°C / 64 tot 68°C / 70°C en hoger
GeitengehaktWell done70 tot 72°C
Hert of ree (filet, bout of rug)Medium rare55°C
KabeljauwWell done60°C
KalfsvleesMedium / Well done60 tot 65°C / 70 tot 75°C
Kip en kalkoenfiletWell done70 tot 72°C
Kip en kalkoen (dij, poot of vleugel)Well done85°C
KreeftWell done57 tot 60°C
LamsgehaktWell done70 tot 72°C
Lamsvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 55°C / 55 tot 60°C 60 tot 63°C / 70°C en hoger
MarlijnMedium rare52°C
RosbiefRare / Medium / Well done48°C / 53°C / 58°C
RundergehaktWell done70 tot 72°C
Rundergehakt (van steak)Medium rare / Medium55 tot 58°C / 60 tot 63°C
RunderrolladeRare / Medium / Well done50 tot 52°C / 60 tot 63°C / 70°C
Rundvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 52°C / 55 tot 58°C / 60 tot 63°C / 70°C en hoger
Rundvlees (worst)Well done70°C en hoger
TonijnRare35°C
VarkensgehaktWell done70 tot 72°C
Varkensrollade (schouder of filet)Medium / Well done62°C / 70°C of hoger
Varkensvlees (pulled pork)Well done89°C
Varkensvlees (ribben)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (vlees aan het bot)Medium / Well done60 tot 63°C / 70°C en hoger
Varkensvlees (worst)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (schouder)Well done70°C en hoger
Wild zwijn (bout, filet of rug)Well done60°C
WitvisWell done60°C
ZalmMedium rare55°C
ZwaardvisMedium rare52°C

Tip 7: Wel of niet grillen met een gesloten deksel

Een gelijkmatige warmte is essentieel voor bereiding van sommige vlees- of vissoorten. Telkens wanneer je de deksel van de barbecue haalt, onderbreek je het garingsproces. Plaats daarom de deksel op de barbecue en vermijd het te vaak oplichten ervan. De deksel zorgt er ook voor dat het vlees sappig blijft. Als je houtskool of briketten gebruikt, trekt de rooksmaak heerlijk in het gerecht. Dat geldt met name als je de Low & Slow-techniek toepast (zie Tip 8).

Tip 8: Kies een barbecuetechniek

Bepaal van tevoren welke techniek je wilt gebruiken. Je hebt de keuze uit Hot & Fast en Low & Slow. De Hot & Fast-techniek wordt gebruikt bij het grillen van steak, zodat de buitenkant een heerlijke korst krijgt en de binnenkant medium-gaar is. Bij deze techniek leg je het vlees direct boven de kolen op het rooster. Het is belangrijk om zo veel mogelijk zuurstof toe te laten.

Low & Slow wordt gebruikt voor het langzaam garen van grote stukken vlees op een lage temperatuur, waardoor het vlees mals en sappig blijft. Deze techniek lijkt op sudderen. Je plaatst het vlees niet direct boven de kolen, maar naast de hittebron. Hierbij gebruik je minder zuurstof, zodat het vuur niet te heet wordt. Doe de deksel dus op de barbecue.

🔥 Heb je geen tijd of zin om het vlees lang van tevoren te marineren? Gebruik dan een dry rub-kruidenmix. Dit is veel eenvoudiger en sneller dan marinade. Ideaal voor een last-minute barbecue-avondje.

Tip 9: Gebruik handige gadgets en gereedschap voor het barbecueën

Maak het jezelf gemakkelijker door handige gadgets en gereedschap voor het barbecueën aan te schaffen. Een goed begin is de Meater Plus, een slimme draadloze thermometer die je verbindt met de bijbehorende app. Dit apparaat maakt je barbecue-ervaring een stuk eenvoudiger.

Als het schoonmaken van de barbecue je weerhoudt om regelmatig te grillen, is de Grillbot ideaal. Deze robot heeft borstels aan de onderkant waarmee hij het vuil van het rooster schrobt. En als je geen zin hebt om aanmaakblokjes te gebruiken, is de Looflighter het perfecte product voor jou. Hiermee steek je je barbecue binnen no-time aan.

Tip 10: Maak de barbecue voor en na gebruik schoon

Het schoonmaken van de barbecue is misschien niet het leukste klusje, maar het is wel noodzakelijk. Zorg er altijd voor dat je de barbecue schoonmaakt nadat je hem hebt gebruikt. Verwijder voedselresten en maak het rooster schoon. Het is namelijk niet lekker als er verkoolde restjes aan het rooster blijven kleven. Dat kan ook een ongewenste smaak geven. Voor meer tips over het schoonmaken van de barbecue lees je deze 5 handige tips voor een brandschone barbecue.

â–¼ Volgende artikel
Review Denon AH-C500W – Oordopjes schieten helaas tekort
© Wesley Akkerman
Huis

Review Denon AH-C500W – Oordopjes schieten helaas tekort

De Denon AH-C500W-oortjes beloven vanwege de open pasvorm comfort en omgevingsbewustzijn. In de praktijk pakt dit concept echter minder goed uit. Het ontbreken van rubber oortips resulteert in een pasvorm die niet echt aansluit op de gehoorgang.

Oké
Conclusie

De Denon AH-C500W probeert met een open ontwerp een omgevingsbewuste luisterervaring te bieden, maar schiet op meerdere vlakken tekort. De pasvorm is onstabiel, de aanraakbediening irritant en het geluid – met name de bas – valt tegen. Daardoor voelt dit model vooral aan als een ongelukkig compromis.

Plus- en minpunten
  • Heel licht ontwerp
  • Heldere sound
  • Equalizer binnen de app
  • Blijven niet goed zitten
  • Audio mist duidelijke baslaag
  • Karige app

Het ontwerp van de Denon AH-C500W is volgens de fabrikant gericht op comfort; daarvoor heeft de fabrikant een zogenaamde 'open pasvorm' in het leven geroepen die niet diep in je gehoorgang zit. Hierdoor voelen de oordopjes licht aan en kun je ze lang zonder enige irritatie dragen. Bovendien blijf je goed in verbinding met je omgeving, omdat er geen ruisonderdrukking is en de dopjes zelf niets tegenhouden. Dat zijn allemaal mooie manieren van omdenken. De AH-C500W-dopjes hebben dan ook geen rubber tips die in je oren gaan en de boel afsluiten, maar vallen bij bewegingen daardoor ook makkelijk uit je oren.

De oordopjes beschikken over moderne technologie zoals bluetooth 5.3 met multipoint-connectiviteit, waardoor je met twee apparaten tegelijk kunt verbinden. De totale batterijduur bedraagt 24 uur, inclusief de oplaadcase. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bestand tegen zweet en spatwater, maar gezien de vorm zijn ze niet echt geschikt voor sporters. De bediening verloopt via gevoelige aanraakoppervlakken op de oordopjes of via de gratis app. Verder hebben ze microfoons met beamforming voor heldere telefoongesprekken.

©Wesley Akkerman

Gladde oortjes

Aan de functionaliteit ligt het dus zeker niet. Denon zet daarmee in op een breed publiek. We vinden het alleen jammer dat de oortjes geen rubber tips hebben, want die helpen vaak bij het blijven zitten in de gehoorgang. We realiseren ons dat dit een persoonlijke voorkeur is; er zijn immers nog steeds mensen die liever gladde oordopjes hebben dan rubber of siliconen oortips die je dieper in je oor moet duwen. Maar als je lang haar hebt, je veel met je hoofd beweegt of de oordopjes met de hand (en niet via de app) bedient, is de kans groot dat je ze verplaatst of dat ze uit je oren vallen.

We vinden de bediening op de oortjes sowieso behoorlijk gevoelig, maar gelukkig kun je die uitschakelen via de gratis Denon Headphones-app. Dat hebben wij dan ook gedaan. We hebben ze regelmatig beter in onze oren moeten draaien, omdat ze niet bleven zitten, en hebben daardoor regelmatig onbedoeld functies geactiveerd. Bovendien beschikt de app over een vijfpunts equalizer. Heel handig, want daarmee verbeter je het geluid daadwerkelijk. Helaas kun je je eigen instellingen niet opslaan; als je terug wilt naar oude settings, dan moet je die handmatig invoeren.

©Wesley Akkerman

Het open karakter

Omdat de Denon AH-C500W een open karakter heeft, zijn ze lastig te vergelijken met oordopjes die wel beschikken over enige afsluiting. Maar dat is dan ook precies de bedoeling. Het is maar net wat je van een setje oortjes verlangt. En eerlijk is eerlijk: ze zijn zo licht dat je ze bijna niet voelt zitten. Door dit karakter klinkt de muziek heel helder, terwijl je ondertussen alles nog meekrijgt vanuit je omgeving. In het openbaar vervoer is dat een nachtmerrie, maar we denken niet dat Denon verwacht dat je ze overal gebruikt.

Verder is ons duidelijk dat de Denon AH-C500W flink wat kracht mist. Zonder equalizerinstellingen vallen de lagere tonen helemaal weg, waardoor je voornamelijk naar de vocalen en hogere segmenten luistert. Met de traditionele glimlachinstellingen van de equalizer (zie de screenshots verderop) trek je het middensegment verder weg van de audioweergave, maar geef je wel een flinke boost aan het onderste deel. Daardoor klinkt de muziek al wat aangenamer. Maar oordopjes met een betere afsluiting zullen in dit geval altijd beter klinken dan de AH-C500W.

©Wesley Akkerman

Open of gesloten?

Je zou de Denon AH-C500W daardoor beter kunnen vergelijken met oordopjes die je meer boven je gehoorgang plaatst – denk aan de Openfit 2+ van Shokz. Daar klinkt de soundstage daadwerkelijk warm, vol en gedetailleerd, en daar kunnen we de Denon-oortjes niet altijd op betrappen. Helemaal eerlijk is de vergelijking trouwens niet, omdat het producten uit twee technisch verschillende groepen zijn. Maar in onze beleving legt dit setje het af tegen oortjes met afsluiting en écht open oordoppen. Het is het net niet, zogezegd.

Daar speelt het ontwerp ook een grote rol in. De Denon AH-C500W's blijven minder goed zitten dan open modellen die je met een haakje om je oren bevestigt. Je bent ze bovendien voortdurend aan het bijdraaien om maar een goede pasvorm te vinden. Wellicht ligt dat deels aan de oren van ondergetekende, maar dat is nu eenmaal wel de ervaring. Ze doen bovendien sterk denken aan de AIrPods. En daardoor hebben we ook het idee dat Denon meer het Apple-publiek wil aanspreken. Een onbegonnen zaak, aangezien die mensen meestal al voorzien zijn.

©Wesley Akkerman

Denon AH-C500W kopen?

De Denon AH-C500W wil zichzelf met zijn open ontwerp neerzetten als een alternatieve keuze voor wie omgevingsbewust wil blijven. In de praktijk pakt dit concept echter minder goed uit. Het ontbreken van rubber oortips resulteert in een onrustige pasvorm, waardoor de oordopjes bij de minste beweging al dreigen uit te vallen. Deze constante noodzaak tot bijstellen leidt tot frustratie, mede door de overgevoelige aanraakbediening. Gelukkig kun je die via de app uitschakelen, maar dat verandert verder niets aan het idee dat ze niet echt lekker zitten.

Ook op audiogebied overtuigen de oortjes niet helemaal. Het open karakter levert een helder geluid op, maar de basweergave is ondermaats en vereist flinke aanpassingen via de equalizer, waarvan je de instellingen frustrerend genoeg niet kunt opslaan. De AH-C500W's vallen hierdoor in een lastig niemandsland: ze missen de geluidsisolatie en krachtige bas van afgesloten oordopjes en de stabiele pasvorm van échte open-ear modellen met oorhaken. Uiteindelijk voelen de oordopjes aan als een compromis dat op de belangrijkste vlakken helaas tekortschiet.

â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 Amerikaanse koelkasten met ijsblokjesmachine

Bij ID.nl zijn we gek op apparaten die het dagelijks leven nét een beetje makkelijker maken. En wat is er nu – zeker tijdens warme dagen – makkelijker dan altijd ijsblokjes of ijskoud water binnen handbereik? We zetten vijf modellen op een rij die uitblinken in comfort en gebruiksgemak.

Een koelkast met ingebouwde ijsdispenser is niet alleen handig, maar ook hygiënisch. Je hebt altijd direct toegang tot ijsblokjes, crushed ice of koud water, zonder dat je de vrieslade of een waterfles hoeft te openen. Sommige modellen werken met een vaste wateraansluiting, andere met een hervulbaar reservoir – handig als er geen waterleiding in de buurt is. Daarnaast zijn veel dispensers voorzien van filters die ongewenste smaakjes of deeltjes uit het water halen. Een slimme toevoeging voor wie gemak, hygiëne en een frisse smaak belangrijk vindt.

Samsung RS6HA8880B1 (Family Hub)

Ben je op zoek naar een koelkast die meer doet dan alleen koelen? De Samsung RS6HA8880B1 is een slimme Amerikaanse koelkast met een indrukwekkende inhoud van 614 liter. Dankzij SpaceMax-technologie blijft de buitenmaat compact, terwijl de binnenkant verrassend ruim is. Het geïntegreerde Family Hub-scherm doet dienst als digitaal prikbord, kookassistent en entertainmenthub. Met camera's binnenin zie je zelfs onderweg wat er nog in de koelkast ligt. De ijs- en waterdispenser is aangesloten op de waterleiding en bevat een UV-nanofilter voor optimale hygiëne. Twin Cooling Plus zorgt voor aparte luchtstromen in het koel- en het vriesgedeelte, wat de versheid van jouw voedsel ten goede komt.

Toepassingen: Gezinnen die smartfuncties en ruimte willen combineren Bijzonderheden: Family Hub-display, Twin Cooling, UV-filter, 36 dB geluidsniveau

Hisense RS694N4TFE

Zoek je een ruime en betaalbare koelkast met ijsdispenser? Dan zit je goed met de Hisense RS694N4TFE. Deze stijlvolle zwarte side-by-side heeft een inhoud van 562 liter, verdeeld over een koel- en een vriesgedeelte. Het apparaat beschikt over Total No Frost, wat handmatig ontdooien overbodig maakt. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling, wat bederf tegengaat. Handig: de ijs- en waterdispenser werkt met een intern waterreservoir van 4,5 liter, zodat een vaste aansluiting niet nodig is.

Toepassingen: Grote huishoudens, zonder vaste wateraansluiting Bijzonderheden: Intern reservoir, Total No Frost, strak zwart design

LG GSXE90EVDD

Deze ruime Amerikaanse koelkast van LG biedt met 628 liter voldoende plek voor alles wat je gekoeld wilt bewaren. Het model combineert een fraai zwart design met slimme technologie zoals LinearCooling, waarmee temperatuurschommelingen worden geminimaliseerd. Dankzij No Frost en de water- en ijsdispenser met waterleidingaansluiting geniet je van optimaal gemak. De inverter-compressor maakt het apparaat stil en energiezuinig. Dit model is bovendien voorzien van de InstaView-functie, waarbij je door twee keer kloppen de inhoud kunt bekijken zonder de deur te openen.

Toepassingen: Moderne huishoudens met focus op comfort en design Bijzonderheden: InstaView-deur, LinearCooling, 35 dB, wateraansluiting

Bosch KAD93AIDP (Serie 6)

De Bosch KAD93AIDP is een solide en stijlvolle keuze met een netto-inhoud van 533 liter. Dankzij de anti-fingerprint RVS-look blijft hij er netjes uitzien, ook bij intensief gebruik. De VarioZone-indeling biedt flexibiliteit, met uitneembare plateaus en lades. De ijs- en waterdispenser levert zowel ijsblokjes als crushed ice, en is aangesloten op een vaste waterleiding. Total No Frost voorkomt ijsvorming, en met functies als superkoelen en supervriezen ben je altijd voorbereid op grotere hoeveelheden boodschappen.

Toepassingen: Gezinnen die functionaliteit en duurzaamheid zoeken Bijzonderheden: Crushed ice, anti-fingerprint RVS, VarioZone

Siemens KF96DAXEA (iQ500)

Met zijn French-door ontwerp en een inhoud van 574 liter biedt de Siemens KF96DAXEA een moderne uitstraling en veel gebruiksgemak. Deze koelkast beschikt over een hyperFresh-lade op 0 °C voor vlees en vis, en houdt dankzij multiAirflow een constante temperatuur. De water- en ijsdispenser werkt via een vaste aansluiting, en levert naast ijsblokjes ook crushed ice. Het model is voorzien van ledverlichting, een digitaal display en een deur-alarm. Met een geluidsniveau van 39 dB is hij bovendien opvallend stil.

Toepassingen: Designliefhebbers en versfanaten Bijzonderheden: HyperFresh-lade, crushed ice, 39 dB, French-door design