ID.nl logo
šŸ”„ BarbecueĆ«n als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden
Ā© Jelena
Huis

šŸ”„ BarbecueĆ«n als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

Het barbecueseizoen is in volle gang en de warme zomeravonden nodigen uit om regelmatig de barbecue aan te steken, om samen met vrienden en familie te genieten in de tuin. Verfijn je barbecue-skills door op bepaalde valkuilen te letten, ongeacht of je een houtskool-, gas- of elektrische barbecue hebt. Met deze tips word jij een barbecuemeester!

šŸ”„ In dit artikel gaan we dieper in op de volgende topics:

  1. Tips voor een gasbarbecue
  2. Houtskool en briketten van goede kwaliteit
  3. Elektrische barbecueƫn als het regent?
  4. Directe en indirecte warmte voor de juiste bereiding
  5. Aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken
  6. Houd je barbecue schoon voor een prettige ervaring
  7. Het juiste moment om te beginnen met bakken
  8. Bakken met of zonder deksel
  9. Wanneer gebruik je Hot & Fast of Low & Slow?
  10. Handige gadgets die je kunnen helpen bij het barbecueƫn

Tip 1: Let hier op bij een gasbarbecue

Een gasbarbecue biedt veel mogelijkheden, zoals wokken, grillen, bakken, braden en roosteren. Er zijn echter een aantal punten waar je op moet letten:

  1. Controleer de geldigheidsdatum van de gasfles.

  2. Controleer de gasslang op gaatjes en vervang deze indien nodig.

  3. Zorg ervoor dat de gasfles altijd rechtop staat en draai het gas pas open als je de barbecue aansteekt.

  4. Steek eerst de branders aan die het verst van de brandstofbron verwijderd zijn, om zo luchtzakken te voorkomen.

  5. Verwarm de gasbarbecue de eerste 10 minuten met alle branders op de hoogste stand.

  6. Normaal gesproken hoef je vlees en groenten maar ƩƩn keer om te draaien.

  7. Gebruik niet alle branders als je het deksel gesloten houdt.

Tip 2: Kies voor houtskool of briketten van goede kwaliteit

Een populaire barbecue is er een houtskoolbarbecue. Liefhebbers beweren dat je het proeft als je houtskool gebruikt, dus kiezen ze ervoor om te barbecueƫn met houtskool of briketten. Zorg ervoor dat je altijd houtskool of briketten van goede kwaliteit gebruikt. Voor een kamado zijn grote stukken houtskool het best, terwijl briketten beter geschikt zijn voor een kogelbarbecue. Kokosbriketten zijn handig voor het langzaam garen van vlees of vis. Je kunt ook rookhout gebruiken om een unieke smaak aan het vlees of de vis toe te voegen. Er zijn verschillende smaken rookhout beschikbaar, dus kies wat het best bij je gerecht past.

©NIEKy< | APQ

Tip 3. Zet de elektrische barbecue niet aan tijdens regen

Bij het gebruik van een elektrische barbecue is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de barbecue niet nat wordt. Misschien een beetje een open deur, maar controleer daarom altijd van tevoren het weerbericht. Water kan kortsluiting veroorzaken, wat weer een brand kan veroorzaken. Daarnaast moet je erop letten dat het warmte-element niet versleten of roestig is. Check dat altijd voordat je de barbecue opnieuw gebruikt.

Tip 4: Steek de houtskoolbarbecue aan met de juiste materialen

Steek een barbecue aan met behulp van aanmaakblokjes en doe dat een uur van tevoren, zodat de kooltjes de tijd hebben om goed heet te worden. Of gebruik aanmaakwokkels (houtschaafsel gedrenkt in was). Dat brandt lang, hard en is bijna rook- en geurloos. Deze optie is ideaal voor de brikettenstarter. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen; dat kan een chemische bijsmaak aan het eten geven.

Tip 5: Kies voor indirecte of directe garing

Bij het barbecueƫn met houtskool zijn er twee methodes voor het garen van vlees of vis: directe en indirecte garing. Voor vlees dat korter dan 20 minuten op de barbecue moet, zoals steak, gebruik je directe warmte. Plaats het vlees op het rooster boven de houtskool of de briketten en sluit het deksel. Voor vlees dat langer dan 20 minuten moet garen, pas je indirecte warmte toe. Schuif hiervoor de houtskool of briketten naar de zijkant. Leg het vlees in het midden van het rooster en sluit het deksel.

Tip 6: Begin pas met bakken bij de juiste temperatuur

Zodra de grootste vlammen weg zijn, leggen sommige mensen al enthousiast het vlees of de vis op de barbecue, terwijl die dan nog niet op de juiste temperatuur is. Als de barbecue en daarmee het rooster nog te koud is, krijg je geen mooie grillstrepen, geen rokerige smaak (bij een houtskoolbarbecue) en loop je het risico dat het vlees aan het rooster blijft plakken. Als de barbecue daarentegen te heet is, is de kans groot dat het vlees te gaar of taai wordt, of aan de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Wacht geduldig tot de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt voordat je begint en haal het vlees of de vis er pas af wanneer het goed gegaard is.

SoortGaringTemperatuur van de kern
EendMedium / Well done65°C / 79 tot 82°C
EendenborstMedium / Well done50 tot 55°C / 60 tot 65°C
GanzenborstMedium rare / Well done65 tot 70°C / 80°C
GanzenpootWell done80°C
Geit (steak en vlees aan het bot)Medium / Medium / Well done60 tot 63°C / 64 tot 68°C / 70°C en hoger
GeitengehaktWell done70 tot 72°C
Hert of ree (filet, bout of rug)Medium rare55°C
KabeljauwWell done60°C
KalfsvleesMedium / Well done60 tot 65°C / 70 tot 75°C
Kip en kalkoenfiletWell done70 tot 72°C
Kip en kalkoen (dij, poot of vleugel)Well done85°C
KreeftWell done57 tot 60°C
LamsgehaktWell done70 tot 72°C
Lamsvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 55°C / 55 tot 60°C 60 tot 63°C / 70°C en hoger
MarlijnMedium rare52°C
RosbiefRare / Medium / Well done48°C / 53°C / 58°C
RundergehaktWell done70 tot 72°C
Rundergehakt (van steak)Medium rare / Medium55 tot 58°C / 60 tot 63°C
RunderrolladeRare / Medium / Well done50 tot 52°C / 60 tot 63°C / 70°C
Rundvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 52°C / 55 tot 58°C / 60 tot 63°C / 70°C en hoger
Rundvlees (worst)Well done70°C en hoger
TonijnRare35°C
VarkensgehaktWell done70 tot 72°C
Varkensrollade (schouder of filet)Medium / Well done62°C / 70°C of hoger
Varkensvlees (pulled pork)Well done89°C
Varkensvlees (ribben)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (vlees aan het bot)Medium / Well done60 tot 63°C / 70°C en hoger
Varkensvlees (worst)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (schouder)Well done70°C en hoger
Wild zwijn (bout, filet of rug)Well done60°C
WitvisWell done60°C
ZalmMedium rare55°C
ZwaardvisMedium rare52°C

Tip 7: Wel of niet grillen met een gesloten deksel

Een gelijkmatige warmte is essentieel voor bereiding van sommige vlees- of vissoorten. Telkens wanneer je de deksel van de barbecue haalt, onderbreek je het garingsproces. Plaats daarom de deksel op de barbecue en vermijd het te vaak oplichten ervan. De deksel zorgt er ook voor dat het vlees sappig blijft. Als je houtskool of briketten gebruikt, trekt de rooksmaak heerlijk in het gerecht. Dat geldt met name als je de Low & Slow-techniek toepast (zie Tip 8).

Tip 8: Kies een barbecuetechniek

Bepaal van tevoren welke techniek je wilt gebruiken. Je hebt de keuze uit Hot & Fast en Low & Slow. De Hot & Fast-techniek wordt gebruikt bij het grillen van steak, zodat de buitenkant een heerlijke korst krijgt en de binnenkant medium-gaar is. Bij deze techniek leg je het vlees direct boven de kolen op het rooster. Het is belangrijk om zo veel mogelijk zuurstof toe te laten.

Low & Slow wordt gebruikt voor het langzaam garen van grote stukken vlees op een lage temperatuur, waardoor het vlees mals en sappig blijft. Deze techniek lijkt op sudderen. Je plaatst het vlees niet direct boven de kolen, maar naast de hittebron. Hierbij gebruik je minder zuurstof, zodat het vuur niet te heet wordt. Doe de deksel dus op de barbecue.

šŸ”„ Heb je geen tijd of zin om het vlees lang van tevoren te marineren? Gebruik dan een dry rub-kruidenmix. Dit is veel eenvoudiger en sneller dan marinade. Ideaal voor een last-minute barbecue-avondje.

Tip 9: Gebruik handige gadgets en gereedschap voor het barbecueƫn

Maak het jezelf gemakkelijker door handige gadgets en gereedschap voor het barbecueƫn aan te schaffen. Een goed begin is de Meater Plus, een slimme draadloze thermometer die je verbindt met de bijbehorende app. Dit apparaat maakt je barbecue-ervaring een stuk eenvoudiger.

Als het schoonmaken van de barbecue je weerhoudt om regelmatig te grillen, is de Grillbot ideaal. Deze robot heeft borstels aan de onderkant waarmee hij het vuil van het rooster schrobt. En als je geen zin hebt om aanmaakblokjes te gebruiken, is de Looflighter het perfecte product voor jou. Hiermee steek je je barbecue binnen no-time aan.

Tip 10: Maak de barbecue voor en na gebruik schoon

Het schoonmaken van de barbecue is misschien niet het leukste klusje, maar het is wel noodzakelijk. Zorg er altijd voor dat je de barbecue schoonmaakt nadat je hem hebt gebruikt. Verwijder voedselresten en maak het rooster schoon. Het is namelijk niet lekker als er verkoolde restjes aan het rooster blijven kleven. Dat kan ook een ongewenste smaak geven. Voor meer tips over het schoonmaken van de barbecue lees je deze 5 handige tips voor een brandschone barbecue.

ā–¼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
Ā© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ā€˜gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ā€˜vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
ā–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-ƩƩn laserprinters voor een mooie prijs
Ā© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-ƩƩn laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiƫren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiƫren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiƫren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiƫren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiƫren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.