ID.nl logo
🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden
© Jelena - stock.adobe.com
Huis

🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

Het barbecueseizoen is in volle gang en de warme zomeravonden nodigen uit om regelmatig de barbecue aan te steken, om samen met vrienden en familie te genieten in de tuin. Verfijn je barbecue-skills door op bepaalde valkuilen te letten, ongeacht of je een houtskool-, gas- of elektrische barbecue hebt. Met deze tips word jij een barbecuemeester!

🔥 In dit artikel gaan we dieper in op de volgende topics:

  1. Tips voor een gasbarbecue
  2. Houtskool en briketten van goede kwaliteit
  3. Elektrische barbecueën als het regent?
  4. Directe en indirecte warmte voor de juiste bereiding
  5. Aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken
  6. Houd je barbecue schoon voor een prettige ervaring
  7. Het juiste moment om te beginnen met bakken
  8. Bakken met of zonder deksel
  9. Wanneer gebruik je Hot & Fast of Low & Slow?
  10. Handige gadgets die je kunnen helpen bij het barbecueën

Tip 1: Let hier op bij een gasbarbecue

Een gasbarbecue biedt veel mogelijkheden, zoals wokken, grillen, bakken, braden en roosteren. Er zijn echter een aantal punten waar je op moet letten:

  1. Controleer de geldigheidsdatum van de gasfles.

  2. Controleer de gasslang op gaatjes en vervang deze indien nodig.

  3. Zorg ervoor dat de gasfles altijd rechtop staat en draai het gas pas open als je de barbecue aansteekt.

  4. Steek eerst de branders aan die het verst van de brandstofbron verwijderd zijn, om zo luchtzakken te voorkomen.

  5. Verwarm de gasbarbecue de eerste 10 minuten met alle branders op de hoogste stand.

  6. Normaal gesproken hoef je vlees en groenten maar één keer om te draaien.

  7. Gebruik niet alle branders als je het deksel gesloten houdt.

Tip 2: Kies voor houtskool of briketten van goede kwaliteit

Een populaire barbecue is er een houtskoolbarbecue. Liefhebbers beweren dat je het proeft als je houtskool gebruikt, dus kiezen ze ervoor om te barbecueën met houtskool of briketten. Zorg ervoor dat je altijd houtskool of briketten van goede kwaliteit gebruikt. Voor een kamado zijn grote stukken houtskool het best, terwijl briketten beter geschikt zijn voor een kogelbarbecue. Kokosbriketten zijn handig voor het langzaam garen van vlees of vis. Je kunt ook rookhout gebruiken om een unieke smaak aan het vlees of de vis toe te voegen. Er zijn verschillende smaken rookhout beschikbaar, dus kies wat het best bij je gerecht past.

©NIEKy< | APQ

Tip 3. Zet de elektrische barbecue niet aan tijdens regen

Bij het gebruik van een elektrische barbecue is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de barbecue niet nat wordt. Misschien een beetje een open deur, maar controleer daarom altijd van tevoren het weerbericht. Water kan kortsluiting veroorzaken, wat weer een brand kan veroorzaken. Daarnaast moet je erop letten dat het warmte-element niet versleten of roestig is. Check dat altijd voordat je de barbecue opnieuw gebruikt.

Tip 4: Steek de houtskoolbarbecue aan met de juiste materialen

Steek een barbecue aan met behulp van aanmaakblokjes en doe dat een uur van tevoren, zodat de kooltjes de tijd hebben om goed heet te worden. Of gebruik aanmaakwokkels (houtschaafsel gedrenkt in was). Dat brandt lang, hard en is bijna rook- en geurloos. Deze optie is ideaal voor de brikettenstarter. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen; dat kan een chemische bijsmaak aan het eten geven.

Tip 5: Kies voor indirecte of directe garing

Bij het barbecueën met houtskool zijn er twee methodes voor het garen van vlees of vis: directe en indirecte garing. Voor vlees dat korter dan 20 minuten op de barbecue moet, zoals steak, gebruik je directe warmte. Plaats het vlees op het rooster boven de houtskool of de briketten en sluit het deksel. Voor vlees dat langer dan 20 minuten moet garen, pas je indirecte warmte toe. Schuif hiervoor de houtskool of briketten naar de zijkant. Leg het vlees in het midden van het rooster en sluit het deksel.

Tip 6: Begin pas met bakken bij de juiste temperatuur

Zodra de grootste vlammen weg zijn, leggen sommige mensen al enthousiast het vlees of de vis op de barbecue, terwijl die dan nog niet op de juiste temperatuur is. Als de barbecue en daarmee het rooster nog te koud is, krijg je geen mooie grillstrepen, geen rokerige smaak (bij een houtskoolbarbecue) en loop je het risico dat het vlees aan het rooster blijft plakken. Als de barbecue daarentegen te heet is, is de kans groot dat het vlees te gaar of taai wordt, of aan de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Wacht geduldig tot de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt voordat je begint en haal het vlees of de vis er pas af wanneer het goed gegaard is.

SoortGaringTemperatuur van de kern
EendMedium / Well done65°C / 79 tot 82°C
EendenborstMedium / Well done50 tot 55°C / 60 tot 65°C
GanzenborstMedium rare / Well done65 tot 70°C / 80°C
GanzenpootWell done80°C
Geit (steak en vlees aan het bot)Medium / Medium / Well done60 tot 63°C / 64 tot 68°C / 70°C en hoger
GeitengehaktWell done70 tot 72°C
Hert of ree (filet, bout of rug)Medium rare55°C
KabeljauwWell done60°C
KalfsvleesMedium / Well done60 tot 65°C / 70 tot 75°C
Kip en kalkoenfiletWell done70 tot 72°C
Kip en kalkoen (dij, poot of vleugel)Well done85°C
KreeftWell done57 tot 60°C
LamsgehaktWell done70 tot 72°C
Lamsvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 55°C / 55 tot 60°C 60 tot 63°C / 70°C en hoger
MarlijnMedium rare52°C
RosbiefRare / Medium / Well done48°C / 53°C / 58°C
RundergehaktWell done70 tot 72°C
Rundergehakt (van steak)Medium rare / Medium55 tot 58°C / 60 tot 63°C
RunderrolladeRare / Medium / Well done50 tot 52°C / 60 tot 63°C / 70°C
Rundvlees (steaks en vlees aan het bot)Rare / Medium rare / Medium / Well done50 tot 52°C / 55 tot 58°C / 60 tot 63°C / 70°C en hoger
Rundvlees (worst)Well done70°C en hoger
TonijnRare35°C
VarkensgehaktWell done70 tot 72°C
Varkensrollade (schouder of filet)Medium / Well done62°C / 70°C of hoger
Varkensvlees (pulled pork)Well done89°C
Varkensvlees (ribben)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (vlees aan het bot)Medium / Well done60 tot 63°C / 70°C en hoger
Varkensvlees (worst)Well done70°C en hoger
Varkensvlees (schouder)Well done70°C en hoger
Wild zwijn (bout, filet of rug)Well done60°C
WitvisWell done60°C
ZalmMedium rare55°C
ZwaardvisMedium rare52°C

Tip 7: Wel of niet grillen met een gesloten deksel

Een gelijkmatige warmte is essentieel voor bereiding van sommige vlees- of vissoorten. Telkens wanneer je de deksel van de barbecue haalt, onderbreek je het garingsproces. Plaats daarom de deksel op de barbecue en vermijd het te vaak oplichten ervan. De deksel zorgt er ook voor dat het vlees sappig blijft. Als je houtskool of briketten gebruikt, trekt de rooksmaak heerlijk in het gerecht. Dat geldt met name als je de Low & Slow-techniek toepast (zie Tip 8).

©Mikhaylovskiy - stock.adobe.com

Tip 8: Kies een barbecuetechniek

Bepaal van tevoren welke techniek je wilt gebruiken. Je hebt de keuze uit Hot & Fast en Low & Slow. De Hot & Fast-techniek wordt gebruikt bij het grillen van steak, zodat de buitenkant een heerlijke korst krijgt en de binnenkant medium-gaar is. Bij deze techniek leg je het vlees direct boven de kolen op het rooster. Het is belangrijk om zo veel mogelijk zuurstof toe te laten.

Low & Slow wordt gebruikt voor het langzaam garen van grote stukken vlees op een lage temperatuur, waardoor het vlees mals en sappig blijft. Deze techniek lijkt op sudderen. Je plaatst het vlees niet direct boven de kolen, maar naast de hittebron. Hierbij gebruik je minder zuurstof, zodat het vuur niet te heet wordt. Doe de deksel dus op de barbecue.

🔥 Heb je geen tijd of zin om het vlees lang van tevoren te marineren? Gebruik dan een dry rub-kruidenmix. Dit is veel eenvoudiger en sneller dan marinade. Ideaal voor een last-minute barbecue-avondje.

Tip 9: Gebruik handige gadgets en gereedschap voor het barbecueën

Maak het jezelf gemakkelijker door handige gadgets en gereedschap voor het barbecueën aan te schaffen. Een goed begin is de Meater Plus, een slimme draadloze thermometer die je verbindt met de bijbehorende app. Dit apparaat maakt je barbecue-ervaring een stuk eenvoudiger.

Als het schoonmaken van de barbecue je weerhoudt om regelmatig te grillen, is de Grillbot ideaal. Deze robot heeft borstels aan de onderkant waarmee hij het vuil van het rooster schrobt. En als je geen zin hebt om aanmaakblokjes te gebruiken, is de Looflighter het perfecte product voor jou. Hiermee steek je je barbecue binnen no-time aan.

©ImageSine - stock.adobe.com

Tip 10: Maak de barbecue voor en na gebruik schoon

Het schoonmaken van de barbecue is misschien niet het leukste klusje, maar het is wel noodzakelijk. Zorg er altijd voor dat je de barbecue schoonmaakt nadat je hem hebt gebruikt. Verwijder voedselresten en maak het rooster schoon. Het is namelijk niet lekker als er verkoolde restjes aan het rooster blijven kleven. Dat kan ook een ongewenste smaak geven. Voor meer tips over het schoonmaken van de barbecue lees je deze 5 handige tips voor een brandschone barbecue.

▼ Volgende artikel
Review Google Pixel Buds 2a - Prima oordopjes, maar pas echt interessant met korting
© Wesley Akkerman
Huis

Review Google Pixel Buds 2a - Prima oordopjes, maar pas echt interessant met korting

De Google Pixel Buds 2a zijn comfortabele oordopjes en de eerste in de betaalbare A-serie met actieve ruisonderdrukking (ANC). Ze hebben een kleiner en lichter ontwerp dan hun voorganger, wat zorgt voor een betere pasvorm. Daarnaast zijn ze zweet- en waterbestendig en hebben ze een adviesprijs van 149 euro. Hoe bevallen ze in de praktijk?

Uitstekend
Conclusie

De Pixel Buds 2a is een veelzijdige alleskunner die vooral eigenaren van een recente Pixel-smartphone aanspreekt dankzij de naadloze software-integratie. De oordopjes bieden welkome verbeteringen, zoals actieve ruisonderdrukking en een comfortabele pasvorm, maar moeten zich staande houden in een sterk concurrerende markt. Gezien de functies is de adviesprijs gerechtvaardigd, al wordt de prijs-kwaliteitverhouding pas echt interessant wanneer je ze met korting kunt kopen. Rond de 100 à 120 euro veranderen ze van een degelijke keuze in een bijzonder aantrekkelijke optie binnen het middensegment.

Plus- en minpunten
  • Licht en comfortabel
  • Compacte, duurzame oplaadcase
  • Prima software en equalizer
  • Fijn geluid in middensegment
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Geen draadloos opladen
  • Volumeregeling alleen digitaal
  • Hogere volumes verslechteren audiokwaliteit

De Pixel Buds 2a hebben een compacter ontwerp gekregen. Zowel de oordopjes als de matte, kiezelvormige oplaadcase zijn kleiner, waardoor je ze gemakkelijker opbergt. Daarnaast heeft Google het draagcomfort verbeterd: de dopjes zijn kleiner en beschikken over subtiele en stabiele vleugeltjes waarmee je ze netjes in je oren parkeert. Ook tijdens het sporten vallen ze niet uit. Je krijgt er bovendien vier maten oortips bij, waardoor er ongetwijfeld een pasvorm voor je bijzit. En met het IP54-certificaat zijn ze ook goed beschermd tegen water en stof.

De belangrijkste upgrade is de toevoeging van active noise cancellation (of actieve ruisonderdrukking), een onderdeel dat je niet vaak aantreft op goedkopere oordopjes. Toch zijn er nog altijd enkele concessies. Je moet het bijvoorbeeld doen zonder draadloos opladen en headtracking. Daarnaast is het aantal microfoons teruggebracht. Dat zijn minpunten waar je prima mee kunt leven. Een groter nadeel is het ontbreken van volumeregeling op de oordoppen zelf, en ook de overige bediening is niet altijd even nauwkeurig in de reactie..

©Wesley Akkerman

Accuduur en in gebruik

De Pixel Buds 2a komen het best tot hun recht op een Android-smartphone, vooral op een Pixel. Op die toestellen zijn de oordopjes direct geïntegreerd in de systeeminstellingen via de bluetoothtegel, zodat je geen aparte app nodig hebt. Gebruik je een ander Android-toestel, dan moet je de Pixel Buds-app installeren om dezelfde instellingen te kunnen beheren. Vanuit dat menu beheer je de batterijstatus, equalizer en transparantiemodus. Functies zoals multipoint moet je handmatig inschakelen. De ondersteuning voor Gemini is aanwezig en werkt prettig via de oordopjes. De software is verder overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.

De batterijduur van de oordopjes zelf is prima en haalt de beloofde zeven uur met actieve ruisonderdrukking aan; dat is meestal genoeg voor de werkdag. De oplaadcase is echter teleurstellend met slechts twintig uur totale reserve, waardoor je die elke paar dagen moet opladen. Dat kan dan alleen via een usb-c-kabel, aangezien draadloos laden niet werkt. Een grote vooruitgang is dat je de batterij in de case kunt vervangen. Winst in het kader van duurzaamheid juichen we altijd toe, dus dit spreekt enorm in het voordeel van de Buds 2a.

Geluidskwaliteit en ANC

De Google Pixel Buds 2a beschikt over 11mm-drivers en de Tensor A1-chipset van Google. Samen zorgen die voor een overwegend gebalanceerd geluidsprofiel. De bas is aanwezig maar niet overheersend, waardoor muziek helder klinkt bij uiteenlopende genres en op normaal volume. Bij hogere volumes gaat de geluidskwaliteit wel wat achteruit, met een wat doffer, minder zuiver geluid als gevolg. Met de vijfbands-equalizer in de app kun je het geluid gelukkig eenvoudig naar eigen smaak bijstellen.

De actieve ruisonderdrukking is vooral gericht op het reduceren van constante, monotone achtergrondgeluiden. De technologie presteert sterk bij het wegfilteren van het geluid van ventilatiesystemen, treinmotoren of een stofzuiger, waardoor je daar weinig van meekrijgt. Variabele en onregelmatige geluiden, zoals stemmen, een tv of het tikken op een toetsenbord, worden wel gedempt, maar dringen nog deels door. Al met al is de ANC dus niet verkeerd, maar we hebben beter gehoord. Kijkend naar de prijs past dit wel binnen de verwachtingen.

©Wesley Akkerman

Tot slot is de transparantiemodus bedoeld om omgevingsgeluid door te laten, maar in de praktijk heeft die moeite om de juiste geluiden te onderscheiden. Constante achtergrondgeluiden, zoals het gezoem van een ventilator, kunnen daardoor de stem van je gesprekspartner overstemmen. Voor telefoongesprekken vangen de microfoons je stem goed op, al is de klank minder helder dan direct via de telefoon. Achtergrondruis wordt effectief gefilterd, maar geluiden van dichtbij, zoals het typen op een toetsenbord, blijven in veel gevallen een stoorzender voor je gesprekspartner.

Google Pixel Buds 2a kopen?

De Pixel Buds 2a is een veelzijdige alleskunner die vooral eigenaren van een recente Pixel-smartphone aanspreekt dankzij de naadloze software-integratie. De oordopjes bieden welkome verbeteringen, zoals actieve ruisonderdrukking en een comfortabele pasvorm, maar moeten zich staande houden in een sterk concurrerende markt. Gezien de functies is de adviesprijs gerechtvaardigd, al wordt de prijs-kwaliteitverhouding pas echt interessant wanneer je ze met korting kunt kopen. Rond de 100 à 120 euro veranderen ze van een degelijke keuze in een bijzonder aantrekkelijke optie binnen het middensegment.

▼ Volgende artikel
Nederlands techbedrijf komt met WeTransfer-concurrent
© Vatcharachai - stock.adobe.com
Huis

Nederlands techbedrijf komt met WeTransfer-concurrent

Een Nederlands techberdijf heeft een nieuw platform gelanceerd waarmee bestanden met een omvang tot 100 GB verstuurd kunnen worden. Het platform is volledig in Nederland ontwikkeld en gehost. De dienst is gratis voor incidenteel gebruik en voldoet aan de Euroese privacywetgeving AVG.

Het Nederlandse Msafe introduceert TransferOne, een nieuwe dienst om bestanden te delen zonder dat gebruikersdata worden verwerkt of geanalyseerd door derden. De dienst richt zich op iedereen die waarde hecht aan privacy bij het versturen van bestanden.

“Veel mensen gebruiken WeTransfer vanwege het gemak, maar dat gemak mag niet ten koste gaan van privacy,” zegt Hennie Jansen, commercieel directeur van Msafe. “TransferOne geeft gebruikers controle over wie toegang heeft tot hun bestanden, zonder advertenties of dataverwerking achter de schermen.”

WeTransfer-beleid omtreden

Recente aanpassingen in het beleid van WeTransfer zorgden voor ongerustheid. In de nieuwe voorwaarden staat namelijk dat WeTransfer zichzelf een brede, niet-exclusieve licentie geeft om geüploade bestanden te gebruiken voor het verbeteren van zijn diensten en het ontwikkelen van nieuwe technologieën, waaronder AI-modellen. WeTransfer geeft aan geen e-mailadressen met derden te delen en persoonlijke gegevens na twaalf maanden te anonimiseren of pseudonimiseren.

De TransferOne-dienst versleutelt alle bestanden en biedt extra beveiligingsopties, zoals een pincode of multi-factor-authenticatie (MFA). In de strengste beveiligingsstand ontvangt de ontvanger naast een e-mail ook een sms-code om de bestanden te kunnen openen. Na afloop van de ingestelde bewaartermijn worden alle bestanden automatisch verwijderd.

De basisversie van TransferOne is gratis beschikbaar voor incidenteel gebruik. Voor wie de dienst vaker nodig heeft of extra functies wil, is er TransferOne Ultimate, een betaald abonnement van drie euro per maand.

Volgens CEO Atze Zwirs past de introductie van TransferOne in een bredere ontwikkeling waarin gebruikers meer grip willen houden op hun digitale gegevens. “We combineren eenvoud met veiligheid en privacy,” zegt hij. “Daarbij bouwen we voort op de ervaring die we hebben opgedaan met meer dan 86.000 zakelijke gebruikers van ons Msafe Secure File Transfer-platform.”

Hoe werkt TransferOne?

In tegenstelling tot WeTransfer, waar je over het algemeen vrij snel een bestand kunt versturen, kun je bij TransferOne kiezen voor drie beveiligingsniveaus: Eenvoudig, Veiliger, Veiligste.

Bij de Eenvoudig-optie hoef je alleen je eigen e-mailadres in te vullen en die van de ontvanger en je kunt tot maximaal 4 adressen toevoegen. De upload blijft tot 7 dagen gratis beschikbaar.

Bij de optie Veiliger moet de ontvanger een van tevoren gegenereerde code invullen, maar blijven alle andere opties gelijk als bij de Eenvoudig-optie.

Kiesje voor Veiligste? Dan kan er ter extra verificatie een telefoonnummer van de ontvanger worden toegevoegd. De ontvanger krijgt dan een code op de telefoon die eerst bevestigd moet worden alvorens het bestand kan worden gedownload.

Als bestanden langer dan zeven dagen beschikbaar moet blijven, moet je kiezen voor het Ultimate-abonnement, dat drie euro per maand kost. In dat laatste geval kun je de beschikbaarheid van de bestanden instellen op 60 dagen.