ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 goede houtskoolbarbecues van max 500 euro
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 goede houtskoolbarbecues van max 500 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede houtskoolbarbecue waarmee je lekkere gerechten kunt bereiden? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken barbecues bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Weber Original Kettle E-5730

Zoek je een betrouwbare barbecue waarmee je voor een ruim gezelschap eten kunt klaarmaken? Dit model van Weber is hiervoor uitermate geschikt. De E-5730 heeft een diameter van 57 centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat etenswaren op kwijt. Door de hoge bouwkwaliteit weegt deze barbecue ruim 17 kilo. Gelukkig bevat het onderstel twee wielen, waardoor je dit kooktoestel evengoed makkelijk kunt verplaatsen.

Via een handige haak hang je het robuuste deksel aan de zijkant van de ketel. Zo heb je tijdens het grillen beide handen vrij. Zodra je het deksel op de barbecue plaatst, houd je met behulp van de geïntegreerde thermometer nauwlettend de temperatuur in de gaten. Het aanwezige handvat bevat twee ophangmogelijkheden, zodat je snel kookgerei bij de hand hebt. Weber belooft dat de ketel en het deksel minimaal tien jaar niet doorroesten. Gebeurt dat wel, dan heb je recht op garantie. De productdoos bevat verder onder meer een asopvangbak en grillrooster.

Boretti Terzo

De betaalbare Boretti Terzo is een lichtgewicht houtskoolbarbecue die je makkelijk kunt meenemen. Ideaal voor op het strand, in het park of op de camping! Zet dit apparaat van 57 × 39 × 52 centimeter met behulp van twee hittebestendige handgrepen op de beoogde plek, zoals op de grond of tafel. Het kookoppervlak bedraagt 39 × 29 centimeter. Dat is voldoende om voor enkele personen te kokerellen.

Je plaatst de briketten in een uitneembare lade, waarna je op twee roosters kunt grillen. Met een ventilatierooster regel je eigenhandig de luchtstroom en temperatuur. In het deksel zit een thermometer, waardoor je op elk moment de temperatuur kunt aflezen. Na een geslaagde barbecuesessie leeg je de asla boven de prullenbak. Laat je de Terzo buiten staan? Bescherm het kooktoestel dan met deze bijpassende hoes. Door de inklapbare poten berg je de barbecue overigens net zo makkelijk op in een schuur, garage of caravan.

Boretti Carbone

Met de Boretti Carbone kun je comfortabel barbecueën. Dit apparaat heeft namelijk een riant grilloppervlak van 56 × 42 centimeter. Handig is dat je op de inklapbare bijtafel diverse zaken kwijt kunt, zoals ingrediënten en kookaccessoires. Het onderstel bevat ook nog eens een plank voor het tijdelijk stallen van grotere spullen. Dankzij de ruime opbergmogelijkheden heb je alle benodigdheden bij de hand. Er is zelfs een flesopener ingebouwd! Als het deksel is opengeklapt, plaats je gare etenswaren op het warmhoudrek. Nuttig voor het geval er (te) veel eten tegelijk klaar is.

De Carbone is met een omvang van 114 × 67 × 109 centimeter relatief groot. Het onderstel heeft twee wielen. Til de barbecue via het handvat iets op en rijd hem daarna naar een geschikte (zonnige) plek. Je plaatst de briketten via een klepje in de barbecue. Er is verder een opvallende hendel aanwezig. Wanneer je hier aan draait, kun je het kolenrek in hoogte verstellen. Op die manier kun je de temperatuur nauwlettend reguleren. Tot slot heeft de zijkant ook nog twee luchtroosters. Laat je de Carbone enige tijd buiten staan, dan komt deze los verkrijgbare hoes goed van pas.

Lees ook: 🔥 Barbecueën als een pro: 10 tips om een grillmeester te worden

The Bastard Compact

Vergeleken met veel andere kamado-barbecues valt de prijs van dit compacte exemplaar alleszins mee. Wegens de dikke keramische kuip kun je de temperatuur heel precies reguleren. De The Bastard Compact is een tafelmodel met een diameter van 33 centimeter. Het product leent zich bijvoorbeeld goed voor wie met een partner of gezin in een knusse opstelling wil barbecueën, zoals op een balkon of dakterras. De fabrikant levert accessoires mee, waarna je hem ook als oven kunt inzetten. Kom maar op met die warme broodjes!

Het deksel met geïntegreerde thermometer heeft een scharnier. Hierdoor klap je hem moeiteloos open en dicht. Het deksel heeft een draaischijf waarmee je de luchttoevoer kunt aanpassen. Bepaal hiermee de gewenste temparuur. Wil je op een andere plek verder kokkerellen? Geen probleem, want met de handvatten kun je het kooktoestel op elk moment verplaatsen. Houd wel rekening met het hoge gewicht van 45 kilo.

Weber Compact Kettle

Goedkoop is in het geval van de Weber Compact Kettle zeker geen duurkoop, want het product heeft op Kieskeurig.nl een gemiddelde beoordeling van een 8. Veel barbecueliefhebbers gebruiken dit model in combinatie met deze brikettenstarter, waarna ze de hete kolen over het keteloppervlak verdelen. Laat je door de productnaam Compact Kettle trouwens niet op het verkeerde been zetten. Met een diameter van 47 centimeter bereid je moeiteloos eten voor een groot gezin.

Het onderstel heeft twee wielen, zodat je de Compact Kettle makkelijk verplaatst. Het gewicht van amper negen kilo is bovendien niet al te zwaar. Zoals we inmiddels van Weber gewend zijn, hang je het deksel via een haak aan de zijkant van de ketel. Overige pluspunten zijn de ingebouwde thermometer en asopvangbak. Weber hanteert in zijn eigen webshop een adviesprijs van 109,99 euro, maar diverse andere winkels duiken ruimschoots onder de grens van honderd euro.

▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi
© Satechi | https://satechi.net
Huis

Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Draadloos opladen is handig, maar vaak ook traag en onbetrouwbaar. Je legt je smartphone of tablet neer, maar als hij net niet goed ligt, laadt hij nauwelijks op. Qi2 moet daar verandering in brengen. Maar wat is er precies anders aan Qi2 ten opzichte van het vertrouwde Qi?

Dit is waarom Qi2 beter is dan Qi: 1. Qi2-laders en -accessoires beschikken nu over magneten. 2. Daardoor gaat er minder energie verloren tijdens het oplaadproces... 3. ...en kun je accessoires gemakkelijker bevestigen. 4. Het laadvermogen is verhoogd naar minimaal vijftien watt. 5. Het systeem beschikt over allerlei veiligheidsmaatregelen.

Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)


Nog niet zo heel veel mensen maken gebruik van draadloos opladen. Het idee erachter is heel mooi, maar in de praktijk levert het meestal nog een ondermaatse ervaring op. Dat komt doordat het opladen op een lage snelheid gebeurt, een apparaat op een specifieke plek moet liggen en je alsnog met een draad in de weer ben (van de lader naar de muur). De nieuwe standaard Qi2 lost niet alle problemen op, maar het maakt wel goede stappen vooruit.

Nu met magneten

De eerste versie van de Qi-standaard werkt op basis van elektromagnetische inductie om stroom over te dragen tussen een oplaadpad en een compatibel apparaat. Daarvoor moet je smartphone of tablet precies goed op de oplader liggen. Ligt hij een beetje scheef, dan laadt hij amper op. Veel mensen vinden dat onhandig. Na een tijdje weet je wel ongeveer hoe je je device moet neerleggen, maar in het begin ben je vooral meer aan het schuiven en proberen dan aan het opladen.

Daarom heeft de organisatie achter de oplaadstandaard, het Wireless Power Consortium (WPC), voor Qi2 een handige oplossing bedacht. Dit systeem maakt gebruik van de Magnetic Power Profile, dat sterk doet denken aan MagSafe van Apple. Zowel de lader als het apparaat dat je wilt opladen zijn dan voorzien van een magnetische ring, die het gepriegel dus overbodig maakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar de perfecte positie, en dat is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het laden zelf. De magneten zorgen ervoor dat de spoelen in de oplader en de telefoon precies tegenover elkaar liggen.

©Ugreen | https://nl.ugreen.com

Powerbanks met Qi2.

Laadvermogen en compatibiliteit

Zodoende gaat er minder energie verloren en kunnen apparaten sneller opgeladen worden. Ten opzichte van Qi1 is het laadvermogen in elk geval al flink verhoogd. Daar waar de vorige versie nog tot vijftien watt ondersteunt, maar meestal op vijf watt laadt, zet Qi2 standaard een vermogen neer van vijftien watt. Zelfs iPhones kunnen hiervan profiteren. Als je een oudere MagSafe-oplader gebruikt, dan wordt het laadvermogen beperkt tot 7,5 watt. Maar met een nieuwe Qi2-oplader zou je de beschikking moeten krijgen tot een verdubbeling in vermogen.

Misschien heb je het al tussen de regels door gelezen, maar Qi2 is compatibel met bestaande Qi-apparaten. Heb je dus nog oudere apparaten die Qi1 ondersteunen, dan kun je daar je nieuwe lader gewoon mee gebruiken. Verder is het goed om te weten dat het consortium allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd. Zo beschikt het systeem over objectdetectie: het herkent vreemde voorwerpen zoals sleutels, munten of paperclips die per ongeluk tussen de oplader en je telefoon terechtkomen. Zulke objecten kunnen anders warm worden en schade veroorzaken. Ook houdt Qi2 de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen. Daardoor kun je je telefoon gerust 's nachts laten opladen.

©Rens Blom

De HMD Skyline.

Welke apparaten ondersteunen Qi2?

Op moment van schrijven biedt nog slechts een handjevol apparaten Qi2-support aan. Je komt de draadloze oplaadstandaard in elk geval tegen vanaf de iPhone 12. Een van de eerste Android-toestellen met deze standaard aan boord is de HMD Skyline. En… dat is het eigenlijk wel. De toestellen uit de Samsung Galaxy S25-reeks zijn slechts Qi2-ready. Dat betekent dat je ze kunt opladen met een snelheid van vijftien watt, maar dat de toestellen niet beschikken over de magneten om allerlei laders en andere accessoires te kunnen bevestigen.

Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een hoesje met een magneet te kopen. Die magneet komt dan precies overeen met de plaatsing van de spoelen in de smartphone en oplaadmat. Datzelfde geldt vooralsnog voor de OnePlus 13, een van de beste Android-smartphones van 2025. Technisch gezien beschikt dat apparaat over een magneetring, maar die is niet krachtig genoeg om accessoires vast te kunnen houden. Ook hier dien je dus eigenlijk een hoesje te kopen, mocht je van plan zijn het toestel met een Qi2-lader op te laden.

Telefoonhoesjes

geschikt voor draadloos opladen

Qi2-accessoires

Als je een toestel met Qi2 hebt, wil je vast ook al weten wat handige Qi2-accessoires zijn. Natuurlijk kun je dan denken aan een geschikte oplader, maar wat dacht je van een powerbank die je gewoon magnetisch vastklampt aan een smartphone? Dan heb je geen gedoe met draden meer. Daarnaast zijn portefeuilles heel populair. Als je je smartphone ergens mee naartoe neemt, dan heb je ook altijd je belangrijke pasjes bij je, en eventueel wat cash geld.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl: