ID.nl logo
Geniet van de zomer met een vegetarische BBQ
Huis

Geniet van de zomer met een vegetarische BBQ

Vegetarisch barbecueën wordt steeds populairder – niet alleen onder vegetariërs, maar ook onder mensen die minder vlees willen eten. Als je niet gewend bent (ook) de focus te leggen op groenten en vleesvervangers, kan het lastig zijn een lekker menu samen te stellen. ID.nl helpt je op weg.

In dit artikel lees je: 🥦 Wat voor BBQ je nodig hebt voor een vegetarische barbecue 🥕 Welke keukenhulpjes je kunt inzetten 🌽 Hoe marineren je gerechten naar een hoger niveau tilt 🧅 Of je wel of geen vleesvervangers moet inzetten 🌶️ Inspiratie voor lekkere, gezonde gerechten

Lees ook: 5 handige tips voor een brandschone barbecue

Bij barbecueën denk je misschien direct aan een vleesfeest. Maar als je gasten verwacht die vegetarisch eten, of zelf eens wat mee variatie wilt, kun je het ook heel anders aanpakken. Wil je vleesloos grillen, dan zijn er allerlei aantrekkelijk keuzes om te genieten van smaakvolle, gezonde gerechten.

Wat heb je nodig?

Je kunt in principe elke barbecue gebruiken voor groentebereidingen, maar het is belangrijk dat je de temperatuur kunt reguleren. Groenten met veel suikers erin, zoals wortels en mais, kunnen verkolen als je ze op een te hoge temperatuur gaart. Ook een toestel met een deksel is aan te raden; dat voorkomt dat de warmte vervliegt en je eten maar aan één kant gaart.

Als je de keuze hebt, kies je dus het best voor een BBQ met temperatuurregeling en een thermometer in het deksel. Ook handige hulpjes zijn onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan grillroosters om verschillende groenten bij elkaar te houden, een stevige tang om zaken om te draaien en voldoende bordjes om rauwe en gare etenswaren gescheiden te houden. Zachte groenten zoals champignons gril je het best in een aluminium schaaltje.

Een mandoline is sowieso een handige hulp als je vaker met groenten aan de slag gaat die je dun wilt snijden. Mandolines zijn een soort schaven met een vlijmscherp mes, waarbij je de dikte van de plakken kunt instellen. Wel goed opletten dat je hand niet te dicht bij het mes komt! Voor het maken van chopped salads of het snel in stukjes hakken van bijvoorbeeld broccolistelen is een keukenmachine fijn, het kleine model Magimix bijvoorbeeld.

 Ook interessant: Yummy! Zomerse hapjes uit de airfryer

Tip: Groenten naast vlees?

Heb je een gemengde barbecue met een gast die geen vlees eet? Niet alle vegetariërs vinden het fijn als hun eten op dezelfde grill wordt bereid als dat van de vleeseters. Vraag van tevoren hoe de gasten erover denken en zorg dat je wat achter de hand hebt om eventueel gescheiden te grillen, bijvoorbeeld een tafelgrill of kleine elektrische barbecue.

©stockcreations

Ook interessant: 5 goede houtskoolbarbecues van max 500 euro

Groenten marineren

Groenten saai? Niet als je ze goed op smaak brengt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door groenten te marineren voordat je ze grilt, kunnen de smaken dieper doordringen en wordt de textuur verbeterd. Zorg ervoor dat je de groenten gelijkmatig marineert en laat ze voldoende tijd in de marinade trekken voordat je ze op de barbecue legt. Ziplockzakken zijn hier erg geschikt voor: je doet de marinade erin en daarna de stukken of plakken groenten. Goed verdelen met je handen, zipje dicht en hoppa de koelkast in.

Tip: Alles voor iedereen? Op ‘gemengde’ barbecues waar zowel vleeseters als vegetariërs komen, gebeurt het vaak dat de vega-opties worden opgeschept door niet-vega’s die dat lekkere eten ook weleens willen proberen. Voor de vleesloze persoon is er dan soms alleen nog stokbrood en salade. Zorg dus dat er voor iedereen genoeg keuze is. Of als je maar één vegetarische optie hebt, dat die ook bij de betreffende persoon terechtkomt.

Vleesvervangers op de BBQ

Let bij het grillen van vleesvervangers op de aangegeven grilltemperatuur en -tijden op de verpakking; vaak zijn ze al gaar en hoeven ze alleen te worden opgewarmd. Informeer vooraf bij je gasten of ze vleesvervangers willen en zo ja welke: er is veel te koop en lang niet iedereen vindt alles lekker.

Inspiratie: geweldige groenten van de grill

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Het internet staat vol met lekkere vegetarische BBQ-recepten. Hier al een paar ideetjes om je op gang te helpen:

Gemarineerde tofu: lekker aan een spies

Tofu is een vleesvervanger die je goed kunt inzetten tijdens een BBQ. Van zichzelf heeft tofu weinig smaak, dus als je er blokjes van snijdt en die marineert kun je er je eigen draai aan geven. Lekker aan een spies, afgewisseld met stukjes paprika. Gebruik kant-en-klare teriyakisaus of hoisinsaus met wat sesamolie en knoflook voor een simpele marinade en laat die een paar uur intrekken in de koelkast.  

©Bipul Kumar

Puntpaprika met feta: simpel bijgerecht

Snijd rodepuntpaprika’s in de lengte door, verwijder zaden en zaadlijsten en wrijf de helften in met wat olijfolie. Gril tot de schil gaat blakeren en het vruchtvlees zacht wordt. Snijd de helften in stukken en verdeel over een bord. Verkruimel er wat feta over en druppel lekkere balsamicoazijn over de salade. Serveer lauw.

Gegrilde courgette: allemansvriend

Snijd de courgette in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Marineer de plakjes courgette in een mengsel van 2 eetlepels olijfolie, 2 teentjes gehakte knoflook, 2 eetlepels citroensap en zout en peper naar smaak. Laat een paar uur intrekken. Gril de plakjes tot ze mooi goudbruin en gaar zijn, ongeveer 4-5 minuten per kant.

©Iryna

Geroosterde aubergine: exotische topper

Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze 15-20 minuten uitlekken. Spoel ze vervolgens af en dep ze droog. Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en kruid ze met zout, peper en gedroogde kruiden zoals oregano of tijm. Gril de aubergineplakken tot ze zacht en goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.

Portobelloburger: smakelijk op een broodje

Meng twee teentjes gehakte knoflook met een theelepel gehakte bladpeterselie. Meng met 50 gram roomboter op kamertemperatuur. Maak de portobello schoon en vul hem met de kruidenboter. Wikkel in aluminiumfolie en gril 15 minuten op een medium hete barbecue. Serveer op een zacht broodjes met wat rucola en mosterd.

Meer inspiratie nodig? In het boek De Groene Barbecue ontdek je tientallen heerlijke opties, gebaseerd op groenten die makkelijk verkrijgbaar zijn.


 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.