ID.nl logo
Grillen zonder gedoe: koop je vlees voor de barbecue voortaan online
© stockcreations
Huis

Grillen zonder gedoe: koop je vlees voor de barbecue voortaan online

Het aroma van sissend vlees op de barbecue, de gezellige sfeer van vrienden en familie om je heen – ingrediënten voor een fijne middag of avond. Maar tussen het versturen van de uitnodigingen en het aansteken van de kolen, rijst vaak de vraag: waar halen we ons vlees vandaan? Naast supermarkt en slager is er nog een optie: online.

In dit artikel lees je:

  • Redenen om te kiezen voor een online slager
  • Voordelen en nadelen van online vlees bestellen
  • Tips om de beste site uit te kiezen
  • Vier websites waar we zelf goede ervaringen mee hebben

Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede barbecues

Waarom zou je online vlees willen bestellen?

Je kunt natuurlijk naar de lokale slager of supermarkt als je vlees nodig hebt voor de barbecue. Daar is niks mis mee. Maar iedereen heeft weleens meegemaakt dat op mooie warme dagen de lekkerste burgers en spiesen al weg zijn als jij inkopen gaat doen. Of dat de slager net dicht is op zaterdagmiddag als jij de grill wilt opstoken. Dan is het handig om een voorraad vers ingevroren vlees in de vriezer te hebben liggen. Alleen ontdooien en het feest kan beginnen.

Online slagers verkopen hun vlees doorgaans vacuümverpakt en gekoeld of bevroren. De stukken worden in een doos verpakt en via een koeltransport (vaak via het bedrijf Trunks) in de avond bezorgd, meestal een dag na het bestellen (behalve in het weekend). Je kunt het vlees direct na afleveren in de vriezer stoppen en een flinke tijd bewaren.

❄️🧊 Supertip! 🧊❄️ Ad hoc barbecueën, maar ligt het vlees nog in de vriezer? Al het vlees dat in een vacuumzak verpakt is, kun je in een grote bak of emmer met koud water in ongeveer een uur tot een halfuur ontdooien.

©Lars

Behalve het gemak, heb je ook nog eens het voordeel van een grote keuze, want de verschillende online slagers bieden uiteenlopende specialiteiten aan, van wagyu-rundvlees tot aan grote braadstukken zoals brisket. Ook melden de websites vaak de landen van herkomst van het vlees en wordt er soms met lokale boeren gewerkt, als je dit aspect belangrijk vindt.

Nadelen zijn er ook te bedenken. Je hebt voldoende ruimte nodig in de vriezer, er geldt vaak een minimum bestelbedrag van 50 of 70 euro, en je moet duidelijk voor ogen hebben wat je wel en niet nodig hebt: anders krijg je keuzestress, of bestel je te veel of te weinig. Overigens hebben veel aanbieders kennismakingspakketten of maandboxen om eens te proberen of het bevalt.

Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?

Tips voor online vlees kopen

De websites die we hieronder noemen, hebben een assortiment dat elkaar deels overlapt. Speklapjes, gehakt en burgers hebben ze allemaal. Check dus van tevoren goed wat je nodig hebt, of het aanbod je bevalt en of de prijzen aantrekkelijk zijn voor je. Het kan per keer verschillen welke site het best past bij je wensen. Het kan verder lonen om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van de sites: zeker rondom feestdagen en vakanties zijn er aantrekkelijke aanbiedingen.

©Joshua Resnick

Vlees draai je niet om met een vork ...

Een stevige BBQ-tang werkt veel fijner en veiliger

Vier betrouwbare online slagers

Uit eigen ervaring noemen we hier een aantal websites waar we zelf goede ervaringen mee hebben.

BBQuality

BBQuality is in 2014 opgericht door Claus van Vught en Paul van Dinther. Claus komt uit een echte slagersfamilie en Paul heeft twintig jaar ervaring opgedaan bij een vleesgroothandel. De twee vrienden verzenden vanuit Oss allerlei kwalitatief BBQ-vlees en gerelateerde zaken, zoals rubs en rookhout. Ze bieden ook boxen aan met korting en hebben een uitgebreid assortiment.

Verzendkosten: 6,95 euro, bij bestellingen boven de 75 euro gratis
www.bbquality.nl

Harries Vlees

Harrie Wildeboer is een vierde generatie ambachtelijke slager en vleesspecialist uit Noord-Nederland. Zijn vlees is online te koop en wordt bezorgd door heel Nederland. Deze online slager levert vlees rechtstreeks van de Nederlandse boer. Sinds begin 2024 hebben ze ook een fysieke winkel in Hoogeveen. Het aanbod is heel breed, op de website zoek je per diersoort, maar staan alle BBQ-producten ook bij elkaar in het menu.

Verzendkosten: 10 euro bij bestellingen tot 30 euro; 7,95 tot 50 euro; 4,95 boven de 50 euro en vanaf 100 euro gratis
www.harriesvlees.nl

Valk Slagerij

Valk Slagerij levert restaurantvlees van de bekende Van der Valk-restaurants aan particulieren. Het assortiment bestaat uit vlees van verschillende diersoorten. Per product geeft een vlaggetje aan uit welk land het komt en ook het ras van het dier staat er vaak bij. Bekende BBQ-toppers worden los of in een pakket aangeboden. Maar ook exclusievere vleessoorten zoals ossenhaas en wagyu vind je hier in allerlei varianten.

Verzendkosten: 7,95 euro, bestellingen vanaf 100 euro gratis
www.valkslagerij.nl

Grutto (voorheen Koop een Koe)

Grutto hanteert deels een wat ander verkoopmodel dan de andere websites. Je koopt bijvoorbeeld samen met anderen een dier waarvan je het vlees deelt. Het vlees is helemaal traceerbaar naar het dier, de boer en de boerderij. Op het moment dat je jouw deel van het dier in de vorm van een vleespakket koopt, leeft het dier nog. Als het dier helemaal verkocht is, wordt het opgehaald bij de boer en geslacht. Het vlees wordt dan verwerkt en bij jou thuis bezorgd. Het kan dus even duren voor je het in huis hebt.

Sinds enige tijd kun je ook zelf een pakket samenstellen uit losse producten naar keuze. Tijdens het BBQ-seizoen kies je via het Barbecue-menu ook direct alle producten die daar uitermate geschikt voor zijn.

Verzendkosten: als je zelf vlees bij elkaar zoekt, is dat 7,95 euro. Kies je een compleet pakket, dan zijn de verzendkosten 12,95 euro bij een pakket onder de 60 euro, 7,95 euro bij een pakket boven de 60 euro en gratis bij een pakket boven de 120 euro
www.grutto.com


▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube