Grillen zonder gedoe: koop je vlees voor de barbecue voortaan online
Het aroma van sissend vlees op de barbecue, de gezellige sfeer van vrienden en familie om je heen – ingrediënten voor een fijne middag of avond. Maar tussen het versturen van de uitnodigingen en het aansteken van de kolen, rijst vaak de vraag: waar halen we ons vlees vandaan? Naast supermarkt en slager is er nog een optie: online.
In dit artikel lees je:
- Redenen om te kiezen voor een online slager
- Voordelen en nadelen van online vlees bestellen
- Tips om de beste site uit te kiezen
- Vier websites waar we zelf goede ervaringen mee hebben
Waarom zou je online vlees willen bestellen?
Je kunt natuurlijk naar de lokale slager of supermarkt als je vlees nodig hebt voor de barbecue. Daar is niks mis mee. Maar iedereen heeft weleens meegemaakt dat op mooie warme dagen de lekkerste burgers en spiesen al weg zijn als jij inkopen gaat doen. Of dat de slager net dicht is op zaterdagmiddag als jij de grill wilt opstoken. Dan is het handig om een voorraad vers ingevroren vlees in de vriezer te hebben liggen. Alleen ontdooien en het feest kan beginnen.
Online slagers verkopen hun vlees doorgaans vacuümverpakt en gekoeld of bevroren. De stukken worden in een doos verpakt en via een koeltransport (vaak via het bedrijf Trunks) in de avond bezorgd, meestal een dag na het bestellen (behalve in het weekend). Je kunt het vlees direct na afleveren in de vriezer stoppen en een flinke tijd bewaren.
❄️🧊 Supertip! 🧊❄️ Ad hoc barbecueën, maar ligt het vlees nog in de vriezer? Al het vlees dat in een vacuumzak verpakt is, kun je in een grote bak of emmer met koud water in ongeveer een uur tot een halfuur ontdooien.
©Lars
Behalve het gemak, heb je ook nog eens het voordeel van een grote keuze, want de verschillende online slagers bieden uiteenlopende specialiteiten aan, van wagyu-rundvlees tot aan grote braadstukken zoals brisket. Ook melden de websites vaak de landen van herkomst van het vlees en wordt er soms met lokale boeren gewerkt, als je dit aspect belangrijk vindt.
Nadelen zijn er ook te bedenken. Je hebt voldoende ruimte nodig in de vriezer, er geldt vaak een minimum bestelbedrag van 50 of 70 euro, en je moet duidelijk voor ogen hebben wat je wel en niet nodig hebt: anders krijg je keuzestress, of bestel je te veel of te weinig. Overigens hebben veel aanbieders kennismakingspakketten of maandboxen om eens te proberen of het bevalt.
Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?
Tips voor online vlees kopen
De websites die we hieronder noemen, hebben een assortiment dat elkaar deels overlapt. Speklapjes, gehakt en burgers hebben ze allemaal. Check dus van tevoren goed wat je nodig hebt, of het aanbod je bevalt en of de prijzen aantrekkelijk zijn voor je. Het kan per keer verschillen welke site het best past bij je wensen. Het kan verder lonen om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van de sites: zeker rondom feestdagen en vakanties zijn er aantrekkelijke aanbiedingen.
©Joshua Resnick
Vlees draai je niet om met een vork ...
Een stevige BBQ-tang werkt veel fijner en veiliger
Vier betrouwbare online slagers
Uit eigen ervaring noemen we hier een aantal websites waar we zelf goede ervaringen mee hebben.
BBQuality
BBQuality is in 2014 opgericht door Claus van Vught en Paul van Dinther. Claus komt uit een echte slagersfamilie en Paul heeft twintig jaar ervaring opgedaan bij een vleesgroothandel. De twee vrienden verzenden vanuit Oss allerlei kwalitatief BBQ-vlees en gerelateerde zaken, zoals rubs en rookhout. Ze bieden ook boxen aan met korting en hebben een uitgebreid assortiment.
Verzendkosten: 6,95 euro, bij bestellingen boven de 75 euro gratis
www.bbquality.nl
Harries Vlees
Harrie Wildeboer is een vierde generatie ambachtelijke slager en vleesspecialist uit Noord-Nederland. Zijn vlees is online te koop en wordt bezorgd door heel Nederland. Deze online slager levert vlees rechtstreeks van de Nederlandse boer. Sinds begin 2024 hebben ze ook een fysieke winkel in Hoogeveen. Het aanbod is heel breed, op de website zoek je per diersoort, maar staan alle BBQ-producten ook bij elkaar in het menu.
Verzendkosten: 10 euro bij bestellingen tot 30 euro; 7,95 tot 50 euro; 4,95 boven de 50 euro en vanaf 100 euro gratis
www.harriesvlees.nl
Valk Slagerij
Valk Slagerij levert restaurantvlees van de bekende Van der Valk-restaurants aan particulieren. Het assortiment bestaat uit vlees van verschillende diersoorten. Per product geeft een vlaggetje aan uit welk land het komt en ook het ras van het dier staat er vaak bij. Bekende BBQ-toppers worden los of in een pakket aangeboden. Maar ook exclusievere vleessoorten zoals ossenhaas en wagyu vind je hier in allerlei varianten.
Verzendkosten: 7,95 euro, bestellingen vanaf 100 euro gratis
www.valkslagerij.nl
Grutto (voorheen Koop een Koe)
Grutto hanteert deels een wat ander verkoopmodel dan de andere websites. Je koopt bijvoorbeeld samen met anderen een dier waarvan je het vlees deelt. Het vlees is helemaal traceerbaar naar het dier, de boer en de boerderij. Op het moment dat je jouw deel van het dier in de vorm van een vleespakket koopt, leeft het dier nog. Als het dier helemaal verkocht is, wordt het opgehaald bij de boer en geslacht. Het vlees wordt dan verwerkt en bij jou thuis bezorgd. Het kan dus even duren voor je het in huis hebt.
Sinds enige tijd kun je ook zelf een pakket samenstellen uit losse producten naar keuze. Tijdens het BBQ-seizoen kies je via het Barbecue-menu ook direct alle producten die daar uitermate geschikt voor zijn.
Verzendkosten: als je zelf vlees bij elkaar zoekt, is dat 7,95 euro. Kies je een compleet pakket, dan zijn de verzendkosten 12,95 euro bij een pakket onder de 60 euro, 7,95 euro bij een pakket boven de 60 euro en gratis bij een pakket boven de 120 euro
www.grutto.com