Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn

© Wesley Akkerman

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn

Geplaatst: 25 mei 2024 - 12:03

Wesley Akkerman

De Eufy X10 Pro Omni is een robotstofzuiger die ook dat vervelende dweilklusje uit handen kan nemen. Nu laten dweilende robots laten nog weleens wat te wensen over, dus hoe vergaat het de nieuwe middenklasser van dit Chinese merk?

7,0

Eufy X10 Pro Omni

Pluspunten

Flinke zuigkracht

Dweilt goed (ook langs de rand)

Compleet basisstation

Zelfreinigend

Redelijke navigatie

Minpunten

Rijdt over schone vloer heen

Station maakt behoorlijk wat lawaai

Geen reserve-onderdelen

Alleen Eufy-reinigingsmiddel aangeraden (niet meegeleverd)

Beperkte smarthome-integratie

Botst tegen meubels aan

Conclusie

Onderaan de streep blijven we een beetje met gemengde gevoelens achter. De Eufy X10 Pro Omni presteert in elk geval goed. De grond is grotendeels vrij van stof en andere viezigheid, al blijft er her en der nog een klein dingetje liggen. Ook het dweilen gaat in de meeste gevallen goed. Niet eerder hebben we een robot zo veel moeite zien doen om langs de randen schoon te maken. En het feit dat het basisstation eveneens veel werk uit handen neemt, is wat ons betreft een dikke plus. Als je dan 799 euro uitgeeft aan een robotstofzuiger, laat dit hem dan zijn. Toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo rijdt de Eufy X10 Pro Omni door zijn eigen werk heen, waardoor er na het dweilen bandsporen op de vloer ontstaan. En hoewel de stofzuiger zelf redelijk stil is, maakt het station wel vaak hard of irritant lawaai. Eufy levert geen reserveonderdelen of reinigingsmiddel mee, en botst hij geregeld tegen meubels en muren. De smarthome-integratie (met Google Home) blijft beperkt tot aan- en uitzetten. Kortom: er blijft dus nog wat te wensen over, maar daar hebben we dan weer het hogere segment voor....
Lees meer

Met een adviesprijs van 799 euro valt de Eufy X10 Pro Omni aan de bovenkant van het middenklasse-prijssegment. Dan kun je nog niet dezelfde prestaties verwachten als de Dreame X40 Ultra (die bijna twee keer zo duur is), maar je verwachtingen mogen wel hoog zijn. De laatste Eufy-robotstofzuiger die we hebben getest, is de X8 Hybrid. Dit model overtuigt als stofzuiger, maar niet als dweilapparaat. Eufy heeft voor de opvolger in elk geval besloten de natte lap onderop te vervangen door twee dweilpads die snel om hun as draaien. Daar beschikt deze X10 ook over.

Daarmee heeft de Eufy X10 Pro Omni meteen een streepje voor op andere robotstofzuigers binnen hetzelfde prijssegment. Denk dan aan de Philips Homerun 7000 en Roomba Combo j7+. Een goedkopere robotstofzuiger met roterende dweilpads is de Dreame L10 Prime, maar daar merk je echt dat de objectherkenning parten speelt.

Net als bij de Philips zien we dat het basisstation wat compacter is dan bij duurdere modellen. En dat terwijl er toch echt twee bakken met water op zitten: een voor het schone en een voor het vieze water.

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-Xt34e7d6QaOg2JQJRSN-9A

© Wesley Akkerman

Het oog wil ook wat

Het basisstation van de Roomba is nog kleiner, maar dat komt doordat je in die dweilstofzuiger zelf het water moet bijvullen. Met de Eufy X10 Pro Omni heb je daar minder omkijken naar en vul je – afhankelijk van het gebruik – zo nu en dan de waterbak in het station bij. Een nadeel van dit basisstation is dat de bakken aan de buitenkant zitten en duidelijk gelabeld zijn, wat op zich handig is, maar ten koste gaat van het ontwerp. Hierdoor gaat het minder op in het interieur van de keuken of huiskamer. Nu is dit niet het belangrijkste, maar voor alle apparaten die in het zicht staan geldt: het oog wil ook wat.

Verder moet je er rekening mee houden dat de fabrikant aanraadt alleen schoonmaakmiddel van het merk zelf te gebruiken. Daarmee loop je immers minder risico op problemen, verstoppingen of corrosie. Helaas is het zo dat Eufy dan niet de eerste fles cadeau doet om daar mensen van op de hoogte te brengen. Nu moet je de sectie met veelgestelde vragen van de app of website raadplegen om erachter te komen wat voor reinigingsmiddel je kunt gebruiken. Het staat je vrij om je eigen schoonmaakmiddel te gebruiken natuurlijk, maar dan zijn de risico’s en problemen voor eigen rekening.

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-QFy1YhMUTV20FA9V4V1-oQ

© Wesley Akkerman

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-JHXldzHWRVGzeANCoSS8jQ

© Wesley Akkerman

Redelijk unieke eigenschappen

Naast twee roterende dweilpads beschikt de Eufy X10 Pro Omni over nog een handig onderdeel waarmee hij je huis schoonmaakt: de Pro Detangling Comb-rolborstel. Die borstel zit in de zuigmond en is bedoeld voor het haarvrij maken van vloerkleden. Superhandig, want daar schort het nog weleens aan bij concurrerende modellen. Ook heeft de stofzuiger een opvallend design, bestaande uit vijf ronde hoeken. Volgens Eufy kan hij daardoor gemakkelijker kamerhoeken bereiken en langs de randen dweilen. Dit zijn redelijk unieke eigenschappen.

De Eufy X10 Pro Omni wordt aangestuurd door AI.See. Dit is een slimme functie waarmee het apparaat obstakels kan vermijden. Denk aan schoenen, meubels en uitwerpselen van huisdieren. Ook is er een LiDAR-scanner aanwezig, waardoor je zou verwachten dat deze robotstofzuiger nergens tegenaan botst. Niets is minder waar: we hebben de Eufy X10 Pro Omni geregeld tegen stoel- en tafelpoten, muren en kasten zien botsen. Dat staat dan weer in schril contrast met hoe de robot verder functioneert. Want het navigeren zelf doet hij prima: hij slaat weinig tot niets over.

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-MNfIv7RUSDGGj2c8FlqkbA

© Wesley Akkerman

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-VYaFouCQTEyq3JmEuzI6ow

© Wesley Akkerman

Bandensporen op de vloer

Waar we een beetje moeite mee hebben, is de manier waarop de Eufy X10 Pro Omni zijn schoonmaakwerk uitvoert. Het apparaat begint namelijk aan het begin van een kamer en werkt vervolgens van voor naar achteren toe. Zodra hij klaar is, rijdt hij over de natte grond heen naar de volgende kamer, waardoor je bandensporen ziet ontstaan. En als het licht net verkeerd valt, dan kun je die sporen achteraf zien zitten op de grond. Waarom dit gebeurt, weten we niet, maar het lijkt erop dat de Eufy X10 Pro Omni zijn dweil omhoog trekt wanneer hij de schone kamer verlaat.

Dit minpuntje is best jammer, want de Eufy X10 Pro Omni gaat grondig te werk. Opvallend is vooral hoe hij het gebrek aan bereik oplost. Daar waar de veel duurdere X40 Ultra zijn borstel en dweilpad naar buiten schuift, maakt de X10 Pro Omni kleine bewegingen naar links of rechts om goed langs de rand schoon te maken. Daardoor bereiken de borstel en dweilpads de randen veel beter dan stofzuigers die dat niet doen. Helaas blijft er, ondanks die werkwijze, toch nog wel iets liggen, maar veel minder dan bij concurrerende modellen op dit prijsniveau.

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-eoSoogF5T12c8oNp2wj7tg

© Wesley Akkerman

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-aNSh8rEwRnWN_SbYWb86qg

© Wesley Akkerman

Genoeg zuigkracht, maar …

De zuigkracht van de Eufy X10 Pro Omni is 8000 Pa, wat zeker genoeg is om zowel harde als zachte vloeren schoon te krijgen. Maar zoals gezegd blijft er soms toch nog wel iets liggen, bijvoorbeeld in het tapijt. En het kan gebeuren dat het borsteltje net iets buiten het bereik van de stofzuiger duwt (of naar een plek waar hij al geweest is), waardoor er her en der stof of een korreltje achterblijft. De X10 doet niet een extra rondje om dat probleem te ondervangen, ook al heb je via de app ingesteld dat hij grondig moet reinigen.

Via die app kun je helemaal instellen hoe je wilt dat de robotstofzuiger reageert. Dat is op gelijk niveau met de duurdere modellen. Je bepaalt hoeveel water er nodig is, wat de zuigkracht moet zijn en regelt de algemene schoonmaakintensiteit. Het apparaat maakt zelf ruimtes aan, maar maakt daar soms rare fouten: zo wordt bij ons de tweede slaapkamer verbonden aan de gang en de keuken opgedeeld in twee kamers. Gelukkig is dit met scheidingsranden gemakkelijk op te lossen – veel gemakkelijker dan je bijvoorbeeld bij de Philips Homerun 7000 doet.

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-YKcO45nKTpehx4sWBRNuOQ

© Wesley Akkerman

Van en naar het basisstation

Binnen de app is het tevens mogelijk zones aan te maken waar de Eufy X10 Pro Omni niet mag komen of alleen niet mag dweilen. Zo voorkom je dat hij op plekken komt waar bijvoorbeeld veel speelgoed of draden liggen, of dat het tapijt nat wordt. De dweilpads gaan dan vanzelf omhoog wanneer hij bij het kleed arriveert. De app is verder overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. En als je eenmaal de juiste instellingen voor jezelf hebt gevonden, slaat Eufy die automatisch op. De volgende keer dat je de Eufy X10 Pro Omni dan wilt gebruiken, druk je gewoon op de knop Starten.

Wanneer hij terugkeert, dan doet de Eufy X10 Pro Omni een aantal dingen. Zo wordt de vuile opvangbak automatisch leeggezogen. Dat levert kort een lawaai van jewelste op, wat best tegenvalt. En dat terwijl de stofzuiger zelf redelijk stil is. Ook worden de dweilpads voor je schoon en drooggemaakt. Tenminste, tot op zekere hoogte. Je moet ze maandelijks nog wel even zelf schoonmaken. Maar dit systeem voorkomt dat je dit na elke schoonmaakbeurt moet doen. Helaas maakt dat droogproces wel een irritant en indringend geluid.

Review: Eufy X10 Pro Omni – Midrange robotstofzuiger die premium wil zijn-QJRAcXSCRLK7SfspUHDBkA

Eufy X10 Pro Omni kopen?

Onderaan de streep blijven we een beetje met gemengde gevoelens achter. De Eufy X10 Pro Omni presteert in elk geval goed. De grond is grotendeels vrij van stof en andere viezigheid, al blijft er her en der nog een klein dingetje liggen. Ook het dweilen gaat in de meeste gevallen goed. Niet eerder hebben we een robot zo veel moeite zien doen om langs de randen schoon te maken. En het feit dat het basisstation eveneens veel werk uit handen neemt, is wat ons betreft een dikke plus. Als je dan 799 euro uitgeeft aan een robotstofzuiger, laat dit hem dan zijn.

Toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo rijdt de Eufy X10 Pro Omni door zijn eigen werk heen, waardoor er na het dweilen bandsporen op de vloer ontstaan. En hoewel de stofzuiger zelf redelijk stil is, maakt het station wel vaak hard of irritant lawaai. Eufy levert geen reserveonderdelen of reinigingsmiddel mee, en botst hij geregeld tegen meubels en muren. De smarthome-integratie (met Google Home) blijft beperkt tot aan- en uitzetten. Kortom: er blijft dus nog wat te wensen over, maar daar hebben we dan weer het hogere segment voor.

Toch liever een andere robotstofzuiger?

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten