Roomba Combo j7+ - laat dweilen over aan de pro’s
De Roomba Combo j7+ is een robotstofzuiger en dweilmachine in één. Dat zijn dus twee vervelende huishoudtaken die je mogelijk niet meer hoeft uit te voeren. Maar kun je de vloeren van je huis wel toevertrouwen aan dit model? We bekijken het in de Roomba Combo j7+-review.
Laten we vooropstellen dat de Roomba Combo j7+ geen verkeerde robotstofzuiger is. In de basis is dit het eerder gelanceerde j7+-model en dat viel immers goed in de smaak. Die robotstofzuiger biedt veel van dezelfde functies als de s9 aan, maar dan voor een lagere prijs. Maar als dweilmachine valt de Combo goed tegen. Natuurlijk kun je hem inzetten als ondersteuning voor wellicht een dagelijkse dweilbeurt; maar als je echt wil dat alles goed gaat en netjes gebeurt, dan moet je daar zelf voor zorgen. Of je huurt daarvoor gewoon een professional in, dat kan ook voor die prijs.
- Slimme robotstofzuiger
- Veel opties voor minder geld
- Vermijdt obstakels (en poep)
- Clean Base
- Dweilfunctie laat te wensen over
- Kleine bakken voor water en stof
- Slaat hoekjes over
- Borstel wordt sneller vies
- Duur systeem
- Ziet minder in het donker
De laatste maanden brengen fabrikanten van robotstofzuigers steeds vaker hybride modellen op de markt: apparaten die geheel zelfstandig kunnen stofzuigen én dweilen tegelijkertijd. En dan levert – afhankelijk van een aantal factoren – tot nu toe een gemengd resultaat op. Over het algemeen zijn dit soort apparaten goed in het stofzuigen, maar minder goed in het dweilen. Dat dweilen kun je beter aan jezelf, een huishoudhulp of een echte autonome dweiler overlaten. Is dat ook het advies dat we gaan geven na drie weken met de Roomba Combo j7+ doorgebracht te hebben?
Lees ook: Wat is de beste robotstofzuiger voor jou?
Roomba j7+ als basis
Voordat we naar het onderdeel Combo kijken (oftewel: de mechanische arm met daaraan de afneembare dweil), kijken we eerst naar de basis van de robotstofzuiger. Dit is namelijk een ietwat opgevoerde Roomba j7. Dit is een uitstekende slimme stofzuiger die veel waar voor zijn geld biedt. In een aantal opzichten is die bijna net zo slim als het duurdere s9-model en zitten de grootste verschillen hem in de zuigkracht en wendbaarheid. De s9 is beter geschikt voor woningen met vloerbedekking of tapijten, terwijl de j7 beter presteert in huizen met harde vloeren.
Net zoals zijn voorganger beschikt de Combo j7+ over PrecisionVision Navigation. Niet alleen detecteert de camera aan boord allerlei verschillende objecten, hij onthoudt hun positie ook. Mettertijd zal de robot daardoor sneller, preciezer en soepeler door je huis bewegen, aangezien hij dan precies weet waar die wel of niet bij kan. Aanvankelijk zal de Combo j7+ een beetje zigzaggend z’n werk doen, maar geef hem wat tijd om je omgeving in kaart te brengen. Die kaart bekijk je in de gratis app, waar je hem ook tevens kunt indelen in kamers (en die kamers een naam geeft).
Overzichtelijke app
Het systeem wordt geleverd met een uitgebreide en overzichtelijke app, waarmee je een aantal zaken instelt. Zo bepaal je wanneer de stofzuiger schoonmaakt. Bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent (je moet hiervoor je locatiediensten inschakelen) of op basis van een schema. Maar je kunt zo’n taak ook gewoon handmatig starten binnen de app of door op de ronde knop op het apparaat te drukken. Leuk feitje: die knop kun je blokkeren, zodat peuters, kleuters en huisdieren niet per ongeluk of voor de grap de knop indrukken, waardoor ze de robot activeren.
Tot slot behandelen we nog even de + in de naam van de Roomba Combo j7+. Die staat namelijk voor de Clean Base die je erbij krijgt. Als er geen + in de merknaam staat, dan koop je dus een versie zonder die Base (maar wel met thuisbasis voor het opladen) die voor jou de opvangbak van de robot leegzuigt. Dit gebeurt iedere keer wanneer de robot terugkeert (tenzij je dit aanpast binnen de app) en dat levert een lawaai van jewelste op. Desondanks blijft dit een fijne functie, ook al betaal je hier wel de hoofdprijs voor. Je hebt de Clean Base echter niet nodig optimaal gebruik te kunnen maken van dit slimme systeem.
©Wesley Akkerman
Dan komen we aan bij de Combo
Nu we in vogelvlucht nog even de Roomba j7+ doorgenomen hebben, is het tijd om te kijken naar wat de nieuwe versie uniek maakt: dweilen. Eerder dit jaar legden we de Eufy RoboVac X8 Hybrid op de pijnbank en daar kwam uit dat het dweilen meer als een bijzaak gezien wordt. Fijn dat zoiets kan, zodat je niet zelf altijd in de weer hoeft met zo’n ding, maar echt schoonmaken doet het systeem niet. Dus wat gebeurt er dan uiteindelijk: je laat de dweilfunctie links liggen en pakt zelf maar weer dat emmer sop erbij (of niet, natuurlijk, wij veroordelen niemand). Hoe zit dat bij Roomba?
Van de maker van Braava-dweilrobotreeks mag je best wat verwachten, natuurlijk. Maar als je dat doet, dan kom je al gauw van een koude kermis thuis. Laten we positief beginnen. Wanneer je de Roomba Combo j7+ instelt dat die lekker veel water mag gebruiken, dan krijgt die best wat vlekken van de vloer. Ook is het ontzettend fijn dat die een zachte ondergrond herkent en op dat moment het klepje van de dweil omhoog trekt via z’n uitschuifbare armen. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken om het idee dat de robotstofzuiger een kleed, tapijt of vloerbedekking nat maakt.
Je kunt hem niet alleen laten
Maar daar houden de positieve dingen wel bij op. Want er zijn een hoop zaken die beter kunnen. Zo is het waterreservoir heel klein. Heb je een wat groter huis en stel je de stofzuiger niet op de ecostand in (waarin die minder water verbruikt), dan moet je soms tijdens een schoonmaakbeurt de bak aanvullen. Anders kan die de dweiltaak niet uitvoeren. En dat betekent dat je het apparaat dus niet geheel zelfstandig en alleen het werk voor je uit handen kunt laten nemen. Je moet dan altijd aanwezig zijn om de machine te helpen en dat gaat een beetje het doel voorbij.
Daarnaast vragen we ons sterk af waarom iRobot, het moederbedrijf van Roomba, gekozen heeft voor een systeem met één bak. De delen zijn weliswaar afgesloten, maar allebei niet heel groot. Bovendien is het zo dat de borstel onderop ook nat wordt, waardoor er snel viezigheid en haren tussen en achter blijven plakken. Natuurlijk moet je geregeld een stofzuiger schoonmaken in het kader van onderhoud, maar dit is vragen om problemen. Haren kunnen namelijk echt goed vastzitten. En dan komen we ook nog geregeld strepen tegen op de grond; niet ideaal, dus.
En in het donker?
Wat ook niet ideaal is: de dweil zelf. Dat is een lapje stof dat de Roomba achter zich aan kan slepen. Die moet je mettertijd schoonmaken, want anders gaan de prestaties verder achteruit. Je hebt dus best wat onderhoud aan het apparaat dat je eigenlijk in huis haalt om geen vervelende taakjes meer te hoeven uitvoeren. Verder vinden we het vervelend dat de Clean Base geen extra waterbak aanbiedt waar de Roomba zijn reservoir mee kan vullen wanneer die leeg is. Dat zou echt al enorm schelen; moet-ie tussendoor opladen? Dan zou die ook meteen het waterniveau kunnen checken.
Tot slot heeft de Roomba Combo j7+ veel van dezelfde nadelen als de reguliere variant. De prijs van 999 euro is behoorlijk hoog, hij slaat soms hoekjes over en hij laat flinke strepen achter op een hoogpolig tapijt. Ook is het zo dat wanneer het net even te donker wordt in huis, dat de robot het moeilijk heeft. Hij kan dat rare fouten maken, meldingen geven of na verloop van tijd midden in de kamer tot stilstand komen. Dan is de accu gewoon leeg. Hij kan immers de Clean Base of het oplaadstation niet meer vinden en dan raakt die gewoonweg buiten adem.
Conclusie: Roomba Combo j7+ kopen?
Laten we vooropstellen dat de Roomba Combo j7+ geen verkeerde robotstofzuiger is. In de basis is dit het eerder gelanceerde j7+-model en dat viel immers goed in de smaak. Die robotstofzuiger biedt veel van dezelfde functies als de s9 aan, maar dan voor een lagere prijs. Maar als dweilmachine valt de Combo goed tegen. Natuurlijk kun je hem inzetten als ondersteuning voor wellicht een dagelijkse dweilbeurt; maar als je echt wil dat alles goed gaat en netjes gebeurt, dan moet je daar zelf voor zorgen. Of je huurt daarvoor gewoon een professional in, dat kan ook voor die prijs.