Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel

© Wesley Akkerman

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel

Geplaatst: 13 april 2024 - 17:27

Wesley Akkerman

Met een adviesprijs van 899,99 euro is de Philips Homerun 700 Series Aqua een dure robotstofzuiger die je ook wat dweilwerk uit handen neemt. Online komen we echter al prijzen tegen van tussen de 600 en 700 euro, een prijs die in onze optiek veel beter bij dit model past.

6,5

Philips Homerun 7000 Series Aqua

Pluspunten

Vibrerende dweil

Handig kliksysteem voor de dweil

Zuigkracht

Niet heel erg luid

Installatie

Inclusief basisstation

LiDAR-systeem

Minpunten

Prijs is te hoog

Geen zeep gebruiken

Geen smarthome-integratie

Kaart van huis moeilijk op te delen

Objectherkenning kan beter

Conclusie

Als we puur kijken naar de introductieprijs van 899 euro, dan geven we al snel een negatief koopadvies mee voor de Philips Homerun 7000 Series Aqua. Want daarvoor laat het model te veel te wensen over zijn we ook niet onverdeeld enthousiast over de app. Maar kijken we naar de huidige prijzen (van 600 tot 700 euro), dan hebben we het idee dat die qua waar voor je geld beter bij de Aqua passen. Zodra de prijs rond de 600 euro zit, dan heb je een sweet spot te pakken. Niet dat de Aqua weinig voorstelt, maar gezien de introductieprijs hadden we hogere verwachtingen....
Lees meer

Want hoewel de Philips Homerun 7000 Series Aqua in de basis goed presteert, zijn we er niet per se veel enthousiaster over dan over robotstofzuigers die net wat goedkoper zijn of in dezelfde prijscategorie vallen. We hebben het dan over de Dreame L10 Prime (à 499 euro), Hombli Smart Robot Vacuum (eveneens 499 euro) en de Roomba Combo j7+ (die nu minder dan 800 euro kost). Alle vier de robotstofzuigers bieden een dweilfunctie aan, maar laten ook allemaal wat steken vallen. Zo mag je van Philips geen zeep gebruiken wanneer de Aqua aan het dweilen is.

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-EXq_5hbyS2eJbm_g4dAqVw

© Wesley Akkerman

Predicaat ‘hulpmiddel’

De Philips Homerun 7000 Series Aqua is daarin niet uniek. Veel meer dweilende robotstofzuigers werken op die manier, maar dat geeft geen garantie op een frisse en schone vloer. Daarnaast ruik je ook niet dat er schoongemaakt is. Wat dit apparaat wél goed doet, is de dweil onderop de machine laten vibreren. Dat kan op twee manieren: de standaardmodus of de Y-methode. Bij die tweede optie belooft Philips minder strepen op de vloer. Dat is weliswaar waar, maar ondertussen zie de strepen nog steeds op de grond zitten (al zijn ze wel iets dunner).

Door de vibratie kun je in theorie meer vuil meenemen dan bijvoorbeeld bij de natte doekjes die achter een Roomba hangen. Maar in de praktijk valt dat wel mee. De vloer is nu niet per se schoner, al hadden we dat wel verwacht. De Philips Homerun 7000 Series Aqua haalt oppervlakkige vlekken weg, net zoals de concurrentie doet. Echt goed dweilen doe je nog altijd zelf, met een emmer water waaraan je een schoonmaakmiddel kunt toevoegen. Daardoor is de Aqua niet een wonderapparaat dat je al het dweilwerk uit handen neemt. Hoogstens een handig hulpmiddel, maar meer ook niet – en daarvoor vinden we hem eigenlijk te duur.

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-TZq6_JHuTCONE2RPnLzq0g

© Wesley Akkerman

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-fkdLgA0QS-arU1QWbgYxTw

© Wesley Akkerman

Slim kliksysteem

Waar Philips dan weer wel goed over nagedacht heeft, is de manier waarop je de dweil kunt losmaken en vastklikken. Bij Roomba is dit meestal een gevecht, omdat je een deel van de dweil om de dweilmodule heen moet vouwen. Maar hier is er een gootje ontworpen waarin je de achterkant vastklikt, terwijl de rest middels klittenband blijft plakken. Mocht je de ene dweil dus even willen wassen, dan heb je binnen no time een tweede onderop geklikt. De Philips Homerun 7000 Series Aqua wordt geleverd met twee dweilen, dus je kunt afwisselen wanneer je dat nodig acht.

Dat de dweil onderop snel vies wordt, komt niet alleen door het dweilen. In principe zit de dweil er altijd op. Wil je stofzuigen, dan kun je de dweilmodule namelijk niet loskoppelen, al kun je de dweil er zelf natuurlijk wel af halen. Laat je de dweil erop zitten, dan zal hij tijdens het stofzuigen ook wat vuil opnemen. Dat is goed voor een schone grond, aangezien er zodoende bijna niets achterblijft. Maar daardoor moet je de dweil wel vaker afwisselen of soms sneller vervanger dan je verwacht. Er vindt namelijk meer slijtage plaats dan bij bijvoorbeeld een Roomba of Dreame.

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-UFrOm5XXRLObO7i6ni_DOQ

© Wesley Akkerman

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-W3SOFqgzQJmg7KvjRJ49cg

© Wesley Akkerman

Waarom de prijs zo fors is

De hoge prijs van de Philips Homerun 7000 Series Aqua is wel te verklaren als je een snelle blik op de lijst met specificaties werpt. De robotstofzuiger heeft een zuigkracht van 5000 Pa, waardoor hij weinig vuil laat liggen. De accu heeft een vermogen van 5200 mAh en gaat maximaal drie uur mee. En met een maximaal geluidsniveau van 66 decibel kunnen we ook niet spreken van een ontzettend luid model. Daarnaast zit bovenop een LiDAR-systeem met een zicht van 360 graden. Ook wordt het systeem geleverd met een oplaadstation.

Dat compacte oplaadstation doet tevens dienst als afzuigsysteem. Dat betekent dat, wanneer de Philips Homerun 7000 Series Aqua teruggaat naar de basis om op te laden, de opvangbak direct geleegd wordt. Die zak heeft een inhoud van drie liter, waardoor je die – afhankelijk van het gebruik – maandelijks of elke twee maanden moet vervangen. Het station vult de watertank niet automatisch bij, en dat hadden we wel gehoopt gezien de introductieprijs. Je zult dus zelf in de weer moeten gaan met het waterbakje en hem bijvullen (tot maximaal 240 milliliter).

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-CFKheKyzRmmVGjCF6WB_2Q

© Wesley Akkerman

Uitstekende navigatie, maar…

Dankzij het LiDAR-systeem navigeert de Philips Homerun 7000 Series Aqua behoorlijk kundig door de kamers. De stofzuiger heeft heel even een moment nodig om zichzelf te positioneren wanneer je hem inschakelt, maar daarna gaat hij aan het werk. Over de zuigkracht hebben we weinig te klagen, maar de robotstofzuiger heeft wel wat moeite met hoekjes en randen. De zijborstel is niet lang genoeg om elke hoek of plint mee te nemen. Ook rijdt hij soms over een rand, waarna het hem een paar seconden kost voordat hij weer verder kan.

Daar komt bij dat de objectherkenning wat te wensen overlaat. Verschillende spullen worden moeiteloos ontweken. Denk dan aan tafel- en stoelpoten, schoenen of dozen. Maar de wat kleinere of dunnere dingen vormen een uitdaging. Draden en schoenveters zijn bijvoorbeeld niet veilig. Aangezien de Philips Homerun 7000 Series Aqua objecten herkent van minimaal twee bij twee centimeter, vinden we dat niet vreemd. Maar dat betekent niet dat dit geen vervelende praktijkervaring oplevert. Het is altijd afwachten wat de stofzuiger nu weer meetrekt.

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-GEtDYUZuSaquYSBfR-sSAw

© Wesley Akkerman

Gemengde gevoelens over de app

Plus: de app laat een gemengde indruk achter. De Philips Homerun 7000 Series Aqua bedienen vergt weinig kennis. Na de gemakkelijke installatie is de robot zo aangezet. En ook de instellingen voor de schoonmaakbeurten zijn zo gepiept (waarmee je de zuigkracht en het water bepaalt). Echter, lijnen trekken op de digitale kaart is echt een crime. Je kunt niet gewoon kamers opdelen met rechte lijnen, zoals dat bij de concurrentie wel kan. Tot op de dag van vandaag weten we nog niet precies hoe dit werkt, en is één slaapkamer versmolten met de gang…

Ook is er geen sprake van smarthome-integraties. Je kunt de Philips Homerun 7000 Series Aqua dus niet koppelen aan Google Home of Apple Homekit of soortgelijke systemen, en hem opnemen in allerlei smarthomeprocessen. Wel kun je via de app een schoonmaakplanning instellen, dus een heel groot gemis is dat niet. Daarnaast is het fijn dat je binnen de app de onderhoudsstatus kunt raadplegen. Zo zie je wanneer het tijd is om de filters, borstels en dweil te vervangen. Maar erg uitgebreid voelt het allemaal niet, zeker niet voor die prijs.

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel-awuV3spkQb6hn2Y-2wctBg

© Wesley Akkerman

Philips Homerun 7000 Series Aqua kopen?

Als we puur kijken naar de introductieprijs van 899 euro, dan geven we al snel een negatief koopadvies mee voor de Philips Homerun 7000 Series Aqua. Want daarvoor laat het model te veel te wensen over zijn we ook niet onverdeeld enthousiast over de app. Maar kijken we naar de huidige prijzen (van 600 tot 700 euro), dan hebben we het idee dat die qua waar voor je geld beter bij de Aqua passen. Zodra de prijs rond de 600 euro zit, dan heb je een sweet spot te pakken. Niet dat de Aqua weinig voorstelt, maar gezien de introductieprijs hadden we hogere verwachtingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten