ID.nl logo
Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips Homerun 7000 Series Aqua – Niet meer dan een hulpmiddel

Met een adviesprijs van 899,99 euro is de Philips Homerun 700 Series Aqua een dure robotstofzuiger die je ook wat dweilwerk uit handen neemt. Online komen we echter al prijzen tegen van tussen de 600 en 700 euro, een prijs die in onze optiek veel beter bij dit model past.

Oké
Conclusie

Als we puur kijken naar de introductieprijs van 899 euro, dan geven we al snel een negatief koopadvies mee voor de Philips Homerun 7000 Series Aqua. Want daarvoor laat het model te veel te wensen over zijn we ook niet onverdeeld enthousiast over de app. Maar kijken we naar de huidige prijzen (van 600 tot 700 euro), dan hebben we het idee dat die qua waar voor je geld beter bij de Aqua passen. Zodra de prijs rond de 600 euro zit, dan heb je een sweet spot te pakken. Niet dat de Aqua weinig voorstelt, maar gezien de introductieprijs hadden we hogere verwachtingen.

Plus- en minpunten
  • Vibrerende dweil
  • Handig kliksysteem voor de dweil
  • Zuigkracht
  • Niet heel erg luid
  • Installatie
  • Inclusief basisstation
  • LiDAR-systeem
  • Prijs is te hoog
  • Geen zeep gebruiken
  • Geen smarthome-integratie
  • Kaart van huis moeilijk op te delen
  • Objectherkenning kan beter

Want hoewel de Philips Homerun 7000 Series Aqua in de basis goed presteert, zijn we er niet per se veel enthousiaster over dan over robotstofzuigers die net wat goedkoper zijn of in dezelfde prijscategorie vallen. We hebben het dan over de Dreame L10 Prime (à 499 euro), Hombli Smart Robot Vacuum (eveneens 499 euro) en de Roomba Combo j7+ (die nu minder dan 800 euro kost). Alle vier de robotstofzuigers bieden een dweilfunctie aan, maar laten ook allemaal wat steken vallen. Zo mag je van Philips geen zeep gebruiken wanneer de Aqua aan het dweilen is.

©Wesley Akkerman

Predicaat ‘hulpmiddel’

De Philips Homerun 7000 Series Aqua is daarin niet uniek. Veel meer dweilende robotstofzuigers werken op die manier, maar dat geeft geen garantie op een frisse en schone vloer. Daarnaast ruik je ook niet dat er schoongemaakt is. Wat dit apparaat wél goed doet, is de dweil onderop de machine laten vibreren. Dat kan op twee manieren: de standaardmodus of de Y-methode. Bij die tweede optie belooft Philips minder strepen op de vloer. Dat is weliswaar waar, maar ondertussen zie de strepen nog steeds op de grond zitten (al zijn ze wel iets dunner).

Door de vibratie kun je in theorie meer vuil meenemen dan bijvoorbeeld bij de natte doekjes die achter een Roomba hangen. Maar in de praktijk valt dat wel mee. De vloer is nu niet per se schoner, al hadden we dat wel verwacht. De Philips Homerun 7000 Series Aqua haalt oppervlakkige vlekken weg, net zoals de concurrentie doet. Echt goed dweilen doe je nog altijd zelf, met een emmer water waaraan je een schoonmaakmiddel kunt toevoegen. Daardoor is de Aqua niet een wonderapparaat dat je al het dweilwerk uit handen neemt. Hoogstens een handig hulpmiddel, maar meer ook niet – en daarvoor vinden we hem eigenlijk te duur.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Slim kliksysteem

Waar Philips dan weer wel goed over nagedacht heeft, is de manier waarop je de dweil kunt losmaken en vastklikken. Bij Roomba is dit meestal een gevecht, omdat je een deel van de dweil om de dweilmodule heen moet vouwen. Maar hier is er een gootje ontworpen waarin je de achterkant vastklikt, terwijl de rest middels klittenband blijft plakken. Mocht je de ene dweil dus even willen wassen, dan heb je binnen no time een tweede onderop geklikt. De Philips Homerun 7000 Series Aqua wordt geleverd met twee dweilen, dus je kunt afwisselen wanneer je dat nodig acht.

Dat de dweil onderop snel vies wordt, komt niet alleen door het dweilen. In principe zit de dweil er altijd op. Wil je stofzuigen, dan kun je de dweilmodule namelijk niet loskoppelen, al kun je de dweil er zelf natuurlijk wel af halen. Laat je de dweil erop zitten, dan zal hij tijdens het stofzuigen ook wat vuil opnemen. Dat is goed voor een schone grond, aangezien er zodoende bijna niets achterblijft. Maar daardoor moet je de dweil wel vaker afwisselen of soms sneller vervanger dan je verwacht. Er vindt namelijk meer slijtage plaats dan bij bijvoorbeeld een Roomba of Dreame.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Waarom de prijs zo fors is

De hoge prijs van de Philips Homerun 7000 Series Aqua is wel te verklaren als je een snelle blik op de lijst met specificaties werpt. De robotstofzuiger heeft een zuigkracht van 5000 Pa, waardoor hij weinig vuil laat liggen. De accu heeft een vermogen van 5200 mAh en gaat maximaal drie uur mee. En met een maximaal geluidsniveau van 66 decibel kunnen we ook niet spreken van een ontzettend luid model. Daarnaast zit bovenop een LiDAR-systeem met een zicht van 360 graden. Ook wordt het systeem geleverd met een oplaadstation.

Dat compacte oplaadstation doet tevens dienst als afzuigsysteem. Dat betekent dat, wanneer de Philips Homerun 7000 Series Aqua teruggaat naar de basis om op te laden, de opvangbak direct geleegd wordt. Die zak heeft een inhoud van drie liter, waardoor je die – afhankelijk van het gebruik – maandelijks of elke twee maanden moet vervangen. Het station vult de watertank niet automatisch bij, en dat hadden we wel gehoopt gezien de introductieprijs. Je zult dus zelf in de weer moeten gaan met het waterbakje en hem bijvullen (tot maximaal 240 milliliter).

Wat is LiDAR? De afkorting LiDAR staat voor LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging. Het is een systeem waarbij laserstralen tegen de muren en obstakels worden gekaatst om hun locatie te bepalen. Zo kan de stofzuiger een digitale kaart maken van heel je huis.

©Wesley Akkerman

Uitstekende navigatie, maar…

Dankzij het LiDAR-systeem navigeert de Philips Homerun 7000 Series Aqua behoorlijk kundig door de kamers. De stofzuiger heeft heel even een moment nodig om zichzelf te positioneren wanneer je hem inschakelt, maar daarna gaat hij aan het werk. Over de zuigkracht hebben we weinig te klagen, maar de robotstofzuiger heeft wel wat moeite met hoekjes en randen. De zijborstel is niet lang genoeg om elke hoek of plint mee te nemen. Ook rijdt hij soms over een rand, waarna het hem een paar seconden kost voordat hij weer verder kan.

Daar komt bij dat de objectherkenning wat te wensen overlaat. Verschillende spullen worden moeiteloos ontweken. Denk dan aan tafel- en stoelpoten, schoenen of dozen. Maar de wat kleinere of dunnere dingen vormen een uitdaging. Draden en schoenveters zijn bijvoorbeeld niet veilig. Aangezien de Philips Homerun 7000 Series Aqua objecten herkent van minimaal twee bij twee centimeter, vinden we dat niet vreemd. Maar dat betekent niet dat dit geen vervelende praktijkervaring oplevert. Het is altijd afwachten wat de stofzuiger nu weer meetrekt.

©Wesley Akkerman

Gemengde gevoelens over de app

Plus: de app laat een gemengde indruk achter. De Philips Homerun 7000 Series Aqua bedienen vergt weinig kennis. Na de gemakkelijke installatie is de robot zo aangezet. En ook de instellingen voor de schoonmaakbeurten zijn zo gepiept (waarmee je de zuigkracht en het water bepaalt). Echter, lijnen trekken op de digitale kaart is echt een crime. Je kunt niet gewoon kamers opdelen met rechte lijnen, zoals dat bij de concurrentie wel kan. Tot op de dag van vandaag weten we nog niet precies hoe dit werkt, en is één slaapkamer versmolten met de gang…

Ook is er geen sprake van smarthome-integraties. Je kunt de Philips Homerun 7000 Series Aqua dus niet koppelen aan Google Home of Apple Homekit of soortgelijke systemen, en hem opnemen in allerlei smarthomeprocessen. Wel kun je via de app een schoonmaakplanning instellen, dus een heel groot gemis is dat niet. Daarnaast is het fijn dat je binnen de app de onderhoudsstatus kunt raadplegen. Zo zie je wanneer het tijd is om de filters, borstels en dweil te vervangen. Maar erg uitgebreid voelt het allemaal niet, zeker niet voor die prijs.

©Wesley Akkerman

Philips Homerun 7000 Series Aqua kopen?

Als we puur kijken naar de introductieprijs van 899 euro, dan geven we al snel een negatief koopadvies mee voor de Philips Homerun 7000 Series Aqua. Want daarvoor laat het model te veel te wensen over zijn we ook niet onverdeeld enthousiast over de app. Maar kijken we naar de huidige prijzen (van 600 tot 700 euro), dan hebben we het idee dat die qua waar voor je geld beter bij de Aqua passen. Zodra de prijs rond de 600 euro zit, dan heb je een sweet spot te pakken. Niet dat de Aqua weinig voorstelt, maar gezien de introductieprijs hadden we hogere verwachtingen.

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.