Review: Dreame L10 Prime – Goede dweilrobot voor schappelijke prijs
De Dreame L10 Prime is een ietwat uitgeklede versie van de Dreame L10s Ultra. Je levert wat functies in, maar betaalt daar ook aanzienlijk minder voor. De Prime heeft nu een verkoopadviesprijs van 599 euro, terwijl de Ultra nog altijd 899 euro kost.
Voor die 599 euro hebben we überhaupt echt weinig te klagen over zo’n uitgebreid systeem. Dat neemt niet weg dat we toch balen van het feit dat de Prime geen uitgebreide obstakelherkenning heeft en dus weleens vastloopt of aan draden trekt. Dat is eigenlijk het grootste struikelblok voor deze dweilende robotstofzuiger. En ja, je moet de opvangbak zelf legen. Maar dat geldt voor het gros van de robotstofzuigers, dus hier is geen sprake van een al te groot nadeel. De vreemdste en haast klantonvriendelijke keuze heeft te maken met het gebrek aan een zeepmodule. We begrijpen niet waarom Dreame die niet gewoon in de doos stopt. Want uit onze ervaringen met de Ultra weten we dat die zeep goed werkt en lekker rook, en dat missen we nu wel. Qua schoonmaakprestaties scoort de Prime gelukkig heel goed, en dat geldt voor zowel het zuigen als het dweilen. Daar hoef je dus geen 900 tot 1000 euro aan uit te geven.
- Maakt goed schoon
- Vult zelf water bij
- Veel mogelijkheden binnen app
- Houd rekening met tapijt
- Schappelijke prijs
- Zeep niet meegeleverd
- Geen goede objecterkenning
- Werkt alleen met specifiek schoonmaakmiddel
Eén van de best beoordeelde robotstofzuigers op ID.nl is de Dreame L10s Ultra. Destijds kostte het apparaat bijna 1100 euro en wat ons betreft was die zijn prijs waard. Op moment van schrijven is de robotstofzuiger met dweilfunctie in prijs gezakt naar 899 euro. Nog steeds een goede deal, maar mogelijk kan het nog goedkoper. Wil je heel graag een dweilende en stofzuigende robot van dit merk, dan kun je nu ook voor de Dreame L10 Prime gaan van 599 euro.
©Wesley Akkerman | ID.nl
©Wesley Akkerman | ID.nl
Wat loop je mis met de Dreame L10 Prime?
Mocht je de Ultra al op het oog hebben gehad, dan is het goed om te weten wat de verschillen tussen beide robotstofzuigers zijn – en wat je misloopt. De Dreame L10 Prime is namelijk een uitgeklede variant van de Dreame L10s Ultra. Je krijgt hier wel een thuisbasis bij waarmee je het water- en zeepreservoir automatisch kunt aanvullen (en het vieze water kunt laten weglopen), maar de vuilbak moet je zelf legen. Die zuigt het apparaat dus helaas niet voor je leeg.
Daarnaast moet je het doen zonder uitmuntende sensoren. De L10s Ultra gaat zorgvuldig om met uitwerpselen van huisdieren en draden, maar de L10 Prime vindt het allemaal wel prima. Die rijdt overal langs en overheen, en dat resulteert in vastlopers. Stekkerdraden raken verwikkeld in de dweilpads achterop en trekken die soms ook nog wel eens los. De dweilrobot stopt dan met werken zodra dat gebeurt, waardoor je hem dus eigenlijk niet alleen thuis kan laten tijdens zijn werk.
©Wesley Akkerman | ID.nl
©Wesley Akkerman | ID.nl
Verder is het zo dat de dweilpads omhoog worden getrokken wanneer de dweilrobot een kleed opmerkt. Dat is fijn (en dat kan de L10s Ultra), maar de hoogte valt tegen. Nee, het tapijt wordt niet nat of vochtig, maar je voelt wel dat die er met de pads overheen gereden is. Tot slot is het vreemd dat de robot zonder schoonmaakmiddel geleverd wordt. Je dient hiervoor een specifiek middel te gebruiken, en kunt dat dus niet wat in de supermarkt halen. Daardoor voelt het systeem in de basis incompleet aan.
Kijkend naar de prijs mag je niet het onderste uit de kan verwachten. Dus dat de sensoren minder goed zijn, is één ding. En we willen ook nog wel accepteren dat die geen automatische leegzuigfunctie heeft. Maar dat beetje zeep moet er toch wel vanaf kunnen voor 600 euro. De zeepmodule moet op een specifieke plek in het basisstation, tussen de waterbakken in. Derhalve is het dus niet mogelijk zelf wat zeep toe te voegen, want daar is het systeem niet op gebouwd.
Liever het ouderwetse handwerk?
Met een losse dweil en emmer water kom je een heel eind!
©Wesley Akkerman | ID.nl
Wat krijg je wel met de Dreame L10 Prime?
Naast een dweilende robotstofzuiger ontvang je dus een basisstation bij de L10 Prime. Daarin zit een bak voor schoon en een bak voor vies water. Het systeem regelt het leegmaken en vullen helemaal zelf, en trekt alleen aan de bel wanneer de schone waterbak leeg of de vieze waterbak vol is. Het opladen, droogmaken van de dweilpads, terugkeren naar het basisstation en eventueel bijvullen van zeep gaat helemaal automatisch. Daar hoef je dus geen moment naar om te kijken.
Het design van de Dreame L10 Prime is verder niet meteen te onderscheiden van L10s Ultra of andere robotstofzuigers van dit merk. Bovenop zit een lidar-camera, die heel secuur een plattegrond van het huis kan maken. Hij kan objecten herkennen en vermijden, maar je moet er rekening mee houden dat je stofzuiger soms toch tegen een stoel- of tafelpoot aanbotst, ook al gebeurt dat zelden. Verder is het zo dat de stofopvangbak niet al te groot is; mogelijk moet je die dus wat vaker legen in je vuilnisbak.
©Wesley Akkerman | ID.nl
De Dreame L10 Prime heeft een aantal fijne eigenschappen overgenomen van de L10s Ultra. Zo zijn de opvangbak en borstel gemakkelijk te verwijderen en schoon te maken. En je kunt heel snel eventuele lange haren lostrekken van de borstel. Bovendien kun je via de gratis app veel verschillende dingen instellen, zoals zones waarin je apparaat niet mag komen of dweilen. Ook maak je specifieke kamers aan, waardoor het mogelijk is het apparaat voor een snelle schoonmaakbeurt die kant op te sturen.
En hoewel het vervelend is dat de dweilpads kunnen loskomen wanneer de robotstofzuiger zijn klusjes uitvoert, is het ook wel ontzettend fijn om te weten dat de Dreame L10 Prime niets sloopt of lostrekt. Voordat dat gebeurt, komt de pad al los. Dat is een zilveren randje aan verder een vervelende situatie, maar liever dit dan dat je Dreame de boel sloopt. Verder valt op hoe weinig herrie het apparaat maakt. Het is geen straf om te werken terwijl de robotstofzuiger zijn werk uitvoert op de achtergrond.
Lees ook: Zo onderhoud je een robotstofzuiger
©Wesley Akkerman | ID.nl
©Wesley Akkerman | ID.nl
Schoonmaakprestaties van de Dreame L10 Prime
Ondanks de lagere zuigkracht van de Dreame L10 Prime, zijn we toch tevreden over de schoonmaakprestaties. Daar waar de L10s Ultra beschikt over 5300 Pa aan zuigkracht, heeft de Prime ‘slechts’ 4000 Pa tot z’n beschikking. Een groot verschil, maar de vraag is of dat erg is. In het huis waarin we de stofzuiger getest hebben, ligt laminaat en een hoogpolig tapijt, en in beide gevallen maakt de robot goed schoon. Op een tapijt past hij bovendien de zuigkracht nog aan.
Waar we vooral fan van zijn, is de dweilcapaciteit. In tegenstelling tot wat bijvoorbeeld Eufy en Roomba aanbieden, krijgen we hier te maken met twee roterende dweilpads. Gecombineerd met wat zeep en de snelle rotaties maakt het systeem redelijk goed schoon. Uitmuntend is het niet (dat kan nog geen enkele dweilrobot), maar op dit prijspunt kun je niet beter verwachten. Simpele vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bovendien oogt de vloer ook daadwerkelijk gedweild.
©Wesley Akkerman | ID.nl
Je komt geen nare of vervelende strepen tegen, zoals dat wel het geval is bij concurrerende partijen. Hun dweilende robots maken meestal gebruik van een lapje stof dat er een beetje laf achter hangt. Sommige Roomba’s hebben nog wel een cool mechanisme met een extra robotarm die extra druk kan uitoefenen op dat lapje stof, maar het zet geen zoden aan de dijk. Wat ons betreft geniet deze schoonmaakmethode de voorkeur. Qua schoonmaakprestaties hebben we weinig te klagen.
Dreamebot L10 Prime kopen?
Voor die 599 euro hebben we überhaupt echt weinig te klagen over zo’n uitgebreid systeem. Dat neemt niet weg dat we toch balen van het feit dat de Prime geen uitgebreide obstakelherkenning heeft en dus weleens vastloopt of aan draden trekt. Dat is eigenlijk het grootste struikelblok voor deze dweilende robotstofzuiger. En ja, je moet de opvangbak zelf legen. Maar dat geldt voor het gros van de robotstofzuigers, dus hier is geen sprake van een al te groot nadeel.
De vreemdste en haast klantonvriendelijke keuze heeft te maken met het gebrek aan een zeepmodule. We begrijpen niet waarom Dreame die niet gewoon in de doos stopt. Want uit onze ervaringen met de Ultra weten we dat die zeep goed werkt en lekker ruikt, en dat missen we nu wel. Qua schoonmaakprestaties scoort de Prime gelukkig heel goed, en dat geldt voor zowel het zuigen als het dweilen. Daar hoef je dus geen 900 tot 1000 euro aan uit te geven.