Eufy Robovac X8 Hybrid – meer dan een natte dweil?

© PXimport

Eufy Robovac X8 Hybrid – meer dan een natte dweil?

Schoonmaken

Geplaatst: 16 juni 2022 - 13:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Wesley Akkerman

De Eufy Robovac X8 Hybrid is een robotstofzuiger die ook nog eens het dweilen uit handen wil nemen. Is die taak weggelegd voor het slimme apparaat of kun je beter zelf een emmer met sop klaarmaken? Je leest het in de Eufy Robovac X8 Hybrid-review.

Laten we eerlijk zijn: als we taken uit handen kunnen geven aan robots, dan doen we dat het liefst. Ja, je betaalt er een flinke duit voor, maar rustig op de bank liggen of helemaal niet thuis zijn wanneer een robot de vloeren in huis stofzuigt én schoonmaakt, dat klinkt als te mooi om waar te zijn. En wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. 

Maar geldt dat ook voor de Eufy Robovac X8 Hybrid? Dit is zeker niet de eerste robotstofzuiger met dweilfunctie op de markt; laten we kijken hoe dit apparaat het ervan af brengt.

© PXimport

Midranger met premium design

De Eufy Robovac X8 Hybrid is een aangepaste versie van de X8 die eerder op de markt verscheen. Dit is wereldwijd een goed beoordeelde stofzuiger, vanwege een groot aantal functies en z’n uitmuntende zuigkracht. 

Met een prijs van tussen de 399 en 499 euro (het ligt er maar net aan wanneer je hem koopt), haal je geen high-end robotstofzuiger in huis. Je krijgt dus te maken met een midranger, maar aan de buitenkant zie je er dat niet vanaf. Het apparaat oogt behoorlijk premium. Het is 97 millimeter hoog en heeft een diameter van 345 millimeter. Hij is dus behoorlijk fors.

Bovenop zit een LiDAR-scanner, waarmee het gevaarte nauwkeurig door het huis navigeert. Door de scanner, die bovenop uitsteekt, kan het zijn dat de stofzuiger niet overal onder kan; maar dat is niet per se een exclusief probleem. Verder zitten er drie knoppen op het apparaat; je activeert hem, stuurt hem terug naar de basis en kan een spotclean laten uitvoeren. 

Die laatste optie geeft je de mogelijkheid een bepaalde plek in huis grondig schoon te maken. Dat kan handig zijn, voor wanneer je broodkruimels over de grond slingert of wanneer je je brood mist uit het pak hagelslag.

© PXimport

Ruimte voor de dweil

Achterop zit een simpele opvangbak, met een opening die aansluit op het systeem. Die opening kan niet dicht; wanneer je dus het stof uit de bak wil weggooien, moet je oppassen dat er niet iets per ongeluk op de grond belandt. Met 400 ml aan ruimte is er niet heel veel ruimte om dat stof in op te vangen. De normale versie heeft een bak van 600 ml. 

Waar komt dat verschil vandaan? Nou, de X8 Hybrid heeft een waterbak van 250 ml waar ook nog een dunne dweil onder zit. De verloren ruimte gaat daar dus naartoe. Dat is wel iets om rekening mee te houden in je besluit.

Eufy levert verder allerlei handige accessoires voor het onderhoud van de robot. Zo is er het oplaadstation, inclusief een plastic hoes waar de Hybrid op rust wanneer je de dweil installeert. Daarnaast is er een extra filter en tref je borsteltjes aan waarmee je alles schoonhoudt. 

Je kunt de verschillende onderdelen bovendien heel gemakkelijk losklikken om handmatig schoon te maken. Je hebt geen gedoe met schroefjes en krijgt in plaats daar van te maken met kliksystemen. Dit werkt allemaal heel toegankelijk en na één keer klikken weet je meteen hoe alles werkt.

© PXimport

Flink wat zuigkracht

Eufy heeft de Robovac X8 Hybrid voorzien van twee motoren die een gezamenlijke zuigkracht hebben van 2000 Pa. Dat klinkt leuk en aardig, maar wat houdt zoiets in? Nou, hoe hoger dat getal, hoe hoger de zuigkracht. In theorie heeft dit apparaat de kracht om een AA-batterij van de vloer op te rapen, mits die daar met gemak overheen kan rijden en daar ruimte voor is in het apparaat. 

Voor het normale gebruik is het goed om te weten dat de Hybrid flink wat troep meeneemt dus tijdens het schoonmaken. Wij hebben hem getest op laminaat en een hoogpolig tapijt en in beide gevallen kwamen we vrij weinig deeltjes tegen die achterbleven, op wat witte pluisjes na.

Kruimels, suiker, aarde, hagelslag… Voor de Eufy Robovac X8 Hybrid maakt het geen verschil. Het apparaat maakt goed schoon. Voer je de taken wekelijks of dagelijks uit, dan weet je zeker dat een groot deel van de grond schoon blijft. Het apparaat kan niet altijd overal bij, omdat je waarschijnlijk meubels her en der hebt staan. De robot doet er van alles aan om ergens wel te komen, maar slaat soms hoeken over wanneer het te lastig blijkt te gaan. Een enkele keer kwam de stofzuiger vast te zitten tussen het onderstel van m’n bureaustoel, maar verder zijn er weinig problemen.

De robotstofzuiger beschikt – net als soortgelijke modellen – over een borsteltje dat vuil meeneemt vanuit hoeken waar die niet goed kan komen. Soms komt dat door een meubelstuk, maar soms komt het ook door het ronde design dat zich niet voor hoeken leent. Daardoor komt het meestal wel goed met die rommel op de grond. 

In het ergste geval moet je zelf af en toe een hoekje nalopen. Maar als het goed is doe je dat al op het moment dat je de plinten stoft, toch? Hoe dan ook, tijdens het stofzuiger kan de stofzuiger ook meteen even een dweil over de vloer halen.

© PXimport

Dweilen om het dweilen

De dweilfunctie is in veel opzichten bijzonder. Het is een modulair en optioneel onderdeel en dat merk je aan alles. Je moet het waterreservoir, inclusief de dweil, er namelijk handmatig aan vastklikken. Dat doet aanvankelijk vermoeden dat het een soort bijzaak is voor Eufy, terwijl er in de marketing toch veel aandacht naar uitgaat. En met reden, want mensen willen gewoon niet dweilen. En dat is oké, maar deze robotstofzuiger speelt helaas niet direct de rol van de verlosser. Ja, hij maakt je vloer nat en ja, je ziet dat er gedweild is, maar daar is ook meteen alles mee gezegd.

De dweil aan de onderkant van het apparaat laat flinke strepen achter op de vloer. En die zie je zitten wanneer het licht er op valt. Is dat niet het geval, dan oogt de vloer gewoon prima en schoon. Maar ga er niet vanuit dat de hardnekkige vlekken verdwijnen. Daarvoor is de dweilfunctie te zwak. Dat moet je toch echt zelf oplossen of aan een expert moeten overlaten.

Wel kan de robotstofzuiger een aangename geur achterlaten via het schoonmaakmiddel en de vochtigheid tijdelijk in huis verhogen; maar verder dan een oppervlakkige schoonmaakbeurt komt die niet.

Wat helemaal vervelend is aan die dweilfunctie, is het feit dat die de plastic pad meeneemt waar het oplaadstation op rust. Dat betekent dat dat station dus verplaatst wordt tijdens het schoonmaken en het apparaat niet meer precies weet waar die zichzelf moet parkeren. Je moet hem dan helpen door het station terug te plaatsen. Na iedere dweilbeurt. 

Dat dweilen is overigens niet handmatig in te stellen. Er is één dweiloptie en die is altijd actief op het moment dat je de robot activeert. De app biedt geen extra opties aan met betrekking tot het dweilen.

© PXimport

Kaart in de app

Wat biedt de app dan wel aan? Gelukkig redelijk wat opties. De robotstofzuiger maakt een kaart aan van de omgeving, die je vervolgens in kamers en zones kunt opdelen. Zo stel je zones in waar de Eufy niet mag dweilen, zoals in het deel van de kamer waar een tapijt ligt. 

Het systeem is niet slim genoeg van zichzelf om te stoppen met dweilen wanneer het over een tapijt gaat, dus dat is jammer. Die zones zijn dus broodnodig. Maak je zo’n zone te breed, dan kan het zijn dat de Eufy een deel van de kamer overslaat. Een leuk idee zo’n dweil, maar echt goed uitgedacht is het (nog) niet.

Je kunt verder meerdere kaarten opslaan, waardoor een huis met meerdere verdiepingen geen probleem is voor de Hybrid. Het systeem controleert zelf op welke verdieping het actief is, dus daar hoef je geen rekening te houden. Verder stel je handmatig de zuigkracht in of maak je gebruik van BoostIQ, waardoor die taak ook uit handen wordt genomen. 

De stofzuiger bepaalt dan zelf hoeveel zuigkracht er nodig is. Ook stuur je hem met een druk op de knop terug naar de basis. Goedkopere Eufy’s hebben een digitale afstandsbediening in de app, maar dit ontbreekt hier, helaas.

© PXimport

Eufy Robovac X8 Hybrid – conclusie 

Over het algemeen zijn we positief over de Eufy Robovac X8 Hybrid. Maar dan doelen we met name op het stofzuigerdeel van dit pakket. Voor 400 tot 500 euro haal je een krachtig model in huis met flink wat zuigkracht en slimme functies binnen de gratis app. De aangemaakte kaart zorgt voor flink wat overzicht en geeft je de ruimte om specifieke plekken schoon te maken. 

De opvangbak is wat klein, maar daar is prima mee te werken wanneer je hem wat vaker leeggooit. Verder gaat het systeem redelijk slim om met meubels en blijft het zelden hangen achter dingen.

De toegevoegde functionaliteit, die van het dweilen, stelt enigszins teleur. Dit is duidelijk iets dat achteraf toegevoegd is. De app biedt slechts één specifieke dweilfunctie aan en werkt verder op een automatische stand. Je moet het onderdeel er zelf onder klikken en weer vandaan halen; hier is dus totaal geen sprake van een echt slim systeem (dat dweilen gebeurt op hetzelfde moment als het stofzuigen). 

De resultaten zijn oppervlakkig te noemen; je ziet dat er gedweild is, maar hardnekkige vlekken en strepen blijven zichtbaar. Dit is niet meteen dé reden om voor de Hybrid te kiezen.

Het zou natuurlijk wel kunnen, zeker wanneer je al een redelijk schoon huis hebt of houdt van het idee dat je regelmatig een dweil door je woonkamer laat gaan. De vloer is feitelijk schoner dan wanneer je niet dweilt, maar meer dan dat moet je er niet van verwachten.

Robotstofzuigers en dweilmachines zijn nu nog niet bedoeld als vervangende middelen voor bestaande concepten (zoals handmatig stofzuiger en dweilen), maar dan nog mag je iets meer verwachten voor 400 tot 500 euro. Mocht je het model zonder dweilfunctie voor minder tegenkomen, dan is dat een betere optie.

8,0

ONS OORDEEL

Eufy Robovac X8 Hybrid

Pluspunten

Krachtige stofzuiger

Slimme kaart binnen app

Accuraat en grondig

Premium design

Minpunten

Dweilfunctie stelt weinig voor

Opvangbak vrij klein

Directe bediening mist

Conclusie

**Adviesprijs** 499 euro**Website** [eufylife.com](https://us.eufylife.com/products/t2261111)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000