© CIDimport

Consoles gaan de strijd aan

Geplaatst: 12 maart 2007 - 10:03

Aangepast: 19 september 2022 - 13:31

Redactie

Het zijn spannende tijden voor de drie deelnemers aan de zogeheten 'console wars'. Sony, Microsoft en Nintendo dingen allemaal mee naar een prominente plek in de huiskamer, want spelletjes spelen doen we allang al niet meer op een zolderkamertje. Als het aan de drie hardwareproducenten ligt, wordt hun spelcomputer het middelpunt van de huiskamer.

Consoles gaan de strijd aan

Het zijn spannende tijden voor de drie deelnemers aan de zogeheten 'console wars'. Sony, Microsoft en Nintendo dingen allemaal mee naar een prominente plek in de huiskamer, want spelletjes spelen doen we allang al niet meer op een zolderkamertje. Als het aan de drie hardwareproducenten ligt, wordt hun spelcomputer het middelpunt van de huiskamer. Toch verschillen de drie de machines beduidend van elkaar. En niet alleen in uiterlijk en prijs, ook in mogelijkheden varen de drie consoles een verschillende koers.

Wii: ontwerp

© CIDimport

Wii-info

Een Wii-pakket bestaat uit een Wii-console,een Wii-mote en een Wii-Nunchuk.Het spel Wii Sports wordt meegeleverd. Totale kosten: 249 euro. Wii-website.Het kleine, slanke apparaat is mooi afgewerkt en glimt ons tegemoet. De console kent een sleuf die overweg kan met Wii-games maar ook met spellen voor de GameCube, de voorloper van de Wii.

Wii: techniek en mogelijkheden

Terwijl Xbox 360 en PlayStation 3 elkaar in de haren vliegen over de vraag wie de mooiste, hoge-definitiebeelden op het scherm tovert, gaat de Wii zijn eigen weg. Nintendo doet niet mee aan de grafische wedloop en heeft een heel ander doel voor ogen. Het Japanse bedrijf wil naast bestaande vooral ook veel nieuwe spelers aan boord krijgen door het spelen van games makkelijker en toegankelijker te maken. Belangrijk zijn hierbij de twee controllers. Er is een langwerpige basiscontroller, de Wii-mote, die sprekend lijkt op een tv-afstandsbediening, en er is de zogeheten Nunchukcontroller. Voor de meeste Wii-games is de basiscontroller genoeg. Het apparaat is draadloos en kent sensors die de bewegingen van de speler en de controller registreren.
De nieuwe besturing komt het beste tot uiting in het spel Wii Sports dat gratis (!) bij de Wii geleverd wordt. Neem het onderdeel Wii Tennis. Het idee is eenvoudig: gewoon de afstandsbediening gebruiken alsof u een tennisracket in uw handen hebt en de ene backhand na de andere forehand slaan. Het mannetje op het scherm loopt zelf naar het net en de bal dus u hoeft alleen maar te slaan. Het is even wennen om in het luchtledige, zo voor de televisie, te meppen, maar spelen met Wii wordt al snel iets waar u niet meer over nadenkt.
Naast tennis telt Wii Sports ook sporten als golf, boksen en bowlen. Die laatste sport is ook heel vermakelijk. U wijst met de Wii-mote op het scherm, haalt deze naar achteren en doet vervolgens net alsof u op een bowlingbaan bent. Met een goed gemikte worp kegelt u alle bowlingpins omver!

Wii: High Definition?

De resolutie van de Wii-games blijft steken op 480p maar dat betekent niet dat de spellen er niet mooi uitzien. Toch moeten de Nintendo-spellen het niet hebben van flitsende graphics maar van innovatieve gameplay.

Wii: online

De Wii heeft zijn online mogelijkheden onderverdeeld in kanalen. Naast online spelen tegen anderen zijn er een online weerkanaal, een nieuwskanaal en een Miikanaal. Een Mii is een zelf samen te stellen alter ego van de speler. Uw Mii kunt u verhuizen naar machines van andere spelers zodat er een soort mini-Mii gemeenschap ontstaat. Daarnaast zijn er diverse Virtual Console spellen beschikbaar. Dit zijn klassieke Nintendospellen van alle voorgaande platformen maar ook oude klassiekers van andere ontwikkelaars.

Wii: de games

Vooralsnog vieren mini-games hoogtij op de Wii maar Nintendo vergeet ook zijn trouwe achterban niet. Zo is het avonturenspel Zelda: Twilight Princess de best verkochte titel tijdens de lancering van de Wii. Voor dit spel hebt u de Wii-mote en de zogenoemde Nunchuk nodig die u aan elkaar klikt. Met beide controllers kunt u zwaardvechten tijdens schermutselingen en hengelen naar vis in een bootje. Naast diverse partygames zal de Wii dus ook genoeg 'traditionele' avonturenspellen kennen.

Xbox 360: ontwerp

© CIDimport

Xbox 360-info

Een Xbox 360 inclusief harde schijf en een draadloze controller kost 399 euro. Xbox-website.Het hippe design is een verademing in vergelijking met de logge afmetingen van voorganger Xbox. De Xbox 360 is dun in het midden en loopt naar boven en onder breder uit. Nadeel is wel dat de ventilator van de Xbox 360 behoorlijk wat toeren maakt tijdens het spelen.

Xbox 360: techniek en mogelijkheden

De Xbox 360 telt drie 3,2 GHz PowerPC cpu's. Het systeemgeheugen bedraagt 256 MB, in tegenstelling tot de 64 MB van de vorige Xbox. Erg handig is de portable harde schijf van 20 Gigabyte. U kunt deze los maken van de Xbox 360 en meenemen naar anderen om gegevens uit te wisselen. Al blijven games de basis van de Xbox 360, het is een compleet multimedia-apparaat. Hij leest dvd'tjes en cd'tjes en via de usb-poort(en) zijn digitale fototoestellen en mp3-spelers aan te sluiten.

Xbox 360: online

Inmiddels zijn er meer dan vijf miljoen mensen geabonneerd op Xbox Live, de online dienst die 50 euro per jaar kost. Er is ook een gratis variant maar die is redelijk beperkt in zijn mogelijkheden. Naast online gamen kan men zelf competities opzetten, chatten en videoboodschappen versturen. Voorts is het mogelijk om demo's, trailers, extra game-content, nieuwe missies, arcadegames, speelfilms en complete spellen te downloaden. Sommige content is gratis, voor andere dient u te betalen.

Xbox 360: high definition?

De Xbox 360 is HD Ready en games kunnen in een resolutie van 720p of 1080i getoond worden. 720p staat voor een resolutie van 1280 x 720, progressief, en 1080i betekent een resolutie van 1920 x 1080, geïnterlinieerd waarbij progressief in de regel de mooiste beelden geeft. De spellen zien er dan ook fenomenaal uit, tenminste als u een HD Ready-televisie hebt. Er gaan geruchten dat Microsoft bezig is met een HD-upgrade zodat spellen uiteindelijk in Full HD, 1080p, kunnen draaien. Binnenkort komt Microsoft met een externe hd-dvd-speler (199 euro), waarmee u via uw Xbox 360 hd-dvd-films kunt bekijken.

Xbox 360: de games

Voor de Xbox 360 zijn hoofdzakelijk games voor volwassenen beschikbaar, waaronder Microsofts eigen vlaggenschip Gears of War. Veel actiespellen en flitsende race- en sporttitels dus. Daarnaast zijn er ook kindvriendelijke games als LEGO Star Wars en Viva Pinata beschikbaar. De populariteit van de laagdrempelige Xbox Live Arcade games geeft tegelijkertijd aan dat de doelgroep wel degelijk aan het verbreden is.

PlayStation 3: ontwerp

De machine kent een sexy design. Bovendien is de PlayStation 3 muisstil en heeft het apparaat geen extern voedingsblok. De PlayStation 3 kent een stofvrije sleuf, net als de Wii overigens, in plaats van een traditionele cd/dvd-lader.

PlayStation 3: techniek en mogelijkheden

© CIDimport

PlayStation 3-info

De PlayStation 3 met 60 GB-harde schijf en een draadloze controller kost 599 euro. De nieuwe spelcomputer van Sony verschijnt 23 maart in Nederland. PlayStation-website.Volgens de Japanse gigant kan de PlayStation 3 wel 216 gflops aan (Giga Floating Point-berekeningen) in vergelijking met de 6 gflops van de PS 2. Het technische verhaal hierachter zullen we u besparen, maar een kind ziet dat het een enorme sprong voorwaarts is als een machine 36 keer sneller is dan haar voorganger (216:6). De PlayStation 3 heeft net als de Xbox 256 MB systeemgeheugen, is een complete multimediamachine en is helemaal klaar voor de toekomst met een Blu-ray speler, wifi-ondersteuning, bluetooth en ingebouwde memorycard-readers.

PlayStation 3: online

Op het moment van schrijven was de winkelversie van Sony's machine nog niet voor handen (wij speelden met een zogeheten debug-versie), dus alle online mogelijkheden zijn niet optimaal getest. Online gaming op de PlayStation 3 is gratis. Net als bij Xbox Live kan de gamer demo's downloaden en additionele content aanschaffen, zoals bijvoorbeeld nieuwe liedjes voor de karaokehitserie SingStar (tegen betaling, dat wel). Ook wil Sony dit najaar de virtuele wereld PlayStation Home lanceren, een ontmoetingsplaats voor bezitters van een PlayStation 3.

PlayStation 3: high definition?

De PlayStation 3 kan de hoogst mogelijke resolutie weergeven; 1080p. Niet alle spellen die uitkomen tijdens de lancering ondersteunen deze standaard (de meeste komen niet verder dan 720p) maar de verwachting is dat nieuwe games steeds vaker wel met 1080p overweg kunnen. Het apparaat heeft bovendien een hdmi-uitgang; een componentuitgang waarmee het hd-beeld nog beter kan worden weergegeven. Audio- en videosignalen worden in ongecomprimeerde digitale vorm samen door een kabel gezonden en er treedt geen kwaliteitsverlies meer op. Een groot pluspunt is voorts de aanwezige Blu-ray-speler, die de mogelijkheid geeft films in Full HD te tonen. Moet u natuurlijk wel een tv hebben die Full HD kan weergeven en dergelijke televisies zijn op dit moment bepaald niet goedkoop.

PlayStation 3: de games

Ook de PlayStation 3 kent veel games voor volwassenen. Bij de lancering van de console zal Sony ongetwijfeld de fans van de PlayStation 2 proberen aan te spreken met spellen vol grafisch geweld, scheurende auto's en stoere actie. Maar de afgelopen tijd heeft Sony ook geprobeerd zijn afzetmarkt te vergroten met 'mainstream' titels als SingStar, EyeToy en de quizgame Buzz! PlayStation 3-versies van deze series zijn reeds in de maak. Bovendien heeft Sony een aantal sterke eigen titels in huis, net als Microsoft overigens, en zijn er grote groepen spelers die per se een PlayStation 3 aanschaffen voor nieuwe delen die op stapel staan van Metal Gear Solid, Gran Turismo en Killzone.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000