Zo maak je een screenshot in Windows

© PXimport

Zo maak je een screenshot in Windows

Software

Geplaatst: 31 januari 2018 - 13:24

Aangepast: 14 december 2022 - 13:45

Robbin Ooijevaar

Een screenshot kan handig zijn als je een Windows-foutmelding op een forum wilt plaatsen of iets leuks tegenkomt op internet. Een Windows-screenshot maken is eenvoudiger dan je denkt. Hier alvast drie tips zodat jij aan de slag kunt.

Een screenshot maken in Windows?

PrintScreen-toets

De truc met de PrintScreen-toets werkt in alle Windows-versies. Na het indrukken van deze toets lijkt het alsof er niets gebeurt. Op de achtergrond maakt Windows echter een foto van uw complete beeldscherm. Deze wordt tijdelijk bewaard op het klembord dat ook gebruikt wordt voor het kopiëren en plakken van tekst. Start nu Paint op via Start / (alle) Programma's / Bureau-accessoires – een andere beeldbewerker werkt ook. In Windows 10 open je het Startmmenu met de Windows-toets en typ je paint (let op: Paint 3D is een ander programma en is niet handig voor screenshots). Je plakt de schermafdruk met de toetscombinatie Ctrl + V in Paint waarna je de afbeelding kunt opslaan op de gebruikelijke manier. De bestandsformaten jpg en png zijn het meest gangbaar. Handig om te weten: met de toetscombinatie Alt + PrintScreen maak je een schermopname van het actieve venster in plaats van je complete beeldscherm.

© PXimport

Windows 7 en 10

Vanaf Windows Vista hoef je geen capriolen met Paint meer uit te halen om een scherm­afdruk te bewaren. Het toverwoord is Knipprogramma. Typ knipprogramma in het Startmenu en druk op Enter.

Als Knipprogramma is gestart, wordt het scherm vaag en de muisaanwijzer verandert in een markeergereedschap. Hiermee kun je een gedeelte van je scherm selecteren voor het screenshot. Vervolgens verschijnt de schermafbeelding in Knipprogramma. Bewaar de afbeelding als jpg- of png-bestand via Bestand / Opslaan als. Gebruik de knop Nieuw als u nog een schermafdruk wilt maken. Sla wel eerst je screenshot op voordat je een nieuwe maakt!

Een andere handige functies van het screenshot-tooltje zijn de pen en markeerstift. Daarmee markeer je snel even een belangrijk stuk tekst of trek je een cirkel om iets dat je wilt benadrukken.

Browser-screenshots

Als je even geëxperimenteerd hebt met bovenstaande tips, is je misschien opgevallen dat je alleen het zichtbare gedeelte van je scherm vastlegt. Dat is onhandig wanneer je een screenshot van een webpagina wilt maken die niet op het beeldscherm past.

Extensies als FireShot (Chrome/Firefox) bieden hiervoor uitkomst. Je kunt kiezen uit drie manieren van vastleggen: de hele pagina, alleen het zichtbare gedeelte of een selectie. Verder biedt FireShot behoorlijk uitgebreide opties. Zo kun je het screenshot ook opslaan als pdf of direct versturen via Gmail.

FireShot is ook beschikbaar als installatieprogramma voor onder andere Internet Explorer en Opera.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000