Windows verwijdert programma niet: de oplossingen

© PXimport

Windows verwijdert programma niet: de oplossingen

Geplaatst: 11 augustus 2022 - 09:43

Aangepast: 25 november 2022 - 11:44

Wesley Akkerman

Programma’s verwijderen op een Windows-computer gaat meestal goed, maar soms weigert het systeem dienst. Dan zit je opeens met een stuk software dat onnodig ruimte inneemt. Wat kun je precies doen in dat soort gevallen?

Programma’s verwijderen doe je om verschillende redenen. Maar meestal gebruik je het programma niet meer of je hebt ontdekt dat er malafide gedrag aan bepaalde software vastzit. In beide gevallen doe je er dan goed aan het programma gedag te zeggen. Maar wanneer je op de verwijderknop binnen de Instellingen of het Startmenu klikt, dan behaal je niet het beoogde resultaat.

Eén van de eerste dingen die je kunt doen is checken of het programma niet nog stiekem actief is op de achtergrond; dat kan namelijk voor een belemmering zorgen. Daarom moeten we het programma dus eerst volledig uitschakelen. Open daarvoor Taakbeheer. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op het Starticoon en selecteer Taakbeheer. Zoek het programma op onder het tabblad Processen, selecteer het met je rechtermuisknop en druk op Beëindigen. Vervolgens kun je nog een keer proberen het programma weg te gooien.

In sommige gevallen heeft een programma een standaard bestand waarmee je de software verwijdert. Mocht het verwijderen via Windows niet werken, checken dan of er in de installatiemap een icoon staat waarmee je de boel kunt schoonvegen.

© PXimport

Windows-programma’s verwijderen lukt niet

Werkt dat niet, dan moeten we misschien het onderdeel Windows Installer opnieuw activeren. Wanneer er problemen opduiken met het installeren of verwijderen van programma’s, dan heeft dat onderdeel er heel vaak mee te maken. Volg daarvoor de onderstaande stappen.

  • Druk op Windows-toets + R om Uitvoeren te openen

  • Typ services.msc in en druk op Enter

  • In het nieuwe venster ga je op zoek naar Windows Installer

  • Druk er met je rechtermuisknop op

  • Selecteer nu de optie Eigenschappen

  • Check onder Status van service of het onderdeel aan staat

  • Is dat niet het geval, druk dan op Start

  • Is dat wel het geval, druk dan op Stop en vervolgens op Start

  • Klik op Toepassen en op OK en probeer de content opnieuw te verwijderen

Mocht dit nog steeds niet werken, dan kunnen we nog een stapje verdergaan door de Windows Installer opnieuw te registreren. Daarvoor moeten we de Opdrachtprompt openen. Open Start en typ Opdrachtprompt in; selecteer het bovenste resultaat met je rechtermuisknop en kies voor de optie Als administrator uitvoeren.

Typ nu het volgende in: msiexec /unreg en druk op Enter

Nadat dit commando uitgevoerd is, typ je deze zin in: msiexec /regserver en druk op Enter

Als het goed is werkt de Windows Installer zoals normaal en kun je het programma in kwestie verwijderen zoals je dat normaliter doet. Is dat niet het geval, dan heb je wellicht te maken met hardnekkige malware. Lees dan eens ons artikel over malware verwijderen er op na.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000