Zo kun je programma's samen met Windows laten opstarten

© PXimport

Zo kun je programma's samen met Windows laten opstarten

Software

Geplaatst: 21 augustus 2022 - 08:11

Aangepast: 25 november 2022 - 11:45

Wesley Akkerman

Wanneer je wil dat Windows bepaalde apps opstart op het moment dat je je computer aanzet, dan moet je ze daarvoor op de juiste locatie zetten. Belangrijke software, zoals antivirus, cloudopslagdiensten of downloaders, starten zichzelf dan automatisch op, zodat je ze niet vergeet.

Windows biedt twee mappen aan voor de Opstart-apps. Die apps vind je in de map genaamd Opstarten. Het verschil in map zit hem in de accounts: per account is er een persoonlijke opstartmap, maar er is ook een gedeelde versie. Die geldt dus voor alle gebruikers op één pc. 

Je bereikt je persoonlijke map voor de Verkenner te openen (gebruik de snelkoppeling Windows-toets + R) en vul in de adresbalk de tekst shell:startup in. Daar tref je je persoonlijke apps aan die zichzelf automatisch opstarten. 

Voor de gedeelde map ga je naar shell:common startup.

© PXimport

Windows-apps automatisch opstarten

Heel veel programma’s bieden via de instellingen de optie aan om opgestart te worden wanneer je je computer aanzet. Dat is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Wanneer je die optie niet aantreft, dan kun je ze in je persoonlijke map Opstarten plaatsen. 

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een snelkoppeling in die map plaatsen. Je doet dat als volgt:

  • Zoek het .exe-bestand op van het programma dat je wil toevoegen. Je vindt de app door er via het Startmenu naar te zoeken. Selecteer het programma met de rechtermuisknop, ga naar Meer en kies de optie Bestandslocatie openen.

  • Op die locatie vind je heel wat bestanden, maar we zoeken dus het .exe-bestand. Selecteer dat bestand met je rechtermuisknop en maak een snelkoppeling aan voor het bureaublad.

  • Open nu de Opstarten-map van Windows (via de bovenstaande, snelle methode) en sleep de zojuist aangemaakte snelkoppeling naar die map. Je hoeft het originele bestand verder niet aan te raken. Plus: als je je later bedenkt, dan kun je de snelkoppeling ook weer zo verwijderen.

Lees ook: Windows 10 opruimen - zo houd je Windows snel en overzichtelijk

Mocht je willen dat iedere gebruiker op de computer een specifiek programma activeert nadat Windows opstart, kopieer dat bestand dan naar de gedeelde Opstarten-map.

© PXimport

Programma’s beheren via Taakbeheer

Via Windows Taakbeheer is het eveneens mogelijk je automatisch opstartende software te beheren. Je opent Taakbeheer door met je rechtermuisknop op Start te drukken en dan Taakbeheer te selecteren. Of je drukt Ctrl + Alt + Del in en kiest dan voor Taakbeheer

Klik links onderin het nieuwe scherm op Meer details (staat daar nu Minder details, dan hoeft dat niet) en ga vervolgens naar het tabblad Opstarten. Hier tref je een lijst met programma’s aan die automatisch opstarten wanneer je Windows aanzet.

Onder Status zie je of een programma Ingeschakeld of Uitgeschakeld is. Staat er Uitgeschakeld? Dan start het programma niet automatisch op. Staat er Ingeschakeld, dan dus wel. Je verandert de status door een programma met je rechtermuisknop te selecteren en voor de optie Inschakelen of Uitschakelen te kiezen (afhankelijk van de huidige status). 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000