Project Treble in Android: wat is het en hoe werkt het?
Project Treble maakt onderdeel uit van Android 8.0, dat in 2017 verscheen. Project Treble moet ervoor zorgen dat je Android-apparaat sneller updates krijgt en langer ondersteund wordt. Dat is veiliger en je krijgt de mogelijkheid nieuwe functies van Android te gebruiken op je oudere toestel. Maar hoe werkt Project Treble?
Android-ondersteuning is al sinds de opkomst van het mobiele besturingssysteem een zorgenkindje. Fabrikanten zien het vaak niet zitten om toestellen te updaten, omdat ze een ingrijpende skin over Android hebben gelegd waardoor updates werkend krijgen een tijdrovende klus is. Ook brengen updates kosten met zich mee die fabrikanten niet echt zien zitten, de toestellen zijn immers verkocht. Het geld is al verdiend. Bovendien, wanneer je een verouderde Androidversie draait ben je eerder geneigd een nieuw toestel aan te schaffen.
Heel soms zijn het ook chipfabrikanten zelf die dwarsliggen. Zo heeft de Galaxy Nexus bijvoorbeeld maar een korte ondersteuning gekregen en is er nooit een update naar Android 4.4 (KitKat) verschenen. Dat kwam omdat chipmaker Texas Instruments besloot geen mobiele processoren meer te maken en daarmee vond geen verantwoordelijkheden meer te dragen voor de nodige (driver-)ondersteuning van uitgebrachte chips.
Fabrikanten staan vaak niet te springen om Android-updates uit te brengen.
-
Security-patches
De over het algemeen matige ondersteuning is een probleem voor Google, de ontwikkelaar van Android. Smartphones en tablets blijven kwetsbaar omdat fouten in het besturingssysteem niet worden gladgestreken. Nu is Android bij lange na niet zo onveilig als bijvoorbeeld Windows, waarbij in theorie al je gehele machine gekaapt kan worden door ransomware na het bezoeken van een verkeerde site. Dat komt omdat je alleen apps installeert, die als een soort containers op je systeem staan. Opties om in het systeem te wroeten of andere apps te beïnvloeden zijn zeer beperkt. Dat is overigens ook de reden waarom je beter geen virusscanner op je Android installeert. Toch bevat Android (net als elk ander besturingssysteem) fouten. Zo werd in 2015 Stagefright ontdekt, waarmee in theorie code uitgevoerd kan worden op aangevallen Androids door middel van MMS-berichten. In praktijk is Stagefright gelukkig nooit uitgebuit door kwaadwillenden.
©CIDimport
Je wilt echter als Android-ontwikkelaar snel kunnen ingrijpen wanneer zo’n grote fout ontdekt wordt. Of beter nog, zulke bugs voor zijn. Daarom introduceerde Google in Android Marshmallow ‘security patches’, veiligheidsupdates die makkelijk en maandelijks uitgerold kunnen worden, omdat het ingrijpt in de kern van Android waar fabrikanten niet (meer) aan mogen frutselen. Probleem is echter nog altijd dat de verantwoordelijkheid voor de uitrol van de veiligheidsupdates bij fabrikanten ligt... en die bleven er een potje van maken.
Project Treble
Om serieuzer werk te maken van het veilig en up-to-date houden van Android, hebben de ontwikkelaars van Android in 2017 Android Oreo voorzien van ‘Project Treble’. Hiermee wordt Android in feite in tweeën gedeeld, de basis en het deel dat door de fabrikanten wordt aangepast. De basis wordt door Android-ontwikkelaars onderhouden, en de andere helft, min of meer de Android-skin, door de fabrikanten zelf. Zo kan Google zelf de verantwoordelijkheid nemen wanneer kwetsbaarheden worden ontdekt of nieuwe functies en versies voor Android beschikbaar komen. Ook moeten hierdoor updates sneller beschikbaar komen en worden uitgerold. Dat zou in theorie Android een stuk weerbaarder moeten maken en de fragmentatie tussen alle veelgebruikte Androidversies moeten verkleinen.
©PXimport
©PXimport
Oreo zonder Treble
Hoewel Treble geïntroduceerd werd met Android 8.0 Oreo, betekent het nog niet dat iedere smartphone met deze Androidversie erover beschikt. Wanneer een toestel een update ontvangt voor Android Oreo, hoeft de fabrikant geen Treble toe te voegen. Wellicht omdat het technisch in sommige gevallen een lastig verhaal kan worden. Nieuwe toestellen met Android Oreo moeten echter wel Treble ondersteunen. Maar er zijn dus nog redelijk recente toestellen die wel Android 8 draaien, maar geen Treble hebben. Denk aan de OnePlus 5T, Nokia 8, Huawei Mate 10 Pro en Samsung Galaxy S8 en Note 8.
Welke smartphones hebben Treble?
Sommige toestellen die de update naar Android 8 Oreo ontvangen, krijgen wel ondersteuning voor Treble. Uiteraard vallen Google’s eigen Pixel-smartphones hieronder, maar ook toestellen als de Razer Phone, Zenfone 4, Huawei Mate 9 en Huawei P10.
Sinds 2018 draaien alle nieuwste Android-smartphones Android 8 Oreo, mét Treble. Het verschil wordt nu al gemaakt. Zo werd onlangs de betaversie van Android P aangekondigd, die op verschillende toestellen al kan worden geïnstalleerd. Normaliter kon dit bijna alleen op Google’s eigen Nexus- en Pixeltoestellen. Dankzij Treble kan dit ook op bijvoorbeeld de Nokia 7 Plus, OnePlus 6 of de Xperia XZ2 (en de XZ2 Compact). Wanneer Android P beschikbaar komt, zou de uitrol naar Treblesmartphones een stuk sneller en probleemloos moeten verlopen.
©PXimport