ID.nl logo
Android 6.0 (Marshmallow) - Wat is er nieuw?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Android 6.0 (Marshmallow) - Wat is er nieuw?

De nieuwste Androidversie wordt door Google uitgerold en kent vooral op het gebied van veiligheid en privacy broodnodige veranderingen. Maar de update staat bol van de kleine vernieuwingen.

De vorige Androidversie (5.0, Lollipop) was een grote zichtbare vernieuwing. Deze versie kende een geheel nieuwe visuele stijl genaamd Material Design. Geen grote visuele veranderingen zie je terug in Android (6.0, Marshmallow). Maar maakt het de update minder ingrijpend? Zeker niet. Lees ook: Google onthult twee nieuwe Nexus-smartphones

Permissies intrekken

De enige grote tekortkoming van Android ten opzichte van iOS was dat het niet mogelijk is om apps toegang te weigeren uit bijvoorbeeld je adresboek, locatie, agenda, en andere systeembronnen. Veel apps in de Play Store maakten daar misbruik van, door bij de installatie te veel permissies op te eisen om zo grote hoeveelheden gebruikersgegevens binnen te harken. Voor gebruikers was het slikken of stikken: of je installeert de app (en geeft al je gegevens prijs) of je installeert de app niet. In Marshmallow is daar eindelijk verandering in gekomen. Wanneer een geïnstalleerde app zichzelf voor het eerst toegang probeert te geven tot een systeembron, kun je aangeven of je dit wenselijk vindt of niet. Ook vind je een permissietoegangs-overzicht door bij Instellingen / apps op het tandwieltje in de rechterbovenhoek te drukken en App-rechten te kiezen. Een onmisbare functie voor extra veiligheid en privacy die Android eigenlijk al veel eerder zou moeten hebben.

©PXimport

Eindelijk kun je apps als Facebook uit je privegegens weren!

Remslaap

Al sinds Android 4.4 proberen de ontwikkelaars Android zo energiezuinig mogelijk te maken. Dat gebeurde voornamelijk door de kaasschaaf over de code van Android zelf heen te halen. Android 6.0 analyseert geïnstalleerde apps om hun achtergrondprocessen te beperken. Ook is er een batterijbespaarmodus die hiervan profiteert. Bij Instellingen / Geheugen kun je als gebruiker precies nagaan hoe zwaar alle apps je systeem belasten, op korte en lange termijn. Zo heb je ook meer inzicht in de prestaties en verbruik en weet je welke apps je Android behoorlijk versnellen als je ze verwijdert.

Smartphones en tablets zijn uitgerust met bewegingssenoren. Android 6.0 zet deze slimmer in om de accu te ontzien. Wanneer het besturingssysteem merkt dat het apparaat stil op een tafel ligt of een tijd in de broekzak zit, wordt de 'doze mode' geactiveerd, een soort diepe vorm van standby.

System-UI-tuner

Android 6.0 heeft een klein, verborgen instellingmenu. Hierin kun je bijvoorbeeld de resterende accucapaciteit in procenten weergeven in het notificatiescherm. Je komt hier door het notificatiescherm naar beneden te halen en het tandwieltje rechtsbovenin ingedrukt te houden. Je krijgt vervolgens een melding dat de System-UI-tuner beschikbaar is in het instellingenmenu.

Bij de tijd

Verder heeft Google het besturingssyteem bij de tijd gebracht met nieuwe features. Zo worden bijvoorbeeld vingerafdrukscanners ondersteund. Er zijn al flink wat Android-toestellen met een vingerafdrukscanner voor de ontgrendeling van het toestel, maar de softwarematige ondersteuning moest door de fabrikant zelf ontwikkeld worden. Wat niet altijd een goed idee is. Zo bleek onlangs dat HTC deze beveiliging niet serieus nam en de vingerafdrukgegevens onversleuteld op het toestel op te slaan - terwijl een vingerafdruk eigenlijk een onveranderbaar wachtwoord is. De ontwikkelaars van Android nemen het serieuzer: de vingerafdruk wordt versleuteld opgeslagen en niemand heeft daar toegang toe. Maar het heeft als extra voordeel dat app-ontwikkelaars wel een extra beveiligingselement in hun app kunnen bouwen door de vingerafdrukscanner aan te spreken (zonder hierbij natuurlijk toegang te krijgen tot je vingerafdrukgegevens). Een prettige toevoeging, hoewel aan biometrische beveiliging toch wat haken en ogen zitten. De beveiliging is even goed als de kwaliteit van de scanner - bij een pincode of wachtwoord ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Een ander nieuwigheidje is Android Pay, dat net als Samsung's en Apple's betaaldienst werkt via NFC. Even je toestel tegen een betaalterminal in de winkel tikken en je hebt betaald. Google is dus niet bepaald de eerste met zo'n dienst, maar suffer is dat Android Pay in Nederland voorlopig niet beschikbaar is.

©PXimport

Grote afwezigen: Android Pay en nog steeds Google Now.

Kleine wijzigingen

Wanneer je Android 6.0 voor het eerst onder ogen ziet zul je vooral veel kleine wijzigingen zien. Het selecteren van tekst om het vervolgens te knippen, kopiëren of plakken is (eindelijk) geen tranendal meer. Het applicatie-overzicht (app-drawer) is een verticale scrolllijst geworden, mensen die al een tijdje Android gebruiken kennen dit nog van oude versies. Ook het automatisch back-uppen van apps heeft een broodnodige update gekregen. Wanneer je je aanmeldt op een nieuw (of naar fabrieksinstellingen teruggebracht) toestel, worden niet alleen je apps geïnstalleerd, ook appgegevens worden opgenomen. De vernieuwingen in Google Now merk je in praktijk weinig van, omdat de meeste functionaliteit hiervan gewoonweg niet wordt uitgerold in Nederland.

De ondersteuning voor geheugenkaarten is verder onder handen genomen. Geheugenkaarten of gekoppelde externe opslag kan bij de hoofdopslag opgenomen worden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld apps makkelijker op geheugenkaartjes te installeren.

Een andere handige optie die het vermelden waard is, is de Network Settings reset. Hiermee vergeet je in een klap al je bekende wifi-netwerken. Klinkt onhandig, maar het is bijvoorbeeld handig om te voorkomen dat je dataverkeer gekaapt wordt door een hacker die een draadloos netwerk opzet met een bekende naam, zoals Wifi in de trein, McDonald's of Starbucks.

©PXimport

Op het oog lijkt er weinig veranderd aan Android.

Conclusie

De update naar Android 6.0 maakt het besturingssysteem eindelijk een stuk veiliger, een inhaalslag die al veel eerder gemaakt moest worden. Vooral ten opzichte van concurrent iOS. Maar het is veel te kort door de bocht om het een beveiligingsupdate te noemen, want voor de accu is er ook een enorm merkbaar verschil en de Androidversie staat bol van kleine, maar handige vernieuwingen.

Uitstekend
Conclusie

Android 6.0 (Marshmallow) ------------------------- **Taal:** Nederlands **Website:**

Plus- en minpunten
  • Permissie-weigering
  • Accu-besparing
  • Vingerafdrukbeveiliging
  • Android Pay niet beschikbaar
  • Google Now nog steeds beperkt
▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.

▼ Volgende artikel
Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon
© Sony
Huis

Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon

Sony breidt de ULT POWER SOUND-serie uit met vier nieuwe speakers en een draadloze microfoon. Of je nu een feestje geeft of gewoon onderweg muziek luistert: deze speakers zorgen voor flink wat bas en volume.

Partyspeakers: met of zonder accu

De ULT TOWER 9 is een draadloze speaker met 25 uur accuduur, uitgerust met 360° geluidsweergave, verlichting en twee basmodi. Met de ULT-knop schakel je tussen diepe of punchy bas. De ULT TOWER 9AC is een variant zonder ingebouwde accu, bedoeld voor gebruik op netstroom, en levert nog krachtiger geluid. Beide modellen hebben ingangen voor microfoon of gitaar, en zijn te koppelen aan je tv via optische kabel voor versterkt geluid.

©Sony

Draagbare modellen met krachtige bas

Voor onderweg zijn er twee nieuwe bluetoothspeakers: de ULT FIELD 5 en de compactere ULT FIELD 3. Beide modellen hebben een afneembare schouderriem en zijn water- en stofdicht (IP66/IP67). Ze kunnen tegen zout water, dus ook geschikt voor gebruik op het strand. De FIELD 5 speelt tot 25 uur af, de FIELD 3 tot 24 uur. Beide hebben basversterking via de ULT-knop en beschikken over functies als Party Connect en USB-oplaadmogelijkheid.

©Sony

Draadloze microfoon voor karaoke

Nieuw in de serie is ook de ULTMIC1, een draadloze microfoon voor karaoke. Die sluit je eenvoudig aan op de speakers met een bijgeleverde dongel.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

Alle producten zijn vanaf april 2025 verkrijgbaar:

ULT TOWER 9 – 999,99 euro | ULT TOWER 9AC – 699,99 euro | ULT FIELD 5 – 299,99 euro |

ULT FIELD 3 – 199,99 euro | ULTMIC1 – 149,99 euro

Bekijk Sony-speakers op Kieskeurig.nl ⮯