Sony Xperia XZ2 Compact - Discrete dikkerd

© PXimport

Sony Xperia XZ2 Compact - Discrete dikkerd

Smartphone & tablet

Geplaatst: 28 mei 2018 - 13:00

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Joris Peterse

De Xperia XZ2 Compact is een kleinere variant uit Sony’s vernieuwde XZ2-serie. Niet alleen is het formaat kleiner, ook is de prijs wat lager. Is deze XZ2 Compact opnieuw de beste keuze voor een bescheiden smartphone?

De XZ2-smartphonelijn moet het tij keren bij Sony, met een vernieuwd ontwerp. Deze lijn bestaat uit de Xperia XZ2 en de kleinere XZ2 Compact. Onlangs reviewde ik de gewone uitvoering van de smartphone, maar heel enthousiast werd ik niet: de achterstand op andere topsmartphones op gebied van bijvoorbeeld camera en scherm werd niet ingelopen en de keuzes die werden gemaakt bij het nieuwe ontwerp staan wat mij betreft haaks op waar Sony voor staat. Met name door het weglaten van de koptelefoonpoort worden muziekliefhebbers in de kou gezet. Waarbij vooral gênant is dat Sony naast een dongel een gewone koptelefoon bij de Xperia XZ2 Compact meelevert.

Ondanks dat heeft de XZ2-lijn zeker ook goede punten te bieden, zoals een uitstekende accuduur en een relatief schone Androidversie, die helemaal up-to-date is en zelfs de proefversie van Android P kan draaien dankzij Android’s Treble. Ook bevatten de toestellen uitstekende specificaties zoals een razendsnelle processor en ruim genoeg werkgeheugen.

© PXimport

© PXimport

De Xperia XZ2 en XZ2 Compact naast elkaar.

Verschillen

over het algemeen krijg je bij de gewone Xperia XZ2-smartphone een telefoon die nergens echt in uitblinkt terug voor een te hoge prijs. De Compact-editie valt echter meer op, door zijn vrij unieke formaat en lagere prijs: 600 euro. Wat je er voor dat geld met de Xperia XZ2 Compact voor terugkrijgt is aardig acceptabel.

De Xperia XZ2 Compact verschilt ook op andere vlakken ten opzichte van de gewone versie. Het toestel is kleiner, wat inhoudt dat er ook een ander schermpaneel gebruikt is. Verder heeft de compacte Xperia minder werkgeheugen (vier gigabyte in plaats van zes).

Nieuw ontwerp

Voor dat geld krijg je dus een nieuw ontworpen Xperia terug. Het design lijkt een beetje op de Lumia-smartphones van weleer, dankzij de rond aflopende achterkant. Het toestel is niet heel groot, maar wel wat dik. Hierdoor ligt hij echter wel ouderwets prettig in de hand. Ook zijn de vingerafdrukscanner en camera beter geplaatst aan de achterzijde, waardoor je niet tevergeefs je smartphone probeert te ontgrendelen door je vinger op de cameralens te plaatsen.

Toch vind ik de term compact wat eigenaardig voor deze smartphone. Het toestel is namelijk breder, langer en dikker dan zijn voorgangers uit de Compact-versies. In het toestel zit een 5 inch-scherm, dat omringd is door dikke schermranden. Mede dankzij het algemene ontwerp lijkt de XZ2 Compact jaren ouder dan de XZ1 Compact.

© PXimport

© PXimport

Klein maar fijn scherm

Mijn kritiekpunt op de vorige compacte Xperia’s was dat de schermresolutie te laag was. Dit heeft Sony aangepakt. Het scherm heeft een Full HD-resolutie, met HDR ondersteuning. Hecht niet teveel waarde aan dat HDR, maar in praktijk houdt het in dat kleurweergave en contrast aan een bepaalde standaard voldoen. Qua weergave zit je dus wel goed met de Xperia XZ2 Compact. Enig kritiekpuntje is dat witte vlakken vaak wel erg grauw overkomen.

Wie op zoek is naar een wat kleinere smartphone heeft steeds minder opties.

-

Alternatieven

Wie op zoek is naar een wat kleinere smartphone heeft steeds minder opties. Smartphones worden immers steeds groter, dat gaat zelfs op voor deze XZ2 Compact. Budgettoestellen hebben vaak hetzelfde formaat, maar kunnen niet tippen aan het scherm en specificaties van de XZ2 Compact. iPhones hebben ongeveer hetzelfde formaat, maar bij die smartphones weet je zeker dat je te diep in de buidel tast en qua accuduur mogen deze toestellen de spreekwoordelijke schoenveters van de XZ2 niet strikken. Het enige echte alternatief voor de XZ2 Compact is de XZ1 Compact. Hoewel die het qua ondersteuning zal afleggen, is deze smartphone completer dankzij een koptelefoonpoort en heeft het een design dat mij persoonlijk meer aanspreekt.

Conclusie

De Xperia XZ2-serie valt me wat tegen, door het gebruikte ontwerp, camera en het ontbreken van een koptelefoonpoort. Gelukkig zijn er ook pluspunten te melden, zoals de accuduur, goede specificaties, recente Android en de schermkwaliteit. Deze Xperia XZ2 Compact biedt daar wat unieke eigenschappen bovenop, zoals een handzaam formaat en betere prijs. Wie een kleine smartphone zoekt heeft daardoor met de XZ2 Compact bij Sony wederom een veilige keuze.

7,0

ONS OORDEEL

Sony Xperia XZ2 Compact

Pluspunten

Scherm

Specificaties

Accuduur

Minpunten

Bloatware

Ontwerp

Camera

Geen koptelefoonpoort

Conclusie

**Prijs** € 599,- **Kleuren** zwart, groen, zilver **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 5 inch LCD (2160x1080) **Processor** 2,7 GHz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 4GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 2.870 mAh **Camera** 19 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 13,5 x 6,5 x 1,3 cm **Gewicht** 168 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, geen koptelefoonpoort **Website** [www.sonymobile.com](”https://www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-xz2-compact/”)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000