ID.nl logo
Huawei Mate 9 - prijzige topper heeft weinig concurrentie
© CIDimport
Huis

Huawei Mate 9 - prijzige topper heeft weinig concurrentie

De Huawei Mate 9 is één van de weinige high-end phablets die dit jaar in Nederland verschijnt. Het toestel valt op door zijn snelle hardware, dubbele Leica-camera en Android 7.0-software met nieuwe Huawei EMUI-schil. We zochten uit of de 699 euro kostende Mate 9 ook echt een goede koop is.

Wie op zoek is naar een krachtige smartphone met een groot scherm, heeft dit jaar weinig keuze. De brandgevaarlijke Samsung Galaxy Note 7 is uit de handel gehaald, LG brengt de V20 vooralsnog niet naar ons land en fabrikanten als Sony en HTC hebben überhaupt geen grote, high-end smartphones in hun assortiment. De Huawei Mate 9 moet vooral opboksen tegen de Apple iPhone 7 Plus (vanaf 909 euro) en de oudere Samsung Galaxy S7 Edge (vanaf 549 euro).

Groot, maar toch compact

De Mate 9 is met zijn 5,9 inch beeldscherm een grote verschijning. Maar omdat de randen rond het display smal zijn, is het toestel exact even groot als de 5,5 inch iPhone 7 Plus. Een knappe prestatie, al blijft het een telefoon die je met twee handen moet bedienen. Dat is geen straf, want hij heeft een licht gebolde metalen behuizing die goed is afgewerkt en luxe aanvoelt. Wel is het jammer dat de telefoon niet water- en stofbestendig is. Ook de enkele speaker aan de onderkant valt wat tegen, en produceert middelmatig geluid. De vingerafdrukscanner aan de achterkant maakt meer indruk en is zeer accuraat en razendsnel. Het is veruit de beste scanner die we ooit op een smartphone hebben gebruikt. Fijn is de usb-c-poort, die geen onder of boven kent en bovendien sneller oplaadt dan het oude micro-usb.

©CIDimport

Niet voor Virtual Reality

Het 5,9 inch beeldscherm heeft een full-hd resolutie. Het zorgt voor scherp beeld, maar op dit schermformaat én in deze prijsklasse is de scherpere qhd-resolutie de standaard. De Mate 9 leent zich daarom bijvoorbeeld minder voor Virtual Reality (VR), maar aan de andere kant zorgt de lagere resolutie voor een betere accuduur. Verder heeft het scherm goede kijkhoeken en een bijzonder hoge helderheid. De kleurweergave is wat oververzadigd, maar gelukkig aan te passen in de instellingen.

©CIDimport

Razendsnel en lange accuduur

Een onderdeel waar Huawei groots op inzette bij de presentatie van de Mate 9 zijn de prestaties. De zelfontwikkelde Kirin 960 met 4GB werkgeheugen is veel sneller en heeft meer grafische kracht dan voorgaande Kirin-processors, en kan qua prestaties meekomen met de Galaxy S7 (Edge) en OnePlus 3T. De Mate 9 draait dan ook als een zonnetje en zware games zijn geen probleem.

De grote 4000 mAh accu zorgt voor een lange accuduur van zo'n anderhalve dag, en wie het rustiger aandoet kan twee dagen vooruit. Zelfs bij een dag intensief gebruik, waarbij het scherm meer dan 5 uur aanstaat, is het lastig de smartphone voor het slapengaan leeg te krijgen. De accu volledig opladen neemt slechts 90 minuten in beslag, wat te danken is aan Huawei’s SuperCharge-technologie via de usb-c-poort.

De Mate 9 ondersteunt 4G+-internet en NFC en heeft een infraroodsensor. Het opslaggeheugen is met 64GB aan de ruimte kant en indien gewenst uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Je verliest dan wel de dual-sim-functie.

©CIDimport

©CIDimport

Leica-camera ziet dubbel

De camera’s zijn het tweede onderdeel waar Huawei op inzet. De Mate 9 heeft net als de P9-smartphone van begin dit jaar een dubbele camera die medeontwikkeld is door het bekende cameramerk Leica. De dubbele camera moet zorgen voor een betere scherpte/diepteverhouding, een grotere lichtopbrengst in het donker en de mogelijkheid om zwart/wit-foto´s te schieten. Dit werkt allemaal heel aardig, en ten opzichte van de P9 zijn de cameraresoluties verhoogd van twee keer 12 naar 12 en 20 megapixel.

Ook in de normale stand (waarbij één camera gebruikt wordt) maakt de Mate 9 goede plaatjes met veel detail en natuurgetrouwe kleuren, al vormt de belichting soms een probleem. Met de 8 megapixel frontcamera maak je scherpe selfies en voer je videogesprekken in full-hd-resolutie.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Huawei zet in op nieuwste Android-software

De Android-software is het derde en laatste onderdeel waar Huawei zich mee wilt onderscheiden. De Mate 9 is de eerste Android 7.0 (Nougat)-smartphone die in Nederland wordt uitgebracht, en is één van de weinige toestellen die op moment van schrijven over de nieuwe softwareversie beschikt. Huawei introduceert op de Mate 9 ook zijn compleet nieuwe EMUI 5.0-schil die naar eigen zeggen meer is toegespitst op de niet-Aziatische gebruiker.

De software voert inderdaad veranderingen door en oogt rustiger en uniformer, met minder botsende kleuren en geen lelijke rondjes meer om app-icoontjes. Daarover gesproken: Huawei voegt ook eindelijk een appoverzicht toe waardoor je niet meer verplicht bent al je apps over de startschermen te verdelen. De fabrikant adverteert daarnaast met een eenvoudiger instellingenmenu waarbij vrijwel alle opties binnen een paar klikken te bereiken zijn. Dat klopt grotendeels, maar het menu is minder overzichtelijk dan die van de kale Android-versie. Gelukkig zijn er ook Android 7.0-zaken die EMUI rechtstreeks overneemt, bijvoorbeeld de modus om twee apps naast elkaar te draaien en snelle instellingen in de notificatiebalk.

Jammer genoeg bevat EMUI nog steeds allerlei onnodige apps van Huawei en commerciële partijen als Twitter, WPS Office en Booking.com. De meeste kun je verwijderen of in ieder geval uitschakelen, maar ongevraagde reclame-apps horen niet thuis op een telefoon van 699 euro.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

De Huawei Mate 9 is een phablet met een fraai ontwerp, groot beeldscherm en krachtige hardware. Bovendien heeft hij bijzondere camera’s die mooie foto’s maken, een lange accuduur en is het Huawei’s eerste toestel met Android 7.0 en de vernieuwde EMUI 5.0-schil. Daar valt goed mee te werken, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Al met al is de Mate 9 een goede keuze in een segment waar weinig concurrentie is.

Uitstekend
Conclusie

Huawei Mate 9 ------------- **Prijs:**€ 699,-**Kleuren:** Goud, zilver, grijs, mocha en wit**OS:**Android 7.0 (Nougat)**Scherm**:5,9 inch LCD (1920 x 1080)**Processor:** 2,4 Ghz octacore (Kirin 960)**RAM:**4GB**Opslag:**64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**4000 mAh**Camera:**20 en 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**15,7 x 7,9 x 0,79 cm**Gewicht:**190 gram**Website:**[huawei.com](http://www.huawei.com.html)

Plus- en minpunten
  • Compacte behuizing
  • Lange accuduur
  • Bijzondere camera's
  • Nieuwste Androidversie
  • EMUI 5.0 is grote stap vooruit...
  • ...maar kan nog beter
  • Niet waterbestendig
  • Geen qhd-scherm
▼ Volgende artikel
Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027
© Roman R
Energie

Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet die de afbouw en het einde van deze regeling regelt. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kreeg de steun van een ruime meerderheid van de senatoren.

Het wetsvoorstel werd met meer dan twee derde van de stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. Naast de regeringspartijen VVD, PVV, BoerBurgerBeweging (BBB) en ChristenUnie stemden ook partijen als CDA, D66, Volt, Forum voor Democratie en 50PLUS voor de afschaffing van de salderingsregeling. In totaal stemden 49 van de 75 senatoren voor het voorstel. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de afbouw van de populaire regeling, die jarenlang het gebruik van zonnepanelen heeft gestimuleerd.

In het kort

Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen niet meer salderen. Dit betekent dat ze de stroom die ze in de zomer terugleveren, niet meer kunnen gebruiken om in de winter hun stroomrekening te verlagen.

In plaats daarvan krijgen ze een vergoeding voor de stroom die ze teruggeven aan het net. Deze vergoeding is minimaal 50% van de prijs die ze betalen voor stroom.

Energieleveranciers mogen geen kosten meer rekenen voor de saldering, maar kunnen wel andere kosten in rekening brengen. Na drie jaar wordt er gekeken of deze veranderingen goed werken.

Aanhouding van kritische moties

Tijdens het debat over de wet werden diverse moties ingediend, maar er is slechts over één motie gestemd. Een motie van SGP-senator Peter Schalk, die pleitte voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, werd met een ruime meerderheid verworpen. Andere moties, waaronder voorstellen van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD), werden aangehouden. Deze moties vroegen onder meer aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten en baten tussen huurders en huiseigenaren en voor extra investeringen in zonnepanelen bij woningcorporaties. Over deze moties wordt op een later moment gestemd.

Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Met de goedkeuring van de wet is het einde van de salderingsregeling een feit. Tot 2025 kunnen zonnepaneelbezitters nog volledig salderen, waarna de regeling stapsgewijs zal worden afgebouwd. Vanaf 2027 is het niet langer mogelijk om opgewekte zonne-energie volledig te verrekenen met het eigen stroomverbruik. De overheid hoopt hiermee de overgang naar een duurzamer en eerlijker energiestelsel te bevorderen, waarin zonne-energie beter wordt geïntegreerd.

Toekomstige impact en discussie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling door veel partijen wordt gezien als een logische stap, leidt het besluit ook tot kritiek. Zo vrezen tegenstanders dat het minder aantrekkelijk wordt voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De komende jaren zal blijken in hoeverre de nieuwe wet gevolgen heeft voor de groei van zonne-energie in Nederland. Met dit besluit is een tijdperk van stimulering via de salderingsregeling afgesloten, maar blijft de vraag hoe de energietransitie verder vorm krijgt.

Bron: Solar Magazine

▼ Volgende artikel
Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is

Houd je van lekker eten dat ook nog eens gezond is? Dan is grillen dé kooktechniek voor jou. Het zorgt voor minder vet en juist meer smaak – precies wat iedereen wil! En daarvoor hoef je echt niet altijd een barbecue aan te steken. Met een tafelgrill maak je binnen in een handomdraai de lekkerste gegrilde gerechten, het hele jaar door.

In dit artikel lees je:

  • Waarom grillen zorgt voor gezond en lekker eten
  • Welke soort grill het best is voor indoor gebruik
  • Wat je met een tafelgrill allemaal kunt klaarmaken

Op de gezonde toer? Lees dan zeker ook De beste gezonde recepten voor je airfryer

Grillen: lekker, gezond en veelzijdig

Lekker en gezond eten staat bij veel mensen hoog op de verlanglijst. Grillen is een geweldige manier om allerlei gerechten en ingrediënten perfect gaar en krokant te bereiden. Het fijne is dat je weinig tot geen vet nodig hebt. Vlees wordt bijvoorbeeld heerlijk mals en het bakt lekker mager uit op een tafelgrill – ideaal voor een gezonde maaltijd met veel smaak.

Nog geen tafelgrill in huis?

Op Kieskeurig.nl vind je de mooiste modellen voor de beste prijs!

Grillen is niet alleen iets voor de barbecue in de tuin; ook binnenshuis zijn er genoeg manieren om als grillmaster aan de slag te gaan. In dit artikel richten we ons op het meest veelzijdige apparaat voor in de keuken: de tafelgrill, ook wel contactgrill genoemd.

©Viktoriia M

Zo handig is een tafelgrill

Een tafelgrill is een apparaat met een dubbele grillplaat dat je kunt open- en dichtklappen. De platen hebben vaak een geribbeld oppervlak, waardoor vet en vleessappen gemakkelijk weg kunnen lopen. Soms kun je de platen verwisselen – handig wanneer je er bijvoorbeeld niet alleen vlees of groente op wilt grillen, maar ook wafels of tosti's. Daarnaast hebben de meeste tafelgrills een instelbare temperatuurknop, waarmee je precies de juiste warmte kiest.

Geavanceerde modellen zijn uitgerust met diverse programma's en kunnen zelf via een geluidssignaal aangeven dat het gerecht klaar is. Het grootste voordeel van een tafelgrill is dat het eten van beide kanten tegelijk wordt verwarmd. Dit zorgt ervoor dat je maaltijden sneller gaar en klaar zijn dan bij gebruik van een barbecue of pan.

Tafelgrill kopen? Hierop moet je letten

Zoek je een nieuwe grill? Kijk dan niet alleen naar het vermogen. Meer watt betekent meer kracht, hogere temperaturen en sneller koken – dus je eten is sneller klaar en je krijgt mooie grillstrepen. Maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. Kun je de platen bijvoorbeeld verwisselen, of op zijn minst uit de grill halen om ze makkelijk schoon te maken? Dat maakt het gebruik een stuk praktischer. En zo ja, mogen ze dan in de vaatwasser of alleen op de hand worden afgewassen?

Lekker makkelijk: kies een contactgrill

waarvan de platen in de vaatwasser kunnen

Het is extra handig als de grill een opvangbakje heeft voor vet en vleessappen, zodat deze niet op je tafel of aanrecht terechtkomen. Instelbare warmte is bijna een must, omdat je bijvoorbeeld vis op een lagere temperatuur grillt dan steak. Een lang snoer is ook een praktisch, zodat je niet per se vlak bij een stopcontact hoeft te grillen. Tot slot kijk je naar je eigen behoeften: heb je al een tosti-ijzer, dan is een tosti-plaat voor je tafelgrill misschien niet nodig, Of juist wel, en dan doe je je tosti-apparaat weg.

Lees ook: Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

©Sławomir Fajer

Wat kun je bereiden met een tafelgrill?

Een tafelgrill is ideaal voor veel meer dan alleen de perfecte tosti. Vrijwel elk stuk vlees dat je op de barbecue zou leggen, kun je ook op een tafelgrill bereiden. Denk aan biefstuk, varkenshaas, saté, kip en zelfs visfilet. Sudderlapjes zijn wat minder geschikt, maar snel te garen vlees blijft sappig en smaakvol op de grill.

Ook groenten doen het geweldig op een tafelgrill. Gemarineerde plakjes courgette en aubergine zijn een aanrader, net als (vega)burgers. Zelfs bacon bak je moeiteloos krokant tussen de hete platen. Kortom, met een tafelgrill kun je eenvoudig dagelijks gezond en smaakvol koken, zonder dat je het fornuis nodig hebt!