Xperia XZ2 - Het roer om
Het roer moest om bij Sony. De populariteit van de Xperia-smartphones liep al jaren terug. De nieuwste Sony Xperia XZ2 heeft een nieuw design en topspecificaties om Xperia weer uit het slop te trekken. Maar is Sony’s nieuwste topsmartphone daartoe in staat?
Sony staat garant voor hoge kwaliteit als het aankomt op beeld, geluid, cameralenzen en design, hoge kwaliteit waar je overigens wel voor betaalt, want het is bepaald geen budgetmerk. Aanvankelijk ging dit ook op voor Sony’s Xperia-smartphonelijn, maar langzamerhand begon Sony wat achter te lopen op de concurrentie van bijvoorbeeld Apple en Samsung. De camera’s konden kwalitatief niet meer meekomen (wat gek is, Sony is fabrikant van de cameralenzen van zowel iPhones als Galaxy-smartphones). De beeldkwaliteit raakte een tikje minder, en het ontwerp begon na enkele jaren van minimale verandering wat gedateerd te ogen. Terwijl de Xperia-smartphones wel hoog geprijsd bleven.
Daarom moest het roer om. De nieuwste Xperia topsmartphone, de Xperia XZ2, heeft een nieuw ontwerp. Wederom zijn de specificaties om de vingers bij af te likken en het prijskaartje pittig.
©PXimport
©PXimport
Design
Het ontwerp van de Xperia XZ2... Tsja, dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Maar mij persoonlijk spreekt het niet aan. Het toestel oogt behoorlijk generiek, mede door de gebruikte materialen (glazen achterkant, metalen rand). Ook is de smartphone opvallend dik en doet het me door zijn ronde achterkant en -hoeken enorm denken aan de goedkopere Lumia’s van een paar jaar geleden. Kortom, het is voor mij niet het design waar Sony voor staat.
De vingerafdrukscanner zat altijd handig aan de rechterzijkant van het toestel. Deze is naar de achterkant verhuist. Waarom weet ik niet zo goed. De scannerknop is even rond als de camera, waardoor ik continue mijn vinger op de verkeerde plek leg. De sluiterknop voor de camera is gelukkig wél gebleven.
Kernwaardes
Eén van de andere kernwaardes van Sony is muziek. Van de walkman tot highres-audio, Sony stond decennia garant voor de beste audio-ervaring. Stond inderdaad, want met de Xperia XZ2 loopt Sony mee met de onbegrijpelijke trend om de koptelefoonpoort te verwijderen. Ondanks dat alle hoogste draadloze muziekstandaarden ondersteund worden, is het toestel gewoonweg incompleet voor wie de beste audiokwaliteit verkiest. Het feit dat er in de doos oordopjes zitten met een koptelefoonaansluiting, én een dongel onderstreept wat een miskleun deze keuze is, van een bedrijf dat graag ook dure draadloze koptelefoons verkoopt.
©PXimport
Hoe zit het dan met de andere kernwaardes als beeld en fotografie? Laten we beginnen bij de eerste.
Gelukkig maakt Sony hierbij wel stappen die het bedrijf waardig zijn. De Xperia XZ2 beschikt over een 5,7 inch Full HD-beeldscherm. Om het formaat binnen de perken te houden is er een alternatieve schermverhouding gebruikt, maar helaas zijn de randen rondom het scherm nog relatief dik. Er is geen afgekeken inkeping, maar wel een andere troef: HDR. Dit is geen speciale schermtechniek, maar houdt in dat het scherm in staat is om beelden volgens een hoge standaard in kleur en contrast weer te geven. Dat zie je wel, de weergavekwaliteit is erg hoog. Wat ook erg bijzonder is, is dat zwarte kleuren zo diepzwart zijn dat ze overlopen in de schermrand. Dit is normaal bij oled-schermpanelen, omdat die simpelweg ledjes uitschakelen om zwarte delen weer te geven. De XZ2 gebruikt echter een LCD-paneel. Dat kwalitatief dus tot veel in staat is.
©PXimport
©PXimport
De beeldkwaliteit van de Sony Xperia XZ2 is dik in orde.
Camera
Helaas weet Sony met de Xperia XZ2 op cameragebied nog altijd niet in te lopen. De smartphone is uitgerust met een enkele camera aan de achterzijde, wat voor topsmartphones tegenwoordig bijna een uitzondering is. Maar dat hoeft niet negatief te zijn. De camera van de Pixel 2 scoort in reviews erg goed en vorig jaar was de Samsung Galaxy S8 met z’n enkele camera zelfs nog de beste cameratelefoon.
Dat de XZ2 niet mee kan komen met fabrikanten als Apple en Samsung, die nota bene ook Sony-sensoren gebruiken, zie je eigenlijk al in de lenseigenschappen. Geen dubbele camera, dat schreef ik al. Maar ook het diafragma en de pixelgrootte zijn minder goed, waardoor de camera op papier in moeilijke lichtomstandigheden veel minder presteert. Softwarematig zou je dit nog iets op kunnen poetsen. Maar dat is een verloren race. Bij weinig licht is er op de foto ook niet veel te zien, is er ruis te zien en treedt bewegingsonscherpte op omdat de camera-app de sluitertijd omhoog gooit om meer licht binnen te laten komen.
Nu heeft Sony alleraardigste features toegevoegd aan de camera-app zoals superslowmotion filmen en objecttracering (waarbij het onderwerp waar je op focust bij beweging gevolgd wordt). Ook is er een 3D-maker, waarbij je mensen driedimensionaal kunt vastleggen. Wat voor een enkele camera overigens veel moeilijker is dan een dubbele. Leuke extraatjes, die eigenlijk ook gewoon een betere camera verdienen.
©PXimport
Software
Xperia’s hebben een aardige reputatie als het om software gaat. Android wordt redelijk in tact gelaten, waardoor het toestel efficiënt werkt. Bovendien draait de XZ2 de recentste Androidversie (8.0 Oreo), waarin dankzij Treble al de Android P betaversie geprobeerd kan worden. Dat voorspelt vast veel goeds voor wat betreft de updates die het toestel ontvangt.
©PXimport
Helaas heeft Sony wel wat vervelende bloatware toegevoegd, dat is kwalijk voor zo'n dure telefoon. Het ergst is de overbodige AVG-virusscanner, die je lastigvalt met meldingen en nota bene door Android zelf wordt aangemerkt als energieverspillend proces.
De energieduur hoef je je overigens verder geen zorgen om te maken. Op papier lijkt de accucapaciteit wat tegen te vallen: 3180 mAh. In praktijk gaat de accu prettig lang mee. Een dag of twee is haalbaar. Houdt er echter wel rekening mee dat er geen snellader is.
Specs
Qua specificaties heeft het toestel gelukkig wat je mag verwachten van een toptoestel: de nieuwste Snapdragon 845-processor met liefst 6GB aan werkgeheugen. 64GB uitbreidbare opslag. In combinatie met de goede afstelling van Android werkt het toestel zuinig en razendsnel wanneer het nodig is.
Alternatieven
Het toestel werkt gelukkig vrij vlot, het scherm is keurig en de accuduur is prima. Dat zijn betrouwbare pluspunten. Maar het laat de Xperia XZ2 er niet uit springen, vooral als je je bedenkt dat voor de vraagprijs smartphones te krijgen zijn die er wél uitspringen, qua compleetheid, ontwerp en camera’s. Of simpelweg een nog beter scherm of prijskaartje hebben. Denk aan de Nokia 7 Plus, die 400 euro kost en op veel punten beter scoort, de Samsung Galaxy S9 die intussen aardig in prijs verlaagd is en op cameragebied veel meer indruk maakt, of de onlangs aangekondigde OnePlus 6, een krachtpatser die je eveneens veel geld bespaart.
De smartphone blinkt nergens écht in uit en laat sommige waardes van Sony links liggen, terwijl de prijs wel fors blijft.
-
Conclusie
Begin dit jaar zei Kaz Hirai tegen The Guardian dat hij denkt dat smartphones niet de toekomst hebben en mettertijd vervangen gaan worden door een nieuwe, nog onbekende productgroep. Deze instelling sijpelt door in de Xperia XZ2. Voor een toestel dat het roer om moet gooien is er maar weinig nieuws onder de zon. De smartphone blinkt bovendien nergens écht in uit en laat sommige waardes van Sony links liggen, terwijl de prijs wel fors blijft. Voor minder geld koop je een Galaxy S9, welke de Xperia XZ2 op vrijwel alle gebieden overklast. Kies je voor een OnePlus 6, krijg je voor honderden euro's minder ook een beter toestel. Is de Xperia XZ2 een slecht toestel? Nee. Beveel ik hem aan? Ook niet.
**Prijs** € 799,- **Kleuren** zwart, groen, zilver **OS Android** 8.0 (Oreo) **Scherm** 5,7 inch LCD (2160x1080) **Processor** 2,7 GHz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 6GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.180 mAh **Camera** 19 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 15,3 x 7,2 x 1,1 cm **Gewicht** 198 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, geen koptelefoonpoort, dualsim **Website** [www.sonymobile.com](https://www.sonymobile.com/nl/products/phones/xperia-xz2/)
- Scherm
- Specificaties
- Accuduur
- Prijs
- Geen koptelefoonpoort
- Camera
- Ontwerp
- Bloatware