ID.nl logo
Do's en don'ts voor je Android-smartphone
© PXimport
Zekerheid & gemak

Do's en don'ts voor je Android-smartphone

Je bent al gauw geneigd veel goede gewoontes van je pc over te nemen voor je Android-smartphone of -tablet. Maar sommige van deze ogenschijnlijk goede gewoontes, hebben juist een averechts effect op de prestaties, veiligheid en accuduur van je Android-toestel. Wat werkt wel en wat niet? Dat leggen we je uit.

Het komt je wellicht bekend voor. Nadat je je Android een tijdje in gebruik hebt, merk je dat het toestel trager wordt en de accu minder lang meegaat. Optimalisatie kan nooit kwaad. Dat ben je wellicht ook gewend van je pc, die ook af en toe wat extra liefde en aandacht nodig heeft om optimaal te blijven presteren. Maar niet iedere goede gewoonte voor je pc is even goed voor je smartphone of tablet.

01 Play Store

De applicatiewinkel van Android (Google Play Store) is niet echt behulpzaam in het afleren van computergewoontes. Het open karakter hiervan zorgt ervoor dat veel onzinnige apps in de digitale schappen van de winkel terechtkomen, alleen gevaarlijke malware wordt geweerd. Daarmee komen we ook meteen bij de belangrijkste tip: installeer nooit apps buiten de Play Store om. Bij Windows download je van allerlei verschillende websites je installatiebestanden of je plukt ze van een dvd of usb-stickje. Veel mensen halen hun neus op voor het aanbod van de Store van Windows 8 en 10, en komen hier nooit voor hun software. Voor Android kún je apk-installatiebestanden downloaden, die zich laten installeren als app, mits je in de instellingen bij beveiliging hebt aangegeven dat je apps uit onbekende bronnen wilt installeren.

Terwijl je bij Windows dus gewend bent je programma’s buiten de applicatiewinkel om te installeren, is het installeren van apps buiten de applicatiewinkel om voor Android echt af te raden. Het aanbod in de Play Store wordt gecontroleerd op malware, de apk-bestanden die je daarbuiten tegenkomt niet. Vrijwel alle malwarebesmettingen op Android vinden plaats door installaties buiten de Play Store om. Download je alleen uit de Play Store, dan hoef je je Android ook niet lastig te vallen met een virusscanner. Wil je echt apps buiten de Play Store om downloaden, dan is APK Mirror een van de veiligere bronnen.

©PXimport

Veiligheidstips Android

Een virusscanner voor je Android-toestel is niet nodig, in tegenstelling tot bij je Windows-pc, waar het onverantwoord is om zonder virusscanner te werk te gaan. Dat betekent echter niet dat je helemaal onbezorgd kunt zijn op je Android. Allereerst: installeer nooit apps buiten de Play Store om. Maar installeer ook niet klakkeloos alles uit de applicatiewinkel. Het komt weleens voor dat malware door het net heen glipt. Neem voor de installatie de gevraagde machtigingen even door en blader door de reacties om na te gaan of alles wel betrouwbaar overkomt.

02 Werken met geheugen

Windows en Android gaan beide heel anders om met werkgeheugen. Het is een verschil van inzicht. Windows wil te allen tijde graag zoveel mogelijk werkgeheugen beschikbaar houden. Android (in feite Linux) kijkt daar anders tegenaan: ongebruikt werkgeheugen is verspild werkgeheugen. Het besturingssysteem probeert daardoor altijd zo veel mogelijk recente apps in het geheugen beschikbaar te houden, naast de gewone processen. Hierdoor zijn ze snel weer beschikbaar als de gebruiker er naartoe schakelt. Wanneer het werkgeheugen vol begint te raken, schakelt Android de app automatisch uit, waardoor hij opnieuw moet laden wanneer je hem uit de recente apps-lijst selecteert.

Hetzelfde geldt voor apps die actief zijn op de achtergrond. Daar zijn er meer van dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de Reisplanner-app die je waarschuwingen kan geven, een nieuwsapp die een melding geeft dat er belangrijk nieuws is of een game die opeens via een melding begint te jammeren dat je weer moet spelen. Om deze meldingen te kunnen geven, zijn ze actief als achtergrondproces. 

©PXimport

03 Apps voor ‘optimalisatie’

©PXimport

Kortom, Android is op de achtergrond druk bezig om processen en apps te stroomlijnen en zo zijn beschikbare werkgeheugen zo optimaal mogelijk te besteden. Er is een manier om dit werk van Android heftig te verstoren, namelijk met apps als task-managers, geheugenoptimalisatie, ruimte-opschoners of batterijbespaarders. Wat veel van deze apps doen, kun je in feite ook zelf doen: naar Instellingen / Apps gaan, een app selecteren en dan voor Nu stoppen en Cache verwijderen kiezen. Zo wordt een app en het bijbehorende proces stopgezet en uit het werkgeheugen gewist. Hierdoor wordt je toestel merkbaar sneller, je Android heeft opeens meer geheugen én processorkracht ter beschikking voor ander werk. Op de lange termijn kost het je echter meer dan het oplevert. Alle apps die een actief achtergrondproces hebben, starten weer op en moeten weer gegevens laden in het cachegeheugen. Dit kost je Android uiteindelijk meer energie, dan bij het stroomlijnproces dat het zelf bijhoudt. Bovendien maak je je toestel uiteindelijk een stuk instabieler als je de hele tijd apps en hun gegevens wist en uiteindelijk opnieuw inlaadt.

04 Opschonen

Het hilarische is dat in de Play Store zelfs apps staan die claimen je Android te defragmenteren of een register op te schonen. Dit zijn gewoontes die je op Windows zelfs al niet meer nodig hebt, maar die voor Android al helemaal volkomen onzin zijn. Android heeft niet eens een register en flashopslaggeheugen valt niet te defragmenteren. Maar hoe ruim je dan wel op? Allereerst kun je naar in de Instellingen van je Android-toestel naar Opslag gaan. Hier krijg je een exact overzicht van de beschikbare ruimte op je interne opslag en geheugenkaart te zien. Je ziet hier hoeveel ruimte je apps, foto’s, muziek enzovoort innemen. Ieder onderdeel kun je afzonderlijk aantikken om het handmatig op te schonen.

Apps nemen doorgaans de meeste ruimte in. Wanneer je in het opslaggebruik-overzicht op Apps drukt, krijg je een overzichtje van alle geïnstalleerde apps. Handig is dat er meteen bij staat hoeveel ruimte de app inneemt. Loop deze lijst door en verwijder alle apps die je niet nodig hebt. Ga ook na of sommige apps ook een goede mobiele site hebben. De app van Facebook bijvoorbeeld is enorm groot en belastend voor je toestel, er is echter ook een goede mobiele site die je via de browser Chrome meldingen kan geven van nieuwe gebeurtenissen. Wanneer je wat apps hebt verwijderd, win je niet alleen wat opslagruimte terug, maar verwijder je ook achtergrondprocessen, wat weer een positieve invloed heeft op de prestaties.

05 Media opschonen

Heb je erg veel foto’s en video’s op je Android staan, dan kun je de app Google Foto’s gebruiken. Hiermee maak je een back-up van je foto’s in de cloud, zodat je ze niet meer op je toestel hoeft op te slaan. Een miniatuur wordt bewaard, zodat je nog altijd al je foto’s kunt laten zien of bekijken, zelfs zonder internetverbinding. Wanneer je veel muziek op je toestel hebt staan, dan kun je overwegen je muziekbibliotheek online te plaatsen naar Google Play Music, zodat je de muziek streamt naar je Android-apparaat. Dan hoef je ook geen muziek meer op te slaan op je toestel. Uiteraard kun je mediabestanden ook makkelijk naar je geheugenkaart verplaatsen, als je die mogelijkheid op jouw toestel hebt natuurlijk.

©PXimport

Apps versus sites

Veel sites die je regelmatig bezoekt hebben waarschijnlijk ook een app. De site-beheerders willen natuurlijk het liefst dat je hun app installeert, daarmee kunnen ze meer gebruiksgegevens oogsten en weten ze zeker dat ze niet te maken hebben met een browser met ingebouwde adblocker. Maar in veel gevallen ben je als gebruiker minder goed af met een app en kun je beter kiezen voor de mobiele website. Denk aan Facebook of verschillende media-sites zoals Nu.nl. Wanneer je de mobiele site bezoekt in Chrome, kun je in de instellingen voor Aan startscherm toevoegen kiezen. In dat geval verschijnt een snelkoppeling naar de mobiele site als een app tussen je echte apps. Handig en beter voor je prestaties én privacy.

06 Schoonmaak-apps

De Play Store staat ook vol met accu-besparingsapps en schoonmaak-apps. Geloof de makers hiervan niet allemaal op hun blauwe ogen. Veel apps lijken in eerste instantie goed te doen, maar hebben op lange termijn een averechts effect. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is de app SD Maid goed in staat de restjes op te ruimen die reeds verwijderde apps hebben achtergelaten. Eventueel, als je de achtergrondprocessen wilt temmen, kun je de app Greenify gebruiken. Deze app gaat anders te werk dan andere accu-optimalisatie-apps die lomp processen stoppen. Greenify verhindert dat apps zich als achtergrondproces starten. Dit werkt echter niet op ieder toestel even goed, dus garantie voor een betere accuduur geeft het niet. Heb je root-toegang op je Android-apparaat, dan heeft Greenify net even wat meer mogelijkheden om zijn werk goed te doen.

CCleaner is een oude bekende van Windows die ook zijn weg naar de Play Store gevonden heeft. Hiermee kun je ook veel ruimte vrijmaken, vooral bij WhatsApp, dat met zijn foto’s, video’s en reservekopieën al gauw veel opslagruimte opslokt. Pas wel even op met de mogelijkheid om cache te verwijderen. Ook kun je in CCleaner bij App beheer precies zien welke apps automatisch mee opstarten en als achtergrondproces actief zijn. Deze apps kun je met Greenify in slaap proberen te krijgen, maar ga ook nog even goed na of je die apps ook écht nodig hebt.

©PXimport

Root en admin

Op je pc ben je wellicht bekend met administratorrechten. Als beheerder claim je deze rechten vaak, maar moet je je bewust zijn van de mogelijke risico’s. Malware kan aan de haal gaan met deze diepere toegang tot het systeem. Daardoor geef je jezelf en andere gebruikers in accountbeheer het liefst gewone toegangsrechten. Android kent ook zo’n systeem, alleen heten administratorrechten hier roottoegang (die term verraadt ook de Linux-afkomst van Android). Op Android is het echter een lastig verhaal om root-toegang te verkrijgen, en hoe dat moet verschilt per fabrikant. Je moet hiervoor eerst je toestel unlocken en vervolgens rooten. Hoe je dat doet lees je op www.xda-developers.com. Nog een verschil tussen roottoegang op Android en adminrechten in Windows is dat je in Windows een beheerdersaccount mét adminrechten kunt maken, en een gebruikersaccount zonder die rechten. Deze splitsing is in Android niet mogelijk. Overigens is rooten niet hetzelfde als jailbreaken zoals op iOS. Bij jailbreaken moet je in feite inbreken via een kwetsbaarheid op je iPhone of iPad, omdat Apple niet toestaat (en actief tegenwerkt) dat je zelf de administrator wordt van je eigen apparaat.

07 Gegevens veiligstellen

©PXimport

Merk je dat alle tips tevergeefs zijn geweest en is je toestel vol en traag? Dan kun je er altijd nog voor kiezen een frisse start te maken door je Android-apparaat terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Dat is vergelijkbaar met een herinstallatie van Windows. Voordat je zoiets doet, is het natuurlijk erg belangrijk om eerst al je belangrijke gegevens veilig te stellen. Je contactpersonen kun je het beste via Google Contacten beheren en je foto’s en bestanden kun je naar je pc of naar je cloudopslag overhevelen. WhatsApp heeft een ingebouwde mogelijkheid om een reservekopie van je gesprekken en verstuurde bestanden te maken. Verder ontbeert Android helaas nog altijd een fatsoenlijke mogelijkheid om apps inclusief hun gegevens te back-uppen, tenzij je root-toegang hebt en een app als Titanium Backup gebruikt.

08 Een schone lei

Wanneer je er zeker van bent dat je alles geback-upt hebt dat je nodig hebt, dan kun je naar de instellingen gaan en Back-up maken en resetten kiezen. De optie Fabrieksinstellingen herstellen brengt je toestel weer helemaal in de beginstaat. Wanneer je je toestel naar fabrieksinstellingen hebt teruggezet en je start hem opnieuw op, dan krijg je de instellingenwizard. Wanneer je vervolgens inlogt met je Google-account, merk je algauw dat veel van je gegevens automatisch weer teruggezet worden.

Merk je toch dat de accuduur bedroevend slecht blijft, zelfs nadat je het toestel hebt gereset? Wees dan wel realistisch. Accu’s slijten na verloop van tijd. Bij sommige toestellen is het eenvoudig om de batterij te (laten) vervangen, maar de meeste moderne smartphones (en zeker tablets) hebben geen vervangbare batterij. Dit kan een prijzig reparatieproces worden of je moet overwegen een nieuw toestel kopen. Dat is helaas iets wat in de wegwerpcultuur van vooral smartphones past.

©PXimport

Toestelkeuze

Android is een open besturingssysteem. Dat houdt in dat veel fabrikanten knutselen aan de code van Android. Niet altijd ten goede. Ga daarom altijd voor de aanschaf middels reviews na hoe de fabrikant met het besturingssysteem omgaat. Denk aan updates, bloatware (en of dit te verwijderen valt) en hoe ingrijpend de fabrikant aan Android sleutelt.

▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.

▼ Volgende artikel
Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon
© Sony
Huis

Sony komt met nieuwe ULT POWER SOUND-speakers en (karaoke-)microfoon

Sony breidt de ULT POWER SOUND-serie uit met vier nieuwe speakers en een draadloze microfoon. Of je nu een feestje geeft of gewoon onderweg muziek luistert: deze speakers zorgen voor flink wat bas en volume.

Partyspeakers: met of zonder accu

De ULT TOWER 9 is een draadloze speaker met 25 uur accuduur, uitgerust met 360° geluidsweergave, verlichting en twee basmodi. Met de ULT-knop schakel je tussen diepe of punchy bas. De ULT TOWER 9AC is een variant zonder ingebouwde accu, bedoeld voor gebruik op netstroom, en levert nog krachtiger geluid. Beide modellen hebben ingangen voor microfoon of gitaar, en zijn te koppelen aan je tv via optische kabel voor versterkt geluid.

©Sony

Draagbare modellen met krachtige bas

Voor onderweg zijn er twee nieuwe bluetoothspeakers: de ULT FIELD 5 en de compactere ULT FIELD 3. Beide modellen hebben een afneembare schouderriem en zijn water- en stofdicht (IP66/IP67). Ze kunnen tegen zout water, dus ook geschikt voor gebruik op het strand. De FIELD 5 speelt tot 25 uur af, de FIELD 3 tot 24 uur. Beide hebben basversterking via de ULT-knop en beschikken over functies als Party Connect en USB-oplaadmogelijkheid.

©Sony

Draadloze microfoon voor karaoke

Nieuw in de serie is ook de ULTMIC1, een draadloze microfoon voor karaoke. Die sluit je eenvoudig aan op de speakers met een bijgeleverde dongel.

Verkoopprijzen en beschikbaarheid

Alle producten zijn vanaf april 2025 verkrijgbaar:

ULT TOWER 9 – 999,99 euro | ULT TOWER 9AC – 699,99 euro | ULT FIELD 5 – 299,99 euro |

ULT FIELD 3 – 199,99 euro | ULTMIC1 – 149,99 euro

Bekijk Sony-speakers op Kieskeurig.nl ⮯