Razer Phone - Gamesmartphone drukt z’n snor
Vooral voor PC-gamers is Razer een bekend merk. Nadat het bedrijf smartphonemaker Nexbit overnam, kon deze Razer Phone niet uitblijven. De Razer Phone is een smartphone speciaal gemaakt voor gamers, met een paar unieke voordelen en enkele fikse miskleunen.
Razer is niet de eerste telefoonmaker die een game-telefoon maakt. Misschien kun je je de Nokia nGage nog herinneren. Of recenter: de Sony’s Xperia Play, welke mee probeerde te liften op de populariteit van de PlayStation. Echt een enorm succes zijn deze toestellen echter niet geworden. Toch ziet het bekende game-merk Razer hier kansen.
De Razer Phone oogt uniek en Razer probeert eigenzinnig te innoveren op de (voor hun nieuwe) smartphonemarkt.
-
De Razer Phone oogt uniek en Razer probeert eigenzinnig te innoveren op de (voor hun nieuwe) smartphonemarkt. Ze hebben met Project Linda zelfs een concept laten zien waarbij de smartphone fungeert als touchpad voor een laptop. Die innovatie is fijn, want de markt kan wel een oppepper gebruiken: toptoestellen lijken elkaar alleen nog te beconcurreren op wie de hoogste prijs durft te vragen en fabrikanten lijken meer dan ooit Apple te willen nadoen. De Razer Phone is speciaal voor mobiele gamers ontwikkeld en is de eerste smartphone met een hoge verversingssnelheid (refresh rate) van het scherm, waardoor beelden vloeiender lopen. Deze verversingssnelheid ligt op 120 hertz, terwijl andere smartphones op 60 blijven hangen. Verder zitten er boven en onder het scherm twee stereospeakers in dikke randen, waarmee je het toestel goed vast kunt houden. Tenslotte is de Razer Phone uitgerust met een redelijk forse accu van 4.000 mAh, waardoor je onderweg zo lang mogelijk kunt gamen.
Ook Android is ingericht om optimaal op te gamen. Razer heeft zo min mogelijk ingegrepen en gebruikt Nova Launcher zodat je alles helemaal naar wens kunt inrichten. Je wordt dus niet zomaar gestoord door meldingen van overbodige apps. Bovendien heeft de Razer Phone net een update gekregen naar Android 8.1, de recentste Androidversie. Alle zware games draaien natuurlijk vloeiend op de hardware die de Razer Phone aan boord heeft.
©PXimport
Miskleun
Waar moet je in uitblinken als je een smartphone voor gamers ontwikkelt? Specs, check. Android, check. Scherm, check. Accu, check. Geluid, che... Helaas. Ondanks dat de frontspeakers werkelijk een heerlijk geluid produceren, gaat Razer flink de mist in door de koptelefoonpoort weg te laten. Je wilt niet diegene zijn die onderweg (in de trein bijvoorbeeld) anderen lastigvalt met irritante game-geluidjes, je wilt bij stroomintensieve games door kunnen spelen terwijl je je powerbank aan het toestel aansluit, je wilt geen accucapaciteit en geluidskwaliteit inleveren aan bluetooth-geluid, je wilt niet met een draadloze koptelefoon met een lege accu komen te zitten en gehannes met dongel voor je koptelefoon is al helemaal een oplossing voor een probleem dat niet zou mogen bestaan. Volgens Min-Liang Tan, CEO van Razer is deze keuze gemaakt om meer ruimte te maken voor koeling en een grotere accu. Dat lijkt me kul. Ik heb dunnere smartphones in handen gehad met een accucapaciteit van 5.000 mAh. Bovendien is het toestel al fors. Ik kan me niet voorstellen dat een millimeter extra dikte voor een grotere accu uit had gemaakt.
©PXimport
Een doekje voor het bloeden is dat Razer een usb-c (in ear) koptelefoon weggeeft: Razer Hammerhead, welke in de winkel negentig euro kost. Houdt er echter wel rekening mee dat deze koptelefoon niet aangesloten kan worden op je andere audio-apparatuur en op lang niet alle andere smartphones, laptops en pc’s. Je telefoon opladen (al dan niet via een powerbank) en de koptelefoon gebruiken is dus ook niet mogelijk.
De tweede misser komt neer op de prijs. De Razer Phone kost 749 euro, en ondanks dat je er alleraardigste specificaties voor terugkrijgt, valt de smartphone wat weg ten opzichte van de andere toestellen in deze prijsklasse. Smartphones die completer zijn en onder andere een mooier design en betere specificaties hebben. Denk aan de LG V30, Galaxy S9 of de oudere Galaxy S8.
Bouw
De Razer Phone is een flink blok, dankzij een groot scherm, flinke schermranden en speakers aan de voorkant. De bouwkwaliteit is ook erg stevig, waardoor het toestel prettig vasthoudt tijdens het gamen of kijken naar een video. Maar wat lomp is het toestel dus wel. Overigens is de Razer Phone niet waterdicht.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Scherm
De smartphone is uitgerust met een 5,7 inch scherm (14,5 cm). In tegenstelling tot andere smartphones in dezelfde prijsklasse is de schermverhouding gewoon gebleven: 16 bij 9. Er is geen inkeping of een ‘immersive screen’, waarbij de schermranden zo dun mogelijk zijn.
Een scherm met een hogere verversingssnelheid is erg prettig in gebruik, niet alleen bij het gamen, maar ook bijvoorbeeld bij schermanimaties, video’s of zelfs door het scrollen door tekst. Je moet echter wel even in de instellingen duiken om de refresh rate van 90 naar 120 Hz te zetten. Ik verwacht dat andere fabrikanten het goede voorbeeld van Razer snel zullen volgen. De kleurweergave en helderheid van het scherm is verder acceptabel. Maar niet erg opvallend.
Prestaties
De relatief schone Androidversie (je krijgt eigenlijk voornamelijk enkele games voorgeïnstalleerd) en grote accu zorgen ervoor dat je anderhalve à twee dagen met een accu kunt doen... Mits je de games links laat liggen natuurlijk. In de instellingen tref je bovendien de Game Booster aan, waarbij je prestaties en verbruik naar wens tweakt.
Aan de zijkant zit in de uitknop een vingerafdrukscanner verwerkt. Persoonlijk vind ik dit een ideale locatie. Je kunt het toestel makkelijk vasthouden om te gamen en je bent niet met je vinger aan het zoeken naar de scanner aan de achterkant van het toestel. Prima! Bovendien herkent de scanner je vingerafdruk erg vlot.
©PXimport
Aan de achterzijde van het toestel heeft de Razer Phone een dubbele camera. De camera presteert alleen wat minder voor wat je zou verwachten in deze prijscategorie, de foto’s die ik maakte waren over het algemeen wel erg vaal en de kwaliteit holt hard achteruit naarmate er minder licht beschikbaar is. Met goedkopere smartphones als de ZenFone 4 of OnePlus 5T heb ik betere foto’s gemaakt.
Ook de app biedt erg weinig fotografiemogelijkheden. Je kunt optisch zoomen dankzij de dubbele camera en HDR instellen en verder houdt het op.
©PXimport
Conclusie
De Razer Phone brengt eindelijk wat vernieuwing als het op smartphones aankomt. In alle kleine details merk je dat Razer (niet alleen in specs) precies weet hoe je de beste game-ervaring biedt, van de uitstekende frontspeakers, tot het comfortabele vasthouden van het toestel. Ook is Android in topvorm zonder bloatware, maar met de game booster. Dat maakt de misser dat een basale koptelefoonpoort ontbreekt wel extra pijnlijk. Wel moet je genoegen nemen met een forse prijs en minder indrukwekkende camera.
**Prijs** € 749,- **Kleuren** zwart **OS** Android 8.1 (Oreo) **Scherm** 5,7 inch (2560x1440) **Processor** 2,35 GHz octacore (Snapdragon 835) **RAM** 8 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15,9 x 7,8 x 0,8 cm **Gewicht** 197 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, geen koptelefoonpoort **Website** [www.razer.com](https://www.razer.com/eu-en/mobile)
- Ideaal voor games
- 120 Hz scherm
- Nova Launcher
- Geen koptelefoonpoort
- Matige camera
- Prijs