Nokia 7 Plus - Nexus-tijden herleven
De Nokia 7 Plus is een veelzijdige smartphone voor een acceptabele prijs. Als de halve redactie de Nokia 7 Plus (al voordat het reviewmodel van de smartphone binnen is gekomen) overweegt te kopen, dan weet je dat het om een interessant toestel gaat. Nu het reviewmodel er is kan de vraag beantwoord worden: is Nokia’s smartphone de aanschaf waard?
De Nokia 7 Plus doet me denken aan de Nexus-smartphones die Google tot 2015 uitbracht, dankzij zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en lange Android-ondersteuning met updates. Helaas is de Nexus-lijn door Google vervangen door Pixel-telefoons, die niet alleen in Nederland niet verkocht worden, maar ook iPhone-achtig duur zijn. Nokia vult de Nexus-leegte weer op, met de Nokia 7 Plus, die dezelfde eigenschappen kent. Het toestel doet me erg denken aan de Nexus 5 uit 2013.
Android One
De Nokia 7 Plus draait op de meest recente Androidversie (8.1 Oreo). Nu is dat niet zo bijzonder. Nokia’s strategie om Androidtoestellen veilig en up-to-date te houden komt bij de Nokia 7 Plus tot uiting in het feit dat de smartphone deelneemt aan Android One. Geen opdringerige skin of misleidende bloatware als antivirus-apps, maar een schone versie die up-to-date wordt gehouden door Google zelf. Kortom, de beste en veiligste Android die je kunt krijgen. Voor minder dan de helft van de prijs van de Pixel 2-smartphones: 400 euro, net als de Nexus-smartphones van weleer dus.
De Nokia 7 Plus staat minstens twee jaar aan Androidupdates te wachten. Dat is in ieder geval meer dan de achttien maanden die andere Androidsmartphones te wachten staat, maar nog altijd een stuk korter dan iPhones.
Een schone Android zonder bloatware betekent ook dat je de beste batterij-optimalisatie van Google hebt. En dat is ook te merken. De accu van de Nokia 7 Plus gaat makkelijk twee dagen mee.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Groot
De Nokia 7 Plus is, zoals de ‘plus’ al verklapt, vrij fors vanwege z’n 6 inch schermdiagonaal (omgerekend 15,2 centimeter). De schermverhouding is 1 bij 2 en de randen rondom het scherm zijn beperkt gehouden. Ook is de vingerafdrukscanner op de achterkant geplaatst om de volledige voorkant te gebruiken voor het scherm. Kun je leven met het forse formaat, dan krijg je er qua schermgrootte veel voor terug. De weergave van het full-HD scherm is acceptabel, kleuren zijn erg mooi. Alleen is het scherm niet helder genoeg, wat lastig is wanneer je het toestel buiten in de zon gebruikt.
De behuizing is opvallend. Nokia heeft geen toestel gemaakt dat volledig van glas, wat bij andere fabrikanten wel een trend is. Een trend die voor vieze vingers op het toestel zorgt en smartphones die makkelijk van de bank glijden. De 7 Plus is van metaal, met een koperkleurige rand rondom het scherm en een coating aan de achterkant. Het eindresultaat is bijzonder fraai. Enig minpuntje is dat de behuizing niet waterdicht is.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Camera
Hoewel de Nokia 7 Plus met zijn prijskaartje van 400 euro niet de duurste smartphone is, is het toestel wel voorzien van een dubbele camera. Deze dubbele camera zorgt ervoor dat je optisch kunt inzoomen en (portret)foto’s kunt maken met scherptediepte-effect, net als de meeste dubbele camera’s die in duurdere smartphones zitten.
De foto’s die de 7 Plus oplevert zijn opvallend goed. Veel detail, mooie kleuren en veel diepte-herkenning. Hierbij doet de Nokia niet veel onder voor toptoestellen als de Galaxy S9+ en iPhone X. Wanneer de omstandigheden lastiger worden merk je echter wel dat de foto’s kwalitatief een stuk minder fraai worden met bewegingsonscherpte, doffe kleuren en ruis. Ook is de kwaliteit van de zoomlens een stuk minder dan de hoofdcamera aan de achterzijde. Ondanks dat, in deze prijscategorie is dit best een puike camera.
©PXimport
In gebruik
De specificaties zijn verder wat je kunt verwachten. De Snapdragon 660-processor en vier gigabyte aan werkgeheugen zijn meer dan genoeg om Android, met name Android One (zonder poespas) vlot te laten werken. Op papier dan. In gebruik merkte ik helaas wel vaker dat het toestel niet altijd even vlot reageert, dit komt het meest voor als het toestel uit slaapstand wordt gehaald. Hopelijk wordt dit met de komende update(s) rechtgezet.
Verder beschikt de Nokia over 64GB opslaggeheugen en een geheugenkaartslot. Dat is prettig veel voor al je apps, muziek, foto’s en video’s. Met de toevoeging van een moderne usb-c oplaadpoort (die op goedkopere toestellen nog wel eens ontbreekt) en een koptelefoonpoort is de 7 Plus met recht een zeer compleet toestel te noemen.
Je hoeft niet tegen de duizend euro te betalen voor een topsmartphone.
-
Conclusie
Zou ik vandaag een smartphone moeten kopen, dan zou het zonder aarzeling de Nokia 7 Plus zijn. De smartphone is vooral op de prijs-kwaliteitsverhouding ongeëvenaard en compleet: een fraaie behuizing, groot scherm, heerlijke accuduur, prima camera, fijne specificaties en het beste (en veiligste) dat Android te bieden heeft. Ten opzichte van de duurste telefoons zijn er wel wat minpuntjes, zoals de te lage schermhelderheid, de foto’s zijn wat minder als je zoomt of weinig licht voorhanden hebt en het toestel reageert soms wat traag na het ontgrendelen. Minpuntjes die compleet weggepoetst worden door het feit dat de Nokia 7 Plus minder dan de helft kost van een toptoestel van Apple, Samsung of Huawei. Je hoeft niet tegen de duizend euro te betalen voor een topsmartphone.
**Prijs** € 399,- **Kleuren** zwart, wit **OS** Android 8.1 (Oreo) **Scherm** 6 inch (2160x1080) **Processor** 2,2 GHz octacore (Snapdragon 660) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.800 mAh **Camera** 12 en 13 megapixel dualcam (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 15,8 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 183 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, koptelefoonpoort **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/nl_nl/phones/nokia-7-plus)
- Ontwerp
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Accuduur
- Android One
- Schermhelderheid
- Reageert soms traag